Minden ami sport

T

TH6777

Vendég
Kosárlabdázó cipőt kapott Obama


barack_obama_xlsport.jpg



Megajándékozták egy sportcipővel Barack Obama amerikai elnököt.

Egy, az NBA-ben használatos kosárlabda-cipőt kapott ajándékba Barack Obama amerikai elnök.

A politikusról köztudott, hogy nagy kedvelője ennek a csapatsportágnak, és éppen ezt kihasználva az NBA-ben ismert Nike-felszerelésgyártó viszonteladó, Spike Lee úgy döntött, hogy kihallgatást kér Obamától.

Nos, a ritka lehetőséget meg is kapta, és élve az alkalommal, egy Air Jordan márkanevű sportcipővel lepte meg az elnököt, aki még azt is megkérdezte, hogy ebben a cipőben milyen "palánknagyságok" fognak játszani?

- Ezt az új tervezésű kosárlabdacipőt februárban dobjuk piacra, és ha az elnök úr arra is kíváncsi, mennyiért adjuk, nos, 175 dollárért, amúgy pedig kosaras-csillagok egész sora vásárolhat majd belőle - válaszolta Spike Lee, aki ezek szerint a reklámozás nagymestere is.



Hamarosan indul a második "roham" a TAO-s milliárdokért




„Az eddig jóváhagyott kérelmek közel 34 milliárd forintot juttatnak öt látvány-csapatsport – a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás, a jégkorong, valamint a vízilabda – országos sportági szakszövetségeinek, továbbá ezeknek a sportágaknak a hivatásos és amatőr csapatainak.


A Nemzeti Sport Intézethez, illetve a hozzá hasonlóan szintén hatóságként működő öt kedvezményezett sportág országos szakszövetségeihez ugyanakkor eddig közel 94 milliárd forintnyi, szám szerint 1600-nál is több kérelem érkezett be azoktól, akik élni kívánnak a társasági adóból (TAO) származó közvetett állami támogatással” – ezekkel a mondatokkal foglalta össze annak az időszaknak a történetét Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgató-helyettese, amely tavaly a hazai sport támogatási rendszerét alapjaiban megváltoztató törvénymódosítások életbe lépésével kezdődött meg.


Az öt csapatsport azért kerülhetett kedvezményezett, de úgy is lehet mondani, hogy irigylésre méltó helyzetbe, mert vitathatatlanul a hazai népszerűségi lista éllovasai. Az ország sportoló lakosságának 90 százaléka ezt az öt sportágat űzi, az igazolt sportolóknak pedig a 75 százaléka focizik, kézi-, kosár- vagy vízilabdázik, illetve hódol a jégkorongozásnak.


„A szakszövetségek és velük együtt a Magyar Olimpiai Bizottság közvetlenül az NSI-hez juttatták el a kérelmeiket, ezzel szemben a különféle sportszervezetek kérelmeinek felelős elbírálói és a támogatási igazolások kibocsátói maguk a sportági szakszövetségek voltak és lesznek a jövőben is – folytatta a főigazgató-helyettes.


– A társasági adójuk maximum 70 százalékát a magyar sport említett szereplőinek szánó vállalkozások döntéshozóinak a megnyeréséért hatalmas versenyfutás, úgy is fogalmazhatnék, hogy a várakozást is felülmúló roham indult el 2011-ben, párhuzamosan a sportfejlesztési terveket tartalmazó különféle kérelmek tömeges elkészítésével. Eddigi tapasztalataink szerint nem csupán a sport berkeiben vált gyorsan népszerűvé ez az új lehetőség, hanem a vállalkozási szférában is, amelynek számára távolról sem mindegy, hogy milyen adókedvezményeket vehet igénybe.”

Az eddig elfogadott kérelmek leendő haszonélvezői között a labdarúgó sport és annak szövetsége az éllovas, 17.5 milliárdnyi „TAO-s” forinttal, a kézilabdások (6 milliárd) foglalják el a második, a kosárlabdázók (3.4 milliárd) a harmadik helyet. Amint arról Lukács Zsuzsanna a T-Mobile Sporthír Szolgálatot tájékoztatta, a 10 millió forint feletti kérelmek teljesítése utó-finanszírozás formájában történik meg. Így lesz ez például a tatai edzőközpontba tervezett közös kézi- és kosárlabda csarnok felépítésénél, valamint a Vasas kopottas és elavult Fáy utcai Sportcsarnokának felújításával, illetve egy új szárny kialakításánál.


A személyi jellegű ráfordításokra, a képzésre, a versenyeztetésre, de ugyanúgy a tárgyi eszközök beszerzésére, nem utolsó sorban pedig az utánpótlás nevelés fellendítésére fordítható társasági adóforintok kiérdemléséért hamarosan – április elsejei határidővel - újra kérelmeket lehet benyújtani, továbbra is a tervezés hitelességének és a megvalósítás vállalt ütemének szigorú ellenőrzése mellett.



 
T

TH6777

Vendég
A NIKE bemutatja az új Nike+ Fuelband-et


nike_fuelband_single_6722.jpg



A NIKE a nagyközönség előtt is bemutatta legújabb sport innovációját, a Nike+ FuelBand-et. A különleges csuklópánt mindenfajta mozgást mér, amelyeket aztán pontokká konvertál, ezzel motiválva használóját az aktívabb életmódra.


Az új Nike+ FuelBandet a Nike elnök-vezérigazgatója, Mark Parker mutatta be New Yorkban olyan sport fenoménok közreműködésével, mint a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong, a kosárlabda óriás Kevin Durant és a 100 méteres sprintvilágbajnok, Carmelita Jeter.

“A Nike+ FuelBand egy egyedülálló eszköz, amely segítségével újabb lépést teszünk a fizikai mozgás és a digitális világ összekapcsolása felé. A Nike célja mindig is a sportolók, és sportos életmódot kedvelők inspirálása volt, a Nike+ FuelBand pedig egy kiváló motivációs eszköz.” – mondta el Mark Parker.
A pánt a gyorsulásmérés technológia segítségével érzékel minden emberi mozdulatot, a kapott értékeket pedig egy ehhez kifejlesztett mértékegységgé, „NikeFuel” pontokká konvertálja, amelyek egy LED képernyőn jelennek meg. A pontrendszer mellett a Nike+ FuelBand segítségével mérhetjük a mozgással eltöltött időt, az elégetett kalóriák számát, ergonomikus, felhasználóbarát dizájnja miatt pedig egész nap kényelmesen hordható.
A Nike+ FuelBand használói minden nap kijelölhetnek egy ”NikeFuel” pontszám célt maguk elé. A 20 féle LED fényből álló kijelző aszerint változik piros színből zölddé a nap folyamán, ahogyan a vállalt érték felé közeledünk. Az eszköz egy beépített USB csatlakozóval tölthető illetve csatlakoztatható a számítógéphez és a Nike+ honlaphoz, emellett egy ingyenes applikáció segítségével és Bluetooth alkalmazásával iPhonera is átküldhetőek az információk.
“Fantasztikus ötlet ez az új eszköz és pontrendszer, amelyek segítségével tényleg minden mozgás mérhetővé vált. Ezzel mindenki motiválhatja magát a sportosabb életmódra, javíthatja az eredményeit és legyőzheti saját magát nap, mint nap.” – mondta Lance Armstrong.
“A NikeFuel azért fantasztikus, mert minden mozgás után jár az elismerés” – tette hozzá Kevin Durant. „Egy mindennapos eredménytáblázat, amely mozgásra ösztönöz”.
“Nem kell profi sportolónak lenned ahhoz, hogy a FuelBand motiváljon. A csuklópánt egy egyszerű módja annak, hogy a napi mozgásmennyiségedet összemérhesd másokéval, még akkor is, ha nem ugyanazt a sportot űzitek”- mondta a futózseni Carmelita Jeter.
A Nike+ FuelBand január 19-től kapható az USA-ban.

A Nikeról
A beavertoni (Oregon állam, USA) székhelyű NIKE, Inc. világszinten vezető a különböző sportágakban és fitnesztevékenységekhez használatos sportcipők, -ruhák, -felszerelések és kiegészítők tervezésében és forgalmazásában. A Nike tulajdonában lévő leányvállalatok közül a legismertebbek a Converse Inc. (sportcipők, -ruhák és -kiegészítők tervezése és forgalmazása), a Cole Haan (minőségi ruhák, valamint sportos cipők és kiegészítők tervezője és forgalmazója), az Umbro Ltd. (vezető nemzetközi futballmárka; a cég székhelye az Egyesült Királyságban található), a Hurley International LLC (cipők, ruhák és kiegészítők tervezése és forgalmazása akciósportokhoz és fiatalok számára).​
 
T

TH6777

Vendég
Extrém...

A sztratoszférából készül leugrani egy osztrák extrémsportoló



A történelem leghosszabb ideig tartó szabadesésére készülődik az osztrák Felix Baumgartner, aki a tervek szerint több mint 36 ezer méteres magasságból veti majd le magát Új-Mexikó felett.

A salzburgi ugró ezzel a mutatvánnyal összesen négy csúcsot is megdönthet, hőlégballonnal ugyanis ilyen magasra ember még nem repült fel, ezen felül - a legmagasabbról végre hajtott ugrás mellett - ő lehet az első ember, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződhet, az előzetes számítások szerint ugyanis a zuhanás nagyjából 5 perc 30 másodpercig tart majd.
Az ugrás pontos dátuma egyelőre nem ismert, a helyszín a megfelelő időjárási körülmények, a kísérlethez szükséges létesítmények, illetve a csekély népsűrűség miatt várhatóan Új-Mexikó lesz.

A szabadesés rekordját 1960 óta Joe Kittinger tartja, ő valamivel több mint 31 ezer méter magasból ugrott le.

 
T

TH6777

Vendég
Egy különleges sportév egyedülálló innovációi


MParker_InnovationSummit_21FEB12_original.jpg



New Yorkban mutatta be a Nike egyedülálló technológiai innovációit a 2012-es esztendőre. A különleges sportévre a világ vezető sportszergyártója minden eddiginél gyorsabb, könnyebb és fejlettebb eszközökkel készül, amelyek segítik a versenyzőket, hogy kihozzák magukból a maximumot.

Lehullt a lepel a Nike legújabb technológiai fejlesztéseiről, amelyek minden eddiginél jobban hozzájárulnak a sportteljesítmények maximalizálásához. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Mark Parker olyan sportlegendák társaságában mutatta be a különlegességeket, mint Carl Lewis, Deron Williams, Carmelita Jeter és Walter Dix. Az innovatív megoldások egyszerre maximalizálják a sportolók teljesítményét és minimalizálják a környezeti hatásokat a Nike Better World kezdeményezés elvei szerint.
„A mai napon olyan fejlesztéseket mutattunk be, amelyek egytől-egyig javíthatnak a sportolók teljesítményen. A Nike célja mindig is a sportolók és mozogni vágyók inspirálása volt, ezt pedig most újra bebizonyítjuk ezekkel a forradalmi újdonságokkal. A Nike Flyknit technológia például újra definiálja a cipő fogalmát: könnyű, varrás nélküli felsőrésze úgy simul a lábfejre, mint egy második bőr, különleges gyártási technológiája segítségével pedig minimumra csökkenthető a hulladék kibocsátás”- mondta el Mark Parker.
Atlétika:
Nike Flyknit
A Nike újragondolta és forradalmasította a cipőkészítést: az új Nike Flyknit technológia csak annyi anyagot használ fel a felsőrészhez, amennyi a cipő összevarrásához kell azáltal, hogy egy különleges cérna alkotta kötött részből áll. Az ultrakönnyű Nike Flykint Racer versenycipő mindösszesen 160 grammot nyom, amely 9,19%-dal könnyebb, mint a 2011-es férfi Maraton Világbajnokság dobogósai által viselt Nike Zoom Streak 3. A hobbifutókra is gondolva, az új technológiával készült mindennapos használatra gyártott Nike Flyknit Trainer+ 220 grammot nyom.
Nike Pro TurboSpeed
Az elmúlt 12 évben a Nike TurboSpeed projekt azon dolgozik, hogy maximalizálja az atléták sebességét, ennek érdekében pedig több mint ezer órányi szélcsatorna teszt eredményét és a leggyorsabb spotolók tapasztalatait gyűjtötte össze. Az ebből született innováció egy 23 századmásodperccel gyorsabb mez, amely 100 méteren már akár dobogós helyezések között is dönthet. A különleges ruhákat többek között az USA, Németország, Kína és Oroszország atlétái is viselni fogják.
A Nike a megfontolt tervezés melletti elkötelezettségét szem előtt tartva, a Nike Pro TurboSpeed kollekcióban összeolvasztotta a teljesítményt a fenntarthatósággal. A mezek átlagosan 82%-os újrahasznosított poliészterből készültek, darabonként átlagosan 13 műanyag flakont felhasználva.
Nike Zoom Spikes:
Két ultrakönnyű szöges cipőjét, a Nike Zoom Superfly 4-et és a Nike Zoom Victory Elite-et is bemutatta a sportszergyártó a nagyközönség előtt. Tökéletes illeszkedés és védelem jellemzik őket, amelyek segítenek az atlétáknak a legjobb formájukat hozni a pályán.
Kosárlabda:
Nike Hyper Elite Mez
A Nike legkönnyebb, és technológiailag legelőrehaladottabb mezei születtek meg a Hyper Elite Kosárlabda kollekcióval, amelyet többek között az Egyesült Államok válogatottja is viselni fog idén. Az innováció alapja a Nike Aerografika: egy mesterséges szövet, amely passzív hűtő megoldásának illetve speciális rugalmasságának és grafikai felületének köszönhetően növeli a légáramlást. A Hyper Elite mezek átlagosan 96%-ban újrahasznosított poliészterből és 22 újrahasznosított műanyag palackból készülnek, míg az alsó részek 100%-ig újrahasznosított poliészterből állnak össze. A Nike Hyper Elite kollekció minden darabja könnyebb a korábbi modelleknél, tökéletes nedvszívó képességű, hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához, a nyakrész belső oldalán elhelyezett funkcionális nyomott mintázat pedig további nedvesség-szabályozást biztosít.

Nike Hyperdunk
Az elit kosárlabda játékosok igényei szem előtt tartó Nike Hyperdunk megvédi és tartja a lábat, miközben a csillapítás és a Flywire dinamikus ötvözete biztonságot nyújt a robbanékony fordulásoknál.
Az új cipő Nike Lunarlon habja 30%-kal könnyebb, mint az általában használt Phylon hab, míg az acél erősségű Flywire szálak erősen tartják a bokát mozgás közben.
A Nike-ról
A beavertoni (Oregon állam, USA) székhelyű NIKE, Inc. világszinten vezető a különböző sportágakban és fitnesztevékenységekhez használatos sportcipők, -ruhák, -felszerelések és kiegészítők tervezésében és forgalmazásában. A Nike tulajdonában lévő leányvállalatok közül a legismertebbek a Converse Inc. (sportcipők, -ruhák és -kiegészítők tervezése és forgalmazása), a Cole Haan (minőségi ruhák, valamint sportos cipők és kiegészítők tervezője és forgalmazója), az Umbro Ltd. (vezető nemzetközi futballmárka; a cég székhelye az Egyesült Királyságban található), a Hurley International LLC (cipők, ruhák és kiegészítők tervezése és forgalmazása akciósportokhoz és fiatalok számára).​
 
T

TH6777

Vendég
MOB - Borkai Zsolt maradt az elnök


Borkai Zsolt maradt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.
Erről döntött a MOB vasárnapi közgyűlésén, amelyen a január 1-jén életbe lépett új sporttörvény előírásait követve módosította az alapszabályt, és új vezetőséget választott.

A közgyűlésen összesen 173-an voksolhattak, Borkait 166 igen és 5 nem szavazat mellett választották elnökké, 2 szavazat pedig érvénytelen volt.

A 46 éves Borkai, Győr fideszes polgármestere - aki 2010 novembere óta elnök -, az egyetlen jelölt volt a posztra.
Borkai Zsolt a voksolás előtti beszédében úgy fogalmazott, hogy ezentúl a MOB tulajdonképpen a magyar sport parlamentje lesz, hiszen a szervezetben a hazai sportélet minden területe megfelelő képviseletet kap. A sportvezető a közelmúlt feladatait áttekintve felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB idén már több mint 100 millió forintot biztosított előlegként az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb feladatokra.

"Az eredeti célkitűzésünket nem kell megváltoztatni, továbbra is reális esély van arra, hogy Magyarország Londonban az első húszban végezzen a nemzetek rangsorában. Az elmúlt évek világversenyeinek eredményei alapján reális cél, hogy megismételjük a pekingi eredményünket, és bízunk benne, hogy talán túl is tudjuk szárnyalni azt" - fogalmazott Borkai.

Az alapszabály értelmében automatikusan az elnökség tagja lett Schmitt Pál államfő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja,
Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke.

A közgyűlés öt alelnököt is választott: Magyar Zoltán, Leyrer Richárd, Monspart Sarolta, Tóth Miklós és Deutsch Tamás személyében.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a sporttörvény előírása alapján a MOB hatásköre kibővült, s a szervezet egyedüli köztestületként most már a magyar sport egészéért felel, s nem csak sportszakmai, hanem forráselosztási feladatokat is el kell látnia.

A sporttörvény értelmében megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége.

Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, képviselőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek.
 
T

TH6777

Vendég
Konferencia a feladatokról, és lehetőségekről 2012-ben a szabadidősport terén




mob_logo_xlsport.jpg



Sikeres volt a Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében az idén immár 21. alkalommal megrendezett kétnapos konferencia. Az eseménynek Bakonybél adott otthont, ahol gyakorlatilag a magyar sportirányítás minden területe képviseltette magát.


A konferencia hozzájárult ahhoz, hogy a szövetség kapcsolatot építsen az egészséges életmódban érintett kormányzati szervekkel, emellett javítsa a szabadidősportban érintettek érdekében kifejtett érdekérvényesítés hatékonyságát is.

A tematikát az aktuális sportigazgatási változások eleve meghatározták. Ennek megfelelően a korábban megszokott tájékoztatók, oktatási célú előadások mellett a sporttörvényről tartott előadást Dr. Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportigazgatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese, a sporttörvény értelmében a sportközélet egészére kiterjedő felelősséggel felruházott Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Molnár Zoltán a MOB szerepvállalásairól, és fokozott felelősségéről, végül Monspart Sarolta a MOB Szabadidősportért felelős tagozatának vezetője egyúttal a MOB alelnöke a jövőbeni feladatokról beszélt.

Az önkormányzati törvényről dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere, az Önkormányzatok szövetségének elnöke, egyben a MOB egyik elnökségi tagja tartott előadást. A friss civil törvényről Szablics Bálint, KIM Civil Kapcsolatok Főosztályának vezetője számolt be. Szavainak különös jelentőséget adott a hamarosan felálló civil szervezetek számára létrehozandó Nemzeti Együttműködési Alap, illetve az azzal kapcsolatos teendők pontosítása.

A sportszervezetek idei adó és járulékfizetési kötelezettségei változásairól, egyáltalán az aktuális számviteli tudnivalókról Balázs Zsoltné, okleveles könyvvizsgáló tartott előadást.

A kivételes érdeklődés igazolta az eseménnyel kapcsolatos elképzeléseink helyességét: az ilyen tájékoztató, képző, továbbképző, sőt tapasztalatcserére módot nyújtó program segíti a lakosság sportolásáért dolgozók munkáját.
 
T

TH6777

Vendég
[h=2]Shakira gyermeket vár a spanyol válogatott Piquétől[/h]

Shakira gyermeket vár Gerard Piqué spanyol válogatott labdarúgótól lapértesülések szerint; a Grammy-díjas kolumbiai énekesnő Lengyelországban szurkol a címvédő spanyoloknak.

A 35 éves sztár hathetes terhes - írták spanyol nyelvű társasági magazinok, hozzátéve, hogy a popcsillag már nem akart sokáig várni a gyermekáldással.
Az énekesnő egyelőre igyekszik titkolni terhességét, és a szurkolás mellett inkább a munkára figyel: a gdanski rádióban vett fel számokat legújabb lemezére a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó kontinensviadal idején.
A latin pop-rock világsztárja csaknem egy hétre bérelte ki a helyi rádió stúdióját. Lech Parell, a gdanski rádió elnöke szerint az énekesnő kerülte a szenzációt, így a rendelkezésére álló stúdiót is változó időpontokban látogatta. Utolsó nap meg sem jelent, amikor megtudta, hogy a rádiósok diszkréciója ellenére a média egy része már értesült felvételeiről.
A helyi hangtechnikusok szerint a koncertstúdiót Észak-Lengyelország legjobbjai között tartják számon. A művészek különösen a legendás SSL márkájú konzolt értékelik nagyra.
A felvételek után az énekesnő menedzsere értesítette a rádiót, hogy Shakira nagyon elégedett volt mind a stúdió akusztikájával, mind a technikusok szakértelmével.
A sztárnak Monika Czalej-Pujol mezzoszoprán segített tolmácsként. Shakira először inkognitóban kereste fel a rádiót és csak akkor fedte fel kilétét, amikor kiderült, hogy a kért időpontban a stúdió már foglalt. Egy helyi együttes azonban nem kötötte az ebet a karóhoz és elnapolta saját felvételét, hogy átadhassa a stúdiót.

Shakira június 10-én érkezett Gdanskba, a spanyol válogatott első mérkőzésére. Azóta más focisták feleségeivel és barátnőivel együtt pihen a lengyel Tengermelléken.

Új lemeze még idén megjelenik.

 
T

TH6777

Vendég
[h=2]Rádión adott utasításokkal zavarta meg a pilótákat a műrepülő-vb-n egy nyíregyházi férfi[/h]
Elfogtak a rendőrök egy férfit, aki rádión adott utasításokkal megzavarta a nyíregyházi műrepülő-világbajnokság pénteki versenyét, súlyosan veszélyeztetve a légi közlekedés biztonságát - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság helyettes sajtószóvivője..


Tamásné Berki Bianka elmondta: a 46 éves helyi lakos illetéktelenül használta a repülőtér frekvenciáját, és utasításokat adott a pilótáknak le- és felszállásra. A versenyt megzavaró férfit a rendőrök hamar elfogták és előállították, a légi közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ellene. Nyíregyházán pénteken kezdődött meg a 10. motoros műrepülő világbajnokság, amelyen húsz ország 82 pilótája vesz részt augusztus 5-ig.

Az illetéktelen rádióutasítások csak rövid időre zavarták meg a kötelező gyakorlatokat megkezdő versenyzőket.
 
T

TH6777

Vendég
TF-diplomák - Felfüggesztették a dékán és helyettesének vezetői megbízását


<right>

</right>

kapcs_setst.jpg

A Semmelweis Egyetem rektora augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette
Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel, azután, hogy a Testnevelési és Sporttudományi Karon lezárult az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza.

A közlemény szerint Szél Ágoston rektor a kar zavartalan működésének biztosítása érdekében hozta meg döntését, egyidejűleg Mandl József professzor személyében rektori biztost nevezett ki a kar élére.

A további belső vizsgálatot az időközben megindult rendőrségi nyomozásra tekintettel – a rendőrségi eljárás lezárásáig – a rektor felfüggesztette. Az ügy további részleteit a folyamatban lévő nyomozás miatt, illetve a belső vizsgálat végső lezárásáig az egyetem nem kívánja nyilvánosságra hozni - írták a közleményben.

A hvg.hu július 23-án azt írta, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban.

Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia. Lasztovicza Jenő cáfolta a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte.

 
T

TH6777

Vendég
Cowboyok Európa-bajnoksága Dabason


<right>

</right>

cas-01.jpg

Először rendezik meg Magyarországon Days of Truth 2012 néven a cowboyok Európa-bajnokságát. A Dabason szerdától öt napon át zajló különleges lövész vetélkedőn tizenöt ország kétszáz, jól célzó, gyorskezű versenyzője méri össze tudását.
Az ifjúsági irodalomból ismert indián történetek préri romantikája sokakat felnőtt korukban is fogva tart, az ő gyermeki énjük talál társakra a fegyverek dörgése közepette ezen a megmérettetésen - mondta Csuka László, a nemzetközi verseny főszervezője az MTI-nek.
Mint hozzátette, az Egyesült Államokból indult, világszerte számtalan hívet toborzó cowboy lövészet már nálunk is terjed, a Magyar Sportlövő Szövetségen belül Magyar Western Lövész néven külön szakág működik, három egyesület fogja össze a tagságot. A verseny helyszínének azért választották Dabast, mert az itteni lőtér a legalkalmasabb a bajnokság lebonyolítására.
A versenyen a legendák övezte Colt pisztolyok és a Winchester puskák forgatásában mérik össze tudásukat a cowboy-ruhás legények. A versenyzők kitűnő céllövők, hiszen a tizenhat féle kategóriában néhány másodpercen belül huszonnégy lövéssel kell 20-30 méterről eltalálni a célpontot: egy fém cowboy-figurát és több, négy- és háromszög alakú kis méretű fémtárgyat.
A különféle kategóriákban egy kézzel, van úgy, hogy egyszerre két pisztolyból kell tüzelni, de még a töltények között is megkülönböztetnek fekete lőporost és modernebb változatot. Ez azért érdemel más-más besorolást, mert a lövés közben felszálló sötét felhőcske eltakarhatja a célpontot, ami által nehezebb azt eltalálni - mutatott rá a szervező.

A lövéseket westerndíszletek közül adják le a versenyzők, így egy vadnyugati kocsma, bank vagy kisvárosi börtöncella ablakából tüzelnek, de a korhűség kedvéért még egy bitófát is felállítanak.

A német, olasz, lengyel és más nemzetiségű versenyzők egy része a civil életben is cowboynak öltözik, többségük diplomás ember, de van aki ács vagy lakatos. Többen a családjukat is bevonják a mese-valóság-show-ba, egy német pár például együtt versenyez, az "amazon asszonyka" is jól kezeli a fegyvert - említette példaként Csuka László.

Mint megjegyezte, egy-egy - engedéllyel tartható - Colt vagy puska ára hozzávetőleg 100 ezer forint és az öltözet is hasonló összegbe kerül.

Elmondta, hogy Mikó Ferenc személyében a tavalyi lengyelországi Days of Truth Európa-bajnokságon érmet szerzett versenyző is benevezett a mostani megmérettetésre.

A lövészet után és közben pezseg az élet. A versenyzők többsége lakókocsival érkezik, mások sátrat vernek fel, és a vadnyugat hajdani holdtöltés éjszakáit felidézve sütnek-főznek, vendégül látják egymást. Esténként vígan lobog a tábortűz, country zenekar húzza a talp alá valót, a célzó víz is előkerül a másnapi fegyverropogáshoz és egy lovak húzta postakocsi is begördül a táborba - sorolta az esemény hangulatát érzékeltetve Csuka László.


 
T

TH6777

Vendég
Tekesport: Jól selejteztek a magyarok a World Tour Classic hazai állomására<right>

</right>

world_tour_classic_zalaegerszeg.jpg




Nyolc magyar versenyző zárta sikerrel a zalaegerszegi World Tour Classic (WTC) selejtezőt, így ők is indulhatnak a sorozat
szeptember 1-i magyarországi állomásán, amelyet ugyancsak Zalában rendeznek meg.


A WTC-t ebben az évben bonyolítják le először, a pénzdíjas sorozat célja az, hogy népszerűsítse a tekesport. A Tour díjait Sheikh Talal Mohammed Al-Sabah, azaz a kuvaiti sejk finanszírozza.

Dávid Veronika, a Magyar Teke és Bowling Szövetség főtitkára elmondta, hogy korábban Kiss Norbert, Nemes Attila, Boanta Claudiu és Hergéth Zoltán kapott meghívást a World Tour Classic zalaegerszegi állomására, az újabb magyar nyolc játékoson kívül pedig plusz három kvótát kapott a magyar szövetség, így Kakuk Levente (Szegedi TE), Farkas Sándor (ZTK-FMVas) és Fehér László (ZTK-FMVas) is pályára léphet a WTC-versenyen.


A sorozat első állomását a horvátországi Varasdon bonyolították le, ott Kiss Norbert aranyérmet, Nemes Attila pedig ezüstérmet szerzett. A szeptember 1-i zalaegerszegi verseny után a sorozat idei utolsó viadalát decemberben, az ausztriai Ritzing ad otthont.


A zalaegerszegi selejtezőn a WTC-kvótát szerzett 10 versenyző:

Kiss Tamás (ZTK - FMVas)

Vörös Milán (Répcelaki SE)

Ritter Tamás (Répcelaki SE)

Friedberger Peter (SKC Sonnensee Ritzing, Ausztria)

Zapletán Zsombor (Szegedi TE)

Budai Ádám (FTC)

Nagy Attila (Kazincbarcikai VSE)

Vatroslav Barisic (KK "Fortuna", Horvátország)

Pete Sándor (Répcelaki SE)

Rudolf Balázs (Répcelaki SE)



 
T

TH6777

Vendég
Monspart Sarolta: Ennyi jó nőt ritkán lehet együtt látni…


Vasárnap rendezik a XIV. Coca-Cola Testébresztő Női Mozgásfesztivált
<right>
</right>​
<right>
</right>

testebreszto.jpg


Több ezer hölgy részvételével ismét megrendezik a Testébresztő Női Mozgásfesztivált.

A Magyar Szabadidősport Szövetség hagyományos rendezvényén ezúttal ott lesz több londoni olimpikonunk is.


Monspart Sarolta szerint a legfontosabb az, hogy olyan hölgyeket hozzanak össze a sporttal, akik korábban nem mozogtak rendszeresen.
„Természetesen, aki sportosan él, az is jöjjön. Szeptember 2-án, délelőtt 10-től délután 5-ig ingyen kipróbálható több, mint 80 mozgásforma”- mondta a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.
„Nagyon fontos, hogy a hölgyek jobban figyeljenek az egészségükre! A család karmesterpálcája a nők kezében van. Ők tartják össze a családot, ők döntik el, hogy mi kerüljön az asztalra. Ők ösztönözhetik sportos életmódra a férfiakat és a gyerekeket. Apropó férfiak! Érdemes nekik is kilátogatni vasárnap a budapesti Millenáris Parkba, hiszen ennyi jó nőt együtt ritkán lehet látni” tette hozzá Monspart Sarolta.

A hagyományos sportágakon és mozgásformákon túl a hölgyek az Xbox 360 Kinect mozgásérzékelős sportjátékait is kipróbálhatják.

Az idei mozgásfesztivál jelmondata:
Sportolj párban!
Ezért szólj a barátnődnek, anyukádnak, nővérednek, leányodnak, menyednek, kolléganődnek... és gyertek el a fesztiválra, "sportoljatok párban"!

 
T

TH6777

Vendég
Burgasz Open

2012. 09. 02. 01.14

dance-300x162.jpg



<right></right>Süttőék 10., Erdélyiék 24. helye Bulgáriában

A bulgáriai versenyen a Süttő Roland, Tombácz Anikó kettős 10. lett a latin internationalon. Erdélyi Szilárd és Pollák Anna 24. lett. Erdélyiék először jutottak be 24-be WDSF international openen.

„Fontos állomás volt ez a verseny. Először táncoltunk 24-ben WDSF nyílt nemzetközin. Remekül hangoltunk a jövő heti ranglistára.”-
mondta Erdélyi Szilárd a verseny után, amelyen Sándor Judit pontozott.




Tóth Orsi: valakit akkor kell megbecsülnünk, és szeretnünk, amikor van,amíg van...

2012. 09. 02. 00.14 <right>

toth_orsolya-300x300.jpg


</right>


Tóth Orsolya beszélt az amatőr pályafutásának befejezéséről

Még nem döntötte el, hogy milyen színeket képvisel a profik között, de egy biztosnak tűnik: a magyar bajnoki ezüstérmes latin párosból Tóth Orsolya a nem akar amatőrben tovább versenyezni.


- Különböztek a céljaink Stefano Vidonival, ezért megbeszéltük, hogy nem folytatjuk tovább – kezdte Tóth Orsi. – Az utóbbi időben a barátom, Benedetto Capraro sokat segített nekünk, és Udinében volt egy közös fellépésünk (Benedetto, Stefano meg én), nagyon jól sikerült. Utána kezdtünk el a barátommal arról beszélgetni, hogy megpróbálhatnánk a közös versenyzést is.
A korábban két spanyol bajnoki címig és cseh bajnoki aranyéremig jutó magyar táncművészt az is ’zavarta’, hogy évek óta az amatőr versenyek és a profi világ között ingázott.
- Tanítottam, én is készültem a saját versenyemre, tanítványaim megmérettetésein tanárként és versenyzőként is helyt kellett állnom. A mostani váltással változni fog ez a helyzet, hiszen profiban nincsen annyi verseny. Még nem döntöttük el, hogy mely ország színeiben versenyzünk profiként. Ez a döntés még ráér. Azt viszont már tudjuk, hogy a UK-n szeretnénk indulni először.
Orsi eredményei kimagaslóak. Stefanóval vezették a magyar ranglistát, és a legmagasabban jegyzett magyar pár voltak. Arra a kérdésre, hogy fog-e hiányozni a gyűjteményéből a magyar bajnoki elsőségért járó serleg, egyértelmű nemmel válaszolt.
- Spanyolországban kétszer is bajnok voltam, a cseheknél meg egyszer. Versenyeztem francia színekben az élmezőnyben, így elég sok támponttal rendelkezem. Azt kell mondjam, hogy a legkevesebb megbecsülést, támogatást Magyarországról kaptam – mondta a Sándorfalváról indult versenytáncos. – Itthon ha valaki sikeres, annak nem örülnek, nem támogatják, hanem irigyek rá. Így nagyon nehéz. Felkészültem arra is, hogy megkapom esetleg a hálátlan jelzőt, de úgy gondolom, hogy valakit akkor kell megbecsülnünk, és szeretnünk, amikor van,amíg van.

Ha már nincs, akkor már csak sajnálkozni lehet.


 
T

TH6777

Vendég
Visszaérkezett a magyar csapat a világ legnagyobb sarkkörön túli trekkingjéről
<right></right><right>
</right>

trekking.jpg




Befejeződött a Fjällräven Classic, a világ egyik legnagyobb és legszebb sarkkörön túli trekking-eseménye. A több mint 20 országból összegyűlt extrém kalandtúrázók táborát ezúttal egy 8 fős magyar csapat is erősítette. A túra a svéd Lappföld egyik legészakibb városából, Nikkaluokta-ból indulva a vad hegyi vidéken, a híres Kungsleden-en, vagyis a a „Királyok útján” keresztülvágva – 110 kilométeres gyalogtávot teljesítve – Abiskóban ért véget.


A túrázók teljes egészében saját magukra hagyatkozva, térerő nélkül, helyenként köves-sziklás, másutt ingoványos, elhagyatott területeken áthatolva kellett hogy teljesítsék a távot – nyilatkozta dr. Palkó Zsolt, a nyolcfős magyar csapat egyik tagja, a The Explorer Society elnöke.

A túrázók egyénileg vitték magukkal az 5-7 napra való teljes felszerelésüket, élelmüket, túrasátrukat. Mivel a terep első és utolsó szakaszát kivéve sehol sem működtek a mobiltelefonok, autóval elérhető utak nincsenek, ezért a legnagyobb kihívást a jó erőbeosztás és a folyamatosan változó nehéz terepviszonyok jelentették a rénszarvas csordákkal és az egyik leghíresebb sarki fénnyel övezett vad vidéken.


A közel 2300 fős nemzetközi mezőnyből kétszázan voltak kénytelenek sérülés, vagy erőhiány miatt feladni a távot, őket mentőhelikopterrel sikerült biztonságos területre vinni. A Svédország és Európa egyik legnagyobb túraruházat gyártó cége, a Fjällräven által szervezett világhírű sarkkörön túli túrán a magyar csapat kiválóan teljesített.


Fontolgatjuk, hogy a későbbiekben, a rendkívül zord és extrém téli viszonyok között szervezett kutyaszános Fjällräven Polar túrán is megpróbáljuk majd öregbíteni a magyarok hírnevét és nagyon köszönjük a Fjallraven, a Mountex, a Canon és a Casio segítségét, akik speciális felszereléssel és technikai eszközökkel támogatnak minket
– számolt be dr. Palkó Zsolt a további tervekről.

 
T

TH6777

Vendég
Magyarországon rendezik az első sörétes puska vb-t

2012. 09. 07. 11.16

team_remington.jpg



Szeptember 19. és 30. között Debrecen
ad otthont az első alkalommal sorra kerülő sörétes puska világbajnokságnak, amelyen 28 ország mintegy 500 versenyzője vesz majd részt.

A szervezők tájékoztatása szerint a viadalon a legfiatalabb sportoló 16, míg a legidősebb 68 éves lesz. A verseny fővédnöke Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Az Apafa lőtéren sorra kerülő vb-n a magyarok közül esélyesként indul a 2009-ben Super Senior Európa-bajnoki címet nyert Csefkó Pál.

Jelen lesz Debrecenben többek között az
amerikai Jerry Miculek is, aki kevesebb mint három másodperc alatt 12 lövést képes leadni revolverével úgy, hogy közben újra tölt. Ezzel ő tartja a világrekordot.
 
T

TH6777

Vendég
angyal_andras-300x291.jpg


Az Angyal jobb és bal keze


2012. 09. 09. 01.46
<right>
</right>
Angyal András nem nagyon bírja a kényszerpihenőt. Pedig most kénytelen elviselni. A táncos jobb kezét ugyanis megműtötték egy korábbi sérülés miatt, de hamarosan ismét a régi lesz.<right>
</right>
<right>
</right>

Angyal András megműtötték, de gyorsan gyógyul...


angyal3-e1347146327150-300x192.jpg



„Az orvos azt ígérte, hogy októberre minden rendbe jön. Addig is meg kellett tanulnom bal kézzel enni, meg írni, de jól viselem”

– mondta el honlapunknak Angyal András, aki jelenleg Pandur Petrával táncol.



 
T

TH6777

Vendég
Siklóernyős baleset Dunakeszin

images



Két férfi súlyosan megsérült, amikor siklóernyőjükkel leszállás közben a földnek csapódtak a dunakeszi repülőtéren - közölte a Pest Megyei Rendőr - főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-vel.


Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy a siklóernyőt - amellyel egy 46 és egy 52 éves férfi repült - szombat délután, leszállás közben érte a baleset.


Az elsődleges információk szerint a vezető elvétett valamit a leszállásnál.


A két férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a baleset körülményeit a Dunakeszi Rendőrkapitányság rendészeti osztálya vizsgálja - tette hozzá a szóvivő.

 
T

TH6777

Vendég
Sziklafal tövében találták meg a Skóciában meghalt magyar túrázót

Egy tengerparti sziklafal tövében találták meg a Skóciában múlt héten elhunyt magyar fiatalembert - közölték szerdán az MTI érdeklődésére a helyi hatóságok.

A 27 éves férfi tíz napja indult túrázni a Skócia északnyugati partjai előtt fekvő Lewis sziget legnagyobb városából, Stornowayből, de szállására nem tért vissza.


A területileg illetékes rendőrség - Northern Constabulary - már vasárnap közölte, hogy a sziget Dalmore nevű térségében előző nap megtalálták egy férfi holttestét, de az elhunyt kilétéről a folyamatban lévő azonosításra és halottkémi szemlére tekintettel akkor még nem tett közzé részleteket.


A Northern Constabulary hétfő este hivatalosan bejelentette, hogy a szigeten eltűnt magyar fiatalember holttestét találták meg a hétvégén, egyéb információkat azonban a hatóság akkor sem közölt.

A rendőrség az MTI érdeklődésére még szerdán is csak annyit mondott, hogy a hét elején közöltekhez képest újabb részletek egyelőre nem ismeretesek. A rendőrségi illetékes így továbbra sem fedte fel a halál okát.

A stornowayi parti őrség illetékese azonban az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a magyar fiatalember holttestét a sziget nyugati térségben, az Atlanti-óceán partjának közelében, egy sziklafal tövében találták meg az eltűnt túrázó felkutatására indult egységek.


Arra a kérdésre, hogy a férfi leeshetett-e a szikláról, és ez okozhatta-e a halálát, a parti őrség illetékese nem adott érdemi választ, mondván: a halál okának hivatalos feltárása még folyamatban van.


Hozzátette ugyanakkor, hogy a többnapos keresésben a parti őrség kutatóhelikoptere és mentőhajója is részt vett.


Az a tény, hogy az elhunytat Dalmore térségében találták meg, arra vall, hogy a magyar túrázó kelet-nyugati irányban átszelte a szigetet, mivel Stornoway - ahonnan elindult a kirándulásra - a keleti parton fekszik, Dalmore pedig a nyugati, atlanti partvidék egyik kedvelt turistacélpontja.


Az ügyről - még az áldozat rendőrségi azonosítása előtt - a Stornoway Gazette című helyi hírportál is beszámolt, azt írva hétvégi ismertetésében, hogy a magyar fiatalember két hónapja túrázott Nagy-Britanniában. A portál szerint a magyar férfi jól felszerelkezve, túrabakancsban, nagy hátizsákkal, benne esőálló sátorral, élénkzöld vízálló kabátban indult a kirándulásra a szigeten.


Lewis a Külső-Hebridák szigetcsoportjának legnagyobb szigete, területe csaknem 1800 négyzetkilométer, de mindössze 19 ezren lakják.

 
T

TH6777

Vendég

Orbán: tíz éven belül meg kell négyszerezni az aktívan sportolók arányát;)

Orbán Viktor szerint a kormány célja, hogy öt éven belül a mai 9 százalékról 20 százalékra, tíz éven belül pedig 30-35 százalékra emelje az aktívan, hetente legalább kétszer fél órát sportoló magyar lakosok számát. A miniszterelnök erről a Budafoki Munkás Testedző Egyesület (BMTE) megalakulásának századik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen beszélt, hangsúlyozva, a kormány még az ősszel kidolgozza a nem látvány-csapatsportágak új támogatási rendszerét.

A kormányfő hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a fiatalok és az egész magyar társadalom többet mozogjon, rendszeresebben sportoljon. Mint mondta, ezen cél elérésének kiemelten fontos lépése volt a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban idén szeptembertől. A gyerekek testmozgására óriási szükség van, mivel a felmérések szerint hazánk az EU négy legkevesebbet sportoló nemzete között van, a fiataloknak pedig mindössze 38 százaléka végez rendszeres testmozgást - fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint ezen mindenféleképpen változtatni kell, amiben szerinte a BMTE-hez hasonló sportegyesületek lehetnek a legfőbb szövetségesei a kormánynak.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy miközben egész Európában súlyos gazdasági válság van, addig "Magyarországon arról szólnak a hírek, hogy olimpikonjainkat tisztességesen elismerjük, bevezetjük a mindennapos testnevelést, létesítményeket építünk és sportot támogató új adórendszert vezetünk be".

Orbán Viktor külön kitért az új társasági adókedvezményre, amelyet az úgynevezett látvány-csapatsportágakban lehet igénybe venni. Tájékoztatása szerint a legnépszerűbb amatőr és utánpótláscsapatok eddig több mint 33 milliárd forintot használtak fel 1550 sportfejlesztési program keretében, az ország 3150 településéből pedig 744 helyen éltek ezzel a lehetőséggel. A kormányfő kijelentette, még idén ősszel kidolgozzák azt az új támogatási rendszert, amelyet az öt látványsportágon kívüli egyesületek is igényelhetnek.


Orbán Viktor beszédében hosszasan méltatta a budafoki sportegyesületet, mint mondta, a kisebbek iránt érzett tisztelet hozta a rendezvényre, hiszen szerinte a kisebb egyesületek tartják vállukon az egész magyar sportot. "Kicsik nélkül, szertárosok nélkül, intézők nélkül, takarítók nélkül, vagy a szerelést mosó asszonyok nélkül nincsenek magyar olimpiai bajnokok" - fogalmazott. Elmondta, a BMTE sporttelepén száz év és a magyar sport aranykora tekint ránk vissza, itt játszott ugyanis például Zakariás József, az aranycsapat tagja, Mezey György korábbi labdarúgó szövetségi kapitány és itt kezdte pályafutását az 1955-ben európa-bajnok Simon János kosárlabdázó is.


A miniszterelnök beszéde elején külön köszöntette az ünnepségen szintén megjelent Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszót, akiről azt mondta, Londonban olyat győzelmet aratott, amilyet "soha életünkben nem láttunk még".

 
T

TH6777

Vendég
Tekesport - Taroltak csapataink Európa-szerte

<right>Nemzetközi viadalokon folytatták remek szereplésüket a magyar klubcsapatok.
</right>

A hétvégén egy Világkupa-győzelem, két Európa Kupa érem, és egy NBC Kupán megszerzett harmadik hely a magyar mérleg.


post_101742_20121007204837.jpg


A férfiaknál a Szegedi TE a németországi Augsburgban megrendezett Világkupán lépett pályára, ahonnan elhozta az aranyérmet. Nem érte be kevesebbel a Zalaegerszegi TK (fotó) együttese sem. A jövő évi csapat-világbajnokságnak otthont adó Zalaegerszeg büszkeségei a szerbiai Apatinban megnyerték az Európa Kupát. Női fronton két csapatunk volt érdekelt. Apatinban a Ferencváros második lett az Európa Kupán, míg a Banja Lukán lebonyolított NBC Kupán a Rákoshegyi VSE a harmadik helyet csípte el.

 
Oldal tetejére