Minden ami sport

T

TH6777

Vendég
Új világrekord, a hangsebességnél gyorsabban zuhant az osztrák extrémsportoló

2012. október 15., hétfő (MTI/AP/dpa) - Hivatalosan megerősítették helyi idő szerint vasárnap délután az amerikai Új-Mexikó állambeli Roswellben, hogy sikeres volt Felix Baumgartner világrekord-kísérlete; az osztrák extrémsportoló elsőként lépte át a hangsebességet, miközben szabadesésben zuhant csaknem 39 kilométeres magasságból a Föld felé.



zwz89-121015-p1.jpg


Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős speciális űrhajósruhában várakozik lakókocsijában, mielőtt végrehajtaná kísérleti ugrását a sztratoszférából -


A 43 éves salzburgi sportoló óránként 1342,8 kilométeres maximális sebességet ért el a zuhanás közben, ez 1,24 Machnak felel meg, és nagyjából 265 kilométer/órával haladja meg a hangsebességet - jelentette be sajtótájékoztatón Brian Utley, a sportrepülők nemzetközi szövetségének (FAI) az illetékese.


Baumgartner elmondta, "nehéz leírni", hogy milyen a hangsebességnél gyorsabban zuhanni, "mert nem lehet érezni". Nincs viszonyítási pont, ezért "nem tudod, milyen gyorsan zuhansz" - mondta.



zwz89-121015-p2.jpg


Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős speciális űrhajósruhában készül belépni űrkabinjába

Az extrémsportoló magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, és biztonságosan földet ért a sivatagban. A kísérletet élőben közvetítették az interneten.

A Rettenthetetlen Félixnek becézett sportoló két másik világrekordot is megdöntött a sikeres kísérlettel: ez volt minden idők leghosszabb szabadesése és a legmagasabb emberes ballonos repülés is.

 
T

TH6777

Vendég
images


Sidi Péter második aranya az Iráni GP-n

Hétfői sikere után Sidi Péter kedden, a kisöbü szabadpuska összetett számában is diadalmaskodott az Iráni GP-n.

A versenyszám aktuális világ- és Európa-bajnoka - aki az első versenynapon a légfegyveresek között nyert - arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nagy előnnyel, 1275,1 körös eredménnyel nyerte a viadalt, ezzel a teljesítménnyel pedig egy körön belülre megközelítette saját országos rekordját.


Az Iráin GP harmadik versenynapján Sidi a kisöbü szabadpuska 60 lövéses fekvő versenyszámában áll rajthoz.

 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
2012. október 15., hétfő (MTI/AP/dpa) - Hivatalosan megerősítették helyi idő szerint vasárnap délután az amerikai Új-Mexikó állambeli Roswellben, hogy sikeres volt Felix Baumgartner világrekord-kísérlete; az osztrák extrémsportoló elsőként lépte át a hangsebességet, miközben szabadesésben zuhant csaknem 39 kilométeres magasságból a Föld felé.

Bomlanak a holgyek a utana , elhalmoztak mindenfele ajanlattal. Az urben nyito virag uzlettol kezdve minden ur kaladra szivesen menne egy szineszno Felixel.:D

Édesanyja mellett persze világhírű szerelme, az osztrák szépségkirálynő, Nicole Oetlt is szívszorongva várta nem egy alkalommal az életveszélyes ugrásai végét. Baumgartner azt nyilatkozta az ugrás után, hogy elérte a csúcsot, többé nem vállalkozik hasonló megmozdulásra, és feleségül kérte csodaszép barátnőjét, de egyáltalán nem biztos, hogy nem fogjuk a nevét hallani valami extrém dolog kapcsán.
Mit kell tudni Baumgartnerről azon kívül, hogy emberi elme számára elképesztő magasságokat győzött le? Például azt, hogy nők ezrei rajonganak kisfiús mosolyáért, valamint az sem titok, hogy űrugrását többen nézték végig, mint az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának a beiktatását.
 

Csatolások

  • vakmerosegevel-hoditja-meg-a5.jpg
    vakmerosegevel-hoditja-meg-a5.jpg
    220.9 KB · Olvasás: 1
Oldal tetejére