Mit olvastál utoljára ?

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Ernoe

Állandó Tag


Yuval Noah Harari, Sapiens - Az emberiség rövid története
"A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá...
A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk."
-
Egy gyönyörü összefoglalás, mindenkinek ajánlom.
-

-
Yuval Noah Harari, Homo Deus - A holnap rövid története
Legyőztük a pusztító éhínséget.
Megfékeztük a gyilkos járványokat.
Véget vetettünk az öldöklő háborúknak.
De mihez kezdjünk ezek után?
Kíséreljük meg legyőzni az öregedést?
Próbáljuk meg kicselezni a halált?
Tegyük az embert istenné?
A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár, Yuval Noah Harari elgondolkodtatóan és világosan vázolja fel az emberiség lehetséges jövőit, és hogy miként válhat a Homo sapiens Homo deusszá.
-

-
Kahneman, Daniel, Gyors és lassú gondolkodás
Vajon mi vezérel bennünket: a gyors (intuitív) vagy a lassú (racionális) gondolkodás?
Daniel Kahneman feje tetejére állította a racionalitásba vetett hitünket.
"Rendszerint túlbecsüljük a világ működésével kapcsolatos tudásunkat, és alábecsüljük a véletlen és a szerencse szerepét."
-
Mindegyik megvan magyarul is.
 

spanish fox

Állandó Tag
Nesbo nagyon jó, izgalmas, és közben érdekes képet kapunk a mai Norvégiáról is, ami hivatalosan a "világ legboldogabb országa".
Igen, Jo Nesbo világa érdekes. Engem az elmúlt hónapokban "kapott el" Harry Hole , ikonikus főszereplője által....kisssé addiktív lettem...és rohamtempóban faltam fel iszákos nyomozója összes kalandját ...:)

Polcz Alaine: Egész lényeddel
Egy érdekes személyiség önvallomása életéről és több mint 50 évig tartó kapcsolatáról Mészöly Miklós íróval.
Történet a szerelemről , egy élethosszig tartó bonyolult, nem mindennapi kapcsolat állomásairól.
Kíméletlen őszinteség ....vajon egy élet elég-e, hogy megismerjük a társunkat...vagy akár önmagunkat...?!
 

Ekilit

Állandó Tag
John Galsworthy: A túlsó parton

Véletlenül került a kezembe, de mindenkinek ajánlani tudom a szellemes stílusa és a tömény életbölcsessége miatt. Akár romantikus szerelmi történet is lehetne, de sokkal több annál. Aki szerette a Forsyte Saga-t, annak biztos tetszeni fog.
 

Ekilit

Állandó Tag
Oravecz Imre:
Ondrok gödre

Kaliforniai fürj
Magyar "kivándorlás" regény a a XIX-XX. század forduló idejéből. (A harmadik kötet olvasása még hátra van, ha hozzájutok.)
 

tovizsuzsi

Állandó Tag
J.M.Gulvin: Hosszú számolás
Az első perctől az utolsóig kétségek között tart.
A középén kezdett kialakulni egy kép bennem, hogy talán mi is lesz a végkifejlet, aztán újra elbizonytalanodtam és csak legeslegvégén derült fény a rejtélyre.
 

S Nagy-Zekmi

Állandó Tag
Ken Follett: Tüzoszlop. A Kingsbridge trilógia harmadik része.
1. Katedrális
A 12. században kezdödik. A tehetséges és ambiciózus Benedek-rendi perjel, Philip az apátság számára új templomot akar építeni, amely a világ legnagyobb gótikus katedrálisa lesz. Építőmestere az isteni tehetségű Tom, aki kreativitásával és szárnyaló fantáziájával képes felépíteni a 123 méter magas templomtornyot, ami sok évszázadon át a város büszkesége lesz. Vér, ármány és szerelem, zsarnokság, hűség és árulás - A katedrális filmszerűen pergő, sodró lendületű cselekménye életre kelti a régi Angliát, ahol a 12. századi embereket ugyanolyan érzelmek mozgatták, mint a 21. századiakat.
2. Az idök végezetéig
A katedrális folytatása kétszáz évvel később, a 14. században játszódik. A szereplők a katedrális legendás építőinek leszármazottai, akik ugyanúgy küzdenek az élettel, mint elődeik. Az Európán végigsöprő pestisjárvány a hajósok és a kereskedők közvetítése révén felüti fejét az angliai kisvárosban is, és éveken keresztül változatlan erővel tombol, szedi áldozatait. A Benedek-rendi kolostor ispotálya az egyetlen hely a városban, ahol a beteg emberek menedéket kaphatnak.
3. Tüzoszlop
A 16. századi Európában dúl a vallási küzdelem, Spanyolországban és a Németalföldön az inkvizició tűzzel, vassal írtja a Svájcból terjedő protestáns hitet, Párizsban a Guise hercegek a Szent Bertalan-éjen számolnak le a kálvinistákkal. Az egykor pompázatos kingsbridge-i katedrálisban viszont fehérre meszelték a falakat, és fehér galléros sötét szürke ruhában tartják istentiszteleteiket a szintén vakbuzgó puritánok.

Nagyon ajánlom!
 

0livia

Állandó Tag
William Gibson The Sprawl trilogy
3 konyv egy kotetben Neuromancer (1984) Count Zero (1986) , es Mona Lisa Overdrive (1988)

Amiert nekem tetszett elsosorban a megszokott Gibson stilus, szeretem nagyon a cyberpunk kulturat, s nemutolso sorban egy nagyon jol megirt SciFi.
A 80as evekeben megirt regeny ami a mai jelenunket vizionalja, kemeny es elkepzelhetetlen dolgok jelennek meg a novellaba, ami szerintem egy scfi ironak johetnek ehez hasonlo gondolatok amiket leirt,
S a leirt dolgokat eljuk a jelenben. Most is libaborozom ahogy ezt irom :) A hangulat, az apro reszletek, karakterek, es a tortenetek. Magyarul olvastam ami hiba volt mert a forditas/szohasznalat neha bosszanto, ugyhogy irtam a jezuskanak hogy szeretnem mind a harom konyvet angolul. :)

Szoval ajanlom elsosorban azoknak akik szeretik a scifi-t, IT, A.I, computer halozatokat.
 
Utoljára módosítva:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére