Országok, városok, házak - építészet képekkel

afca

Kitiltott (BANned)
irjatok valamit Köbölkutról is
Na itt sokkat jártam:p

KÖBÖLKÚT-Gbelce


Köbölkút község a Duna és a Garam választóvonalán, dombos vidék déli nyúlványán terül el.
A Duna melléki sík talaj alkalmas gabona, szőlő, ill. gyümölcs termesztésére. A határvidék északi része, a Párizsi - csatorna mocsaras talajának köszönhetően, náddal benőtt. A falu különlegességéhez tartozik a környező nádas állat - és növényvilága, amelyben védett növény - ill. állatfajok sokasága él. A községet déli és részben nyugati irányból gazdag lomblevelű erdő övezi.
Köbölkút az őskorban és a középkorban sűrűn lakott település volt, ezt bizonyítják a korabeli iratok és ásatási leletek. A lineáris kerámiai népművészet elemei Szlovákia délnyugati részére Észak - Magyarországról kerültek át. A Krisztus előtti 4. században ezen a vidéken az időjárás jellege alapvetően rosszabbra fordult. Talán ezzel is magyarázható, hogy ebből az időből nincsenek a faluban településre utaló nyomok. A királyi levéltári adatok alapján a terület jelentősége a XI. században megnőtt. A "kőkút" mellett létrehozták a királyi gazdasági majort. A XIII. századbeli magyar királyi udvari krónikában a község neve rövidítve Köbölkút - ként szerepel, fordításban "Kőkút" ill. "Kőből kút".

3_4.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
Az ókori templomépítészet rejtelmei.

Az ókori görög templomok építéskor a legfontosabb szempont az volt, hogy melyik istennek vagy istennőnek építik, hiszen eszerint kellett helyet keresni nekik – állítja egy amerikai kutató.

21904.jpg


Gregory Retallack, a tanulmány szerzője szerint a templomok helyének kiválasztásakor az istenek és istennők előtti tisztelgés mellett több más tényező is befolyásolta a tervezést, így például az adott hely kulturális és gazdasági ereje is, a döntő szót azonban mindig is vallási szempontból hozták meg.

Az Oregoni Egyetem földtani professzora 84, i.e. 480-338 között épült templom területéről vett talajmintákat, majd ezek analízise után fény derült arra, hogy az egyes területek miben térnek el egymástól. A felfedezés részletei az Antiquity magazin legújabb számában olvashatók.

Az adott földrajzi helyek mindig szoros mitológiai kapcsolatban voltak az oda épülő templomok istenével vagy istennőjével – állítja Retallack. Az Athénének vagy Zeusznak emelt épületek például mindig magas sziklákra épültek, ők ugyanis harcos társadalmak istenei és istennői, így templomaik a legkönnyebben védhető helyekre kerültek.

A vadászattal rokonított Artemisz és Apollón szentélyei szinte minden alkalommal egykori vadászterületekre kerültek, míg a Hérának és Hermésznek szentelt templomokat agyagos, állattartásra kiváló földön létesítették. Démétér és Dionüszosz templomai a földművelésre alkalmas helyekre kerültek, és ez tette lehetővé a bennük rendezett termékenységi ünnepek és fesztiválok könnyű megrendezését is.

Poszeidón és Afrodité épületei mindig is az öblök partjaira, a gazdag halászterületek mellé épültek, és ezek tükrében nem meglepő, hogy az alvilág úrnője és ura, Perszephoné, és Hadész szent helyei mindig mély és sötét barlangokba, vagy erdők mélyén voltak.

Ez a helyzet azonban idővel megváltozott: a kutató szerint a kezdeti fa- és földtemplomokat később márványoltárok, és pompás épületek váltották fel. A kutató szerint az ókori templomok építésekor a különleges természeti erők meglétére is odafigyeltek, hiszen ezek jelentették az ókori speciális effektusokat: Delphi jósnőjének történetét mindenki ismeri, ám az már kevéssé köztudott, hogy Epidauroszban különleges fosszíliákkal ékesített márványlapokat helyeztek a bejárathoz, hogy azzal is a szakrális hatalmakra emlékeztessék a belépőket.
<!-- ARTICLE BAL HASÁB -->
 

gipsi queen

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia,igaz eloszor hozok kepeket,de tobbszor neztem behozzad.Hoztam par kepet egy Carmelta-templomrol.epult 1883-ban es nem egy nagy de annal meghiteb es szepen apolt.

 

nor78

Állandó Tag
Állandó Tag
Vizimalmok a Kis-Dunán

Sziasztok.
Az eperjesi vizimalomról jutott eszembe, hogy nekem is van saját készítésű fotóm a környező vizimalmokről. Afca te biztosan ismered őket, ha a közelben nőttél fel. Nekem pont az eperjesi hiányzik. Ezek itt a dunatőkési (Dunajský Klátov) malomról készültek.
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia,igaz eloszor hozok kepeket,de tobbszor neztem behozzad.Hoztam par kepet egy Carmelta-templomrol.epult 1883-ban es nem egy nagy de annal meghiteb es szepen apolt.

Szia gipsi queen!

Örülök neki, hogy itt vagy, képeket, leírásokat hozol és színesíted a topikot!!!! (Elnézést, hogy csak most írok!;))
Valóban meghitt ez a templom. Igazi közösségi élet folyhat, hogy ilyen szépen ápolják!
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Vöröstéglás házak

Dániában találkoztam először a vöröstéglás házakkal (Friesenhaus). Nemcsak Dániában, hanem Németország Dániával szomszédos Schleswig-Holstein tartományában is rengeteg van belőlük, különösen Nordfrieslandban. Szenvedélyemmé vált a vörös téglás házak nézegetése. Nem hiszem, hogy valaha is lesz nekünk ilyen, de jó eljátszani a gondolattal: egy romantikus házikó az Északi-tenger partján.... Tág mezők, a víz illata, dűnék

Van, aki számára túlságosan hidegek vagy komorak ezek a házak sötét színükkel. Nekem inkább romantikusak, történelmiek, izgalmasak, és inkább meleget árasztanak vörös falak. Sok házat sajnos befestettek fehérre, de mivel ezek leginkább nagyon régi, nádfedeles parasztházak, nem veszítenek hangulatukból az átfestésükkel.
Így aztán időnként megnézem a neten az eladó házakat. Ebből gyűjtöttem egy csokorral a fotóalbumba.
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Rákerestem a neten ezekre a házakra, németül találtam sok anyagot a wikipédián, ezeket lefordítom majd
Előzményként ennyit abből, amit megtudtam: ez az építkezés Schleswig-Holstein tartományra jellemző, északon a Dániához tartozó északi Schleswig (másképpen a dél-jüttlandi terület), délen pedig a német rész. (A történelem során ez a tartomány, ill. egy része hol Dániához, hol Németországhoz tartozott.
Többféle elnevezést is találtam: Friesenhaus, Backsteinhaus, Geesthardenhaus, Uthlandfriesisches Haus.
A fordítás során megfejtem, van-e különbség köztük (a képeken ránézésre nem sok.


A képek egy része saját készítésű (Tönder, Dánia), a többit az internetről mentettem le az elmúlt két évben, leginkább ingatlaneladással foglalkozó oldalakról.
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Tönder

(ejtsd:Töner, dánul egy áthúzott o betűvel írják)

Dánia déli részén van, a dán-német határtól kb. 3-4 km-re. A városnak 40 000 lakosa van, az Északi -és a Keleti (Balti)-tenger között található legrégebbi városok egyike. Már 1017-ben kikötővárosként említik. Ottjártunkkor láttuk a város egyik jellegzetességét, a (tengeri) világítótornyot, és azt is, hol volt valamikor a kikötő. Ma kb. 15 km-re található az Északi-tengertől!!!!! A part folyamatosan épül, feltöltődik. Tönderhez közel van Röm szigete (szintén keresztben áthúzott o-val írják). Dálul az ö szigetet jelent, tehát csak Römönek emlegetik. A szárazföldről a szigetre autóút vezet át (keresek majd képet).
Saját képeim Tönderről, (régiek):
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhány nem saját kép. (Keresek majd az enyémek közül újabbakat is.)

A hagyomány szerint decemberben a Télapó Tönderbe érkezik meg először.:D Az adventi, karácsonyi időszaknak itt is szép ünneplése van.
 

afca

Kitiltott (BANned)
Galánta - Galanta
1910-ben 3274 lakosából 2933 magyar, 202 szlovák és 115 német volt. A trianoni békeszerződésig Pozsony vármegye Galántai járásának székhelye volt. Magyar lakosságának felét 1945 után kitelepítették. 2001-ben 16 365 lakosából 9877 szlovák (60,4%), 6022 magyar (36,8%), 175 cigány és 114 cseh volt.

1.jpg

2.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
Galánta Eszterházy-kastély


A város területén már az újkőkorban éltek emberek. 1237-ben IV. Béla király oklevelében említik először. Több nemesi család birtoka, később története szorosan kapcsolódik az Eszterházyakhoz, akik 1421-ben telepedtek le itt. 1570-ben a településnek már vásártartási joga volt. Fejlődése is nagyrészt az Eszterházy családnak köszönhető. Két kastélyuk közül a régebbit 1647-48-ban fallal, vizesárokkal erősítették meg, majd a 18. század második felében barokkizálták, az 1890-es években neogótikus stílusban átalakították. 1992-ben restaurálták, ma közművelődési célokat szolgál. Másik kastélya a 16. században épült, 1860-ban átalakították. Galánta 17. században mezőváros lett, ekkor már körház is működött a településen. 1635-ben II. Ferdinánd királytól további kiváltságokat kapott. A 18. században kézműipara fejlődött dinamikusan, ekkor alakultak céhei is. 1850-ben a vasút is elérte a várost, bankok, bíróság, közhivatalok létesültek. 1910-ben 3274 lakosából 2933 magyar, 202 szlovák és 115 német volt. A trianoni békeszerződésig Pozsony vármegye Galántai járásának székhelye volt. Magyar lakosságának felét 1945 után kitelepítették. 2001-ben 16 365 lakosából 9877 szlovák (60,4%), 6022 magyar (36,8%), 175 cigány és 114 cseh volt.
galantakastely.JPG
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép ez az Eszterházy-kastély, és milyen hatalmas! Jó, hogy ez legalább rendben van!
A másikat talán magánkézbe kellene adni... Annyira gyönyörű, kár lenne érte, ha teljesen tönkremenne!

Galántáról eszembe jutott Kodály Zoltán.:)
Forrás: www.fidelio.hu

GALÁNTAI TÁNCOK

Nagy zeneköltőnket gyermekkori emlékek fűzték a felső-magyarországi Galántához, ahol hét esztendőt töltött. Mikor 1933-ban a Budapesti Filharmóniai Társaság nyolcvanéves fennállásának emlékére ünnepi kompozíciót írt, a múlt század elejéről való galántai cigánynóták dallamait választotta nagyzenekari feldolgozás tárgyául. Vérbő verbunkos-muzsika ez, amit virtuóz zeneszerzői technika és széleskörű zenei műveltség birtokában emelt Kodály a magasrendű szimfonikus alkotások színvonalára. A nagyszabású táncköltemény ezer arcot villant fel, ezer színt, hangulatot, ízt kínál a hallgatónak, bemutatva a magyar népi mulatságok gazdagságát, vidámsággal váltakozó mélabúját.
A művet 1936-ban mutatták be.
 

wizolti

Állandó Tag
Állandó Tag
Fachwerkhaus kedvelőknek

Szerbusz Zsuzsa!
Beírtam a keresőbe a Fachwerk szót, és így találtam rá a CanadaHunra és a Te levelező oldaladra. Végigolvastam az összes hozzászólást, de a képeket még sajnos nem tudtam megnézni, mert csak ma regisztráltam magam. Elég macerás a teljesértékű tagság. Jómagam is nagy szerelmese vagyok a gerendavázas építészetnek, házaknak. Páromat is megfertőzendő, tavaly húsvét előtt, elmentünk Strassburgba és ha már ott voltunk, végigszaladtunk az Elzászi Borúton is. Már ketten vagyunk szerelmesei. Arrafelé tobzódik a fachwerkházak építészete. Strassburgban a Petit France-nak nevezett óváros, Colmárkban a házak eröteljes színei varázslatosak. Mindenkinek melegen ajánlom, aki középkori épületek között szeretne barangolni. Magyar szemmel az egy megelevenedett mesevilág! Nyáron, virágokba öltözve még csodálatosabb lehet! Nálunk, ha voltak is ilyen épületek azt lerombolta a török, vagy felégette a labanc. Sajnos az igazán szép régi népi építészeti emlékeink földből és sárból készültek, így nem tudnak olyan sokáig fennmaradni, mint a tőlünk északra, és nyugatabbra épült fa, és kő alapú házak. Megelégedhetünk jószerével, a fennmaradt barokk és neoromán épületekkel és templomokkal. Egy pár általam készített, szép képet megpróbálok feltölteni, remélem sikerül őket megnézni.
Üdv Zoltán
 

krfzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem csatolta a képeket, úgyhogy újra megpróbálom.
 

Csatolások

  • Schloss Mühringen 2003.jpg
    Schloss Mühringen 2003.jpg
    44.1 KB · Olvasás: 2
  • Schloss Mühringen 2003 (1).jpg
    Schloss Mühringen 2003 (1).jpg
    37.6 KB · Olvasás: 4
  • Schloss Mühringen 2003 (2).jpg
    Schloss Mühringen 2003 (2).jpg
    57.9 KB · Olvasás: 3
Oldal tetejére