Rejtvények

platon témája a 'Játék' fórumban , 2006 Május 15.

 1. platon

  platon Állandó Tag

  [​IMG] KARINTHY FRIGYES

  Kétségbeesve kérdezik az embertől, "te, mi az, hat betű, szoba közepén áll, esznek rajta, és a vége: sztal?"
  Mióta a világ legnépszerűbb lapjai egyre-másra hirdetik a nagy rejtvényversenyeket, rejtvényderbiket - Amerikában ötvenezer dolláros keresztrejtvény-versenyt tartottak - a dolog kezd izgatni. A régi könyv- és sósborszeszdíjak kora lejárt, ma autót, családi házat, helyes kis birtokot, életjáradékot és negyvenkettes ágyút sorsolnak ki a nyerők között - előrelátó embernek, aki előtt nem közönyös saját és családja jövője, komolyan illik foglalkozni ezzel a tudománnyal, mely szerencsés esetben satöbbi... A többi pálya még ennyire se biztos.

  Komolyan munkához láttam.

  Tanulmányozni kezdtem a helyi és külföldi rejtvényújságokat és újságrejtvényeket. Megpróbáltam egységes elvet találni, amelynek alapján úgy a szerkesztés, mint a megfejtés általános kulcsa a kezembe kerül: otthonosan tudok mozogni abban a labirintusban, ahol a szó képet, a kép pedig szót jelent.

  A legnehezebb problémákat játszva, ránézéssel fejtettem meg, elképesztve a nehézfejűeket, akik kétségbeesve kérdezik az embertől, "te, mi az, hat betű, szoba közepén áll, esznek rajta, és a vége: sztal?"

  A végén ott tartottam, hogy nem is kellett rejtvénynek lenni egy ábrának ahhoz, hogy megfejtsem. Egyszer egy rejtvényszerkesztő nevetve mesélte el nekem, hogy hirtelen kifogyván az anyagból, lapzártakor egy közönséges, külföldi lapból kivágott rajzot adott le, amin csak egy ház állt, semmi más. Gondolta, majd utóbb kitalál valamit, mint megfejtést: "Kemény (kémény) Simon". Ekkor támadt az a gondolatom, hogy a rejtvényt nem is kell szerkeszteni, a világ minden tárgya és rajza és ábrája rejtélyes problémává lesz, ha nem annak nézem, ami, hanem valami titkos tervet teszek fel mögötte. (Így tette például a világ egyik legegyszerűbb és legátlátszóbb jelenségét, a nőt, rejtélynek a filozófia, holott a megoldás oly egyszerű: négy betű vízszintesen, négy függőlegesen, s kész a kereszt, amit a férfinak hordani kell.)

  Mert ha igaz Hamlet mondása, hogy nincs jó és rossz, csak a gondolatban, az is igaz, hogy nincs titok és megoldás, csak az elemző értelem számára.

  Már-már tökéletesnek hittem magam, amikor ez történt. Valaki feladta a következő rejtvényt:

  Kas saison Ka.

  Három hétig törtem a fejem.

  Nem tudtam megfejteni, hiába próbáltam a "saison" szót "évad"-nak magyarul, "season"-nak angolul és "Fahrzeit"-nek németül alkalmazni.

  Belebetegedtem a dologba.

  Egy napon ötéves unokaöcsém, aki akkor tanult olvasni, meglátta jegyzeteim közt és silabizálni kezdte.

  És fél perc alatt elolvasta, magyar nyelven, így:

  Kassai sonka.

  Azóta nem fejtek többé rejtvényt.


  Forrás: Karinthy Frigyes, Viccelnek velem, Széchenyi Kiadó, Győr, 1999.
   
 2. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Gondoltam, ha már van ilyen topic, megosztom veletek egy-két művemet. Szabadidőmben rejtvényeket készítek, remélem sok rejtvényfejtő ember olvassa ezt a szöveget. Íme saját műveim közül néhány:
   
 3. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  :cool::cool::cool: Jöjjön egy újabb ötös rejtvénycsomag. Ezeket is én készítettem remélem találtok közte kedvetekre valót:
   
 4. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  No még néhány fejtörő! Valamennyi MS Word szövegszerkesztővel készült, és érdemes kinyomtatni, mert on-line nehézkesen fejthető! Remek szülinapi ajándék is, én legalábbis mindíg meglepem pár ilyennel a húgom!
  Az első rejtvény: Hézagpotló szókereső, mely igazán könnyű, és kb. 5 perc alatt megoldható.
  2. Rejtvény: Hagyományos keresztrejtvény picit nehezítve. Kezdő rejtvényfejtőknek is merem ajánlani, mert a meghatározásokhoz szinte nincs is szükség rejtvénylexikonra!
  3. Retvény: A skandináv típusú rejtvénykedvelőknek ajánlom, nem nagy formátumú, viszonylag egyszerűen kitölthető rejtvény!

  Ceruzát a kézbe, rejtvényre fel!
   
 5. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Látom mutatkozik némi érdeklődés a rejtvényeim iránt, hát teszek még fel párat, sőt arra kérném a letöltőket írják meg mennyire nehezek vagy könnyűek a feladványok, illetve milyennek találják őket. De elég a szövegből lássuk mit tartogat ez a pack:
  1. rejvény: Szókereső típusú, könnyen megoldható, ugyanakkor szerintem szórakoztató is, irodalomkedvelőknek is ajánlom...
  2. rejtvény: Skandináv típusú feladvány, és aki kedveli a történelmet ne hagyja ki, talán még tanulhat is belőle.
  3. rejtvény: Picit nehezebb, mint az előzőek, de csak tényleg picit. A vízszinte meghatározások abc-ben a függőleges meghatározások pedig hagyományos keresztrejtvényként szerepelnek. Ha felismered a középen látható történelmi személyt már nincs is olyan nehéz dolgod. :..::..::..:
   
 6. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Ha már így belelendültünk, itt egy újabb rejtvénypack:
  1. Hagyományos skandináv típusú feladvány mozi-köntösben...
  2, Egy kis agytorna, csak elindulni nehéz vele...
  3, Szókereső ezúttal csillagképekkel...
  4, Ilyen még nem volt, de remélem sokak ismerik már a labirintus feladványt.
  5, És utoljára egy könnyed, színes feladvány, a színek helyettesítik a betűket és a keretben alakul ki a megfejtés.
  :444::444::444:
   
 7. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Legutóbbi művem osztom meg most veletek, mely egy hagyományos keresztrejtvény, igaz a tematikus fajta (fekete négyzetek helyett vastagított vonalak vannak). Aki ismeri Steven Seagal filmjeit, könnyedén kitöltheti a rejtvényábrát, aki pedig nem az is bátran próbálkozzon vele, a meghatározások nem túl bonyolultak, legalábbis úgy hiszem...
  :cool::cool::cool:
   
  editke0607, Juca77 és joszoka kedveli ezt.
 8. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Tombol a nyári kánikula, gondoltam egy jó kis rejtvény elkel a hideg italok mellett. Íme ezt készítettem a legutóbb:
  ;););)
   
  Juca77, joszoka és szenazoli kedveli ezt.
 9. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Visszatérés

  Visszatértem a nyári szünetből, illetve még nem teljesen, de hogy addig se unatkozzatok, egy-két újabb darabot hoztam nektek saját műveimből::8::8::8:
   
  Eryka94 és joszoka kedveli ezt.
 10. kishaszi

  kishaszi Állandó Tag

  Felhozom a topikot: olasz rejtvényeket senki nem tol itt? Nálam a félig kevert a csúcs eddig. Olasz kevertet még sose tudtam megcsinálni, de már nem is fogok, mert ahhoz idő kéne, hoyg az ember eljusson arra a szintre. A rejtvényszigettől meg még messzebb vagyok ugyi, az még apámnak is erős volt.
   
  zoltan1957 és szenazoli kedveli ezt.
 11. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Pár perc erejéig...

  Az olasz módra önmagában is elég nehéz rejtvény, bár volt olyan ábra, amit szinte lexikon nélkül kitöltöttem, és persze olyan is, amit az internet segítségével sem tudtam teljesen megoldani. No, ha ezt még nehezítik is, akkor én is nézek nagyokat. Egy ilyen rejtvényt elkészíteni nem is olyan könnyű dolog, szigorúak a szabályok, és illik megnehezíteni a rejztvényfejtők életét egy-két frappáns meghatározással! Valóban a rejtvénysziget a profiknak jelent igazi kihívást, sajnos ettől én is messze állok... De a szórakoztató és egyszerűen megoldható pár perces rejtvények igazi kikapcsolódást nyújtanak számomra és remélem ti is találtok kedvetekre valót a legújabb gyűjteményemben, melyeket ismét én készítettem el és adom közre. Íme:
  :ugras::ugras::ugras:
   
  zsóka2. és joszoka kedveli ezt.
 12. killmaster

  killmaster Állandó Tag

  Hát akkor néhány új feladvány rejtvénykedvelőknek:
  :D:D:D
   
 13. sulyoka

  sulyoka Állandó Tag

  én is írtam vmit: egy tanulmány lesz: Casanova

  Casanova hamar megtapasztalta a saját bőrén, hogy a megjelenés és a magasabb körökben honos társasági viselkedésformák ismerete alapvető a társadalmi érvényesülés terén. Nemcsak azt tanulta meg már ifjú korában (a családi és a tágabb velencei környezetben), hogy a látszatok tudatos alakításával, vagyis az öltözködéssel és az elvárt, illetve sikeres viselkedési normák elsajátításával rengeteg előnyt tud biztosítani magának, de rendszerré fejlesztette ezt a tudását, és másoknak is szívesen adott tanácsokat e téren. Ezért kora ifjúságától kezdve különösen sokat törődött a külsővel, akár saját külseje, akár mások külsejének tanulmányozásával és alakításával. Mivel erre a divat kínálta a legkiválóbb lehetőséget, élt is vele, amint tudott. Lassacskán egészen szakértővé nőtte ki magát a női-férfi divat és a társadalmi siker terén: ennek fényében tanulmányozom és elemzem emlékiratait (Életem története) a divat és a siker-receptek szempontjából.
  Korának legtöbb kalandora számára a csábítás becsapást jelentett, míg Casanova számára a csábítás gyakran valódi őszinteséggel, vagy legalábbis az őszinte érzések hiteles színlelésével járt, amely a szerelmi viszonyokban a házassághoz vezető út első lépcsőfoka. Noha ő maga sohasem nősült meg, életének egyik fele mindig új és új szeretők keresésével telt, másik fele pedig azzal, hogy férjet és hozományt keresett azoknak a nőknek, akiktől csak szerelmet és gyönyört várt. Jelentős vagyonokat áldozott szeretőinek társadalmi ranglétrán való feljebb juttatására, majd előnyös kiházasítására.
  [FONT=&quot]Casanova jól ismert élettörténetéből tehát elsősorban az érdekel, hogyan alakult át önmaga, és hogyan formálta át alacsonyabb sorból származó hölgyismerőseinek öltözködési szokásait, hogyan fejlesztette viselkedéskultúrájukat annak érdekében, hogy az elfogadhatóbbá váljon a magasabb társasági, sőt arisztokrata körökben is. Ebből a szempontból az emlékirat (Életem története) valóságos enciklopédiája a tudásnak; az elemzések-kommentárok segítségével a divat és divatos megjelenés szociológiai és filozófiai háttere kiválóan bemutatható. [/FONT]
   
 14. Miki962

  Miki962 Állandó Tag

  Az egyik szobában van három villanykapcsoló, a másikban pedig 3 égő.minden kapcsolóhoz tartozik egy égő! Ha öt percet tartózkodhatsz a kapcsolós szobában, utána átmehetsz a másikba,hogy tudod megmondani melyik kapcsoló melyik égőt kapcsolja?
   
  Kiscsillag69 kedveli ezt.
 15. útburkoló

  útburkoló Új tag

  Az első kapcsolót már rögtön az első percben felkapcsoljuk, a másodikat az idő felénél, a harmadikat pedig csak közvetlenül az 5 perc letelte előtt.
  A másik szobában mindhárom égő ég: az egyik nagyon forró, ez az első kapcsolóhoz tartozik. A következő is forró, de nem annyira, ez a második kapcsolóhoz tartozik. Az utolsó égő is ég, de ez éppen csak meleg, ez a harmadik kapcsolóhoz tartozik.
   
  Kiscsillag69 kedveli ezt.
 16. Koala89

  Koala89 Állandó Tag

  Van egy hasonló.
  Az egyik szobában van egy égő,a másikban pedig te és a három kapcsoló. Melyik kapcsoló tartozik az égőhöz?Csak egyszer hagyhatod el a szobát és nem térhetsz vissza!
   
  Kiscsillag69 kedveli ezt.
 17. Picur13

  Picur13 Állandó Tag

  Üdvözlök mindenkit!
   
 18. cthulhu

  cthulhu Állandó Tag

  Csak próbaképpen: állítólag Jókai Lélekidomár c. regényének címét a zsenigyanús német fordító lefordította Geistformepreis-nek.
  Akár így volt, akár nem, íme néhány angol nyelvű ötlet egyes szavak hasonló megerőszakolására:

  -juiceguitareaglebranch
  -halfbattery
  -mybeardsecretary
  -leftcellbattery
  -Thistale (név)

  Nos?
   
 19. gemarti

  gemarti Állandó Tag

  Miért nem tudom megnyitni a fájlokat?
   
 20. Bor1234

  Bor1234 Állandó Tag

  egy kicsit más rejtvény, vagy inkább fejtörő, de érdekes:)

  Egy férfi elindul az irodájába, de ahhoz, hogy be is jusson oda, egy kóddal kell kinyitnia az ajtót. A csóka azonban sajnos elfelejtette az 5 számból álló kulcsot. De emlékszik valamire, ami alapján meg lehet azt fejteni:

  1) az 5. és 3. szám együtt 14
  2) 4. szám = 2. szám + 1
  3) 1. szám = 2. szám duplája - 1
  4) a 2. és 3. szám együtt 10
  5) az öt szám együtt 30
   
  Kiscsillag69 kedveli ezt.

Megosztás