Tapsot a pedagógus-szakszervezeteknek! Tapsot a szervezőknek!

GeoCracker

Állandó Tag
Állandó Tag

Egyre több helyen látok, és nem is csak a saját írásaimra adott reakciók között, olyan reakciókat, amelyek meggondolásra késztetnek. Annak kapcsán okvetlenül, hogy hány autó jön szembe az úton. S ez még akkor is igaz, ha az erre intő figyelmeztetések némelyike azt a korszakot idézik, amikor a „tartsunk össze elvtársak, mert összetartás van elvtársak” szólamvilága a virágkorát élte.

De egyébként ezt sem rosszallom. Amikor a történelmi szemlélet elindul visszafele, és a hatalomgyakorlás nem kevésbé idézi az elmúlt korszakokat, akkor igazán érthető, ha a régi reflexek másokban is éledni kezdenek. A senkinek sem hiányzó barikádok mindkét oldalán. Mert barikád építésben a történelmi olvasmányok alapján is nagyon jól szoktunk teljesíteni. Ritka érzékkel sikerül olyan helyre is barikádot, esetleg negatív barikádként árkot, húzni, ahol különben nem lenne helye. Értelme sem. Ha egy reguláris szerveződés nem képes erre, akkor jönnek az önjelölt segéderők. Mint legutóbb a pedagógusok, szakmailag is teljesen érthető, felzúdulása esetén. Mely szakmaisághoz kevés köze van annak, hogy „tűzzél kockás kokárdát”, ahogy annak is, hogy „ne menjen a gyereked iskolába”. Ellenben az enélkül talán szolidárisabb lakosság, a szülők, és végső soron a diákok közt határokat húzni kiválóan alkalmas dobások lehetnek. Úgyhogy szóljon a taps azoknak, akik hagyományőrző egyesület gyanánt jönnek elő az egyre jobban megosztó ötleteikkel.

Egy percig sem feledve azt, hogy az erők, a tiltakozók megosztása a regnáló hatalmat szolgálja. S tudom, előállhat az a fura látszat, hogy aki a megosztás ellen szól, az tűnik megosztónak. Kipróbálva. De nem is meglepő. Ahhoz ugyanis, hogy kabátok és gombok viszonyáról értekezzünk, nem árt tisztázni, hogy mit tekintünk kabátnak, és mit gombnak. Ha valaki boldogan mosolyog egy tetszőlegesen nagy ruhakupacra, azt frusztrálhatja még egy ilyen egyszerűnek tűnő definíciós kérdés is. Akár erős hajlamot érezve arra, hogy ráhárítsa felelősséget arra, aki a kupacon áll. Függetlenül attól, hogy az illető mennyire hitelesen kabát, illetve gombszakértő, és nem foglalkozva azzal, hogy esetleg a kupacban sem kabát, sem gomb, csak különböző zászlók tömege van. Ellenben megmorogva mindenkit, aki megpróbálkozik a lehetetlennel: legalább arra rábeszélni, hogy menjen egy picit közelebb, és nézze meg maga is a kialakult helyzetet. Nem feledve az előzőekben elmondottakat. Korántsem biztos, hogy nem errefele jönnek szembe az autók.

Marad tehát az, hogy megpróbáljam felvázolni azokat a jelzőköveket, amelyek mentén kicsit jobban járható útra gondolnék a pedagógusok akcióival, vezetőivel, ténykedéseivel kapcsolatban. Egy percig sem vitatva, sok gondolatot már leírtam ezek közül:

- A pedagógus-akciók esetében elvártam volna, ha olyan szereplőkre testálják a vezetést, illetve olyanok vállalják el azt, akikről tudható: hitelesen, hosszabb ideje, és azonos nézetek mentén képviselik mind a saját, mind a pedagógusközösség érdekeit. Nem az öndefinicióik, hanem annak alapján, hogy következetesen felléptek a jelen helyzet kialakulásához vezető jelenségek, például a KLIK létrehozása, a tanárképzés maradványelvűsége, és hasonlók ellen.
- A tüntetések előtt elvártam volna, hogy minden szakmailag érintett csoport bevonásával szakmai, és ha kell politikai egyeztetés történjen. Nem szőrszálat hasogatva, hanem annak érdekében, hogy amikor a tanárok, kétségtelenül erőt mutatva, fellépnek, akkor egy szakmailag vállalható, és konszenzus alapján kialakított cselekvési programmal lehessen eléjük állni. Elkerülve azt a helyzetet, hogy egy keretkiáltványt felolvasva, de valós programok nélkül kelljen hazamennie azoknak, akik megjelentek a tüntetésen.
- Elvártam volna, hogy a célkitűzéseket a vezetők, illetve a tüntetés szervezői világosan, mindenki számára egyértelműen kommunikálják. Elkerülve azt a helyezet, hogy a szakma-politikai és aktuálpolitikai jelszavak, mondanivalók, és igen, lózungok összekeveredjenek. Ha ugyanis a tüntetés az oktatás javításáról szól, akkor abban partner lehet az is, aki a kormánypártra szavaz, és elriasztja az első aktuálpolitikai kiszólás. Aki pedig kormányt megy dönteni, azt nem okvetlenül érdekli a biológiakönyv szerzősége és kiválasztása. A keveredések nyomán azonban mindkét csoportban bőven lehetnek csalódott pedagógusok.
- Elvártam volna, a fentiek alapján, hogy az „alternatív kerekasztalt” a tüntetés előtt, és nem a tüntetés után, a tüntetéstől, mint erődemonstrációtól, gyakorlatilag biankó felhatalmazást kapva hívják össze. Ez mindenképpen kedvezett volna annak, hogy kevesen érezhessék úgy: csak a jelenlétükre volt szüksége megint azoknak, akik a hátukon állva akarnak felkapaszkodni, vagy felkapaszkodva maradni.
- Elvártam volna, hogy az esetleges kudarcra felkészülve legyen egyfajta „B”-terv. Különösen akkor, ha csak egy kiáltványról szól történet, amelynek teljesítését a hatalom kegyébe helyezik a szervezők.

Elvártam volna a fentieket azért, hogy a hiteles vezetés ne lehessen tetszőlegesen kikezdhető. Lett légyen az hiteltelen szakszervezeti, inkompetens vezetői munka. Valamint azért, hogy ismert, és valós, alternatíva mentén, egy pozitív üzenet-tartalom mellett állhassanak ki a tanárok. Olyan tartalom mellett, ami nem csak a jelen helyzet tagadása, hanem egy másik felállítása is egyben. Olyan tartalom, amely mellett úgy vállalhat szolidaritást a „külsős” szülő, nagyszülő, diák, hogy közben ne kelljen félretennie nagyon sok, egyes a tanárok, igazgatók alkalmatlanságán alapuló fenntartásokat. De azért is, hogy az ismert programból, pozitív célból erőt merítő, hiteles vezetés által összefogott sokaságot ne lehessen szinte tetszőleges mértékben megosztani. Se kívülről, se belülről. Elérve azt, hogy fél év helyben-totyorgás után, kifáradva, megtörve, megosztva és elárulva, az oktatáspolitika látszatintézkedésire már csak legyintve, minden tiltakozás önmagába roskadva váljon porrá és hamuvá.

De megértem, hogy mindezen elvárások ostobaságok, és a korszellemnek megfelelően önkritikát gyakorolok. Ünnepélyesen elnézést kérek a pedagógusokat eddig leginkább falnak vezető szakszervezetek vezetőitől, a tüntetések felelőtlen szervezőitől, és a Teleki Blanka szerintem antidemokratikus, autoriter és szakmailag inkompetens vezetőjétől. Csak én, és csak én láttam eddig rosszul. A szakszervezetek remekek, és következetesek, Pukli Igazgató Úr maga a földre szállt zsenialitás, és a tüntetés maga volt a programhirdetésben lezajlott tömeges üdvözülés. Csak nekem, csak nekem nem tűnt fel. Vakságomért és süketségemért tehát itt, és most elnézést kérek. Bízva abban, hogy fél év múlva csillogó szemű, a jövőbe vezető programokat ismerő, a pályára kompetensen érkező, és ott csak kompetensen maradó pedagógusokkal fogok találkozni.

Andrew_s
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondolod van akit nem lehet kikezdeni?? Ha kell addig ismételgetik a hazugságokat amíg ha nem is hiszik el de elbizonytalanodik a kivülálló is..
 

GeoCracker

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondolod van akit nem lehet kikezdeni?? Ha kell addig ismételgetik a hazugságokat amíg ha nem is hiszik el de elbizonytalanodik a kivülálló is..
Bárkit ki lehet kezdeni, de nem bárhogy, bármennyi idő alatt.
Ha világosan tudható, hogy mit csinált, mit tervez, és mit akar csinálni, akkor golyóállóbb lehet a story-ja.
pl. Thürmert nehéz lenne kikezdeni azzal, hogy Kádár titkárja volt, mert mindenki tudja. Gallónét nagyon egyszerű kikezdeni azzal, hogy nem hiteles vezető, mert tudhatóan nem az.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Miert is nem te mesz vezetonek ha ennyire nem tetszik Gallone?
Senki nem hiteles , akkor maradjon minden ugy ahogy van.,mert aki vegre tesz valamit azt aztan lehet kritizalni , hiteltelenne kikialltani, de te mit teszel vagy tettel?
Hany embert tudsz meggyozni az igazadrol?
Merek bizni benne ,hogy azt legalabb elfogadod hogy nem mennek jol a dolgok, es nem Gallone miatt es a Pukli ur miatt.
 
C

Chalamade

Vendég
Miert is nem te mesz vezetonek ha ennyire nem tetszik Gallone?
Senki nem hiteles , akkor maradjon minden ugy ahogy van.,mert aki vegre tesz valamit azt aztan lehet kritizalni , hiteltelenne kikialltani, de te mit teszel vagy tettel?
Hany embert tudsz meggyozni az igazadrol?
Merek bizni benne ,hogy azt legalabb elfogadod hogy nem mennek jol a dolgok, es nem Gallone miatt es a Pukli ur miatt.

Egyetértek veled annyiban, hogy akinek elvárásai vannak, az magával szemben is definiálja, magától mit vár azon kívül, hogy (mások) kliséi szerint "bírál".
A szakszervezetekkel kapcsolatban nem (kell) szabad velük foglalkozni, mert hiteltelenek, amit az bizonyít, hogy az érintettek zöme nem tag.
A pedagógus szakszervezetek a múltban és most is csak magukat képviselik és felülnek minden hullámra, jöjjön az bárhonnan.
De már most is érdemtelenül többet foglalkoztunk evvel a szösszenettel, mint amennyi érdemel.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Jol rosszul dolgozik szakszervezet, de valakivel csak le kell ulni targyalni , valaki csak tudja jol ,kevesbe jol ervenyesiteni a a koveteleseket. Meg csendben volak nem lett kritizalva, hogy nem verik eleg hangosan az asztalt , most hogy tesznek valamit, nem eleg a kormany fele harcolni ,hanem meg hazon belul is kulon csatakat kell vivni , ne igy , ne ugy csinalak.
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
A pedagógus szakszervezetek a múltban és most is csak magukat képviselik és felülnek minden hullámra, jöjjön az bárhonnan.
Nos hát minden szakszervezet a sajátját kell elsősorban képviselni
Kivételt képezett ez alól Gaskó István(VDSZSZ) aki a másik politikai párt mellé tette le a voksot.
Orbán mellé a gördülő sztrájkkal
De nem jött be neki, se neki, se a tagoknak.
Orbán nagy barátja volt, leváltották a szakszervezeti vezért
------------
Azt kell most nagyon megérteni.
Meg lettek nyirbálva a szakszervezeti jogok és a sztrájk ereje hatásossága.
Ezért több szakszervezetnek egymást támogatva kell fellépni.
A szalámi taktikát nem hagyni.
Megosztásra törekszik a kormány állandóan.
 
Utoljára módosítva:

GeoCracker

Állandó Tag
Állandó Tag
Miert is nem te mesz vezetonek ha ennyire nem tetszik Gallone?
Az egyszerű válasz az a vicc, hogy a záptojást akkor is megismerem, ha nem tudok jobbat tojni.
A bonyolultabb pedig az, hogy szakszervezeti vezetőnek nem kötelező lenni. Mindeközben, nem érzek magamban népvezéri hajlamot.
Ellenben: ha valaha felpenderülök egy hordóra és akkor ennyit tudok kicsiholni magamból, mint Gallóné, akkor éppen úgy érhet érte kritika.

Hany embert tudsz meggyozni az igazadrol?
Lehet, hogy egyet sem. Amellett nem leltárazok. Sőt! Olyan kényszerképzetem sincs, hogy én tudom az egyedüli igazságot.
DE! Ha csak tíz ember elkezd tovább gondolkodni a holnapi napnál egy olyan esetben, amikor egy gyermek életének következő husz éve lehet a tét, akkor már volt értelme a kérdéseket, ellentmondásokat, fentartásokat leírni.

de te mit teszel vagy tettel
Annyi más emberhez hasonlóamn. Jól rosszul de finanszírozom az oktatást is, a pedagógusok bérét is. Akik, tévedés ne essék, egy társadalmi szolgáltató ágazat dolgozói, és nem alanyi jogú, senkinek elszámolással nem tartozó entitások. Egyébként, többek között ezért lehetnek személyes elvárásaim is.
Ha ugyanis a tanarak igényt tartanak az adóforintjaimra és próblémák esetén a szolidaritásomra, akkor lehetnek szerintem elvárásaim is. Ahogy bárki másnak is. Még a Fidesz hiveinek is, ha úgy adódik.

Merek bizni benne ,hogy azt legalabb elfogadod hogy nem mennek jol a dolgok, es nem Gallone miatt es a Pukli ur miatt.
Abszolút. Mint írtam párszor, már '84 ben is gond volt a maradványelvű pedagógusképzés. Azonban ez nem ment fel senkit azalól a felelősség alól, amit egy mozgalom vezetőjeként magára vállal. Egy harminc+ éve döglődő rendszer léte nem menti fel a jelen mozgalmárokat azalól, hogy akkor mozogjanak, ha jobbal tudnak előállni.
 

GeoCracker

Állandó Tag
Állandó Tag
De már most is érdemtelenül többet foglalkoztunk evvel a szösszenettel, mint amennyi érdemel.
De akkor, ha fél év mulva ugyanitt, vagy itt sem tart a pedagógusok ügye, akkor ugye hajlandó leszel újragondolni azt az egyszerű lérdést, hogy :
hátha jobb lett volna egy konkrét pozitív üzenet mentén elindítania tiltakozó-hullámot, a mindent tagadunk és semmi sem tetszik helyett.

Nem kell válaszolnod.
fél év mulva....
 
Oldal tetejére