Tiszavirág

szege témája a 'Energia, környezetvédelem' fórumban , 2011 Június 13.

 1. szege

  szege Állandó Tag

  Sziasztok !

  Blogoknál láttam feltűnni a tiszavirágzásról szóló néhány bejegyzést.
  Ennek kapcsán szeretném ezt a fórumot megnyitni.
  Mivel ez az időszak a folyó életében egy különleges alakalom, így érdemes róla beszélnünk. (Aki még nem látta azért, aki pedig látta biztosan szívesen emlékszik vissza erre a természeti csodára. )
  Természetesen úgy írom -e sorokat, hogy magam is abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy többször részese lehettem a tiszavirágzásnak.
   
 2. Erona

  Erona Állandó Tag

  "Tiszavirágok lepték el a folyó felszínét Szeged és az országhatár között, rajzó kérészek ezreit látni a Tisza-partján esténként.

  A Tisza alsó, az országhatárhoz közeli szakaszán szerdán este volt az első nagyobb rajzás, egy százötven-kétszáz méteres partrészen négy-ötezer kérész járta násztáncát – mondta el az MTI-nek Kasza Ferenc, a Csongrád Megyei Madártani Egyesület tagja csütörtökön.
  Az idei esztendőben várhatóan sok tiszavirág bújik elő errefelé, mivel 2000-ben, 2003-ban és 2006-ban is szép számmal volt a három esztendő alatt felnövő rovarokból – közölte a szakember.
  A tiszavirág a kérészekhez tartozó, nagyméretű, 8-12 centiméter hosszú rovar. Napjainkban már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él, igen érzékeny a környezetére. A párosodás után a megtermékenyített peték lesüllyednek a mederfenékre, a kikelő lárvák pedig befúrják magukat a meder falába és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a kérészek előbújnak üregükből, és a víz felszínére emelkednek.
  A rovarokat már a járatok szájánál békák várják, de lesben állnak a madarak is, és a ragadozó halak sem akarnak kimaradni a lakomából. Kérészekre vadászik ilyenkor a folyó partján a sárgarigó, a sirály, az erdei pinty, a mezei veréb és a barázdabillegető is.
  A vízből kibúvó lárvák leginkább a partról benyúló faágakon, a vízben álló stégeken vedlenek. A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja a petéit, majd párja sorsára jut.
  A víz felszínét elhalt tiszavirágtetemek lepik el, lassan tovasodródva a folyóval. Mindez néhány óra alatt játszódik le, mint az átalakulás, a fajfenntartás, a halál és a továbbélés drámai megnyilvánulása. A peték pedig lesüllyednek a meder fenékre."
   
 3. szege

  szege Állandó Tag

  Van egy kisfilmem kb. 30 perces. Rar-ban van vagy 24 egység, amit ki kell csomagolni. Nem tudom hogyan tudnám feltenni.
  Ha valaki leírná megköszönném.
   
 4. gaborzoli33

  gaborzoli33 Állandó Tag

  Szerencsésnek mondhatom magam hogy láthattam eme csodás dolgot! Mennyire más lenne az életfelfogásunk ha ennyi élet járna nekünk is!
   
 5. Bihar

  Bihar Kitiltott (BANned)

  Hát egen. Persze még csodálatosabb lenne, ha ezzel a kérésszel horgászni is lehetne. Mint hajdanán. Persze nem lehet, mamár a giliszta is védett. Csak az ember nem. Dehát ez így van jól..
  A háború után sok család számított a kérészek 1 napos rajzási időszakára, juniusban. Ekkor sok halat -keszeget, kárászt, törpét...- lehetett fogni kérészekkel és -urambocsá- ezeket azután megették a kannibálok. Borzalmas még rágondolni is, ezekre a kannibálokra. Nem is tudom szabad-e most halat enni? Na persze éhesek is voltak akkor sokan, de ez lényegtelen, a sapiens nem védett. Éljen a kérész! Hiába sok nem gondolkodó ember kérész-tömeggyilkosságot követett el ezidőkben. De az a helyzet, hogy maradt belőlük mégis elég. A szamár-embereknek inkább jó fotókat kellett volna készíteni erről az időszakról...az nem érdekes, hogy nem volt ehhez apparát..akkor festőket kellett volna kivinni a Tisza, a Körös stb partjára, a párttitkár elfti utasítására.
  Most is ehetünk keszeget a Balatonnál, 3000 ft/kg csak az ára és szerencsés esetben kapunk is egy nyamvadtat. Na persze a Balatonhoz el is kell jutni...Dehát halat prédikálnak és pálinkáznak ma is a menők.
  A kérésszel fogott biohal pedig evezzen el a semmibe..
  VÉDJÜK A KÉRÉSZT, MINTHA ENNEK ÉRTELME LENNE...
   
 6. Raglan

  Raglan Új tag

  Ahonnan én származom (Tokaj közeléből) 2011-ben nagyon gyenge volt a virágzás. Rövid ideig tartott és nagyon kevés repült. Már két éve hasonlót tapasztalok. Aggódom nagyon, hogy eltűnik a virágzás a környékünkről.
   
 7. vagrand

  vagrand Kitiltott (BANned)

  Jómagam is Tokaj mellet laktam vagy 10 évet. Sajnos soha nem volta alkalmam látni a Tisza virágzást. Pedig napi szinten jártam át a Tisza hídon. A vízzel lefele úszó kis tetemeket láttam, de hogy fölötte repkedtek volna azt sajnos nem.
  Viszont itt el kell mondanom az is hogy a cián mérgezés jól látható és szomorú jegyeit már meg tudtam figyelni. Rengeteg hal tetemet láttam. Kicsit és nagyot vegyesen. Az embernek görcsbe rándult a gyomra, amikor nézte. A fotózás a hobbim, de nem tudtam képeket készíteni, a szomorú valóságról.
  Gondolom mindenki emlékszik rá hogy akkor a kérészek végleges pusztulását jósolták.

  Szerencsére nem lett igazuk!
   
 8. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  TISZAVIRÁGZÁS

  Többször és többen is hallhattuk azt egy-egy kapcsolatra, dologra, ügyre, kérész életű.
  Mit is jelent ez?
  Azt, hogy rövid életű.
  Itt és most, ebben a videóban, beleláthatunk a kérészek életébe.
  Ajánlom, mert csodálatos, s ilyenkor, az év ebben a szakában láthatjuk a rövidre szabott kérész-életnek a csodáját: Tiszavirág "táncát"...

   
 9. TheDavidd

  TheDavidd Állandó Tag

  Rendkívül látványos a kérészek évente csak egyszer, június közepén a mellékfolyókról induló, majd az alsóbb szakaszokról a Közép- és Felső-Tisza felé haladó rajzása. Ilyenkor nászrepülésük során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. Tömeges megjelenésük időpontját az időjárási viszonyok és a vízállás is jelentősen befolyásolja, a jelenség e tényezőktől függően a Tiszán rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tart, a késő délutáni óráktól naplementéig
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 10. TheDavidd

  TheDavidd Állandó Tag

  Sajnos még sosem volt alkalmam a Tiszavirágzást megtekinteni :(
   
 11. Csaba 82

  Csaba 82 Állandó Tag

  Kicsit félelmetes ezt így leírva látni. Nem is tudom mi történne a világgal akkor.
   
 12. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Sajnos, de előtted az Élet, még vidoran megteheted, hiszen fiatal vagy! A közelben vannak olcsó motelek, magán szállások. Lépj időben, kérdezz, nézz utána, hogy mikor? S, menjetek a Pároddal. Csodás a látvány.
   

Megosztás