Dilisek ezek a britek?

A címbéli kérdést manapság nem csak a jó öreg Obelix teszi fel magának, hanem nagyon sokan mások is. Brexit ügyben napról-napra nő a káosz. Mi tagadás, elég nehéz ép ésszel felfogni, hogy mi a vihar zajlik manapság a Temze partján. Azért próbáljuk meg, hátha levonhatunk belőle valami tanulságot Magyarország számára is.

A Brexit nevű szomorújáték már több, mint két éve van műsoron. Mára, a legextrémebb parlamenti figurákon kívül, a ködös Albionban mindenkinek világos, hogy az EU-ból való kilépés történelmi léptékű önsorsrontás. A kérdés soha nem az volt, hogy nyerhetnek-e vele, csak az, hogy mekkora gazdasági és társadalmi kárt okoz, és hány generáció lehetőségeit fogja jelentősen rontani – messze túl azon, hogy mennyivel lesz kisebb a Toblerone. Mégis, utólag azt kell mondjuk, az Egyesült Királyság kilépése Európából nem meglepő. Bár korántsem azért, amivel manapság a legtöbben magyarázzák.

Szinte közhelyszámba megy, hogy az angolok a történelmi idők nagy részében kívülről nézték Európát, és csak azért avatkoztak be, hogy ne zavarják a köreiket. A legendás Sir Humphrey Appleby szerint csak tettették, hogy európaiak. És ez bizony elég kézzelfogható következményekkel járt az európai integrációra nézve.

A mai EU-hoz vezető út egyik első állomásának Churchill 1946-os zürichi beszédét tartjuk, amelyben az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett állt ki. Akkoriban elég sokan gondolkodtak így. A gombamód szaporodó Európa-mozgalmak vezetői a nemzeti kormányokban is magas polcokon ültek, és ma az EU alapító atyáiként emlékezünk rájuk. De hogy Churchill ilyet mondjon, arra mindenki felkapta a fejét. Nem egy elemző egyenesen úgy látta: Sir Winston csakis a Britannián kívüli Európára gondolhatott. Mindenesetre tény: a világháború utáni első európai intézmény, az Európa Tanács, 1948-ban a munkáspárti angol kormány vétója miatt rekedt meg félúton. Az, hogy az angolok eztán a nemzetek feletti Montánunióban, majd az Európai Gazdasági Közösségben és az Euratomban sem vettek részt, magától értetődött.

A kocka csak másfél évtizeddel később fordult, amikor a birodalmukat elvesztő angolok 1963-ban, majd 1967-ben – előbb a konzervatívok aztán a Munkáspárt alatt – mégiscsak felvételre jelentkeztek. Pechükre de Gaulle gondoskodott róla, hogy egészen 1975-ig ne kapjanak bebocsáttatást. (Nota bene: a belépést akkoriban az ország történelmének első népszavazása hagyta jóvá.)

Amióta bent vannak, a britek alapvetően befolyásolták az Unió fejlődését. Az ő kedvükért jött létre az Európai Regionális Fejlesztési Alap, amelyből ma többek közt Magyarország húz jelentős hasznot (már ha a pénzt épp el nem lopja valaki). Az Uniót meghatározó egységes belső piac legfőbb bajnoka alighanem Margaret Thatcher – aki egyben a monetáris unió legnagyobb ellenfele is volt. Ugyanakkor Thatcher, John Major és Tony Blair kormányai is erősen pártolták az Unió bővítését.

De hogy visszatérjünk az eredeti kérdéshez: amint a fentiekből látható, a britek Európa ügyében pártállástól függetlenül, öröktől fogva megosztottak. Távozásuk tehát – Nigel Farage látványos bohóckodása ellenére – nem az Európai szélsőjobb sikere, horribile dictu Orbán Viktor államférfiúi előrelátásának fényes bizonyítéka, hanem a szigetország saját történelemből megérthető szerencsétlenség. A megoldást sem azért nem találják, mert nincs olyan. A no deal-nél egyértelműen jobb a norvég, de még a kanadai szabadkereskedelmi modell is. Csakhogy a hagyományos megoszttotság okán sem a brit kormány, sem a Parlament nem tudta magát elkötelezni egyik mellett sem.

Hogy az egésznek mi lesz a vége, jelenleg senki sem tudja. A kavarodás nem is lehetne nagyobb. Egy második népszavazás már nem lehetetlen, de egyelőre nem is valószínű. A kormányfő hovatovább a no deal, a kemény Brexit mellett érvel, ami alighanem annak a jele, hogy neki sincs már végképp semmilyen ötlete. Nem mondhatunk jobbat, mint hogy kapaszkodjon mindenki, és jegyezze meg a legközelebbi vészkijárat helyét – nem felejtve, hogy az akár mögötte is lehet…

De mi következik ebből Magyarországra nézve? Nos, érdemes belegondolni, hogy ha a világ legrégebbi demokráciája és a világ egyik legjobb közigazgatása ilyen reménytelenül csődöt mond a kilépés menedzselésében, mire menne vele a NER. Méghozzá mielőtt a magyar belpolitika cirkuszkocsija ráfordul a „Huxit” témájára.

Mert ha a szokott kommunikációs gőzhenger beindul, akármit mutat az Eurobarometer, senki sem lehet benne biztos, hogy a magyar választók nem mennek majd ebben is Orbán Viktor után. „Jöjjön, lépjen be a Brexit klubba! Imádni fogja!” – kiáltotta oda Nigel Farage a magyar miniszterelnöknek pár hete Strasbourgban. Orbán pedig zavartan mosolygott, mint akit rajtakaptak…

Heil Péter

images
 
Pontosan így kérdezék meg a népet az angolok is, és azok is úgy döntöttek, hogy jobb az EU nélkül.
Ha feltételezzük, hogy Svájcban helyesen tud dönteni a nép, tételezzük már fel, hogy Angliában is helyesen tud dönteni... ne használjunk már mi is kettős mércét mint a brüsszeliek.
Svájc esete teljesen más, mint a briteké. Semmilyen téren nem lehet összehasonlítan a két államot. Arról nem is beszélve, hogy míg a svájci népszavazáson 76% voksolt a tradícionális (és pl. banki) semlegesség megtartása mellett, addig a brexit szavazáson minimális különbséggel kerekedett felül a kilépési vágy. És mint a statisztikákból kiderül, a vidéki, tájékozatlan, idős réteg tagjai voltak többségében azok, akik ki akartak lépni. És míg Svájc eleve kereskedelmileg tagja az EU-nak, ilyen kedvezményre az UK nem számíthat. Mert a német meg a francia nemet mond arra, hogy a britek kivonják magukat a befizetési meg egyéb kötelezettségek alól, de a kedvezményeket azért élvezni akarnák.
 
Viktor ,
figyelj csak várjuk meg a véget !!;) Nemeszik olyan forron a kását ! ;)Nemtudom mennyire is emlékszel vissza amikor ugye Thatcher asszony jól megszivatta , pestiesen szólva mit Kohl mint Mitterand úrakat a 80-as években !!:rohog:
Tehát én nemféltem az Angolokat !
Azért az EU nagyobb pénzügyi sgitséget ad a gazdaságoknak mint a sokakáltal fura modon állitott "Kommunista" rendszer ! Hiszen a EU parasztjai már régen bedöglöttek volna a brüsszeli segély nélkül !! Hiszen ezért is van a sok menekült Europában , mert mi kényszeritsük országaikat az általunk megtermelt többlet átvételére !!
 
Hiszen ha 20 párt indul az már jelzés arra hogy az ellenzék nem gondolja komolyan a dolgot....
Az ellenzek nem tudja megszabni,megallitani hany part induljon. Eloszor is mindenkori kormany vezenyli le a nepszavazast, es nem az ellenzek,mint tudjuk a Fidesz erdeke hogy minnel tobb part induljon. MAsodszor se elszamoltatas se kovetkezmenye nincs a kamupartok ujra es ujra indulasanak.
 
Persze hogy dilisek.
Már akkor azok voltak amikor egy ilyen kérdést népszavazáson akartak eldönteni.
Lehetnek akár hány száz éves demokrácia múlttal Az állampolgárok közéletileg aktívak.
Akkor is a politikusok kampányának áldozataivá válnak.
Még akkor is ha esetleg valami közszájon forgó témát karoltak fel.
A nép vegyes és főleg nem ért hozzá.
Kihasználják saját érdekükben bizonyos kalandor politikusok.
Például nagypofájú felelőtlen Boris Johnson London polgármestere
aki a kilépésért kampányolt.
Sorra mondtak le akik belerángatták Angliát a kilépésbe
Nos megbolondítani népszavazásra meg lehet egy ország lakosságát aztán menekülnek, a lázítók!!
Nem ér semmit egy népszavazás sem.
A csak ésszel többet ér
880x495_361946.jpg
 
Utoljára módosítva:
Ha a Britt kiralysag kilepeset eleemezzuk, nem biztos, hogy erre Heil Péter a legalkalmasabb szemely.
Gyurcsany kabinetfonoke, majd kesobb az Altus Consultingban az elnoki tiszte(megosztva Dobrev Klaraval) nem biztos, hogy valodi elfogulatlan elemzokent szerepelteti.

Ami elgondolkodtato: anglia annak idejen egyike volt a "gyoztes" hatalmaknak.
Az EU-ban ket igazi ellenfele volt anglianak.
A nemet vezetok, valamint a francia vezetes.
Habar a franciak valami fura modon a gyoztesek koze keveredtek, az angolok azert jobban emlekeznek a Petain fele franciaorszagra, mint a DeGaule fele ellenallasra.
Nem beszelveolyan bagatel dolgokrol, mint a Marokkoba menekult francia flotta, ami ne sak hogy nem tamogatta a szovetseges erok partraszalasat afrikaban, de kifejezetten jelezte, hogy a masik oldalon allnak.
Az amiriaki-britt eroknek a hadmuvelet elso lepesekent ezt a flottat kellett semlegesiteni.
Meg is tettek, a francia hadero nagyresze elsullyyedt, beleértve pl a Jean Bart csatahajot, ami a kor egyik legkorszerubb hajojanak szamitott.
A masik nagy vesztes(vagy gyoztes???? fene tudja, ha a keleti teruleteket nem nezem inkabb gyoztesnek tunik) nemetorszag.

Az eu-ban ez a ket nemzet dominal.
Kinek nem szurna a szemet, ha olyanok probalnak oktatni oket a demokraciara, akik verbe boritottak europat. Kinek nem szurna a szemet, ha olyan dominancia elv ervenyesulne a "modern, korszeru" europpaban ami pont az europaert nagyon sokat verzok erekeiit szoritja hatterbe???
 
Ezerszer kitargyaltuk hogy a szoc gazdasag amit visszasirtok csodhoz vezetett. Nem egy profitot termelo gazdasag volt ,ellenben a Kozos Piaccal.
Ami ment valamennyire az mind dotacioval mukodott. Penzert eladni meg igy se lehetett semmit a kapitalizmsba. Mas orszag aki vasarolt volna annak meg penze nem volt.
Soha nem kaptatok meg az arab orszagokban felepitett beruhazasok erteket nagyreszben. Cserelodott rendszer es a sohivatalba lehetet menni kaszirozni.
Elsosorban a szocializmus a szovjet gazdasag hasalt meg es rantotta magaval az egesz blokot.
HA nem jon be a toke lehet a jegyrendszer tert volna vissza.
Paratoknak nem tetszik sehogy semmi, de bizony mindenki cserelte le az autojat , vagy tudott vasarolni hitelere , a lakas piac beindulasa is megoldotta a borzalmas lakashianyt. A Tescot es a tobbi nagy kereskedest meg ma se tudtak lekorozni, olcsobb es hihetetlen aruvalasztekat + munkahelyek sokasagat is adtak, nem a szurke gazdasagba.
Tortentek hibak , abbol tanulni kell es elore lepni nem hatra fele.
Az eus tamogatas nem egy csalad es a barati korenek boldogulasara van hanem a mindne magyar embernek adtak hogy az orszag felzarkozon minnel elobb.
Nagy baj ha ez nem tortenik meg, mert a nyugati gazdasag nem fog lassitani hogy beerjek a tobbiek hanem elhuz mellettunk mint a vadliba.
némileg oFF, mert arra is válaszolok :)

Gondolom ezt el akartad elmondani, de én nem erről beszéltem. Amiket a hsz elején mondasz, eltekintve a folyamatos, a te írásaidban prejoratív "ti" kifejezéstől az alapvetően így van.

Viszont válaszodból úgy tűnik nem látható át, mi a jelentősége a szabad tőkeáramlásnak, vállalati kapitolnak és likviditásnak ill milyen szerepe van egy nyitott gazdaságban.
A leggazdagabb 100 magyart megveszi kilóra egy jobb kiállású britt, orosz de leginkább amerikai milliárdos. Mert generációk óta halmozhatnak vagyont, a jó ötletek akár pár év alatt keményen tőkésíthetőek stb stb. A termelési struktúra tényleg nem volt jó, és ennek a része volt, h a vállalatok nem bírtak elegendő tőkével a nyilt piacon megjelenni, még akkor sem ha termékeik versenyképesek voltak, kivásárolták őket.-gyakran olcsóbb volt felvásárolni és megszüntetni egy magyar céget, mint versenyezni vele.
pl a legjelentősebb magyar cégek egyikének a Richternek az ellemzésével, innovációs költségével, fejlődési lehetőségeivel foglalkoztam egy időben. Azért neveztük magyar cégnek, mert nem külföldi vállalat csoporté a részvenyei. Hanem magán személyeké, anno az ellemzés pillanatában 62% külföldi volt. Mert egyszerűen külföldi tőke bevonása kellett a magyar mértékhez viszonyítva nagyon drága gyógyszerészeti kutatásokhoz.
 
Helyén kell kezelni a nyugati rendszer vívmányait, elég furcsa elképzelés az, h keleti országokban csak rossz minőségű termék lehetett nyugaton meg nagyságrendekkel jobb. Az átlag életszínvonal és minőség volt mindíg is sokkal jobb, a csúcstechnológiák meglehetősen kiegyenlítettek voltak, ezért volt évtizedeken át hidegháború, űrhajózási verseny stb.

Amikor nagy általánosságban nyugati gazdaságról beszélsz akkor a világtermelés 30% adó amerikaikról kell leginkább beszélni, a többi a körítés
Az elhúzó nyugati gazdaságon mit értesz, most h Usa gazdasági háborút kezdett kb az egész világgal, erő elven felrúgva gazdasági szerződéseket, biztonsgpolitikaiakat, környezetvédelmieket? szankciók oroszok ellen, védővámok kína ellen, adóztassunk kanadai terméket, rúgjunk fel szerződést Euval, egyoldalú keménykedés az EU ellenében! az iráni atomprogram körül. A kémkedésre kényszerített amerikai informatikai vállalatokról nem is beszélve.

Máshol már írtam de szerintem ezek a tények nagyon sok félig ellenfeleket sodornak egymás mellé. Az Eu akár megerősödve is kerülhet ki a jelenlegi helyzetből belső ellentétekwt átbeszélve külsőkkel közösen szembeszállva (és a napokban zajlik a történelem legnagyobb orosz-kínai közös hadgyakorlat mit ad isten a csendes óceáni övezetben)

szóval nehéz lenne szerintem ma már olyat mondani egységesnek gondolva, h nyugati gazdaságok. Hiszen az amerkiai diktátor,-aki különórát vesz észak koreai barátjától- lassan messzebb jut a piacrombolásban, mint a 21. században bárki más.-és a cikknél maradva, bizony a Brexitelő brittek leginkább rá támaszkodnának, a többi ún "nyugat országgal" is szemben
 
eddy56 Ha a Britt kiralysag kilepeset eleemezzuk, nem biztos, hogy erre Heil Péter a legalkalmasabb szemely.
Gyurcsany kabinetfonoke, majd kesobb az Altus Consultingban az elnoki tiszte(megosztva Dobrev Klaraval) nem biztos, hogy valodi elfogulatlan elemzokent szerepelteti.
Gyurcsany fobiad kezeltesd a fidesznel. Hiaba van kiadva nektek a fidesz karaktergyilkolaszasa mi itt erre nem vagyunk kivancsiak. Ugy mellesleg igen rossz a kulpolitikaja az orszagnak nem egy ujsagiro velemenye hanem Jeszenszkye, MArtone, akik se nem baloldaliak es miniszteri szinten latjak igy.
A legtobb komcsi a fideszbe van akik teliszajjal komcsiznak. A jellemtelen az aki 180fokos fordulatot tesz hiteben es jellemebe.
Itt es most fejezd be hogy mindenrol a Gyurcsany jut eszedbe.
Kritizalni valo van boven MO szerep vallalasaba a II.vh ban ha meg nem mostak at az orszag agyat a hamis tortenelmi esemenyek magyarazataval.
 
némileg oFF, mert arra is válaszolok :)

Gondolom ezt el akartad elmondani, de én nem erről beszéltem. Amiket a hsz elején mondasz, eltekintve a folyamatos, a te írásaidban prejoratív "ti" kifejezéstől az alapvetően így van.

Viszont válaszodból úgy tűnik nem látható át, mi a jelentősége a szabad tőkeáramlásnak, vállalati kapitolnak és likviditásnak ill milyen szerepe van egy nyitott gazdaságban.
A leggazdagabb 100 magyart megveszi kilóra egy jobb kiállású britt, orosz de leginkább amerikai milliárdos. Mert generációk óta halmozhatnak vagyont, a jó ötletek akár pár év alatt keményen tőkésíthetőek stb stb. A termelési struktúra tényleg nem volt jó, és ennek a része volt, h a vállalatok nem bírtak elegendő tőkével a nyilt piacon megjelenni, még akkor sem ha termékeik versenyképesek voltak, kivásárolták őket.-gyakran olcsóbb volt felvásárolni és megszüntetni egy magyar céget, mint versenyezni vele.
pl a legjelentősebb magyar cégek egyikének a Richternek az ellemzésével, innovációs költségével, fejlődési lehetőségeivel foglalkoztam egy időben. Azért neveztük magyar cégnek, mert nem külföldi vállalat csoporté a részvenyei. Hanem magán személyeké, anno az ellemzés pillanatában 62% külföldi volt. Mert egyszerűen külföldi tőke bevonása kellett a magyar mértékhez viszonyítva nagyon drága gyógyszerészeti kutatásokhoz.

Mivel a brexitrol van szo igy nem varhatsz el tolem gazdasagi ellemzest vagy osszehasonlitast a tozsden ma mar jelenlevo magyar erdekeltsegu cegekrol. MIndketten tudjuk a toke felhalmozast es mozgasat is nelkule nincs gazdasag es semmi.

Usa elhuzott mindenki mellett gazdasagilag stb.Az Egyesult Europa lenne a megoldas hogy e ket continens huzna a tobbit , en remenykedek hogy meg az en eletembe ez megvalosul.
Ennek a sok orszagnak sok nyelvnek sok tortenelmi serelmeknek osszerazodasa legalabb 40 ev szukseges .......;)
10-15 e lemaradas van Usa es Eu kozott, ez ledolgozhato ha nem tobbfele megy a szeker.
 
Nem dilisek,hanem realisták.Az egész történelmükben a saját érdekeiket tartották szem elött. Ez sokszor undorító és gusztustalan volt,de a "birodalmi érdeket" jól szolgálta.Többé-kevésbé mindig a befutó lóra tettek,és az bejött nekik. A Brexit esetében is valamit előre látnak,nem véletlenül hagyják ott a süllyedő hajót.
 
Az ellenzek nem tudja megszabni,megallitani hany part induljon. Eloszor is mindenkori kormany vezenyli le a nepszavazast, es nem az ellenzek,mint tudjuk a Fidesz erdeke hogy minnel tobb part induljon. MAsodszor se elszamoltatas se kovetkezmenye nincs a kamupartok ujra es ujra indulasanak.
Most olvastam egy szavazás végeredményét..vagyis remélem hogy a végeredményét...
https://24.hu/belfold/2018/09/30/rakospalota-idokozi-valasztas-nemeth-angela-laszlo-tamas/
Ebből az derül ki hogy eléggé egymás mellett mennek a szavazatok...és az is hogy milyen aljas módon harcolnak a választókért a kormány hű erők..
 
Most olvastam egy szavazás végeredményét..vagyis remélem hogy a végeredményét...
https://24.hu/belfold/2018/09/30/rakospalota-idokozi-valasztas-nemeth-angela-laszlo-tamas/
Ebből az derül ki hogy eléggé egymás mellett mennek a szavazatok...és az is hogy milyen aljas módon harcolnak a választókért a kormány hű erők..
Gratula Nemeth Angelanak es a ra szavazoknak .
Meg tobb es tobb aljassag lesz majd az elkovetkezo valasztasokon,mert ugy nez ki mindenaron meg kell tartani a hatalmat mar csak presztizsbol is.
NEm sok eselyt latok a valasztosok utjan Orban tavozasanak, szerintem rakenyszerito ero kell a lemondasanak. HOgy ez melyik tema vagy korupcios ugy , vagy nem csak fenyegetoznek megtamadjak Ukrajnat hanem ha tenyleges haduzenet lesz lehet az az ugy fog pontot tenni palyafutasara.
MInden ugy amibe megnyilatkoznak az ellenzeket tamogatjak, es az Eu ba es a vilagba egyre tobb ember orszag kepviseloje szall szembe veluk. Meg aki szimpatizalt veluk azt is belekenyszeritik hogy kialljanak moguluk, mint pl a gyulekezes torvenyuk ami melle embert nem talalnak az Eun belul.
 
Az ellenzek nem tudja megszabni,megállítani hany part induljon. Előszór is mindenkori kormány vezényli le a szavazást, es nem az ellenzek,
Nos ez a kérdés gondolkoztat.Mi az hogy"mindenkori kormány vezényli le a szavazást,"Hogy hány párt induljon azt nem a levezénylő szabja me.
De engem az érdekel mit értesz levezényli alatt?
A szavazás lebonyolítását leszervezését kivitelezését.szavazatok összeszámlálását
Azok kezelését.A számítógép melletti kézi összesítést miért a kormánypárt teszi?
Hisz a csalás a befolyásolás pont általa képződik.
Az egész lebonyolítást miért nem más csinálja?
Mert már elég a Fidesz általi belenyúlásokból.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,906
Tagok
615,774
Legújabb tagunk
Tina_39
Oldal tetejére