Finnország lesz az első, ahol teljesen eltörlik a tantárgyakat

A finn oktatási rendszer a világ egyik legjobbja. Minden listán a top 10-ben van, de még most sem állnak meg: forradalmi újítást terveznek bevezetni.

A tervek szerint teljesen megszüntetik a tantárgyakat. Nem lesz fizika, matek, irodalom, történelem, vagy földrajz.

Az oktatásért felelős Marjo Kyllonen így indokolta az újítást:

"A régi divat az 1900-as évek elejének elvárásaihoz igazodik - de most már nem ugyanazok az igények, ezért valami olyat kell bevezetnünk, ami a 21. századhoz illeszkedik."

A külön tantárgyak helyett eseményeket és jelenségeket fognak tanulmányozni interdiszciplináris megközelítéssel. Például a második világháborút történelmi, földrajzi és matematikai szempontból vizsgálják majd. Vagy a "kávézói munka" kurzuson az angol nyelv, a gazdaság és a kommunikációs készségek területéről szerezhetnek információt.

A rendszert 16 év felettieknél kezdik először bevezetni. Az ötlet azt is magában foglalja, hogy a diákoknak maguknak kell majd kiválasztani, milyen témákról és jelenségekről szeretnének tanulni szem előtt tartva a jövőbeli terveiket. Ilyen módon senkinek nem kell végigülnie a fizika vagy kémia órát azon gondolkodva, mikor fogja ő ezt valaha használni bármire.

A hagyományos tantermi felállást is meg szeretnék változtatni: a diákok nem a tanárral szemben ülnek majd a padokban, várva, hogy felszólítsák őket, hanem kis csoportokban dolgoznak majd együtt, beszélik meg az adótt óra problémáját.

A finn oktatási rendszer az együtt dolgozást, közös gondolkodást erősíti. Ez az új rendszer a tanári munkát is átalakítja, hiszen a különböző területek tanárainak jobban együtt kell működniük. A tanárok 70%-a Helsinkiben már elkezdte az előkészületi munkákat, ami a rendszer bevezetéséhez szükséges - ami fizetésemeléssel is jár.

brightside

fin iskolas.jpg
 
Éljen a szövegértés, éljen , éljen , éljen....
Betonfallal beszélgetni mindig felemelő érzés.....
De releváns, mert az itt élő emberek életéről van szó, és lehet sz.rul csinálni és lehet jól, és az elmúlt 27 évben sz.rul csinálták és van jó példa , nem kell feltalálni a meleg vizet.
Egyáltalán milyen érvelés ez finnország finnország, magyarország megy magyarország. Semmilyen, 0 logika, 0 állítás, 0 következtetés.
Meg belügy, nem csak belügy ez minden itt és ott élő embert érint, az ő vezetőik ezt felfogták, a mieink nem is akarják...mer belügy , oszt kész
Számokról beszéltem , stadionokon, meg egyebeken keresztül .
Vegyünk 30 éves távlatban 2 országot, 100 egység pénzügyi erőforrással , az egyik elherdálja baromságokra, a másik beosztja és célzottan hasznosítja azt,amiből profitál és a szegényebb országból lesz a gazdagabb....

Ez a szakértő szagú , szűk látókörű, letudjuk azzal, hogy belügy, hajh ráérünk arra még mentalitással jutottunk oda ahol most tart az magyar oktatás.
 
Számomra kicsit furcsának tünik a szisztéma. Évszázadok óta hagyományosan tantárgyakat tanítottak,és müködött.A világ tudományosan fejlődött,sokszor zsenik tüntek fel a szakterületükön,akik óriási dolgokat alkottak. Majd kiderül,hogy müködik ez az uj "finn-model"Sok sikert nekik!!!!!!!!
*
Valaha latint tanítottak az elemiben... No de ez már régen volt. A latin nyelv, mint tudjuk több nyelv alapja. Így aki megtanult latinul, sokkal könnyebben elsajátított több nyelvet is. Azonkívül, ha csak azt vesszük, hogy az uralkodó osztály gyermekeinek mennyi mindent kellett megtanulniuk?! Igaz, Magyarországon a többség nem az uralkodó osztályból "morzsolódik le", mert hiszen a közelükben sincs... Azt mondják, teher alatt nő a pálma,s ez igaz is. Nem azt mondom, hogy a gyerekeket törni kell mindenféle felesleges dolgok megtanulásával, de amit meg kellene tanulni, azt nem lehet kikerülni. Miért is? Mert fontosnak érzem, hogy egy gyerek az életben tájékozott legyen. Példa, ha felnéz az égre, tudja azt, hogy melyik csillagnak mi a neve, no nem a legkisebbekre gondolok, de azokra, melyeket illik ismerni. Miért is? Mert tudja meg az a gyerek, hogy eleink, amikor még nem voltak mindenféle műszerek, tájékozódtak a Nap járása és a csillagok állása után. Ez csak egy apróság, de tudják meg, ez alap dolog. Az irodalomról nem is szólva, no meg a képzőművészet alapjairól. A régvolt, élt Mesterek minek az alapján festettek, formáltak meg szobrot és miért? Mi okból? Igaz, fel lehet enélkül nőni, mert elég, ha tudják hol kapni a legolcsóbb cuccot és hol van a legközelebbi söröző vagy MEKI. Fontosnak tartom, az Élet szépségéhez hozzá kell, hogy tartozzon a műveltség, s az is igaz, minél többet tudunk, annál "éhesebbek" vagyunk a még többre... Nem folytatom, mélységesen el vagyok keseredve. Bízom abban, hogy a jövőbeni felelős szülők nem elégednek meg majd azzal a "tudással", amit a gyerekeik az iskolákban elsajátítanak. De figyelnek majd arra, hogy többre vágyjanak. Soha nem felejtem el azokat az alkalmakat, amikor a fiamat, sőt a lányomat bevittem az IGAZI nagy könyvtárba, amikor még úgy kellett előkeresni a fiókokból azokat a könyveket, cikkeket, amelyeket el akartunk olvasni. Ma persze minden másként van. De én büszke vagyok arra, hogy mindkét gyerekem "csipőből" tudta és tudja kezelni azt a régi könyvtári rendszert. Ha meglátnak egy régen készült műremeket, szobrot, festményt, tudják mi okból készítették és mit ábrázol és miért. No csak ennyit. Természetesen, nagyon sokra nem tudtam őket megtanítani, amit szerettem volna, de amire szükségük volt, azt sikerült elsajátítaniuk. Hiszen a tudás is ragadós... S, erre büszke vagyok.
 
Nézzétek, lehet töketlenkedni polkorrektséggel, meg azzal hogy ne frusztráljuk a gyerekeket, meg hogy annak is vannak jogai meg akármi. LEHET. A tények azonban makacs dolgok, márpedig a tény az, hogy egy ország jóléte a teljesítménytől függ, azaz az előállított MATERIÁLIS javak mennyiségétől egyrészt (tehát amit kézbe lehet fogni, megenni, lakni benne stb), másrészt a szellemi javak EGY KIS HALMAZÁTÓL. Kiemeltem hogy kis halmaz, mert nem minden tartozik ide ami „szellemi”. Arra gondolok, ide az tartozik ami INNOVÁCIÓ, azaz TALÁLMÁNY, felfedezés.

Na most ezen dolgok mindegyikéhez REÁL TUDOMÁNYOK kellenek. És kész. Akkor is ha ez nem tetszik a sok szépléleknek. Hiába akar a diák vallást tanulni, attól nem fog megnőni a GDP. Attól se ha bölcselkedik majd mint bölcsész. Hiába lesz abban az országban egymillió csodálatos stílusú regényíró, vagy zeneszerző, ami bevételt ezek produkálnak majd jogdíjakból vagy koncertek által, egy csepp a tengerben, semmiség ahhoz képest ami a REÁL TUDOMÁNYOK fejlődése árán érhető el. Lehetnek ott akármilyen gender-jogok, lehetnek közös illemhelyek meg kétnemű Barbie-babák, meg akárhány mecset a terrorista testvéreink örömére, az se hoz gazdasági fejlődést. Az se ha 500 éven át egyhuzamban az az ország adja majd a Miss Universe verseny győztesét, és az se ha akármilyen sport-nagyhatalom lesz.

Ezt én épp emiatt mind le is szarom, s a világ is leszarja hosszútávon. A lényeg a GAZDASÁG. A termelő ágazatok. Az hoz bevételt, gazdagságot, még katonai hatalmat is.

A humánnak nevezett tudományok NEM.

Ezzel nem azt mondom hogy azok feleslegesek! De helyén kell kezelni őket. Márpedig ha mindent a kölykökre hagyunk, az a humán „tudományoknak” meg más töketlenkedésnek fog kedvezni, mert azok KÖNNYEBBEK. Ez nehezen vitatható.

És akkor az az ország idővel LEMARAD. Nem azonnal, de ez lesz vele. Hosszútávon. Sőt szerintem már középtávon is. Nem kell hozzá sok, csak 2 vagy 3 nemzedék, talán annyi se. És ezt aztán irtó nehéz lesz behozni, helyrehozni!

Lehet ezellen ágálni, de felesleges. Ezek tények. Lehet jópofáskodni meg nem frusztrálni a gyerekeket, de annak meg is lesz az eredménye. És nem csak az hogy a gyerek jól érzi majd magát. Sajnos.
*
Mi a cél? Egy olyan társadalmat,olyan embereket kinevelni, akiknek semmi nem fontos, akiknek nincsen példaképük, bámulják az idióta sorozatokat, dolgoznak, esznek, szeretkeznek, lesz gyerekük, s azokat a tévé elé ültetik, hogy azt bámulják. S, minden csak megtörténik velük. Tevőlegesen nem tesznek azért, hogy szebb, jobb legyen az életük. Nem érzik szükségét a közös mesélésnek, a játéknak, a sétáknak. Nem, nem vagyok példás szülő, sokszor és sokat hibáztam, mint bárki ezen a Földön. De mindkét gyerekemmel eljátszottam azt, hogy levittünk a játszótérre kenyérmorzsát, nagyítót és figyeltük a hangyákat,ahogyan cipelték a morzsákat. Majd hazaérve - persze,már előre felkészültem ebből -elmeséltem, hogyan is élnek a hangyák, a méhek. Milyen pontos rend szerint. Soha nem felejtem el, amikor a gyerekeim újból és újból a témába belekérdeztek és amit nem tudtam, megígértem, hogy utána nézek. Megtettem és megválaszoltam. Mit is tanultak meg a gyerekeim? Azt, hogy az Életben rendnek kell lennie, mert lám, lám, még a hangyák, sőt a méhek és más állatok is rendben élnek. Soha nem felejtem el, amikor a táskájukba pakoltak. Elemistaként büszkén mutatták, hogy lám,lám, ők is rendet csináltak a szobájukban, táskájukban, mert ugye a hangyák, meg a méhecskék... Ha nem mutattam volna, ha nem villantottam volna fel ezt, fogalmuk sem lett volna a rendről. No meg arról, hogy vannak évszakok és azok is váltják egymást, mert az is a rendhez tartozik. No meg, hogy mindenért fizetni kell így vagy úgy... Ez is a rendhez tartozik. S, ezt tényekkel, mesékkel, valós történetekkel támasztottam alá. Hangsúlyozom, nem voltam minta szülő, sok mindent elrontottam, de amit nem, arra máig büszke vagyok.
 
Mi a cél? Egy olyan társadalmat,olyan embereket kinevelni, akiknek semmi nem fontos, akiknek nincsen példaképük, bámulják az idióta sorozatokat, dolgoznak, esznek, szeretkeznek, lesz gyerekük, s azokat a tévé elé ültetik, hogy azt bámulják. S, minden csak megtörténik velük. Tevőlegesen nem tesznek azért, hogy szebb, jobb legyen az életük. Nem érzik szükségét a közös mesélésnek, a játéknak, a sétáknak.

Ez már megvalósult: most ez van.
 
És mi a helyzet azokkal,akik önhibájukon kívül nem tudnak teljesíteni: a testi vagy szellemi sérültekkel,a mélyszegényekkel,a nagybeteggekkel,stb.? Nekik ne legyenek jogaik a társadalomban? E mérce szerint aki haszontalan a társadalom számára,az nem ember? És ki osztja majd szét azt a bizonyos "egyre több jogot"? Volt már ilyen nézet a világtörténelemben,úgy hívták,hogy fasizmus.

Nagyon csunyan provokalsz es ferditesz.

A testi es szellemi serultekrol nem esett szo. Atlag iskolak gyerekeirol szol a cikk.
Egy testi fogyatekos ertelmi kepessegeinek nincs koze a testi fogyatekahoz - ezzel maris ledegradaltad oket, csak szolok - ugyanugy ott ulnek az osztalyban, mint a nemtestifogyatekosok.
A temaban a testi fogyatek egyszeruen nem jatszik szerepet.
A szellemi fogyatekosoknak kulon iskolak vannak, tehat megint csak nem roluk van szo, egyebkent termeszetes, hogy nekik is minden segitseg jar.

A tobbidet nem minositem kulonosebben, mert nem tobb ostoba internetes hoborgesnel.
Es nagyon gusztustalan.
Undorito, hogy egyesek kepesek mindenbol fasizmust krealni, eleg szornyu volt anelkul is, es k.ra nem tetszik, ha barki ilyeten veszi a szajara. Szoval a provokaciot abba lehet hagyni, ertelmes ervelesre mindenki kivancsi.
 
Nagyon csunyan provokalsz es ferditesz.

A testi es szellemi serultekrol nem esett szo. Atlag iskolak gyerekeirol szol a cikk.
Egy testi fogyatekos ertelmi kepessegeinek nincs koze a testi fogyatekahoz - ezzel maris ledegradaltad oket, csak szolok - ugyanugy ott ulnek az osztalyban, mint a nemtestifogyatekosok.
A temaban a testi fogyatek egyszeruen nem jatszik szerepet.
A szellemi fogyatekosoknak kulon iskolak vannak, tehat megint csak nem roluk van szo, egyebkent termeszetes, hogy nekik is minden segitseg jar.

A tobbidet nem minositem kulonosebben, mert nem tobb ostoba internetes hoborgesnel.
Es nagyon gusztustalan.
Undorito, hogy egyesek kepesek mindenbol fasizmust krealni, eleg szornyu volt anelkul is, es k.ra nem tetszik, ha barki ilyeten veszi a szajara. Szoval a provokaciot abba lehet hagyni, ertelmes ervelesre mindenki kivancsi.
Ezt nem elég csak simán lájkolni, így külön is kifejezem a maximális egyetértésemet! Köszi!
 
Hogy kerül a baszás a gyerek szinonimaszótárába?

A hét legérdekesebb olvasói levele úgy kezdődött, hogy van egy szexuális jellegű szó az egyik szinonimaszótárban, amin az egész iskola röhög, érdekelne-e. Naná, hogy érdekelt, mindig is szerettem volna az Index címlapjára rakni ezeket a szavakat, és most végre lehetőségem nyílt rá, mutatom:

14683719_6cd6b038b826e1d9ca70aa7f56b737fa_wm.jpg

Fotó: Olvasói fotó
Ezek a szócikkek Szinonima Szótár Diákoknak című kiadványban szerepelnek, amire olvasónk 11 éves húga egy fogalmazás megírása közben bukkant rá. A könyvet pár éve, azaz 2. vagy 3. osztályban vették, az iskola által kiosztott, megvásárolható és ajánlott segédanyagok listája alapján. Az egyébként felvidéki iskolában is felháborodtak, ők sem tudtak róla, milyen szavak szerepelnek az általuk alsósoknak is ajánlott szótárban.

14683723_3ca6caad63c37ec8da1749e222907914_wm.jpg

Fotó: Olvasói fotó
Megkerestem a szótár kiadóját, a Puedlo Könyvkiadót, amelytől a következő válasz érkezett.

Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt.

A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot.

A kötetet magasabb évfolyamoknak, 7-8. osztálynak és középiskolásoknak szánták, bár ez nincs sehol feltüntetve, így kerülhetett az alsósok kezébe is. Az én fiam ugyan még csak 7, de vajon mikor lenne alkalmas megtanítani neki, hogy a baszik kifejezés helyett használhatja a kúrást is? Illetve ha nem akar szóismétlést, és egyszer már leírta, hogy toszás, akkor a következő mondatban inkább a döccintést válassza?

Gábris Eszter
 
Nem ettol lesznek primitivek es sekelyesek, hogy ronda szavakat hasznalnak.
Pontosabban attol onmagaban nem.
Ahogy az sem mindegy, hogy valakinek minden masodik szava az (akarmilyenkaromkodas), vagy epp emocionalis nyomatekkent hasznalja. ;)

A vulgaritas irasbani megnyilvanulasai egyebekben a mondanivalo koznyelviesitesere, hangsulyozasara szolgalhatnak eszkozkent. Tobbek kozott.
Nem odacsapott, hanem jelentestartalommal felruhazott kommenteknek mindig celja van. ;)
Sajnalatos, hogy meg mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a karomkodas menobbe tesz. ;) ;)

Es nem, a b.ik es tarsai nem valok gyerekszotarba.
Mas az ertelmezesi kozeg, aki nemetul tud:Umfeld - ez kicsit pontosabb, mint a mi szavunk.
 
Hogy kerül a baszás a gyerek szinonimaszótárába?

A hét legérdekesebb olvasói levele úgy kezdődött, hogy van egy szexuális jellegű szó az egyik szinonimaszótárban, amin az egész iskola röhög, érdekelne-e. Naná, hogy érdekelt, mindig is szerettem volna az Index címlapjára rakni ezeket a szavakat, és most végre lehetőségem nyílt rá, mutatom:

14683719_6cd6b038b826e1d9ca70aa7f56b737fa_wm.jpg

Fotó: Olvasói fotó
Ezek a szócikkek Szinonima Szótár Diákoknak című kiadványban szerepelnek, amire olvasónk 11 éves húga egy fogalmazás megírása közben bukkant rá. A könyvet pár éve, azaz 2. vagy 3. osztályban vették, az iskola által kiosztott, megvásárolható és ajánlott segédanyagok listája alapján. Az egyébként felvidéki iskolában is felháborodtak, ők sem tudtak róla, milyen szavak szerepelnek az általuk alsósoknak is ajánlott szótárban.

14683723_3ca6caad63c37ec8da1749e222907914_wm.jpg

Fotó: Olvasói fotó
Megkerestem a szótár kiadóját, a Puedlo Könyvkiadót, amelytől a következő válasz érkezett.

Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt.

A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot.

A kötetet magasabb évfolyamoknak, 7-8. osztálynak és középiskolásoknak szánták, bár ez nincs sehol feltüntetve, így kerülhetett az alsósok kezébe is. Az én fiam ugyan még csak 7, de vajon mikor lenne alkalmas megtanítani neki, hogy a baszik kifejezés helyett használhatja a kúrást is? Illetve ha nem akar szóismétlést, és egyszer már leírta, hogy toszás, akkor a következő mondatban inkább a döccintést válassza?

Gábris Eszter
Meglehet most nagyon maradinak fogok tűnni, de szerintem ennél nagyobb gond a koedukált iskolarendszer. Tudniillik úgy vélem, efféle szavakat a kislányok leginkább mégis a fiúktól hallanak. Legalábbis, azok messze nagyobb gyakorisággal használják. De meg különben is, a szex sokkal előbb kezdi érdekelni a fiúkat mint a lányokat, azaz koedukált környezetben a fiúk igenis ELRONTJÁK a lányokat: állandóan a szex lesz a téma a lányok számára is, mert sa fiúknál/közt ez a téma, holott ha ez nem volna a lányok még évekig nem gondolnának rá, emiatt ez a bizonyos szó se fordulna elő gyakran a társalgásukban, felesleges lévén.
 
Also tagozatba meg az ember tudja valogatni a konyveket mit ad a kezebe a gyerekenek. Az alpari stilus nem lehet tananyag resze se segedanyage.
A magyarnyelv sokfele kifejezest hasznal ezt a b...mellozve ,meg a hivatlos meghatarozas is sex kapcsolatot hasznal, a szlenget foleg ami alpari mellozi.

Nem vagyok prud, es nem allitom nem fordult velem elo hogy kicsuszott a szamon egy egy csunya szo, de se osszekotoszokent se a csaladomba nem hasznaltuk es a gyerekeimnek se engedtem volna. De hogy utana mentem volna a konyv irojanak es alaposan megmodntam volna az o stilusaba tudni illik hogy mi illik egy tananyagba.
 
Sehonai
Tudjuk a fiuk azok nagyon rosszak tudnak lenni foleg ha bandaznak. Megis kulonbseget kell tenni, hogy egymas kozott dumalnak meg ha csunyan is ,mint ha egy tankonyv szentesiti es elfogadhatova teszi ez altal ezt a szlenget. A koedukalt iskolaba az alsosok a fiuk is csupan nezegetik a lanyokat , esetleg odaadjak a csokijukat vagy meghuzak a hajukat de meg kart nem tudnak tenni bennuk mert meg ok is pipilesre hasznaljak csak.
 
ez a kezdet ezzel kezdodik
ezzel akar nepszeruve valni a szerencsetlen

ezzel akar kitunni a tomegbol es a kemenymaghoz csapodni
mifelenk HA egy kolok " F word"- ozik (majd keresd ki mi az ) siman leteremtik
nem tekintik kifejeo eszkoznek -onmegvalositasnak es emocionalis nyomateknak SEM
az siman es eccceruen alpari ,ordenare es gusztustalanul undoriiitooo
aki maga is alpari az nemfogja alparinak tartani ezt a stilust

Hat igen, megint belekerultel a szintkulonbsegek csapdajaba.

Es kiscsillag, ugye nem gondoltad komolyan, hogy a fuckword jelenteset van olyan, aki nem erti? (Az, hogy rolam nem feltetelezted, hogy a szakmam muvelesehez meeg a szakmai angol is alapfeltetel, nem problema, mert megint csak az elvonatkoztatas problematikajaval szembesultel.
Ne magyarazz, plane ne ilyen tolem lopott kis frazisokkal - az egyik elobbi hozzaszolasbol, tudjuk am :D - hogy majd keresd ki mi az...LOL.)

Nem tartom alparinak a volt vallalati penzugyi menedzsment professzoromat, mert karomkodva magyarazott. Hires volt rola, es a jo eloadasairol, imadtuk az orait.
De a par oldallal elobb idezett "kiakado oktato" urat is mondhattam volna - teljesen helyen van amit mond.

Es nem lesz alpari, mint szemely, nem ismerem, nem minositem par kiszolas miatt - kicsit tulmennek a sajat hataraimon, ha meg mernem engedni magamnak azt a butacska "luxust" hogy valakit a karomkodasai alapjan minositgessek. LOL

Nalad ezek szerint ugy megy a merce, hogy ha valaki karomkodast szo a mondanivalojaba, a tobbi el se jut hozzad, csak mert - karomkodott? :D
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,144
Üzenet
4,805,775
Tagok
615,905
Legújabb tagunk
mezeizsu
Oldal tetejére