Magyar őstörténet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Dendera

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen,már fogtam az adást! :) Amúgy valóban kollégák vagyunk,ugyanis a második diplomám történész-földrajz tanár! ;) Nem hiányzik nekem sem a balhé, csak rácsodálkozik az ember néha, hogy miket el nem hisznek az emberek. Na mindegy! Ezért szép az élet...mindenki másmilyen!
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Szó sincs róla.
Az egyik Kossuth, a másik meg vasut.
De amint látszik, akadnak, akik összekeverik a kettőt.

sose tartottam nagyra kossuthot, de hogy ő csak 20-30% ban különbözött volna a vasuttól... ez még nekem is erős...

Naddeo értelmezése a szóban forgó 1-2000 évnyi szeletről nagyban egybevág (70-80%) az arvisura ugyanazon időszakra vonatkozó közléseivel.

Az ő megoldása ki van szakitva a történelmi háttérből, önmagában elég vadnak, ok nélkül valónak és bombasztikusnak tünhet a Hun Törzsszövetség és a hunfajuak történelme, kulturája és szándékainak ismerete nélkül.

Az általa leirt korszakról, de az azt megelőző és követő időkről is logikus, elég sok történést érthetővé tevő hátteret ad az arvisurák, ezért, ha az öreg michelangelonak módja lenne megismerni az arvisurát, biztos roppant hálás lenne...
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Inkább olvass Bóna Istvánt...az ő szava szentírás a régészek és történészek körében. A legjobb négy régész között volt annakidején! Nézz utána, hunokról, avarokról, magyarokról is írt! Széles a munkássága! Ha valóban érdeklődik valaki az őstörténet és népvándorláskor után,vele kell kezdeni. Nem kötözködni szeretnék, csak tanácsot adni.

Hmmm...
Egy újabb "vallásos" "kutató"... aki "szentirások" mentén keresi sőt kutatja az igazságot....
Rangsorolja az elődöket vagy belesimul a valakik által felállitott rangsorba, és csak a dobogósokat hajlandó kézbe venni ill. esetleg kézbevevés nélkül elfogadni... Már megint nem az a fontos, hogy MIT, hanem az, hogy KI...
Az ilyenre nem annyira a "kutató" illik, hanem inkább a "sznob"...

Én sem kötözködni szeretnék, csak elismerni, hogy amúgy az ötlet nem rossz, sajnos nem az én stilusom -- holnap én is kreálhatnék egy nick-et, pl. DR. JONES, vindikálhatnék magamnak vagy hat diplomát meg nehány doktori cimet, amik közül épp azt rántom majd elő, amivel a legjobban lehet vakitani az ilyesmivel elvakithatóakat...
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
Az általa leirt korszakról, de az azt megelőző és követő időkről is logikus, elég sok történést érthetővé tevő hátteret ad az arvisurák, ezért, ha az öreg michelangelonak módja lenne megismerni az arvisurát, biztos roppant hálás lenne...
Kedves tsz!
Véleményemet az Arvisura című műregéről korábban már megírtam, nem ismétlem magam. Más tekintetben egyetértek veled.
Michelangelo pedig nagyjából ismeri az A.-t, ezt közös ismerősünktől tudom. :)
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
A jeligék szerint jól meghatározható -az olvasni is tudóknak- hogy éppen ki írásánál tartanak. Ha ab-óvó ez a lény nem megfelelő a számukra, akkor lapozzanak. Náluk a bölcsek kavicsa, igaz lyukasan, porítva.
Leonardó pedig ismerte a Flavius könyvének egyes részeit, ezeket le is festette! A törzsfőket..

A 992. évi nagyszalát Veszprémben tartották meg Géza rendeletére. Ekkor ez a nagyasszonyok székvárosa volt már, korábban -az avarok idején és ettől előbb- pedig fősámáni székhely. A nagyszalán résztvettek: Géza, Csák fősámán, Erdélyi Gyula, Vászoly, Koppány...és mások.
A vendégeket Vajk fogadta és Sarolt látta vendégűl.
Géza hangsúlyozta, hogy felkell venni Bitzánc vagy Róma vallását. Koppány felszólalásában azt mondta, hogy ragaszkodik az ősi vallásunkhoz. Csák és Vászoly helyeselte a vallásváltást, szerintük mondkét vallásnak helye van az országban.
Ebben az időben még Magyarkáig több tömény harcos a fejedelemség rendelkezésére állt, ugyanis két törzs kintmaradt a 895/96-os bejövetelkor.
Vajk a római vallás felvétele mellett beszélt, úgyhitte ennek praktikus okai lennének.
Ebben az időben élte a "végnapjait" is a kettős fejedelemség, mely a Lebedek ill. az Árpádház tagjait érintette.
Domonkos (eredeti neve Turu) ismerte az Ősmagyar vallás mellett a bizáncit és a rómait is, később ez utóbbinak lett a püspöke, majd érseke.
Domonkos -vallásváltás esetén- a rómait tartotta a megfelelőbbnek.
Hosszú vita után döntötték el a katolikus vallás felvételét.
Géza már 995.-től betegeskedett, Vajkot jelölte utódjának a nagyszala.
Ebben az időben igen jelentős hadserege volt a magyaroknak, 17 tömény és még kb 10 ezer egyéb harcos, továbbá keleten is a Béla és Gyula törzsek lovasai, mint tartalékok.
Vajk titkos szerelme Csege rimalány volt Temesváron. Csege apja, Temes esküvőt követelt, azonban Sarolt ennek nem volt hajlandó engedni.
Csege és Vajk fiát Zoltánt azonban unokájának tartotta Sarolt is..
Sarolt eredeti neve Csantavér volt és Ő a jászvásári besenyő fejedelem egyik neveltlánya (a másikat Arannak nevezték és Tónusz Aba kardkovácshoz ment.). Vajknak kerűlnie kellett Csege tartózkodási helyét Sarolt kívánságára...Csege azonban 996-ban meghalt.
A fenti vázlat értelmezéséhez az Arvisura is szükséges.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdeklődve olvasom, hogy ez a topic viccfórummá alakul, ha lesz ehhez néhány nyamvadt...Érdekes lenne Flaviust is bevonni, a Jóskát.
 

echo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne bántsátok a topicnyitót!Tiszteletre méltó ahogy szlávból(Ivan)menet közben a legnagyobb magyarrá változott és most ő mondja meg a tutit mindnekinek aki eddig is magyar volt.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
A Magyar Törzsszövetség honfoglalásához néhány mondat.
Az Álmos-Kurszán honfoglalási terve szerint így történt:
szoros törzs törzsi vezér
Uzsoki Kéri (kabar) Huba
Verecke Keszi (kabar) Töhötöm
Körösmezei Áldor-Kürt (kabar) Áldor és Árpád
Borgói Gyarmat-kasszu Szeret-Barkó
Tölgyesi Megyer Könd és Kurszán
Gyimesi Kunmagyari Szeret és Madaj
Ojtozi Gyarmat-Oguz Előd, Szabolcs
Tömösi Tarján Ond
Vöröstoronyi Nyék Laád (Levente, Árpád fia)
Kazáni Jenő Tas és Álmos

Az őslakók száma kb félmillió volt, a honfoglalóké pedig 450 ezer.
A kabarokat részben az ittélő kabarokhoz telepítették, Kassa térségébe, de a Keszi törzs Pozsony-Gyöngyös vonalában talált újhazára, a Kürt törzs pedig Győr térségében.
Áldor Árpád féltestvére volt, Szeret pedig Árpád lánytestvérének a fia volt.
Könd Kurszán (Árpád bátyjának) a fia.
Magyar törzsek: Megyer, Tarján, Nyék és a Jenő voltak, tehát a beérkezett 10 törzsből 4 törzs.
Árpád már 895 végén megérkezettt Ungvárra, a többiek pedig 896 tavaszán, amikor a hóolvadás ezt megengedte. A törzsek fejedelmei a beérkezést követően Pusztaszerre lovagoltak..
A honfoglalók csoportosítása szerint Árpád vezetésével -az uzsoki, ereckei és a kőrösi hágókon érkeztek meg a törzsei ( három) , a következő 3 törzs vezetője Kurszán volt és az utolsó négy törzsé Álmos. Álmos a legdélibb hágókon akart bejönni a rábízott törzsekkel.
Álmos a honfogaláskor 76 éves volt, Árpád tárkányfejedelem pedig 48 éves. Álmos halála (896 tavasza) után a magyarok fejedelme Kurszán lett, halálig, 899-ig, ezután pedig Árpád.
A honfogaláskor két törzs keleten maradt. Kettős fejedelemség jött létre, a Lebedek és az Árpádház felváltva uralkodott Vajk István királyig. mert öt törzs Lebedházi és a másik öt Árpádházi volt, vagyis magyar és magyari.
Debrecen-Kolozsvár vonalában a Tarján törzs telepedett le, a Megyer pedig Budán és ettől délre. A Nyék (papi) törzs Gyulafehérvár térségében talált új hazára...
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
A magyar és a szlovák abc /folyt./

A magyar és szlovák abc összehasonlítása kiegészítve a magánhangzók összehasonlításával.Magyar abc 22 latin betűvel+ 1jellel,vagy 22 jellel.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokan gondolják, hogy Pannon valamiféle latin elnevezés, amely a rómaiak regnálásakor született, magam is így gondoltam régebben. Hát nem így van...
Pannon -aki Ordosz küldött ide meghatározott céllal- Káspivárról érkezett 1 tyumeny (10 000) lovasával. Igen, nincs ellentmopndás ekkor kétpólusú volt a Hun Törzsszövetség, Ordosz egy komoly bázist alapított a Káspinál, már ie. 1650 körűl, Gandás idejében. A "főnök" azonban a nagy kérdésekben Ordosz maradt és az Ő szellemi potenciálja (fősámánság, beavatottak) is megmaradt.
Pannon először Erdélybe ment, a parancsa szerint, Aranyosszékre, Esküllő népéhez, akik segítséget kértek a határaikon megjelenő -és támadó- görögök ellen. Aranyosszék nagy vonzerőt jelentett ugyanis, a nevében benne van, hogy itt aranyat bányásztak, feldolgoztak..
A görögök nagyon sokáig kerestek új hazát az Atlantisz elsűllyedése után ( másokkal egyetemben). Pannon itt egy erős őrséget hagyott, elvette feleségűl Esküllő egyik lányát (a másikat az öccse, Mecsek vitéz), majd a Dunántúlra mentek, de ide csak 4000 harcost vitt ekkor.
Pannon a Dunántúlon alapíttotta meg a székhelyét, Pannonhalmát.
Pannon vitézei főként avarok, szkíták voltak. De ekkor már Esküllő népe ennél jóval színesebb volt, sok hun törzsszövetségi népből állt, de főként székhelyi hunokból.
Lajta a felsőőrséget, Hisba pedig az alsó örséget alapítja meg, Pannon parancsára. Délen is megalakul a határőrízet szervezete, Szerém vezeti ezt. Szerém pl szkíta volt és Isis hívő. ( A szombathelyi Isis szentéllyel milehet a helyzet..?)
Pannon a görög veszély elmultával ( ők a mai hazájukba távoztak) a hatezer lovasát is elhozta Esküllőtől és kiteljesítette a Dunántúl elfoglalását, települések alapításával (Sopron, Kőszeg, Szombathely, Pécs, Győr, Veszprém...)
Veszprém például Pannon unokája volt (testvérei: Horpács, Pomógy), Csanak fiaként. Pannon fia: Csanak és Radóc voltak.
Veszprém Ordoszban tanult és megalapította Veszprémet a vepszék városát, ahol fősámánság is működött (a Wikipédia Veszprémről írja -honnan tud ez mindent? - hogy Beszprím az eredeti neve és - termsézetesen- szlávok alapítják. ha utánnanézünk a "hívatalos" irodalomban, kiderűl nem is tudni, ekkor merre éltek még a szlávok...De a Wiki mindent tud..jól vagy nem jól..A probléma, hogy Veszprém város honlapja ezt elhiszi.)
Veszprém alapítására pontos dátummal is szolgál az Arvisura: ie. 728-ban történt.
Veszprém idejében már a Hun Törzsszövetségnek minden népe képviselve volt. A vepszék nemcsak Veszprémet alapították ( környékén is ők éltek) hanem Vácot is. A hősök oszlopát is fellállították ie. 730.-ban melyre a hősi halottaik nevét is felvésték, így pl a török Ankírét, aki Horpács feleségeként
a Lajta őrség területén elesett egy nyugati támadásban. Fiaik Kanizsa és Sopron voltak.
Veszprém fiai: Pét, Lébény, Bajánszernye, Búcsú, Arács.
Az ie. 700-as évek elején pedig felbukkannak a káldorok (kelták) a térségben, de ez már másik történet.
Veszprém még az avar időkben is fősámáni székhely volt.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
A Pannonkoról..
Pannon sok hozzátartozója esett el különböző harcokban. Pomógyot pl ie. 740-ben ölték meg a Fertőnél, de Horpács is hősi halott lett. Pannon után Csanak, majd Devecser lett a fejedelem.
Detrekő - Pozsony nembeli volt- egy nagysüánon lett az első, a rozsnyói Ditró pedig a második, várépítésekbe is kezdtek, Először Pozsonyban. Ditró várát pedig Erdélyben építették fel.-
Soprun, azaz Sopron nyugaton az Ennsnél épített várat, ide őrséget is vezényelt. A szkíták Suprunnak, a kabarok Sopronnak nevezték a települést. Sopron kabar település lett, Kőszeg pedig főként az úz nyílhegykovácsoké. Kőszegnél elkezdődött ekkor a vasgyártás is.
A szkíták Anyahita vallását (egyistenhit) gyakorolták.
A kabarok és a szkíták egymással békétlenkedtek, több halállal is járt ez.
Ie. 710-ben sok tót érkezett a morvák földjéről és befogadásért könyörögtek. A morvák -csúfnevükön- szluvákoknak nevezték őket.
A káldorok (kelták) is kb a tótokkal egyidőben érkeztek északnyugat irányából. A káldorokkal megegyeztek, hogy fellendítik a vasgyártást és a Duna keleti oldalát is bírtokbaveszik.
BÁNDOR volt a kelták vezére. Sopron fia, Esztorás (aki Ordoszban tanult) lett a Pannon-kelta Szövetség vezetője ie. 703.-ban, közös egyetértéssel.
A szkíták ebben az időben elköltöztek a Mátra lábához. Ők szekérkészítéssel foglalkoztak. Urnás és harci szekeres temetkezéseik voltak.
A kabarok szintén elköltöztek kb a mai lakóhelyeikre, Vadnától (Ózd) keletre és ekkor alapították székhelyüket is, KASSÁT.
A Pannon idők nagyon mozgalmasak voltak, különösen a kelták megérkezése után..akik története itt a római időkben zárul le, az elköltözéssel.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
A hunok..
Fehér hunok: mordvin, manysi, hanti, mari, suoma, észt, lett, komi, vepsze, vót, kazahun, székihun (SZÉKELY), avar és kabar.
Fekete hun: úz, kun, jász, török, mongol, tatár, zsuán, csuvasz, bolgár, baskír, ujgúr, mandzsu.
A baszkok azért nem szerepelnek, mert ők baskíroknak számíítanak, a magyarok pedig kevertek, a szavárdok, szabírok, szkíták, muromák, mescserek stb pedig nem voltak a Hun Törzsszövetség tagjai, ezért nem tartalmazza őket a felsorolás..
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
A hunok..
Fehér hunok: mordvin, manysi, hanti, mari, suoma, észt, lett, komi, vepsze, vót, kazahun és kabar.
Meg kellene végre értened, hogy egymástól alapvetően különböző, (embertanilag, genetikailag, és még ránézésre is egyértelműen eltérő) népeket nem lehet hasraütésszerűen egy csoportba sorolni. Nekünk az általad felsorolt népekhez nincs semmi közünk. Mese az egész!
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Körűlberlűl hatszor írtam már le azt, hogy írásaimat kizárólag az Arvisura alapján készítem. Tudom -mostmár- egyeseknek nehezére esik végre -vagy nem végre- ezt megérteni, illetve erre a műveletre képtelenek.. Ebben az értetlenek kavalkádjában azonban megkockáztatom azt is, hogy mégcsak nem is Paál Zoltámn írta az Arvisurát. Mint tucatnyiszor írtam ezt is, az Arvisurát rovósámánok írták, többezer év anyagáról van szó--- Olyanok akik genetikáról hablatyolnak, de nem genetikusok, nem is lesznek azok......biztosan otthon vannak a fizikában, vagy a biológiában...de nem ebben.
A zavarosfejűeké a világ! Tényleg?
Aki pedig állandó vitát gerjesztbve ostobáskodnak, jobb ha Paál Zoltánhoz ferdulnak---Áldásommal. vagy tanulnak...ha értik miről beszélek. Vagy nem olvassák írásaimat. Ez utóbbit ajánlom, bár ez a pénzkeresetük..
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére