Egyszer tényleg elhúz innen mindenki

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ideig-óráig meg tudja magát erőszakolni az ember. De ha csak azt látja, hogy a siker szitokszó, sőt egyenlő a gyanúval, ha csak azt látja, hogy kizárólag seggnyalással lehet előre jutni, és paprikajancsik királyságai nőnek ki a földből minden nap, akkor vesz egy nagy levegőt és hátra sem néz többet. Még két, az internetadóhoz hasonló elgondolás, és elhúz innen mindenki, aki csak teheti.


Az egy dolog, s már szomorú közhely, hogy a fiatalok, de lassan már az erős harmincasok is arra kényszerülnek, hogy külföldön találják meg a boldogulásukat. Az viszont tényleg durva, hogy – egy 2014-es felmérés szerint – a 20-35 év közötti populáció 48 százaléka örökre elhúzna az országból. Hangsúly az időtartamon és az arányokon van.

Még durvább, hogy azért nem tudnak elmenni, mert nincsen rá lehetőségük. Ebben sok minden benne lehet, az elégtelen anyagi helyzettől kezdve akár a nem megfelelő iskolázottságig bezárólag. De bármi megtörténhet. Még két, az internetadóhoz hasonló agymenés, aztán tényleg sikerül elüldözni innen egy teljes generációt. A léc így is rezeg. Napjaink fiataljaival szemben számos jogos és olykor igaztalan kritikát meg lehet és kell fogalmazni, de azt a javukra lehet írni, egyre kevésbé fogadják el, hogy diktátumok szerint éljék az életüket. Vagyis igen, sokan lehetek, akik ezen újfajta, de mégis régről eredő játékszabályokat nem akarják elfogadni és nem bírnak betagozódni egy már jócskán meghaladott társadalmi berendezkedésbe.

Friss adat, hogy a magyar fiatalok egyre nagyobb arányban élnek otthon szüleikkel. Tegyük félre a poszadoleszcencia jelenségét, nézzük a magyar ugart. Egy külföldi munkavállalás először is nagyon komoly lelki terhet jelent, ha kényszerről és nem kalandvágyról van szó. Márpedig a kalandozások kora lejárt. A szervezés – állás, szállás – nehéz és idegőrlő folyamat.

Nagyon úgy tűnik, már egy Nyíregyháza-Budapest reláció, albérlettel megtámogatva sem működő valóság, így marad a frusztráció, a leépülés, a növekvő keserűség a szülői házban jobb esetben ötven négyzetméteren, ahol mindenki a maga kudarcának érzi a kialakult helyzetet. Így lesz sikeres, erőtől duzzadó egy társadalom.

De már azoknak se nagyon van maradása, akik viszonylag rendezett körülmények között igyekeznek arctalanná válni, saját és családjuk életére koncentrálni. A pénz nem minden.

Míg mantraként halljuk, hogy kalandvágyról, meg a fasz se tudja miről van szó, de semmiképpen sem gazdasági- és társadalmi elégedetlenségről, addig a már nem is annyira lopakodó fél-feudalizmus teljesen átitatja a társadalom szöveteit. Például egy cégvezető/főnök vagy a munkáját és az embereket egyformán utáló hivatalnok is egyre többször, egyre kíméletlenebb formában próbálja meg átvenni a formálisan alá rendeltek fölötti uralmat, s minderre meg is kapja a mintákat kicsit föntebbről, így kell, ez a rend. A vélt vagy valós hatalmuktól megrészegült senkiháziak sok esetben sikerrel járnak a kiszolgáltatottakkal szemben, hiszen elég csak arra gondolni, tizennyolc hónap alatt lehet állást találni a világverően prosperáló munkaalapú társadalomban.

A fiatalok szerint itthonról nehezebb az érvényesülés, a siker nem érték. Az élet alakulására alig van hatással a teljesítmény és a tudás, mert kibaszott uram-bátyám világ van, ahol haverok és egyéb mamelulok pacsira kapnak elképesztően zsíros állásokat. Ideig-óráig meg tudja magát erőszakolni az ember, még akkor is, ha alapélmény a bizonytalanság. De ha csak azt látja, hogy a siker szitokszó, sőt egyenlő a gyanúval, ha csak azt látja, hogy kizárólag seggnyalással lehet előre jutni, és paprikajancsik királyságai nőnek ki a földből minden nap, akkor vesz egy nagy levegőt és hátra sem néz többet.

írta: masterflow
youngg_hdwallpepers_cat.jpg
 

editke2004

Állandó Tag
Állandó Tag
Melitta. Miért? S Csak a fiatalok? Mondok durvábbat:Kiskamaszok is.Mennyi sikerélményre van lehetőségük? Mennyi "sikersztorit"látnak?Mármint szorgalom=eredmény=előrehaladás..Azt látják mindenhol maguk körül, hogy mindenki gürcöl, rohan, s valahogy sziszifuszi mert mièrt is? Mi az eredménye? Az életben maradás? Hurrá.. Meg senkikből lesznek a valakik..
Manapság tervezni és becsülettel véghezvinni.. a következő generációnak adni, nem elvenni... Na az nem semmi.
Kiskamaszként akármilyen kis nyikhajok is, sokan már látják miből is áll a kisemberek élete,s bennük nincs meg olyan erősen a na majd én megmutatom lehet ezt máskènt(itthon!)Szerintem ezért pesszimisták. Látják hogy megy ez..
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok ,
de mondjátok nem ez megy már hosszú évek óta ?? Csak gondolom ez mára érett meg mivel mióta az EU-ban vagyunk könnyebb lett a "vándorlás . Editke , én még emlékszem arra az idöre amikor elég volt mondjuk jó Partizánnak lenni , vagy valahol Spanyolországban harcolni és egyebek , tehát ez nem újdonság;) . Külföldönsem minden arany ami fénylik . Válallkozó sem lehet mindenki hiszen valamennyi alaptökének kell lennie az illetönek , ez nem Amerika ahol egy jó ötletedet valaki finanszirozza !Aztán ugye valamelyes nyelv ismeret is kéne a külhoni munkához , mirnix-dirnix még takaritónak sem nagyon vesznek fel ha nentudsz kommunikálni hiába vagy a legjobb szakember otthon .
 
B

baggins

Vendég
Már megvan a következő elgondolás arra, hogy minél kevésbé érezzük jól magunkat kis hazánkban.
Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok kategóriába sorolták a napelemet a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény novemberi módosításával – hívta fel a figyelmet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. A törvény alkotói nem hoztak bölcs döntést amikor ide sorolták a napelemet, ugyanis teljesen újrahasznosíthatóak a panelek, és megújuló energiából állítanak elő villamos energiát, tehát még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is alkalmasak. Ötven év az élettartamuk. Szilíciumon, üvegen és alumíniumon kívül nem tartalmaznak mást. Ezek közül pedig egyik sem kiemelten környezetkárosító anyag. Az üveg is szilícium alapú. A Földet alkotó kőzetek mintegy ötven százaléka szilícium vegyület.Egy kategóriába lett sorolva az akkumulátorokkal, elemekkel - szerintem a névben rejlő hasonlóság miatt: napelem.
Amíg máshol támogatják az államok a napelemek telepítését, így hatalmas fellendülés tapasztalható szerte a világon, nálunk csak még inkább megnehezítik a beépítését. Évek óta pályázok én is napelemre, de egyértelművé vált, hogy mesterségesen van megnehezítve a dolog Magyarországon. Az atomenergia persze nem veszélyes a környezetre. Lásd Paks bővítése. Ha ott egy fukushimai szintű üzemzavar támadna, Magyarország egész területe életre alkalmatlanná válna évszázadokra.
Kis hazánkban a szakértés, a döntéshozás valahogy a következő módon történhet:

A YouTube-on nézve van magyar subtitle (felirat)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

blober

Őstag
Gyémánt támogató
Állandó Tag
"A fiatalok szerint itthonról nehezebb az érvényesülés, a siker nem érték. Az élet alakulására alig van hatással a teljesítmény és a tudás, mert kibaszott uram-bátyám világ van, ahol haverok és egyéb mamelulok pacsira kapnak elképesztően zsíros állásokat"
Ez egy szép szöveg de ha mindenhol minden a legbecsületesebben menne akkor is az ország lehetöségei erösen behatároltak. Ha a világgazdaság jól megy az segiti a magyar gazdaságot de ha nem akkor baj van. Az ország ugye nyersanyagban szegény túl nagy számban vannak a mélyszegénységben élök ami óriási pénzt emészt fel.
Ezzel nem akarom védeni az uram-bátyám világot csak szerintem nem ez az alapvetö probléma.
 

Theodora9

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Ismét egy olyan témafelvetés, amely arra irányul, hogy jól bele lehessen rúgni a magyarokba és a kormányba. Gratulálok..
Soha semmilyen rendszerben nem volt és nem lesz teljes elégedettség. Az un. rendszerváltás előtt a 80s években sorba szöktek ki a barátaim nyugatra, bátran állíthatom, hogy majdnem mindenki ismerettségi körében van ilyen..A rendszerváltás után megválasztottunk két kommunista miniszterelnököt is ( de nyugodtan idevehetjük a fletót és bajnait is ), nem igazán emlékszem nagy elégedettségre, -fletó szavaira viszont igen " el lehet innen menni "....
Nyilván a nagy elégedettségüket fejezték ki az emberek 2006 ban is, mikor a karhatalom lovasrohammal , gumilövedékekkel stb. elégítette ki mazoista igényeiket..
De rendben van értem én a liberális törekvéseket a fidesz megbuktatására, de melyik is a második erő ma magyarországon ? ( Talán Melitta is a fidesz zsarnokosdokása miatt kényszerült kanadába ..?) Már előre , név szerint meg tudom mondani, hogy ki kit lájkol, el se kell hozzá az írását olvasnom . Nyilvánvalóan kissé manipulált ez az oldal , az én egyik hozzászólásomat is levette Melitta ( gondolom másokét is, de persze ez a dolga , mondhatja..) ),mikor valaki hazugsággal vádolt válaszoltam ...volna( szerinte nem volt témába vágó...)...
 

analema

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben az olvasatban talán igaz is volna, de valójában megfordult az ok-okozat összefüggés. Valójában az egyik oka a sikertelenségünknek az európai szinten magasan túlteljesített magyar pesszimizmus és apátia.
Külföldön sincs kolbászból a kerítés. Nem véletlen, hogy a szaktudás nélküli kalandorok szépen visszajönnek Angliából is, mert hamar megunják, hogy a szállodai takarító vagy hamburgerpogácsa sütő állásból nem tudnak kitörni. Többek között azért sem, mert nyelvtudásuk szerint sem alkalmasok másra.

Nem lehet érvényesülni? Ez nem igaz. "A siker csak szerencse kérdése, kérdezz csak meg egy sikertelent!"
Életrajzi elemekkel tudnám bizonyítani, hogy igenis lehet előre menni és tenni itt is. Normál, magas szintű kapcsolatok nélküli családból származom. Kellett néhány nagyot lépni az életben, de ma elégedett vagyok azzal a munkával, ami van. Élvezem amit csinálok és ugyan mindig lehetne több, de azt kell mondanom anyagilag sem rossz. A húgom ugyanez, teljesen más szakmában. És hogy húzzam a kontrasztot, én a fővárosban, ő pedig még egy annál is kisebb településen él, mint amiben felnőttünk.
Hogy mi kellett ehhez? Kétségtelen biztosan "szerencse" is. Meg rettenetesen sok belelapátolt munka, pozitív szemlélet és tettek olyankor, amikor az kellett. Talán még a fiatalság bolondság típusú vakmerőség is.
És talán demagógnak hangzik, de igenis az is kellett hozzá, hogy amit mások elpazarolnak időt azt hasznosan töltsem. Mai napig sok időm megy el önképzésre, hogy ne egy lépéssel lemaradva, hanem egy lépéssel előre legyek a szakmámban.

A körülmények adottak, azokon egyik napról a másikra semmi nem fog változtatni, de még hosszú idő alatt sem. Egyénként a saját életünkben tehetünk változásokat, de ott nagyon sokat.
"20-35 év közötti populáció 48 százaléka örökre elhúzna az országból". Akkor miért nem teszi? :)
 
B

baggins

Vendég
Ismét egy olyan témafelvetés, amely arra irányul, hogy jól bele lehessen rúgni a magyarokba és a kormányba. Gratulálok..
Soha semmilyen rendszerben nem volt és nem lesz teljes elégedettség. Az un. rendszerváltás előtt a 80s években sorba szöktek ki a barátaim nyugatra, bátran állíthatom, hogy majdnem mindenki ismerettségi körében van ilyen..A rendszerváltás után megválasztottunk két kommunista miniszterelnököt is ( de nyugodtan idevehetjük a fletót és bajnait is ), nem igazán emlékszem nagy elégedettségre, -fletó szavaira viszont igen " el lehet innen menni "....
Nyilván a nagy elégedettségüket fejezték ki az emberek 2006 ban is, mikor a karhatalom lovasrohammal , gumilövedékekkel stb. elégítette ki mazoista igényeiket..
De rendben van értem én a liberális törekvéseket a fidesz megbuktatására, de melyik is a második erő ma magyarországon ? ( Talán Melitta is a fidesz zsarnokosdokása miatt kényszerült kanadába ..?) Már előre , név szerint meg tudom mondani, hogy ki kit lájkol, el se kell hozzá az írását olvasnom . Nyilvánvalóan kissé manipulált ez az oldal , az én egyik hozzászólásomat is levette Melitta ( gondolom másokét is, de persze ez a dolga , mondhatja..) ),mikor valaki hazugsággal vádolt válaszoltam ...volna( szerinte nem volt témába vágó...)...

Korhaz_1.jpg

Egy kisebb műtéten esett át a Párom nemrégiben. Be kellett feküdnie Miskolcra az egyik kórházba. Mindegy, hogy melyikbe, mert az alább leírtak hazánk szinte bármely kórházára igazak. A váróban szakadt, régen festésüket vesztett székek kínálják magukat. A kórteremben a képen látható hátlap nélküli szekrény egyetlen polccal, ruhaakasztó lehetőségnek még jelzés értékű megfelelőjével sem felszerelve. Ebbe három embernek kellene tudni bepakolni a kórházi tartózkodás idejére behozott holmiját, utcai ruháit. Az ágy fejtámla része hiányzik. Az ágy mellett sem olvasólámpa, sem nővérhívó csengő. Egy kicsiny kórterembe, ami rendes helyeken egyetlen ember befogadására alkalmas, három ágy van bezsúfolva. Meghatározott, hogy egy ember huzamos idejű tartózkodására hány légköbméternyi helyiség alkalmas. A börtönökben ezt már régen betartatja az EU. A kórházban fekvő beteg a jelek szerint nem érdemel olyan ellátást, mint egy sorozatgyilkos, az ugyanis minden luxussal ellátott cellában saját vécével, tévével van felszerelve. Ha a börtönökben olyan minőségű ennivalót kapnának a rabok, mint amiket a kórházban láttam, már régen börtönlázadás tört volna ki. Egy folyosónyi betegre, ami nagyjából negyven főt jelent két vécé jutna, ha az egyik nem lenne rossz. Így egy beülőn osztozik közel negyven operált nő. Két zuhanyozó van ugyanerre a létszámra. A vécé ürülékszagú, rosszul takarított.

Havonta átlagosan negyvenezer forint TB járulékot fizetünk. Ez egy évre kivetítve négyszáznyolcvan ezer forint. Tíz év alatt közel ötmillió forint. Ezért az összegért bármely normálisan működő országban luxus ellátás járna, itt pedig osztozni kell a koszos vécén, a zuhanyozón, és a szakadt kórtermen olyan lumpenekkel, akik életükben egy keresztbe gazszálat nem tettek, egy fillért nem fizettek be a TB kasszájába, és el kell viselni ezeknek az ingyenélőknek a méltatlankodását, ha valahol nem ők kerülnek a sor elejére. Még negyvennyolc óra sem telt el a műtét óta, amikor saját felelősségre hazahoztam a Páromat, és itthon ápolom.

Nem az orvosokon, és az ápolónőkön múlik, hogy milyen állapotok uralkodnak a kórházakban. A kórházak annyi pénzből kénytelenek gazdálkodni, amennyit a költségvetés juttat nekik, az pedig évről-évre kevesebb. Ha nem lennének valóban nagy hivatástudattal rendelkező orvosok, nővérek, már nem lenne magyar egészségügy. Itt, ahol a Párom is feküdt másfél napot, a negyven emberre két nővér, és egy orvos jutott, akiknek egy perc megállása sem volt. Ezt saját szememmel láttam, mert a műtét napján reggeltől estig benn voltam a kórházban, hogy a Páromnak segíteni tudjak, ha bármire szüksége lenne. Az egészségügyi dolgozók kedvesek, szolgálatkészek, és türelmesek voltak. Nem bennük kellene az egészségügy válságának az okát keresni.

Trockijnak tulajdonítják azt a mondást, miszerint ha van egy hajó, ahol vannak első, másod és harmadosztályon utazó utasok. A hajó tulajdonost cserél, és a harmadosztály körülményei mitsem változnak, akkor az ottani utasokat egyáltalán nem térdeli kié a hajó.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kedves Theodora9

Nagy tevedesben vagy ,ha valaki pontosan masterflow maskeppen latja a vilagot mint te akkor mar rendszer ellenes es kormanyt akar dontogetni. Kormany valtast az otthon elo szavazok tudnak csinalni es nem ugy nez ki hogy akarjak mert 2014 3szor szerzett 2/3 -ot a jelenlegi vezetes.
Ami erdekes, hogy ma szabadsag van szabad demokracia , kapitalista berendezkedes es innen is elvagynak a fiatalok ,ugyan miert? Hogy mi eljottunk a Kadar erabol azt azert egy politikai tabor sem allitja hogy demokracia volt.
Gyurcsany fobiad van , hogy el lehet menni innen a szlovak ado kedvezmenyre utalt ano,de nem rola van itt szo,es mar a 2 cikklus amibe Orban a vezeto. Elotte Bajnai szoval meddig kivansz hatra fele mutogatni? Nem jo taktika egyet elorelepni es kettot hatra.
A temafelvetes nagyon is aktualis, es lehet masokat erdekel ha teged nem is.

jól bele lehessen rúgni a magyarokba és a kormányba. Gratulálok..
Ajanlom fogd vissza magad mert itt senki nem rug a magyarokba meg a kormanyba sem. Mo -on es a vilag magyarjai kozott nem csak jobbikkal es a fidesszel szimpatizalok vannak hanem demokratak, liberalisok, szoc demek stb. Van aki tapsol van akinek nem tetszik a rendszer, de senki nem durvul es rug bele egy magyarba se.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit lehet várni, amikor az országunk teljes államadósságának kétszerese van külföldi privát bankszámlákon?
Ezzel az aránnyal Magyarország egyedülálló a világon, ha jól tudom. Nem a nyersanyagok hiánya, meg a világgazdaság döcögése itt a fő baj. Ez mind adva van a szomszédainknál is, mégis jobban állnak.

Az elmúlt 25 év összes politikai klientúrája egyébbel se volt elfoglalva, csak hogy kitalicskázza a nemzeti vagyont az országból, meg amennyit még csak lehet. Közben magyar családok milliói tengődnek annyi jövedelemből, ami a hónap első, vagy legfeljebb első két hetére elég a legbeosztóbb életmód mellett is. Milliók, éheznek, fáznak, nélkülöznek. Nem csak a fiatalok pesszimisták itt, hanem mindenki, kivéve azt a néhány ezret, vagy tízezret, akiknek a neve az ominózus bankszámlákon áll.
Mégis mit várunk?

Amúgy meg mintha meg lenne átkozva ez az ország a vezetőivel. Mert minden országban előfordul, hogy kifog egy-egy ritka sz@r vezetőt, na de annyit, mint amennyi a mi történelmünk során zsinórban felbukkant, beleértve az elmúlt két évtizedet is, annyi már valamiféle büntetés rajtunk. És ne mondja senki, hogy mi választottuk meg őket, mert ez egy brancs az egész, ülnek a nyakunkon, és mi legfeljebb arról dönthetünk, melyik lophasson többet, vagy épp melyik sarcoljon minket. Semmiben sem különbözik a helyzet attól, mint amikor a Hazafias Népfront jelöltjei közül választhattunk, csak akkor legalább mi se haltunk éhen.
 
Utoljára módosítva:

böngésző

Állandó Tag
Állandó Tag
56-ban sokan elmentek,még többen itt maradtak . Aztán akik kimentek most verik a mellüket. Az internet adóról; ha igaz a hir hogy amerikában tervezik bevezetni akkor miért nem tüntettek ellene vagy miért nem mennek világgá?
 

blober

Őstag
Gyémánt támogató
Állandó Tag
Elvágynak a fiatalok. Biztos igaz. De az útjuk nem Románia felé tart hanem ellenkezö irányba. Ha Magyarország valaha eljutna Ausztria szintjére, akkor is lennének akik mennek de akkor jönnének is. Az hogy mennek azért nem csupán veszteség mert a hazautalt pénzek is elég szépek és ha munkanélküliség van, egy elmegy, egynek a munkanélküliek közül lesz munkája.
 
Oldal tetejére