Menekültintegráció másként

Kanada 35 ezer szíriai menekült befogadását és integrációját vállalta, és a folyamatot meg is kezdte. Az ország hozzáállása magának az EU-nak is sok tanulságot jelenthet, de a mereven elzárkózó visegrádi országok is elgondolkodhatnának a megvalósítás mikéntjén.

Miközben az EU – tagállami és gyakorlati szinten – egyre inkább elutasítja a közel-keleti menekültek befogadását, van egy hely, ahol józanul, eredményesen és nem mellesleg nagyobb feszültségek nélkül zajlik a menekültek mentése és integrálása.

Pedig a sivatagos Szíriához vagy Irakhoz képest nem is lehetne különbözőbb klímájú országot elképzelni, mint a hűvös Kanadát, amelynek egy csapásra világhírűvé lett miniszterelnöke, Justin "Mert 2015 van" Trudeau nemcsak médiamágnesnek használta a szír menekülteket befogadó szavait, hanem – forrásokat nem kímélve – meg is valósítja azokat.

Hogyan választják ki őket?

A 35 milliós ország 35 ezer szírt tervez letelepíteni (ez a népesség egy ezreléke) március végéig, sőt, a kanadai menekültügyi miniszter jelezte, a számot akár 50 ezerre is növelhetik év végéig. (Eddig 15 157-en érkeztek az országba.) Kanada ezt össznemzeti feladatként kezeli, a rendszer nagy odafigyeléssel, óvatossággal, jól kidolgozott rendszerben működik. A folyamatnak a következő állomásai vannak:

Az ENSZ Menekültügyi Biztossága (UNHCR) segítségével feltérképezik, hogy a jordániai, libanoni menekülttáborokban kik a szíriai menekültek (hasonló a helyzet Törökországban, ahol az állam elvégzi ezt a regisztrációs részt).

image.aspx

Fotó: AFP / NurPhoto / Arindam Shivaani

Kanada elsősorban azoknak ajánlja fel az áttelepítést, akik a legsérülékenyebbek és a menekülttáborok körülményeit nehezen viselik (nők, gyerekek), valamint azoknak, akik kisebb biztonsági kockázatot jelentenek (teljes családok). Akiket Kanada kiválaszt, azokat az UNHCR SMS-ben értesíti, hogy eldönthessék, érdekli-e őket az áttelepítés. Azonban Kanadánál közvetlenül is bejelentkezhetnek menekültek, akik az utazást ki tudják fizetni – az állam pedig, mérlegelve a kockázatokat, dönt. Az áttelepülőket magánszemélyek és cégek támogathatják. A legkülönösebb megoldás a Group of 5, amikor öt kanadai összefog, hogy egy menekült áttelepítését szponzorálja.

December óta járnak a charterek

Miután az áttelepülésre várókat átvilágítják, a vízumügyeket Ammanban vagy Bejrútban, illetve Törökországban intézik – ezeken a helyeken nagyjából 500 fős kanadai személyzet áll készen. Interjú, személyes regisztráció, ujjlenyomatvétel, orvosi vizsgálat (egy esetleges kanadai gyógykezelés szükségessége miatt) van a programon. De természetesen nem minden interjúvolt kapja meg a lehetőséget a beutazásra.

Tavaly december óta zajlik a repülős áttelepítés is: charterekkel és szükség esetén katonai gépparkkal folyik az áttelepítés, Montrealba és Torontóba éreznek a gépek. A „privát” menekültek továbbutaznak oda, ahol a közösség vállalta a befogadásukat, a többieket pedig szétosztják szerte Kanadában, azt is figyelembe véve, ha él már esetlegesen rokon valahol. Akiknek még nincs befogadó településük vagy közösségük, átmeneti szállásokon várják meg, hogy legyen ilyen.

image.aspx

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Canada Border Serv / Kenneth Allan

Az állam megadja az alapvető, illetve hosszú távú segítséget, hogy az integráció a legsimább legyen. Az illetékes integrációs hivatal (IRCC) egyfelől összefogja a folyamatban részt vevő hatóságokat, önkormányzatokat, másrészt segít, hogy a menekültek hozzáférjenek minden lényeges szolgáltatáshoz (kórház, iskola, azonnali szállás, tanácsadás, tolmácsolás, nyelvtanulás stb.)

„Napjaink legmélyebb humanitárius krízise”

A migrációs hivatal (CIC) érdeklődésünkre elmondta, nagyon fontos, hogy a menekültek elfogadják a kanadaiak értékeit és mindennapi életvitelét. Külön program segíti őket, hogy leküzdjék ezen a téren az akadályokat, és be tudjanak kapcsolódni a helyi közösségek életébe, és a munkaerőpiacra tudjanak lépni. A CIC külön kérdésünkre azt írta, "nincs tudomásunk integrációs feszültségről", amit azzal is magyarázhatunk, hogy a kanadaiakban mélyen él a bevándorlók segítésének hagyománya. (Egyebek mellett ezt az 56-os magyarok is megtapasztalhatták.) A hatóságok nem tudnak a kölnihez hasonló incidensről sem, amiben szerepet játszik a gondos kiválasztás is, és az is, hogy csak 35 ezer embert fogad be az ország.

image.aspx

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Canada Border Serv / Kenneth Allan

Az integrációs folyamatban minden állam részt vesz, egy interaktív térképen településről településre lekövethető, milyen szolgáltatások érhetőek el, és hol hány menekültet fogadtak be. A listán összesen 1247 szervezet, segítő hely áll (nagyobb városokban értelemszerűen több is). Például Edmontonban az Assist közösség központjában a következő szolgáltatások elérhetőek: nyelvleckék, beilleszkedés a mindennapokba, munkakeresés, mentorkeresés és idősgondozás. És az is követhető, hogy a menekültek közül ki hova költözött.

"A szíriai konfliktus napjaink legmélyebb humanitárius krízise. A kanadaiak folyton azt kérdezgetik, hol és hogy segíthetnek. Összefognak, hogy megnyissák a szívüket, és a közösségeiket azért, hogy üdvözölhessék a menekülteket új otthonukban" – zárta válaszát a CIC munkatársa.
HVG
ca wrlcome.jpg
 
CasaLoma Itt, ezen a fórumon ennek a vitának semmi, de semmi értelmét nem látom!
100% egyetertek veled.
Aki a rasszimus szoszoloja tamogatoja ,el kell menni olyan forumra hol ez a profil.
Nalunk nem megengedett, es az ember a sajat tapasztalatobol indul ki 30 eve elek kint de meg soha nem ereztem hogy megkulonboztetes erne , akar mert borzalmas nagy actencusom van , mert kilogok a sorbol, vagy mert olyan orszagbol jottem amirol meg talan soha nem hallottak.

Kedves baggins
Masfelmillio Ft adott fizetsz, ez azt jelenti sikeres ember vagy, en is szivesen fizetnek masfel millio dollar adot , mert akkor elmodhatnam ,hogy anyagilag megalapozott eletem van , es valoban kolbaszbol van a keritesem.
Gondolom azert a rendelod ajtajara nincs kiirva es nem is lesz, nem fogadunk romakat , idegeneket, es meg arja papirokkal se kell rendelkezni. a klienseknek.
 
Utoljára módosítva:
Ez ugyanazt jelenti. Szerinted kiknek az adójából kapják a pénzt? Van egy adónem, amit szociális hozzájárulási adónak hívnak. Ez a mi esetünkben évi másfél millió forint. Nem kapjuk, befizetjük. Mármint mi a feleségemmel, a vállalkozás bevétele után. Na az ebből az adónemből befolyó pénzből élnek azok, akik életükben egy keresztbe gazszálat nem tettek. Most mindegy hogy ez cigány, vagy lumpen magyar, a végeredmény a lényeg. Így sem sok jut egy családra, de ha még ezt a pénzt kellene tovább osztani néhány tízezert migránsra, akkor ennyi sem jutna egy családra. Másrészt ha a ring széléről okosakat beszóló távolra szakadt hazánkfia járna úgy, hogy megerőszakolják a lányát, a feleségét, kirabolják távollétében a házát, iskolabuszon kifosztják a gyerekét, a szomszédba költözött cigány család mindenfélét átdobálna a kerítésen, no akkor rájönne a kedves távolba szakadt hazánk fia, hogy a ring széléről könnyű okosnak lenni, de ha ő kapja a pofonokat, akkor egészen más a leányzó fekvése.
Még egy apróság a kukázós nénit ábrázoló képedhez: Én nem előkaptam, hanem lefotóztam amiket megmutattam. Magyarán ott voltam. Te meg rákerestél a Google-n: Tessék! Még csak arra sem vetted a fáradságot, hogy keresgélj, lenyúltad az első találatot, és benyomtad ide.

Kedves baggins
-
A képet valoban nem én készitettem de nem kell paparazzi-nak lennem ahoz, hogy egy ilyen képet csináljak.
-
Tudod bennem van szeméremérzet, ha látok valakit a szemétgyüjtö felé menni diszkréten elfordulok mert tudom, hogy a szegénység nem szégyen de nem is dicsöség, ezekben az emberekben is van méltoság amit nem akarok töllük elvenni.
-
Az adonak csak egy elenyészö része van szociális célra kiadva, ne veregezsd a válad, az adod legnagyobb részét olyan emberek kapják akiknek már ugyis van házuk a Bahamán. Ehez nem kell gazdasági szakértönek legyél, nézzd meg az államháztartást. Mibe kerül egy vadászgép beszerzése, tartása? Vagy a Népstadion és a benne tombolo hulligánok megfékezése?
-
Így sem sok jut egy családra, de ha még ezt a pénzt kellene tovább osztani néhány tízezert migránsra, akkor ennyi sem jutna egy családra.
-
Erdekes, hogy a menekültek itt vannak de még nem érezte eddig senki az anyagi hátrányát, ellenkezöleg egy csomo iparág hoch-konjukturával üzemel azota. A könyvkiadok nem gyözik az arab-német szotárakat nyomtatni... :)
-
Kelet-Németország és Kelet-europa támogatása sokkal jobban megviselt bennünket, nem beszélve arrol, hogy "mamár nem lehet Bp.-en egy harisnyanadrágért kurvát kapni. Mindennek felment az ára." (elnézést a durva példáért ezt ugy vettem át) :)
-
Másrészt ha a ring széléről okosakat beszóló távolra szakadt hazánkfia járna úgy, hogy megerőszakolják a lányát, a feleségét, kirabolják távollétében a házát, iskolabuszon kifosztják a gyerekét, a szomszédba költözött cigány család mindenfélét átdobálna a kerítésen, no akkor rájönne a kedves távolba szakadt hazánk fia
-
Még szép, hogy bevallod, nem a menekültekkel jött be az országba a kriminalitás, a vasrácsos ajtok a tömbbházakban már az "invázio" elött szükséges volt. Mo.-on ahogy hallom csak börtönbe vannak menekültek mert megrongáltak egy keritést.
 
Utoljára módosítva:
Ú
100% egyetertek veled.
Aki a rasszimus szoszoloja tamogatoja ,el kell menni olyan forumra hol ez a profil....
Hát igen, igen.
Ezen az oldalon csak ennyit kell tenni: Leírni a mai Magyar valóságot, máris ki van kiálltva rasszistának a szerző.
Fogalmatok sincs milyen ember, mi mindent tett már meg életében azokért az emberekért, akik talán meg sem érdemelnék.
Mégis rásütitek a rasszizmus bélyegét és helyette inkább engeditek a folyamatos félremagyarázás és gyűlölködés szószólóit érvényesülni.
Úgy gondoltam, ismeretlenül is sorsot vállalva baggins-al, én sem akarok egy ilyen közösség tagja lenni.
Kérem az én regisztrációmat is törölni !

Útkereső
 
töröld a regisztrációmat
Kérem az én regisztrációmat is törölni !
Ket emberke hirtelen felindultsagbol torolteti magat
mert uramfia akadnak kik nen fujjak azt a kovet veluk ,hogy irtsuk ki a ciganyokat !!
A baggins nevre hallgato doktorbacsi odaig is eljutott ,hogy mi kulhoni vak elegyek azt sem tudjuk mi fan is terem a cigany !
tovabba trolloknak van kepuk nevezni azokat kik ellentmondanak felboszult rasszista kirohanasaikra es megbelyegzeseikre
Mi kulhoni oktondi tudatlan nep itt a portal tulajdonosaval az elen annyi cigannyal volt kozosen es kulon kulon dolgunk ,hogy nem hiszem bennunket le tudna az itt irok kozt valaki is pipalni !!!
Volt van reszunk cigany menekultekben
cipeltuk oket orvoshoz-korhazba ,ugyes bajukat intezni tolmacsoni gyereket iskolaba iratni kozben hazavinni megetetni oket .
Uram fia egy sem lopott meg nem fogtak kest ram
pedig az elso invazioban a nyooockeri kemenyciganyok zome megfordult a kocsimban
a masodik invazoban a miskolci ciganyok a lakasom minden porcikajat ismertek .
SOHA NEM KELLETT FELNEM TOLUK !!
es senkit sem ismerek kik foglalkoztak veluk es felniuk kellett volna toluk .
DE azt elmondom szamtalan ciganygyerek kiket otthon bedugtak a gyogypedagogiara itt uramfia 3 honap alatt angolul beszel es a normal angol osztalyhoz felzarkozik fel ev alatt a SEMMIBOL !!
Mindezek csak azt mutatjak NEM kene ALLATI sorban
tartani oket es OK is maskent viszonyulnanak hozzatok !!
tapasztalat ,hatalmas tapasztalai megallapitas testkozelbol !
 
Utánanéztem, nállunk az állambevételnek talán az 5,24% van családtámogatásra (gyerekpénz) kiadva. Ez ügye nem a jövedelmünk 5,24% hanem az adonknak. Ha van gyerekünk akkor ez mégjobban redukálodik.
-
Tehát az adonk 95%-a egészen biztos nem a cigányokra lesz kiadva. Ha ebböl levonjuk, hogy az 5,25% egy része a saját unokánk, rokonaink, jo barátaink gyerekére lesz forditva akkor nem kell tovább gyülölködnünk a cigányok ellen. Mindez matemathika és nem emotionális tévedés. Vagy nem? :(
-
Nézem, hogy a menekültekre (nemcsak azokra akiken helybe segitünk) kb 3% jut. A kérdés ki kapja meg a pénzt? A Müncheni pályaudvaron oktoberben olyan hirtelen jöttek a menekültek, hogy a segitöknek nem volt idelyük pénzt igényelni, a pályaudvar környékén kalapoztak a rendörök, hogy egy zsemlét tudjanak adni az éhes embereknek.
-
A zsemlét a helybeli árusnál vettek, két perc alatt a német árusoknál volt a pénz, a boltosok jo üzletet csináltak, a "Willkommen" nem volt megjátszott. Az a szép ha mindenki profitál, a menekültek és akik segitenek. :)
 
Utoljára módosítva:
Nemrég még Sumér akart mindegyikötök lenni, sokan felvoltak háborodva, hogy a zsido Kertész Imre kapott kormánykitüntetést nem a Sumerologus aki visszavezette a nemzetünket az elsö irástudokhoz.. ;), hát igen ezeknek az embereknek az ösei már megmutatták, hogy mi rejlik bennük, semmivel sem voltak alantasabbak mind a Szent Urzulát és a 11.000 szüzlányt megeröszakolo Hunok az 5. sz.-ban Köln városában (ahogy a legenda állitja) :)
Mire is ennyi szûzlány????? :dr_64:
 
Ne haragudj de az egy másik topik lenne. Mindenesetre egy k. sit tulzás volt, hogy a frissen anektált Szerbiában a hatalmával kekeckedö tronörököst lelövik és erre Europa lángragyullad....
-
Ha rajtatok mulna egy pädophil Iráni miatt megbélyegeznétek millio menekülteviláQUOTE]
Szerbiát nem annektálták. Bosznia-Hercegovinát okkupálták a monarchia csapatai. Ez nem tetszett a pánszláv szerb nacionalistáknak, így a közútálatnak örvendő trónörököst likvidálták. De egyik nép se volt baráti. Így a baráti szomszéd
népekkel történő összeveszés által generált világégés egy baromság. Mjuk nem az első, amit itt olvastam. Mjuk a merénylet kapóra jött II. Vilmos német császárnak, aki bátorította koronás kollégáját a katonai lépésre. A többit elintézte a két szövetségi rendszer automatizmusa: ha a szövetségesem megtámadják, én is megtámadlak! Mindent összevetve, ha Ferdinánd trónörököst nem ölik meg, lett volna más indok is. Vilmos mindenképp részt követelt volna a gyarmatosítható területekből. Ezt pedig csak a brit-francia vyarmatbirodalom kárára fehette volna.
 
Remelem szamodra meg elfogadhato a ch.
Sajat keresukre lett torolve, en meg elbibelodtem volna veluk ,/ de ok dontotottek/ ,hatha meg tudom gyozni oket, hogy nem mindegyik roma tyuktolvaj es nem lehet se reszeg ember bemondasaira itelkezi egy etnikumrol.
HA az ertelmiseg igy velekedik az nem a megbekelest hanem a feszultseget szitja,es akkor csodalkozunk a roma gyilkossagokon?
 
Utoljára módosítva:
Remelem szamodra meg elfogadhato a ch.
Sajat keresukre lett torolve, en meg elbibelodtem volna veluk ,/ de ok dontotottek/ ,hatha meg tudom gyozni oket, hogy nem mindegyik roma tyuktolvaj es nem lehet se reszeg ember bemondasaira itelkezi egy etnikumrol.
HA az ertelmiseg igy velekedik az nem a megbekelest hanem a feszultseget szitja,es akkor csodalkozunk a roma gyilkossagokon?
Draga Melitta a feszultseget az Ernoe es a Xinof szitja megbelyegezve mindenkit racista idegen gyulolo titulussal aki nem az o nezeteiket vallja.
Hat en nem vallom az o nezeteiket.
En csak azert nem kertem a torlesemet (pedig komolyan fontolgattam) mert alapito tagnak erzem magam ezen a tarsalgon es mi regi haverok vagyunk.
Amit ez a ket idiota megenged maganak a hozzaszolasaikban es szemelyaskedeseikben attol felfordul a gyomrom.
Lassan en sem erzem otthon magam itt...
A Bagginszek sem azt irtak, hogy minden roma tyuk tolvaj vagy minden menekult terrorista es en sem mondom ezt. De a veszelyt nem lehet lebecsulni. Szerintem a nemet es francia idiotizmus most megint hazavagja europat mint a tortenelem soran tobbszor is. A kerdes csak az hogy ebbol vajon ki tudnak-e labalni.
 
Utoljára módosítva:
Sztálin idejében volt jó: akkor még fiatalok voltunk.
Ma már hiába (hiszem azt, hogy) értem a dolgokat, nincs türelmem megmagyarázni.
Hajlok elfogadni, hogy MO most nincs abban a helyzetben, hogy menekülteket fogadjon be. Akkor is, a hozzáállásuk az siralmas. De hogy másként fogadtasd el a néppel, hogy bajok vannak?
Xinof-nak szerencséje volt, olyanokkal, akikben van kezdeményezési készség. Mert cigány, nem-cigány: csak azok vállalják be ezt a nagy költözést.
Errõl jut eszembe: a sok-sok újságcikk között egy sincs, amelyik a szír bevándorlókat szólaltatta volna meg.
 
Kedves Burgum
NAgyon hianyolom en is,mert mindent le lehet irni de hogy ne legyen aki megszolaltassa oket........
Mert biztot vagyok benne sok valodi menekult van koztuk es ,az is lehet sokan probalkoznak vagy esetleg meg criminal es rossz szandeku emberek lehet van kozottuk.
 
Ket emberke hirtelen felindultsagbol torolteti magat
mert uramfia akadnak kik nen fujjak azt a kovet veluk ,hogy irtsuk ki a ciganyokat !!
A baggins nevre hallgato doktorbacsi odaig is eljutott ,hogy mi kulhoni vak elegyek azt sem tudjuk mi fan is terem a cigany !
tovabba trolloknak van kepuk nevezni azokat kik ellentmondanak felboszult rasszista kirohanasaikra es megbelyegzeseikre
Mi kulhoni oktondi tudatlan nep itt a portal tulajdonosaval az elen annyi cigannyal volt kozosen es kulon kulon dolgunk ,hogy nem hiszem bennunket le tudna az itt irok kozt valaki is pipalni !!!
Volt van reszunk cigany menekultekben
cipeltuk oket orvoshoz-korhazba ,ugyes bajukat intezni tolmacsoni gyereket iskolaba iratni kozben hazavinni megetetni oket .
Uram fia egy sem lopott meg nem fogtak kest ram
pedig az elso invazioban a nyooockeri kemenyciganyok zome megfordult a kocsimban
a masodik invazoban a miskolci ciganyok a lakasom minden porcikajat ismertek .
SOHA NEM KELLETT FELNEM TOLUK !!
es senkit sem ismerek kik foglalkoztak veluk es felniuk kellett volna toluk .
DE azt elmondom szamtalan ciganygyerek kiket otthon bedugtak a gyogypedagogiara itt uramfia 3 honap alatt angolul beszel es a normal angol osztalyhoz felzarkozik fel ev alatt a SEMMIBOL !!
Mindezek csak azt mutatjak NEM kene ALLATI sorban
tartani oket es OK is maskent viszonyulnanak hozzatok !!
tapasztalat ,hatalmas tapasztalai megallapitas testkozelbol !
Édesanyám gyógypedtanárként dolgozott. Emlékszem, többször előfordult, hogy egy tanítványt küldött értem délután az oviba, hogy hazakísérjen. Őt úgy hívják Nyerges Ferenc. Roma. Durván 40 éves koráig tudtam követni életét, mert rendszeresen meglátogatta édesanyámat. Mozdonyvezető lett, majd mezőgazdasági pilóta. Helikoptert vezetett. A bátyja törzsőrmester volt az akkor még létető Magyar Néphadseregben. Szép nagy, rendezett családi házban éltek. Rendes emberek voltak. Az egész család. Vannak ilyenek. De elenyésző számban. Ha közülük tanulni, dolgozni akart valaki azt megtehette idehaza a "genkszterváltás" előtt és után is. Mint ahogy most is. De a többségük nem akar. És ez tény. Nincsenek állati sorban tartva. Ők élnek úgy ahogy akarnak.
 
Nem akarom neki megmondani, hogyan éljen ott. Ő se akarja nekem megmondani, hogyan éljek én itt. Ennyi.
-
Ki kényszerit rád valamit? Nyugodtan járhatsz szürbe és örizhetsz a Hortobágyon teheneket...
Ha jol tudom a Dönner üzletek nem most nyilottak Budapesten, Mecset is van már vagy 500 éve Pécsen.
-
Egyébként a Dönner egy Török-Német koproduktio és sokan szeretik. :)
Miröl beszélsz?

Nos, én nem mondom meg pl. neked, hogyan kéne élned Németországban. Te és még egy páran viszont meg akarjátok mondani, hogyan éljek én itt, Magyarországon. Kit fogadjak be, és kit ne pl. Nincs szűröm, a tehén pedig egy igen hasznos állat. :)
A Döner nem tudom, hogy jön ide.
 
Videken falvakban milyen munka van?a kozmunkan kivul?
Tobben jottek haza a teli unnepkrol otthonrol hat...rem storykat meselnek. tobb mint 100 ember megfagyott , vagy mert nem volt tuzeloje vagy ,nagyon idos es nem birta becipelni. falvakban majdnem minden harmadik haz elado,
Tudom jol teljesit a kormany es mindez csak rosszul lattak az oda latogatok.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
Horváth Csilla Judit wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta!
Szeretnék hozzáférést a Legális E-bookok fórumhoz!
Előre is köszönöm: Judit
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!

Statisztikák

Témák
38,148
Üzenet
4,806,906
Tagok
615,972
Legújabb tagunk
Pisti0387
Oldal tetejére