Rejtélyek, furcsaságok, talányok

alberth

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát az ezoterika arról beszél, hogy a dolgokat ,,odaát döntik el". Születési és élettervek vannak jóelőre. Akkor most mi az igaz? A túlvilágon jól tudják, hogy még sok hely van a földön, vagy ez az egész is csak egy kacsa?
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Na, de Nyílvessző!
Kik építeték a dolmeneket? Az ősidőben Szibírtől a Kaukázusig nem az oroszok laktak. Ők csak jóval később -erőszakkal- "honfoglaltak" erre..
Vannak-e ilyenek mondjuk az etruszkok egykori földjén?
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Kisebb Föld

Tudományos érdekesség:

A föld kisebb, mint ahogy azt az eddigi mérések mutatták. Az eltérés nem nagy, de azért jelentős. Tudósok a korszerűbb mérési technológiák és eszközök segítségével kimutatták, hogy kék bolygónk néhány milliméterrel kisebb, mint azt eddig tudni véltük. Ez fontos lehet például a tengerszint emelkedés mértékének meghatározásánál. Az angol nyelvű anyag itt található<O:p
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Cathy!
Nem hiheted komolyan, hogy 5 mm eltérés jelenthet bármit. Még időben sem könnyű ezt értelmezni.
Igencsak nem egyszerű kérdés a Föld alakja, "gömbsége"...hol mérték meg a Föld sugarát, a Himalájánál vagy Ausztráliánál? Na és hány km volt az eltérés? Mit tekintünk a Föld alakjának? Ha a sarkok lapultságát veszük figyelembe, akkor mi a helyzet? A Hold mozgása is befolyásolja a FÖld alakját...ezt régen "kimérték" már. A mérés milyen Holdpozícióknál történt? Volt etalon? Ugyanis minden Hold-Föld vonzóerőkülönbség (vagyis helyzet) máshol csinál púpot ill. be mélyedést..és ez folyamatos, ismert, kimért dolog. A kéreg ugyanis nagyléptékben kicsit plasztikusan viselkedik.
A Föld az egyenlítőnél viszont pocakosodik ugye? (centrifugális erőtől, vagy a sörtől?)
Jobb hagyni az egészet, azt javasolom..Mert ha gázt és kőolajat, netán vizet termelünk ki a földkéregből, akkor ennek helyére mi kerűl? Vagy itt is csökken lassan az átmérője? És máshol nem?
Tudod, hogy Deb-Cen sok millimétert süllyedt a vízkitermelés okán? Vigyázz a lakhelyedre!
Már nem is részletezem, hogy a Föld komoly éves periodicitású egyensúlyzavarban szenved és ennek van hatása a méretére is..
Szerintem féltek a nagy kutatóintézeti okosok, hogy elesnek az állami pénztől és ezt a marhaságot publikálták, mint óriási eredményét a semminek..
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egész oldal
http://www.e-bc.hu/ . Nem az a lényeg, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond.
OK, szoval lassuk akkor, hogy mit mond. Csak egyetlen paragrafus nehany mondatat idezem:

"Hogy miért akarják ezek a "hatalmatszerető" Bukott Angyalok kihalasztani az emberi fajt? Két fő okból. 1. Ez egy gyönyörű bolygó, még Univerzum-szinten is. Kell másoknak, például az Orioniaknak - akik lazán börtönbolygóvá minősítettek minket, ahogy a királyi család hollétéről értesültek és azonnal gyarmatosítottak minket. 2. Kurva sok arany van itt a Földön, lényegesen több, mint bárhol."

Aprocska problemaim ezekkel sorokkal (meg a tobbivel, amit a rejtelyes szerzo kibofogott):

1) A szerzo kovetkezetesen 'csillagkepekrol' beszel ahonnan allitolag ezek az idegenek jottek. Csipetnyi baki: az egyes csillagkepeket alkoto csillagok CSAK innen, csak NEKUNK, a Foldon allo szemlelonek, a Foldrol latszanak ugy, mintha szomszedok volnanak! Valojaban a csillagkepeket alkoto egyedi csillagok tobbszaz, sot, nemegyszer tobbezer ill. tobbszazezer fenyevre vannak egymastol, mig mas csillagoktol (melyek szamunkra nem latszanak reszei lenni a csillagkepnek) alig 10-20 fenyevre esnek!

Egy konstellaciot alkoto csillagokat egymas 'szomszedainak' hinni olyan, mintha en megallnek az utca vegen, es kijelentenem, hogy a Mari neni (aki tolem tiz lepesre kotoget) meg a Jancsi bacsi (aki az utca masik vegen pial, mondjuk egy kilometerre tolem) egymas mellett vannak, mert az en latoszogembol mindketto egy sikba esik...:shock:

2) A mi relative kicsikenek szamito Tejutrendszerunkben kabe 200-300 MILLIARD (200,000-300,000 x 1,000,000) naprendszer van. Jelenlegi ismereteink szerint a Vilagegyetem mintegy 100 MILLIARD tejutrendszerbol (galaxisbol) all, azaz az osszes naprendszer szama (a legkonzervativabb felmeresek szerint is) mintegy 300,000 x 1,000,000 x 100,000 x 1,000,000 - avagy tizezerszer harommillioszor egymillioszor egymillio. (Apropo, ha angolul olvastok, fontos emlekezni, hogy az angol 'billio' a magyar 'milliard' megfeleloje.)

Magyarul: ha csak minden EZER csillagbol EGYNEK vannak bolygoi (marpedig eddigi megfigyeleseink szerint ez egy vedhetetlenul kicsi szam), es ha minden EZER bolygos csillagrendszerbol csak EGYNEK van egy 'koves' bolygoja, es ha csak minden EZER koves-bolygobol EGYEN alakulnak ki az elet fenntartasat lehetove tevo allapotok - akkor is tobb mint 30 x 1,000,000 x 1,000,000 olyan bolygo letezhet, amely (valamilyen formaban) kepes az elet fenntartasara... Ez nem feltetlenul jelenti, hogy az elet ki is fejlodik ott - de attol meg telepeseknek megfelel...

En elhiszem hogy a Foldunk nagyon kulonleges, de azert legalabbis arrogans azt hinni, hogy ennyi naprendszer kozott a mienk abszolut egyedi... S mivel ezek az idegenek allitolag nem pusztan csillagkozi, de intergalaktikus utazasra is konnyeden kepesek, erthetetlen, miert folytatnanak tobbszazezereves 'haborut' egy bolygo elfoglalasaert, amikor ugyanennyi ido alatt talalhatnanak szamos ertelmes elet nelkuli (de lakhato) masik bolygot, vagy terraformalhatnanak egy Mars-jellegu bolygot - mindket esetben joval kevesebb problemaval es koltseggel...

3) "Kurva sok arany van itt a Földön, lényegesen több, mint bárhol." Ez egy annyira buta mondat, hogy ujra kellett ideznem. Az (ugy tunik) igaz, hogy Foldunk magvaban eleg arany rejtozik ahhoz, hogy az egesz felszinet 2km magassagban (ha jol emlekszem az adatra) be lehetne boritani vele. Csakhat a problema az, hogy (szinkepelemzes alapjan) talaltak mar olyan haldoklo csillagokat, amelyekben az arany dominalt!

Namarmost, csak osszehasonlitaskeppen: a mi (megint, relative apro, 'sarga torpe') napunk tomege 300,000-szer akkora mint a Folde. Mi ertelme lenne egy bolygot szetdulni ahhoz, hogy a (rendkivul nehezen kinyerheto) aranyat kivajjuk a magvabol, amikor egy megfelelo csillag minimum 300,000-szer annyi(!!!) aranyat kinalna - anelkul, hogy tobbszazezer evig kellene titokban korrumpalnunk a civilizaciojat?:shock:

S akkor mar nem is beszelek arrol, hogy a) naprendszerunk aszteroid gyuruje ugy tunik, a Fold aranytartalekanak sokszorosat tartalmazza (es nem kell erte tobbszaz kilometert vajni), es b) talaltak csillagmagokat amelyek (ugy nez ki) egyetlen, BOLYGO MERETU GYEMANTOT alkotnak! Meg a gazoriasokat is azzal gyanusitjuk, hogy atmoszferajukban a nagy nyomas alatt a metangazbol energia (pld. villamlas) behatasara spontan gyemant keletkezik, tehat nem kizart, hogy pld. a Jupiteren 'gyemanteso' esik... (ezt foldi laboratoriumokban sikerult is letrehozni!)

4) Eleve logikai hiba: ha csak az emberiseg kiirtasa lenne az idegenek celja azert, hogy Foldunket 'sertetlen' allapotban atvegyek, nem lenne sokkal konnyebb a rengeteg 'lassan olo' virusok/betegsegek mint pld. AIDS helyett mondjuk (peldaul) egyszeruen az Ebola virusnak egy legkor-hordozhato (airborn) mutaciojat elterjeszteni?

Spontan mutaciok allandoan vegbemennek minden virusban, igy az Ebola-ban is. Tortenetesen mintegy 15-20 evvel ezelott, egy veletlenul Amerikaba kerult valtozat abbol a ket lepcsobol, amely utan egy uj 'szupergyilkos' virussa valt volna, az elsot spontan atlepte. A laboratorium, ahol dolgoztak vele, meg mind a mai napig zart terulet... (lasd Simcha Jacobovici The Plague Monkeys cimu dokumentumfilmjet). Marpedig egy ilyen virus ropke 10 ev alatt kisoporne az emeriseget anelkul, hogy a bioszferaban egyebb szempontbol barmilyen kart okozna...

Soroljam tovabb?
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
De vajon a meddő párokkal -akiknek elvben lehet gyerekük, csakhogy kutatások szerint a meddőség örökletes- számolnak-e.
Anamaya,

Nem irtad ezt el veletlenul? Gondold vegig: 'a meddőség örökletes'...? Hogyan, milyen formaban oroklodik egy genetikai allomany ha tulajdonosa meddő?;)
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
A félelmetes molyember

A molyember az UFO korszak legvadabb teremtménye. Bár ez a hatalmas szörny elég ritkán került kapcsolatba UFOkkal, a legismertebb megjelenései, összefüggésbe hozhatók az 1966-os Ohio völgybeli UFO jelenségekkel.

1966. november 15-én késő este két fiatal házaspár hajtott el a Point Plesanti TNT-gyártelep mellett, amikor egy hatalmas szempárt pillantottak meg. A szemek kb 15 cm hosszúak voltak, és egy ember formájú, de annál nagyobb valamin helyezkedtek el. Ez a valami kb <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:metricconverter w:st=
5 cm</st1:metricconverter> szélesek és <st1:metricconverter w:st=" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="2 m←ter">2 méter</st1:metricconverter> magas lehetett, és hatalmas szárnyai a hátára voltak behajtva. A szemtanúk egybehangzó állítása szerint a szemekből hipnotikus erő áradt. Amikor a lény elindult a gyárkapu felé, a fiatalok megijedtek, és pánikszerűen elmenekültek. Röviddel ezután láttak még egy hasonló lényt, az út mellett, a hegyoldalban, aki kiterjesztette denevérszerű szárnyait, a levegőbe emelkedett, és követte az autót, amely ekkorra már <st1:metricconverter w:st="on" ProductID="160 km/h">160 km/h</st1:metricconverter> sebességgel száguldott. <O:p


„Az a madár folyamatosan felettünk szállt”- mondta az egyik szemtanú Roger Scarberry, John A. Keel kérdéseire. „Még csak nem is csapkodott a szárnyaival.” A tanuk Millard Halstead ügyeletes sheriffnek elmondták, hogy a lénynek olyan volt a hangja, mint a nagysebességű lemezjátszónak, vagy mint egy egér cincogásának. Egészen a város határáig kísérte őket, a 62. úton. <O:p

Azonban nem csak ez a két pár látta a lényt akkor este. Egy másik négytagú társaság is jelezte, hogy látták ezt a dolgot, nem is egyszer, hanem háromszor. Egy harmadik beszámoló is készült arról az estéről, ami különösen érdekes:<O:p

Aznap este 10:30-kor egy építési vállalkozó, aki a West Virginiai Salem külterületén lakott, kb 150 km-re Point Pleasanttól, a televíziót nézte, amikor a képernyő hirtelen átváltott, és egy „vékony halszálkás minta jelent meg rajta, a készülék pedig erős, sivító hangot adott, hol magasabban, hol mélyebben, mint amikor valaki a rádión keresgél. Olyan volt, mint amikor egy generátor beindul. A vállalkozó kutyája vonyítani kezdett a teraszon, és még akkor is vonyított, amikor a készüléket már ki volt kapcsolva<O:p

A vállalkozó kiment, és azt látta, hogy a kutyája a fészer felé fordulva áll. „Valami halványan fénylőt láttam arrafelé. – mesélte később Gray Barker írónak- és két vörös pontot, vagy szemet, ami olyan volt, mint a kerékpárlámpák, csak nagyobb.” Volt valami az egészben, ami nagyon megrémítette. Biztos volt benne, hogy a két folt nem egy állat szeme volt.<O:p

Bandit, a vállalkozó kutyája, aki tapasztalt vadászkutya volt, elindult az alak felé. A vállalkozó megálljt parancsolt neki, de a kutya rá sem hederített. Ekkor a vállalkozó bement, hogy kihozza a puskáját, de aztán úgy döntött, nem megy ki a házból. Aznap a puskájával aludt. Reggelre a kutya eltűnt, és csak két nap múlva került elő, amikor A vállalkozó olvasta az újságban a Point Pleasanti jelenéseket. <O:p

Különösen egy részlet vonta magára a figyelmét: Roger Scrabbynek az a mondata, hogy amikor átlépték Point Pleasant városhatárát, az út mentén egy nagy kutya testét vették észre. Néhány perccel később, visszafelé a kutya már nem volt ott. Ők, és az őket követő ügyeletes Hallstead még meg is álltak, hogy megkeressék a kutyát. A vállalkozónak erről azonnal Bandit jutott eszébe, akit azóta többé nem látott. Csak a nyomai maradtak hátra a sárban. „A nyomok körbe-körbe vonultak, mintha a kutya a farkát kergette volna, pedig ilyet azelőtt sosem tett. Más nyomot nem találtunk” – mondta a vállalkozó

Egy másik különös egybeesés, ami a vállalkozó illetve a Point Pleasanti szemtanúk élményéhez fűzhető, hogy az ügyeletes serif rendőrségi rádióját is erősen zavarta valamilyen frekvencia, amikor a TNT körüli területet járta be. A zaj erős volt, és úgy hangzott, mint amikor a magnó, vagy lemezjátszó nagy fordulatszámon adja le a hangokat. Végül ki is kellett kapcsolnia.<O:p

Másnap George Johnson seriff sajtótájékoztatót tartott, így a hír bekerült a médiába. Egy újságíró azonnal elnevezte a lényt, egy tévésorozat szereplője után szabadon: molyembernek.<O:p

Innentől egészen 1967 novemberéig számos hasonló jelenség volt megfigyelhető. November 16-án például három felnőtt, egyikük a gyermekét cipelte, az autójukhoz ment éppen. Egy barátjukat látogatták meg, onnan voltak távozóban. Hirtelen valami lassan felemelkedett a földről. Egyikük, Marcella Bennett, akinél a gyerek volt, annyira megijedt, hogy elejtette a kicsit. „Egy nagy szürke valami volt. Nagyobb volt egy embernél”, nem volt elkülönült feje, de törzse tetején két égő, vörös, kerek folt volt látható. Ahogy a két hatalmas szárny kibomlott a hátán, Raymond Wamsley felkapta a gyereket, és a két nőt visszafelé terelte a házba, ahonnan jöttek. A lény követte őket. Hallották a surrogó zajt egészen a ház teraszáig, sőt, ami még rosszabb volt, látták a szemeit. amint az ablakon belesett. Mire a rendőrök megérkeztek, a lény elszállt. Az esemény után Mrs. Benett hetekig sokkos állapotban volt, és mint a legtöbb molyember szemtanú esetében, őt is orvosi megfigyelés alá kellett vonni.<O:p

Az egyik legtekintélyesebb molyember krónikás, Keel azt írta, hogy legalább 100 ember látta már a lényt. Az ő beszámolójuk alapján megpróbált leírást adni erről a teremtményről, aki a leírás alapján másfél – két méter magas lehet, szélesebb, mint az ember, és emberszerű lábaikon bicegve, csoszogva jár. Cincogó hangot hallat. Szemei, amelyek, ahogy Keel mondja „sokkal rémítőbbek, mint testének szörnyű méretei” a vállak csúcsán ülnek. Szárnyai a denevéréhez hasonlóak, melyek repülés közben nem lebbennek meg. Jellegzetes a felszállása. Ahogy egy szemtanú megállapította: „függőlegesen emelkedik felfelé, mint a helikopter”. Bőre színét szürkének vagy barnának mondták. Két megfigyelő azt mesélte, hogy mechanikus zörejeket hallottak, amikor a lények elrepültek fejük felett. <O:p

1967-től a molyember eltűnt a ködben, csupán egy 1974. októberi cikkről tudunk, illetve Keel talált rá egy nőre, aki elmesélte, hogy 1961-ben egy este találkozott a lénnyel az országúton, Kóré nagyfőnök vadászterületének peremén, West Virginiában, az Ohio folyó mentén. Azt mondta, a lény „sokkal nagyobb volt egy embernél.” Egy nagy szürke alak volt. Ott állt az út közepén, majd a hátán kinyílt a szárnya, ami teljes szélességében beterítette utat. Úgy nézett ki, mint egy kisebb repülőgép. Aztán hirtelen függőlegesen felemelkedett, és pillanatok alatt eltűnt.”
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyméretű madár?

Bármi is legyen ez a molyember, a megfigyelők egyhangú véleménye szerint semmiképpen nem lehet átverés. A leginkább hagyományosnak tekinthető magyarázatot a Nnyugat-Virginiai egyetem biológia professzora Robert Smith adta, aki azt gondolja, hogy a szemtanúk dűne-darut láttak, ami ugyan Ohiotól Nyugat Virginiáig nem honos, de elméletileg néhány példány elvándorolhatott errefelé Kanadai síkságról. 1966. november 26-án Az Ohioi Lowell mellett –ami 120 km-nyire van Point Pleasanttól a beszámolók szerint egy kisebb embercsoport látott pár túlméretes madarat a fákon. Amikor közelebb mentek a madarak elrepültek, és egy közeli kerítésre telepedtek. A beszámolók alapján – 1,20–1,50 méter magasak, hosszú nyakúak, 15 cm hosszú csőrűek, és a fej környékén vöröses színűek voltak – vitathatatlanul dűne-daruk lehettek. Semmisem utalt rá, hogy ezek molyemberek lettek volna.

Másrészt Keel arra gyanakodott, hogy az esetek egy kis részében az izgatott megfigyelők a korábban hallott molyember történeket alapján az útszéli baglyokat látták valamiféle különleges lénynek. A molyembert, mint az egyik legvalószerűtlenebb teremtményt, igen nehéz leírni. A többi szörnnyel ellentétben a molyember rászolgált arra, hogy valódinak tekintsük, mivel jelentős számú, többmegfigyelős eset áll rendelkezésünkre, amit mind a megfigyelők, mind a rendőrök valódinak tartottak. A „racionális” magyarázatok leginkább csak arra szorítkoznak, hogy ez a sok ember mind igen erősen tévedett. Csak a szemtanúk beszámolójának radikális revíziója alakíthatná át a molyembert a közmegegyezésen alapuló valóság elfogadható lakójává.<O:p
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Molyember a nagyvilágban.

Az egyetlen Amerikán kívüli ismert molyember előfordulás Angliában volt, egy falusi úton a Kent tartománybeli Hythe-ban, a Sandling park mellett. Az eset 1963. november 16-án történt. Négy fiatal észre vette, hogy egy csillag hullik le az égről, és tűnik el tőlük nem messze a környező fák mögött. Megijedtek, és futásnak eredtek, de nem sokára meg is álltak, mert megláttak egy aranyszínű ovális fényt, ami a föld felett 70 méter magasan lebegett. A megfigyelők hirtelen észrevettek egy feléjük totyogó alakot. Az alak fekete volt, emberre hasonlított, de nem volt feje. Szárnyai voltak, melyek a denevér szárnyára hasonlítottak. Ezen a ponton a négy szemtanú végképp menekülésre fogta a dolgot. <O:p

Még néhány szemtanú jelezte, hogy hasonló UFOt látott az ezt követő néhány éjszakán. 23-án két férfi, akik a helyszint vizsgálták, találtak három, <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:metricconverter w:st=
70 méter</st1:metricconverter> magasan lebegett. Az UFO a fás, bokros terület irányába mozgott, és ott eltűnt szem elől.

*
<font color=" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="1,80 m">1,80 m</st1:metricconverter> hosszú, <st1:metricconverter w:st="on" ProductID="22 cm">22 cm</st1:metricconverter> széles lábnyomot <st1:metricconverter w:st="on" ProductID="2,5 cm">2,5 cm</st1:metricconverter> mélyre benyomódva a talajba.
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Anamaya,

Nem irtad ezt el veletlenul? Gondold vegig: 'a meddőség örökletes'...? Hogyan, milyen formaban oroklodik egy genetikai allomany ha tulajdonosa meddő?;)

Nem irtam el, ugyanis a lombikban fogant gyermek, ahol a sperma és a petesejt is a pártól való, de a megtermékenyülés nem tudott megtörténni, az meddőnek számít, nem véletlenül mesterséges megtermékenyítés a neve, de mivel gyermek belőlük születik így a génállomány marad => vagyis örökölhető.
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem is a mennyiséggel, a minőséggel lehet a baj. Mer ugye a jó kis kóser szilva, az jó kis kóser szilva! :)
 

fimre40

Állandó Tag
Állandó Tag
"Nincs magasztosabb vallás az igazságnál." (Maharaja)
"Az út, ami boldoggá tesz, nem a végcél." (Dan Millman)


Szép
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Boszniai piramisok rejtélye: A régész társadalom jelentős része foglalkozott már a témával, és szinte kivétel nélkül elutasítják mind a felfedezést, mind a felfedezőt. Tovább...
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Boszniai piramisok

Az egyiptomiaknál is magasabb lehetett a boszniai piramis
s.gif


Semir Osmanagic bosnyák kutató azt állítja, legalább öt piramisnak kell lennie az országban. Tovább...

Bosnyák, skót, szlovén, osztrák és ausztrál régészekből álló kutatócsoport szerint bizonyítható, hogy a bosznia-hercegovinai Visoko település mellett fekvő Visocica-hegy valójában egy i.sz. 200-ban épült lépcsőzetes piramis, az első, amit Európában felfedeztek. Tovább...

Piramisok Boszniában: a hőtérkép szerint a visokói hegyek tényleg üregesek. tovább...

A bosznia-hercegovinai kulturális minisztérium egyik napról a másikra vetett véget az úgynevezett bosnyák nappiramis feltárásának. A minisztérium a drasztikus döntés előtt az ügyben a Bosznia-Hercegovinai Művészeti és Tudományos Akadémia szakembereivel is konzultált. Tovább...
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Cathy!
Persze, hogy üregesek a mészkőhegyek...barlangok vannak bennük.
Ha a szilvapálinkánál mellőzzük a misztikát -a kóserséget- az akkor is jó lehet, főleg, ha eperfahordóban tartózkodott..Mértékkel nagysága!
 

Genovese33

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egyiptomiaknál is magasabb lehetett a boszniai piramis
s.gif


Semir Osmanagic bosnyák kutató azt állítja, legalább öt piramisnak kell lennie az országban. Tovább...

Bosnyák, skót, szlovén, osztrák és ausztrál régészekből álló kutatócsoport szerint bizonyítható, hogy a bosznia-hercegovinai Visoko település mellett fekvő Visocica-hegy valójában egy i.sz. 200-ban épült lépcsőzetes piramis, az első, amit Európában felfedeztek. Tovább...

Piramisok Boszniában: a hőtérkép szerint a visokói hegyek tényleg üregesek. tovább...

A bosznia-hercegovinai kulturális minisztérium egyik napról a másikra vetett véget az úgynevezett bosnyák nappiramis feltárásának. A minisztérium a drasztikus döntés előtt az ügyben a Bosznia-Hercegovinai Művészeti és Tudományos Akadémia szakembereivel is konzultált. Tovább...

Elolvastam a cikkeket és jó alaposan megnéztem az egyik weboldal galériáját. Hát innen engem inkább márgára emlékeztet, mint mészkőre, de azért képről nehéz megállapítani. Bosznia földtanát meg ilyen részletesen nem ismerem, bár a Dinári-hegység túlnyomórészben karsztosodásra erősen hajlamos triász mészkőből épül fel, hasonlóan a Bükkhöz, lehet ott azért más kőzet is. Az biztos, hogy üledékes.
Az illető kutató azonban ott hibázott, hogy sejtésekre és felszínes vizsgálatokra alapozva világgá kürtölte elméletét, és ezt követően kezdett komolyabb, terepi feltárásba. Illetve ott, hogy előbb létrehozta a tényt és ahhoz kezdte alakítani a kutatását.
Nem mondom, hogy nem piramis, sem azt, hogy igen. De azért a természet elég rendesen meg tudja tréfálni az embert: ld. Noé bárkája a Ararát-hegyen (műholdképen tényleg úgy néz ki, de csak egy kőzetkibúvás) vagy a magyarországi Szársomlyó (Villányi-hegység), ami messziről úgy néz ki, mint egy vulkáni kúp.
A terület objektív módon történő felmérésére van szükség geológusokkal, geoarcheológusokkal és régészekkel. Mert az nem elég a tudományos életben, hogy azt sejtem... vagy úgy tűnik, hogy... és egyebek. Akkor talán komolyabban veszik majd.
Mindenesetre nagyon izgalmas kutatási téma, kár, hogy nincsen közelebb :)
 
Oldal tetejére