Óriási mecset épülhet Budapesten - itt a látványterv

Egy isztambuli mecset mását építenék meg a kőbányai Fehér úton - hivatalos megerősítés nincs, de Orbán Viktor szerint is napirendre kell venni a kérdést.

A miniszterelnököt kérdezték a Kőbányára tervezett mecsetről is. A napokban az Index írt arról: áprilisban a török vallásügyi minisztérium egyik kulturális-vallási szervezete, a Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, amiegy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be. A lap szerint a Fehér úton épülhet a mecset.

Az ügyről Orbán Viktort is megkérdeztek újságírók, amikor vasárnap leadta voksát a Normafa területének rendezéséről szóló helyi népszavazáson. A miniszterelnök azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, de foglalkozni kell vele.

Privatbankar


mecset.jpg
 
Van templom, zsinagóga és sztúpa is. Nem látom okát, hogy mecset ne lehessen..... de nem örülnék neki, mert sajnos a szélsőséges eszmék is jönnének vele....
 
Kedves ocsnyogdozsong!
MIkor kijottem az elso benyomasaim koze tartozott a sokszinu emberek. Egy teraszon kaveztunk es elcsodalkoztam, hogy az emberek mosolyognak es bekeben fagyizik kavezik az afro az arab a zsido az europai a kinai a szik az orosszal. Olyan szines kavalkad latvany volt csak is azt tudtam mondnai megvalosult itt a multikulturalis vilag.
De voltam a Pride fesztivalon is a gyerekekkel , ott is minden naciot megtalalhato bekeben szorakozva, de emlithetem a Mikulas unnepet is ahol szinten minden nacio elviszi a gyereket az is aki talan azt se tudja honan ered a mikulas unnep.
30 eve elek kint az Allen road sarkan nagy neon karacsonfa mellette a Hanuka gyertyatarto es a felhold hirdeti a "teli unnepeket."
Az iskolaba a gyerekek egy ev alatt felzarkoznak erkezen barhonan barmelyik kulturabol. A zsinagoga es a moszk arab imahaz kozvetlen szomszedok kerites nelkul kozos parkolot hasznalva. A tanarok az orvosok a rendorok az armynal mindenhol minden naciot megtalalsz, nem egy katonai paraden voltam ahol nagyon magas rangban is minden nacio lathato. A korhazakba az apolonok vagy apolok, minden nacio megtalalhato.
Canadaba az emberek onkent jottek ok valasztottak ezt az orszagot, ami egy fejlett orszag, es a johoz hamar hozza lehet szokni.
Aki teveket hajkuraszott ,es ide jott meg a legszerenyebb korulmenyek kozott is klasszisokkal magasabb szinten el, de az afrikai falubol ahol a viz kincs mert nincs annak a fordoszobas lakasok uszomedences hazak maga a paradicsom, a kinai megszallott kent dolgozik osszekoltozik csalad nagycsalad rokon imseros barat es elere rakja a dollart es veszik egyik hazat a masik utan.
A magyarok kozott is tobbszaz sikeres ember van aki a top ba fel tudott kerulni.
Sorolhatnam a sok sok pozitiv peldat ami miatt ugy gondolom Canadaba megvalosult a multikulturalis elkepzeles.
A lehetoseg mindenkinek adva van volt, a boldogulasra, a beilleszkedesre.
Azt nem allitom hogy konnyu volt de probalkozott es probalkozik mindig az ember es mindenki szeretne a ha a legjobb eletet tudja elni. Sok mindent maga ront el az ember, vagy az adott szemelyi csaladi korulmenyei akadalyozak hogy jobban boldoguljon, ezert nem a multikuturalis Canada a hibas.
Sajnos en nem lettem gazdag sok fele munkat csinaltam mert a muszaly nagy ur, valas utan egy nagy csaladdal a boldogulas sehol nem szamit leany alomnak, de a gyerekeim sikere karpotolt minden nehezsegert. Szemely szerint halas vagyok Canadanak mert befogadott elfogadott akkor mikor nagyon lehetetlennek tunt az eletem , soha nem ereztem hogy masodrangu allampolgar lennek mert nem itt szulettem nem volt nehez elfogadni politikajat multikulturajat mert en nyitott voltam mindig mindenre .
 
szerintem építsék. egy gaz tengerből csinálnak egy szép centrumot, ami sok minden mellett kulturális centrum is lesz. Budapest csak nyer vele
 
Azért én úgy vélem, hogy sokan túloznak, amikor valami lényegi változásnak látják a tárgyalt mecset esetleges megépülését. Magyarországon ma viszonylag érzékelhető mennyiségben élnek moszlimok, részben magyarok, részben nem magyarok. Hogy ezt egyelőre kevéssé érzékeljük a mindennapjainkban, az amiatt is van, hogy nem igaz az a tétel, amit például Ocsnyogdozsong mond, miszerint a mai moszlimok döntő többsége olyan módon működik moszlimként, ami annyira nagy kulturális különbség, ami lehetetlenné teszi a multikulturális együttélést. Az adatok szerint az ellenkezője az igaz, a moszlimok döntő többsége ma olyan módon él az európai országokban, ami lehetővé teszi a multikulturális együttélést. Ma is zajlik ez az együttélés Magyarországon is, ebben önmagában semmilyen változást nem hoz egy látványos mecset megépítése, illetve ha hoz, akkor nyilván inkább pozitívat, hiszen a moszlimok örülnek majd, hogy egy olyan imaházban is imádkozhatnak, amely külalakjában illik a vallásuk hagyományaihoz, dogmáihoz. Ma is számos városban működik moszlim imaház Magyarországon, Budapesten több is, és ezek tulajdonképpen mecsetek, csak nem veszi észre őket az egyszeri ember, mert szükségmegoldások, nem úgy néznek ki mint a hagyományos mecsetek. Ha lesz egy (vagy több), amelyik úgy is néz ki, azzal önmagában semmi gond nincs - szerintem.
Gond a világpolitikai helyzettel van, amely helyzetben az erősen terrorisztikussá vált iszlám fundamentalizmus manapság megerősödött, illetve sok terrorszervezet használja takaróul az iszlámot, és mindez sokakban eleve általános félelmet (előítéletet?, utóítéletet?) kelt az iszlámmal szemben. Másrészt az ominózus felépítendő mecset pedigréjére manapság nem vet jó fényt, hogy a manapság igencsak szalonképtelen módon iszlám fundamentalizálódó török állam lenne a főszponzora, egyházi felügyelője. Tehát az valószínűleg érthető szempont, ha azt mondja valaki, hogy az aktuális világ- és geopolitikai helyzetben talán jobb lenne egy kis időre talonba tenni azt a témát, hogy egy ilyen isztambuli szimbolikus mintát követő mecset felépüljön török pénzből Budapesten. Szerintem azonban ez a szempont is túlértékeli a veszélyeket, amit ez a mecset hozna, mert tulajdonképpen nem változna vele semmi, ami pedig változna, az szerintem inkább pozitív lenne, miszerint a jelenleg csak szétszórt és a vallásuk hagyományaihoz nem illeszkedő kialakítású imaházakban ("mecsetekben") imádkozó és "közösségeskedő" Magyarországon tartózkodó moszlimoknak lenne egy olyan imaházuk is, amire szívesen néznének rá, amibe szívesen mennének be, amire büszkék lennének, mert kialakításában illeszkedne az iszlám hagyományaihoz, dogmáihoz. Persze van veszélye, hogy egy ilyen központ egyúttal az iszlám fundamentalizmus propagálásának, erősítésének központja is lehet, de szerintem ez elkerülhető, részben ellenőrzéssel, részben a környezet részéről adandó befogadó, tiszteletteljes gesztusokkal. A multikulturalizmus működik! Az iszlám is jellemzően multikulturális gyakorlatot követ és követett a történelemben, és jellemzően teszi ma is. Sajnos manapság nagyon megerősödtek a kivételek is, és nem állítom, hogy ez nem jelent aktuális veszélyeket, akár egy új mecset is növelheti a veszélyeket, de szerintem inkább csökkenti, ha jól csináljuk. Mert csinálhatjuk jól, a multikulturalizmus működtethető.
 
Utoljára módosítva:
Nekem a romániai görög katolikus egyház jut eszembe
A római katolikus hívek 57%-a magyar.
Hogy kiszorítósdit játszanak a római katolikussal és a reformátussal
Persze ott már meg van hozzá az állami támogatás is
Igen ez együtt jár a politikai befolyás növekedésével a templomok helyfoglalásával,a lelkek és hívők számának gyarapítása mind együtt
Hosszútávon, megteszi a dolgát
Csak sorjában: templom, politikai befolyás,iskola
Akié az iskola azé minden.
Aki mindezt megszerzi azé lesz hosszútávon a hatalom
 
Tegnap néztem ezt a beszédét, és amellett, hogy egyébként is a szokásos bicskanyitogató szöveget adta, amikor azt kezdte el taglalni, hogy Magyarország sosem volt gyarmattartó ország, hát akkor hangosan felnyihogtam - kínomban. Vártam, hogy nem néz-e felfelé, hogy a plafon mikor szakad rá. ...No persze minden csak szóhasználat kérdése, mit nevezünk gyarmatnak, a miniszterelnök úr pedig alaposan tud "szóhasználni", de a történettudományi bevett szóhasználat szerint Magyarország nagyon is volt gyarmattartó ország, sőt. Hát még az Osztrák-Magyar Monarchia. A bornírt hülyéje...
 
Tegnap néztem ezt a beszédét, és amellett, hogy egyébként is a szokásos bicskanyitogató szöveget adta, amikor azt kezdte el taglalni, hogy Magyarország sosem volt gyarmattartó ország, hát akkor hangosan felnyihogtam - kínomban. Vártam, hogy nem néz-e felfelé, hogy a plafon mikor szakad rá. ...No persze minden csak szóhasználat kérdése, mit nevezünk gyarmatnak, a miniszterelnök úr pedig alaposan tud "szóhasználni", de a történettudományi bevett szóhasználat szerint Magyarország nagyon is volt gyarmattartó ország, sőt. Hát még az Osztrák-Magyar Monarchia. A bornírt hülyéje...
Tipikus populista arról beszél amiről hallani akarnak. Azt hogy mit cselekszik nos az már más.....
 
Ha a konyhájukat,a fűszereket,a baklavájukat,a zöldséges piacukat is hozzák,jöhetnek ezerrel.
Már hozták - Budapest legalábbis tele van török (és persze egyéb közel-keleti) ételekkel, éttermekkel, büfékkel. Sajnos én nem nagyon szeretem az édességeiket, a baklavát sem - a lokum nem rossz. A húsételeik finomaknak tűnnek illat alapján, kár hogy régóta vegetáriánus vagyok, erről lemaradtam.
 
Tipikus populista arról beszél amiről hallani akarnak. Azt hogy mit cselekszik nos az már más.....
"Ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem hogy mit teszek."
Ja, az más. Tényleg más, hehe.
Na most azt mondta, hogy a mecset ügyét "napirenden kell tartani". Ez vajon mit jelent - azon kívül, hogy váratlanul érte a kérdés, és nem tudott róla mit mondani.
 
Sőt, ugye @Melitta Kanadában él, s így aztán ha valakinek hát neki aztán igazán tudnia kell, ott se működik a multikulti, nemhogy angolszász-muszlim, de még majdnem azonos kultúrkörök közt SEM, mert elég csak Quebecre gondolni... Gyakorlatilag abszolút azonos (nyugateurópai) kultúrákról van szó, egyesegyedül az anyanyelvük más, s már ez elég ahhoz, hogy ne férjenek meg egymással. Na jó, elismerem, nem ölik egymást halomra. De ki akarnak válni, ami azt jelzi, NEM akarnak MULTIkultit hanem KIZÁRÓLAGOST, hogy legyen egy ország amin belül CSAK a maguk kultúrája az érvényes... Mi a multikulturalizmus tagadása ha nem ez, ahol még azt se viselik el, hogy a másiknak nem a francia a nyelve hanem az angol - AMIT PEDIG Ő MAGA IS BESZÉL?!
Nagyon rossz peldat hoztal fel Quebec-el kapcsolatban. Jol erzekelteti hogy fogalmad sincs rola, nekem viszont idom nincs hogy hosszan taglaljam a temat. Elnezest.
 
Miben általánosítottam, Pitti drága?
love.gif
Ők felrobbantgatják a keresztény templomokat,
A kerdes Draga Kishugom, hogy kit ertesz "Ok" alatt?
Az "Ok" azok a szelsosegesek akik legyilkoljak a sajat muszlim nepesseguket akik nem hajlandok robbantgatni.
Itt kulombseget kellene tenni a Sunni terroristak es a Siita bekes muszlimok kozott altalanositas helyett.
Egyebkent meg a Sunni muszlim extremistak se vallasi okokbol gyilkolnak, hanem a jovedelmuk erdekeben amit a kabitoszer es fegyverkereskedelem hoz nekik kulombozo nemzetkozi (Iran, Szaudi, stb) tamogatasok altal, ami bizonyos feltetelekhez van kotve, mint gyilkolas, rombolas es a nemztkozi stabilitas ala asasa.
Sajnos ma a vilag sokkal komplikaltabb mint a sima vallasi kulombsegek.
 
A kerdes Draga Kishugom, hogy kit ertesz "Ok" alatt?
Az "Ok" azok a szelsosegesek akik legyilkoljak a sajat muszlim nepesseguket akik nem hajlandok robbantgatni.
Itt kulombseget kellene tenni a Sunni terroristak es a Siita bekes muszlimok kozott altalanositas helyett.
Egyebkent meg a Sunni muszlim extremistak se vallasi okokbol gyilkolnak, hanem a jovedelmuk erdekeben amit a kabitoszer es fegyverkereskedelem hoz nekik kulombozo nemzetkozi (Iran, Szaudi, stb) tamogatasok altal, ami bizonyos feltetelekhez van kotve, mint gyilkolas, rombolas es a nemztkozi stabilitas ala asasa.
Sajnos ma a vilag sokkal komplikaltabb mint a sima vallasi kulombsegek.

Csak tudnám, hol a francban vannak azok a „békés” muszlimok... Mert igen, találkoztam én is eggyel vagy kettővel már. Mint magánemberrel. Feltételezem azonban, ha valaha összefutottam volna Oszamával mondjuk Nyugat-Európában, vele is el lehetett volna dumcsiznom úgy, hogy nem vágja el azonnal a nyakamat egy étterem kellős közepén fényes délben mindenki szeme láttára.
Érdekes azonban, olyan „békés” muszlimokról rém ritkán hallani, akik határozottan kiállnak a nyilvánosság elé, vagy legalábbis internetes fórumokon kezdik el hangoztatni hogy ők igenis muszlimok de mélyen elítélik az ISILt, vagy a lövöldözéseket a karikatúrák miatt, meg ilyesmi!

Ellenben arról igenis hallottam hogy Szeptember 11 után az Angliában élő főmufti (remélem jól emlékszem a rangjára, mindenesetre valamelyik ott élő fontos muszlim „szent ember”, vallási vezető) olyan nyilatkozatokat tett az eseménnyel kapocsolatban hogy „kinyílt a bicska” emiatt a n yugatiak zsebében, mert tulajdonképpen nem Oszamát ítélte el igazán, hanem Amerikát...

Holott ez egy olyan muszlim volt aki Angliában élt, nem mondjuk Pakisztánban, nemigen kellett félnie...

Békés muszlimok, hm... Vétkesek közt cinkos aki néma, megmondta ezt Babits Mihály is...
 
Szervusz Ernoe ,
ezt miértnem az új hazádban propagálod ??? Neked nincsen toleranciád ?? Vagy ma már nem vagy Charlie ? Romboljál már le Németországban egy pár Templomot , majd meglátjuk mi lessz erre a válasz , akkor égethetsz már lassan könyveket is mert igy kezdödött nem ?? Mi a bajod a mecsettel , miért nem lehet épiteni vagy csak Magyarországon van megtiltva ? Eddig neked mindig az volt a bajod hogy a Magyarok nem toleránsak , most meg az a baj , hogy toleráns . Tudod ez engem emlékeztett a nyuszikára , van kalapod ??
Kedves Gyula
-
Tolerancia nem azt jelenti, hogy mindenre bologatnunk kell.
Nekem hiányoznak az érvek amik egy mecset szükségességét alátámasztanák. ;)
-
Ne gyere nekem az uj hazával én jobban tudom, hogy mi folyik itt. Evente 200-500 ezer hivö fordit hátat a keresztény egyházakna és ez a 70-es évektöl. (természetesen van miböl leépiteni, a második világháboruban tele voltak a templomok) Gondolj bele, volt olyan év amikor 550 000, több mind fél millio ember lépett ki az egyházbol. Hogy miért azt nem kell elmondjam.
-
Ilyen körülmények között számos templom feleslegessé vált minden faluban, minden sarkon. Ha nem lenne az egyházaknak töménytelen pénze akor bezárhatnák a boltot. Szerencsére a halállal és a születéssel, félelemkeltéssel még mindig jol lehet pénzt keresni. Na és kedvesem az állami támogatások amik nem vallásos emberek zsebéböl származik fennt lehet tatani még palotáknak egy képzeletbeli lény számára.
-
Miért nem épitünk rögtön stadiont bikaviadalok részére? A keresztény imában is ott van a frázis "Jöjjön el a te országod, legyen meg a Te akaratod" de nem tudom mit szolnál hozzá ha ezt megprobálná az egyház Mo.-on megvalositani.
-
Hát pont ez van per pillanat a mohamedánokkal. Amig nincs biztositva, hogy nem egy politikai programmrol van szo ami a demokratikus fejlödésünket áláásni szándékozott addig várjunk a szupermarkt-imaházak épitésével. Számomra egy ház aminek a bejárata elött lekell tenni a cipöket és a nöket az kétséges.
-
Van e egyáltalán anyi mohamedán Mo.-on aki fennttudja tartani ezt a költséges épületet vagy rávagyunk szorulva állami segitségre, külföldi befolyással járo mecénásokra? Ezek a kérdések. Ha sikerül az aggodalmaimat eloszlatnod akkor nosza.
-
Ami a muezzint illeti. En is szivesen hallgatom nyaraláskor (legalább is az elsö napokban) a repettfazék hangu megafont a kakas helyett miként közli a világgal ki a "number one". De ugy látszik az ottani embereknek is problémájuk van mindezt ötször naponta megismételni, a legtöbb Minarettben playback van és nem live muzsika.
-
Honnan veszed, hogy magyarország a 6. helyen állna a menekültfelvételnél? Sajnos nem , még hátrébb vagyunk. Továbbá a menekültek kiválogatásánál nagyn "vigyáznak" arra, hogy a mi "zsido-keresztény" kulturánkbol érkezzenek az emberek.
-
Apropoo, hogy ne legyen egy frázis amit mondanak, mi lenne ha a sok lerombolt zsinagoga egy részét visszaállitanánk, vagy legalább egy táblával jeleznénk, hogy mi állt ott valaha?
-
Ügye ez is költséges lenne, mert állandoan lekéne mosni a firkálásokat, megrongálásokat. :(
-
Végül hangsulyozom a vallás- és gondolati-szabadság nem egy keresztény gondolat de nem is mohamedán cél. Talán ezen kéne elöbb barkácsolni mielött egy ujabb vallásos folklort etablálunk, fejköntös, burkában szaladgálo nénikkel.
 
Már hozták - Budapest legalábbis tele van török (és persze egyéb közel-keleti) ételekkel, éttermekkel, büfékkel. Sajnos én nem nagyon szeretem az édességeiket, a baklavát sem - a lokum nem rossz. A húsételeik finomaknak tűnnek illat alapján, kár hogy régóta vegetáriánus vagyok, erről lemaradtam.

Köszi az infót,ratalics,nem tudtam,hogy már BP-n több helyen is van ilyen kiszolgálás.
Felénk még csak kínaiak vannak,de még nem ettem náluk.
Az ötlet onnan van,hogy tegnap este néztem a kedvenc csatornámat és éppen Törökország gasztronómiájáról volt szó.
A zöldséges piac,valami csoda,sorba felrakva az a rengeteg zöldségféle, a fűszeres boltokban a fűszerek szintén , mennyei kavalkád volt.
Megmutatták,hogyan készül a baklava,és egy másik ugyan olyan vékony rétestészta féle.

OV állítólag török családmodellt akar itt MO-n,ez pedig egy jó alkalom arra ,hogy bemutassák,hogyan is működik ez a fajta családmodell.
Nem kell MO-n kialakítani MO-n arculatát,fölösleges,majmolni kell más országokat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,144
Üzenet
4,805,794
Tagok
615,906
Legújabb tagunk
Ikkaerika
Oldal tetejére