Újév a világ körül - íme a legfontosabb események

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 1.

Melitta - 2019 Január 1, 17:50
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Amerikai Szamoán is beköszöntött az új év közép-európai idő szerint kedd délben, így a térségében ünnepelték utolsóként 2019 beköszöntét a bolygón, mindenhol látványos tűzijátékok várták az ünneplőket.

  A csendes-óceáni Szamoa és Kiribati lakói köszöntötték legkorábban 2019-et, majd Új-Zélandon és Ausztráliában, így Sydneyben is átléptek az új esztendőbe. Az ausztrál nagyvárosban egymillióan gyönyörködtek az idén augusztusban elhunyt Aretha Franklin egyik dalára komponált, arany, bíbor és ezüst színű ünnepi tűzijátékban, amelyhez 8,5 tonna alapanyagot és több mint 100 ezer pirotechnikai effektust használtak fel. Az ENSZ 2019-et az őshonos nyelvek nemzetközi évének nyilvánította, ennek jegyében az őshonos kultúrákat is ünnepelték a sydney-i öbölben.


  A tűzijáték szervezői azonban elkövettek egy kis szépséghibát, a kikötői híd egyik pillérére a tűzijáték közben a "Boldog új évet 2018" feliratot vetítették ki a közösségi médiában közzétett felvételek szerint.

  Az új-zélandi Aucklandban tízezrek gyűltek össze a Sky Towernél, hogy megcsodálják a 328 méter magas tévétorony tetejéről indított tűzijátékot.

  Kínában Hszi Csin-ping kínai elnök újévi üzenetében azt ígérte, hogy folytatják a reformokat és az ország megnyitását a világ előtt. Hszi szerint 2019 "új lehetőségeket és kihívásokat" hoz. "Bárhogyan változik is a nemzetközi helyzet, Kína bizalma és eltökéltsége nemzeti szuverenitásának és biztonságának megvédése iránt változatlan marad. Kína őszintesége és jó szándéka a világbéke fenntartása és a közös fejlődés elősegítése iránt változatlan" - mondta.

  Berlinben százezrek vettek részt a városközpontban rendezett zenés szilveszteri-újévi partin, ahol az ünneplők éjfélkor hatalmas tűzijátékban gyönyörködhettek. A rendezvény kora este kezdődött a Brandenburgi kaputól a Győzelmi oszlopig terjedő két kilométeres sugárúton, ahol mások mellett olyan énekes popzenészek léptek fel, mint DJ Bobo, Bonnie Tyler és Eagle Eye Cherry.

  A helyszín ellenőrzött bejáratait a rendőrségnek este fél 11 tájban le kellett zárnia az összesereglett hatalmas tömeg miatt. A rendőrök petárdát nem engedtek bevinni, a mulatságot közlésük szerint hajnalig semmilyen nagyobb incidens nem zavarta meg.

  Párizsban is tűzijátékkal, valamint a Diadalívre vetített látványos fényshow-val dobták fel a szilveszteri mulatságot, miközben szigorú biztonsági intézkedésekkel vigyáztak az ünneplőkre a francia főváros évek óta fennálló terrorfenyegetettsége miatt.

  A hatóságok szerint a párizsi rendezvények nyugalmára 12 ezer rendőr vigyázott, és további 6 ezer tűzoltó és mentős volt készenlétben. A beeresztő pontokon ellenőrizték az érkezők zsebeinek tartalmát, le kellett oldaniuk az övüket, és sem üvegpalackot, sem tűzijátékot vagy petárdát nem vihettek magukkal.

  Minden bizonnyal felejthetetlenné vált az újesztendő köszöntése nyolc embernek a franciaországi Rennes-ben: ötven méter magasban voltak kénytelenek ünnepelni szilveszterkor, mivel elromlott a város ünnepi vásárának óriáskereke. A nyolc embert, köztük öt kamaszt csak nyolc órás várakozás után sikerült lehozni.

  Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött. A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

  A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár ötödik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

  A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 60 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n.

  Az Egyesült Államokban utcabálokkal és a legtöbb helyen zuhogó esőben köszöntötték az új esztendőt.

  A nagyvárosokban az immár szokásos megerősített biztonsági intézkedéseket léptették életbe, New Yorkban azonban minden korábbinál erőteljesebbek voltak az óvintézkedések. A metropoliszban hétezer egyenruhás rendőr és körülbelül ugyanennyi civil ruhás rendőr vigyázta a biztonságot.

  A Times Square-en a zuhogó eső ellenére is rengetegen voltak, bár az első jelentések szerint nem kétmilliónyian, hanem csak mintegy 700-800 ezren gyűltek össze a téren és a környező utcákban.

  A hagyományos óriási kristálygömb narancssárgás-lilás ködben való leengedését - amellyel az új esztendőt köszöntötték - valamennyi amerikai tévécsatorna élőben közvetítette.

  António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban kiadott újévi üzenetében létező fenyegetésnek nevezte az általános éghajlatváltozást. Utalt a növekvő intoleranciára, a geopolitikai megosztottságra és egyenlőtlenségekre, amelyek miatt az emberek megkérdőjeleznek egy olyan világot, amelyben maroknyi embernek ugyanannyi vagyona van, mint az emberiség felének.

  Százezrek ünnepelték tűzijátékkal, zenével és tánccal az új év beköszöntét Rio de Janeiróban.

  Helyiek és turisták együtt gyönyörködtek a brazil nagyváros híres Copacabana strandján a 14 perces előadásban, amelyhez több tonnányi tűzijátékot használtak fel.

  A tűzijáték előtt együttesek és lemezlovasok szórakoztatták az újévet köszöntőket, közöttük volt Gilberto Gil ismert gitáros és volt kulturális miniszter, és Ludmilla népszerű funk énekes.

  A város jelképének számító Megváltó Krisztus szobrát úgy világították meg, mintha kezét összekulcsolva, fejét lehajtva imádkozna.

  MTI
  [​IMG]
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 1.

  1. Ernoe
   Ernoe
   Németországban nagy a diesel autókat kiakarják tiltani a városokból, néhányban meg is teszik.
   Ez bosszantja az autótulajdonosokat, komoly vita az autoipar és a politikusok között.
   -
   Ugyanakkor a petárdák egy nap alatt annyi "Feinstaub" (finom-port) szórnak a levegőben mint az autók két hónap alatt.
   -
   A hivatalos adatok szerint 2017-ben 135 millio eurót adtak ki a német állampolgárok petárdákra.
   Hogy az eltakarítás mennyibe kerül az is egy érdekes szám lehet.
   -
   Mennyi pénz is ez? :rolleyes:
   -
   - Ez az összeg annyi amennyibe a Bundeswehr felderítő repülései kerültek az IS ellen.
   - A világ legmagasabban épített hídja Kínában 139 millió dollárba került.
   -
   [​IMG]
   -

   -
   Na és ne felejtsük a tűzijátékok eredményeit, a károkat, mind itt pl. Hollandiában.
   Utoljára módosítva: 2019 Január 2
   ladybug7spots kedveli ezt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mérhetelen környezet szennyezés és kidobott pénz, aminek ezer más, okosabb, szükségesebb helye lenne.
   tipasa, CasaLoma, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  3. Ernoe
   Ernoe
   Szilveszterkor hazafele ballagva arra gondoltam, ha már "durrogtatás" miért nem tesszük ezt egy reverzibilis módon mondjuk ostor-csattogtatással, a fényeket meg léghajóra függesztett LED-lámpák játékával?
   -
   A szomszédunk kutyáját, macskáját, a kalitkás madarakat meg kereplővel is meglehet ijeszteni.
   -
   Egy petárdában állítólag több robbanószer van mind egy kézigránátban.
   -
  4. tipasa
   tipasa
   kutya ugatás tűzijátékra Tíztől két óráig beengedtük a lakásba Egy rémálom volt. Van itt pénz ilyen hülyeségre. Nem tudom miképpen van ! Én egy fillért nem adnék a TB keretből A ki tűzijáték vagy aki agyhalottá vált az alkoholtól Az vállalja a költségeket.Nem azért fizettem egy életen át a Tb t Ilyen Felesleges ostobaságokat finanszírozom Fizessen
   Meglehet igy van ?Nem tudom
   Kanadába mi a gyakorlat?
   ladybug7spots és CasaLoma kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Van jó példa előttünk, csak követni kellene!

   Csendes lesz a Galápagos-szigeteki szilveszter
   Ecuador kormánya csak "hangtompított" tűzijátékot engedélyez szilveszterkor a Galápagos-szigeteken az állatvilág védelmében, írja az MTI.
   A kormányrendelet megtiltja zajkeltő pirotechnikai eszközök bevitelét a szigetekre, továbbá a már ott lévők árusítását, terjesztését.

   A galápagosi kivételes állatvilágnak - szakértők szerint - idegrendszeri zavarokat és szívproblémákat okozott a petárdák durrogása.

   Az év végi hangstopot pénteken jelentette be a latin-amerikai ország kormánya. Néma, csak fényélményt nyújtó petárdák használata továbbra is megengedett.
   ladybug7spots kedveli ezt.
  6. Ryerson
   Ryerson
   ismeros tesojaval torent a dolog
   a noci alcoholista es a maja megadta magat
   a ferj transzplantaciot sikit a fia odall donornak
   a doki pedig megtagadja a mutetet
   alcoholistanak nem adunk uj majat azt is elissza
   es otthagyja a familiat
   a ferj futkoz fuhoz-fahoz es zarulnak az ajtok
   a noci kovetkezo heten meghalt
   a dokit foljelentik a vizsgalat egy nap mulva -- a protocollnak megfeleloen jart el
   no innet tudhato hogy mi a canadai allaspont es gyakorlat
   En aszondom ,hogy welcome
   tipasa, ladybug7spots és CasaLoma kedveli ezt.
  7. gumelig
   gumelig
   ladybug7spots, Ernoe és CasaLoma kedveli ezt.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
  9. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Húúú de harcias vagy ! Van neked térded is, némi képzavarral, mindig kéznél.... egy darabig "azzal" is el lett volna...:D
   tipasa, CasaLoma és Ernoe kedveli ezt.
  10. tipasa
   tipasa
   Te hogyan döntenél ?
  11. Ernoe
   Ernoe
   Németországban van egy törvény, miszerint: "alkoholfogyasztás által létrejött májcirrózis esetén egy páciens csak akkor kerülhet a májátültetésre várakozó listára ha előtte 6 hónapon keresztül absztinens volt."
   -
   Több orvos az elmúlt években (Lipcse, Regensburg, München, Göttingen..) megszegte ezt az előírást, és "manipulálta" a várakozó-listát.
   -
   Ebből olyan nagy botrány lett, hogy néhány orvos még most is a bíróság előtt áll.
   A legnagyobb katasztrófa, hogy emiatt a (hangsúlyozom) "botrány" miatt (manipuláció) az adakozok száma drasztikusan visszament.
   -
   Ez azt mutatja, hogy a szolidaritás az "önhibájukból" lett betegekkel szemben nagyon alacsony.
   Ezzel szemben ha egy "nikotinista" keringési zavarokba betegszik meg, ha valaki siklórepülés közben, eltöri a lábát azt meg szabad, sőt kötelező gyógyítani.
   -
   Különösen furcsa, hogy a donor a saját családjából jött volna.
   -
   Azért fontos lenne az esetet a másik oldalról az orvostól is megismerni. Egy máj-átültetés nem olyan egyszerű mint a villanykörte-kicserélés. Ha a páciens egy héttel később meghalt, akkor az egy tragédia.
   -
   Nem hiszem, hogy sok klinika lenne a világon, ahol a páciens besétál a kórházba a donor kíséretében és rögtön végre tudnak hajtani egy ilyen műtétet. Az elővizsgálatok, a team, az operációs terem elkészítése idöt vesz igénybe.
   -
   Őszinte részvétem.
  12. Ryerson
   Ryerson
   mire kerdes milyen kerdes
  13. Ryerson
   Ryerson
   a 6 honaposa absztinentia itt is kovetelmeny
   a mutetmegtagadas ezert is nem jart kovetkezmenyekkel
   nyugodt szivvel tagadta meg a betegnek eselye sem volt 6 honapra
  14. tipasa
   tipasa
   a máj kapjon e
   ne kapjon mint alkoholista
  15. Ryerson
   Ryerson
   elobb kuralja magat
   tipasa kedveli ezt.
  16. Ernoe
   Ernoe
   Ahogy említettem, az orvosok itt fel vannak háborodva miatta.
   Ugy érzik, hogy a népességtől nem kapnak támogatást, végül is az etikai törvényekbe még a papoknak is több béleszolásuk van, mind a tudományoknak. Látjuk a terhességmegszakítást.
   -
   Továbbá nagyon kevesen hajlandóak a haláluk után egy orgánt-ajándékozni.
   -
   Bezzeg a "régi szép időkben", amikor az utcákon sokkal többen haltak meg mind ma a terrorizmus következtében, akkor volt elég átültetésre alkalmas szerv. Az NSZK-ban évtizedeken kérészül 20.000 ember halt meg az Autobahn-okon, söt az NDK-bol is lehetett gázoltakat vásárolni. Ma a volt két ország területén alig 3.000 ember hal meg autó balesetben. (szarkazmus):(
   -
   (No.-ban 2018-ban összesen 2,18 millio autóbaleset volt kb. 3.000 halálos áldozattal)
  17. Melitta
   Melitta
   Aki az alkohol miatt maj atultetesre var , az olyan allapotban van ,hogy orul ha vizet tud inni. Fel se merul hogy stikaba akar egy ket poharral le tud guritani.
   MEg ma sem szamit rutin mutetnek mert a donor az nem olyan sok all rendelkezesre hogy a maj atultetesre varo betegek nagyon valogathatnak. Aki vegul is kap , remenykedhet hogy talan sikerul a mutet. Abszolute nem azert kell varakozni ,hogy tiszta legyen valaki 6 honapja, hanem hogy talaljanak neki donort aki megfelel.
   tipasa és Ernoe kedveli ezt.
  18. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Árnyaljuk kicsit a képet... a nikotinistát nem százalékolják le, ellentétben az alkoholistával, aki azután szánnivaló rokkantnyugdíjasként issza magát halálra....mindezt a nyugdíjkassza terhére.
  19. Melitta
   Melitta
   A szenvedely betegek piasok drogosok nikotinistak akik tonkre vagjak az egeszseguket, kizart dolog hogy a nyugdij kaszat terhelnek mert joval elobb eltavoznak a szenvedelyuk miatt az elok sorabol.
   Aki egy eleten at fizette a nyugdij hozzajarulast es nem eri meg a nyugdijkorhatart annak a nyugdijaval mi lesz? se nem orokolheto , hanem benyulja az allam? Lehet az 50 liter palinka is ezt a celt szolgalja , hogy a nyugdijra levont penzt ne kelljen visszaadogatni?

Megosztás