Űrlift – 36.000 km magasra szállítaná utasait

Az űrlift egy jövőbeli, elképzelt közlekedési eszköz, mely a világűrbe való feljutásban a jelenlegi hordozórakétákat váltaná le. Az elképzelés szerint egy körülbelül 36 000 km magasan, geostacionárius pályán keringő műholdat össze kellene kötni a Földdel egy igen erős kábellel.

A geostacionárius pálya tulajdonságai miatt a műhold a Föld felszínéhez képest mozdulatlanul áll. Majd a kábelt használva, mintha csak lifttel mennénk, úgy lehetne feljutni a világűrbe. A műholdról egy másik, ugyanolyan hosszú kábelen ellensúlyt kell „felereszteni”, ezt a Föld tengely körüli forgása miatti centripetális erők feszítenék ki, így a terhek feljuttatása a műholdat nem mozdítaná el kívánatos pozíciójából alacsonyabb pályára.

Az űrliftet műholdak, megfigyelőszemélyzet, tudományos műszerek feljuttatására lehetne használni. Csillagászati megfigyelésekhez ideális lenne, hiszen ekkora magasságban már nem jelentkezik a földi légkör torzító hatása, és a műszerek feljuttatása kevesebbe kerülne a jelenleginél. Üzemeltetése a jelenlegi hordozórakéták költségének töredéke lenne, mivel csak elektromos energiát igényelne. A teher feljuttatása a kisebb gyorsulás miatt kíméletesebb.

A visszatérő kabinok és rakományok energiát termelnének, melyek az üzemeltetési költséget tovább csökkentik. Az űrlift koncepció már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Először 1895-ben Konstantin Tsiolkovsky (lengyel származású orosz rakétatudós, feltaláló) fejében fordult meg az ötlet, de 2000 óta a NASA listáján is szerepel, sőt Sergey Brin-t, a Google egyik alapíját is meglehetősen foglalkoztatja a téma. A NASA már költségeket is számolgatott. Jelenleg kb. 22.000 dollárba (4,7 millió Ft) kerül 1 kg űrbe juttatása, míg az űrlifttel egy utas csomagokkal (150 kg) űrbe szállítása mindössze 222 dollár lenne (kb.50.000 Ft).

A japán Obayashi Corporation is egy űrlift megépítését tervezi, amellyel 2050-re készülnének el. A kivitelező cég mérnökei a projekt megvalósítását nagy vonalakban úgy képzelték, hogy a Föld körül 96.000 km magasan (kb. a 1/4 távolság a Föld és a Hold között) egy ellensúly keringene és a közel 100.000 km magasan lévő végpont és a földi bázisállomás között szénszálas nanocsöveket feszítenének ki, melyek 20-szor erősebbek mint az acél és legalább ennyiszer könnyebbek is. Ilyen szénszálas nanocsövek egyébként a kilencvenes évek óta léteznek. A kapszula egyszerre 30 embert tudna az űrbe szállítani. 200 km/h sebességgel emelkedne, de így is több mint 1 hét alatt tenné meg a 36.000 km-es távolságot. Az egyik elképzelés szerint a meghajtásról lineáris mágneses motorok gondoskodnának, a végállomáson pedig napkollektorokból nyernék az energiát.

space-elevator-6.jpg


space-elevator-7.jpg


space-elevator-2.jpg


erdekesvilag

space-elevator-3.jpg
 
Ó, régi szép idők, amikor 22.000 USD 4.7 MHUF volt :)

Egyébként 2050-re bármit lehet ígérni, a politikusok ennél merészebb dolgokra is képesek, van még mit tanulni.
 
John Scalzi a Vének háborúja, ott működik, ilyen lift viszi fel a véneket a Földről katonának a Gyarmati Véderő.
 
B
Azért itt ne felejtsék már el hogy nemcsak az számít hogy milyen erős a „drót”, meg mennyire nehéz vagy könnyű, de az is számít, mennyi a NYÚLÁSA...

Egy ilyen hosszú valaminél az már igen jelentős. És ha nyúlik, gyengül.

De meg tételezzük fel hogy megépítik és működik. De MEDDIG?! Mi lesz ha egy mikrometeorit nekimegy ennek a hosszú huzalnak, s épp akkor, amikor ott lóg rajta a kabin emberekkel megpakolva?! Nem szívesen lennék a helyükben... E szempontból az űrsiklók messze biztonságosabbak, kevésbé sérülékenyek.
 
Nafene, mar ilyet is kell csinalni a sziriaiaknak?
Annyi jon hogy mar urallomasra kuldjuk oket?
Es mi van ha az ISIS is epit egy ilyet?
 
B
Az űrlift eredeti ötlete nem Clarke-tól származik, de ő is ír róla a 3001 Végső űrodisszeia című regényében. Ebben a Föld körül keringő gyűrű alakú várost kötnek össze ilyen űr liftek a Föld több az Egyenlítőn található pontjával. Itt felvetődik egy érdekes kérdés, mi van, ha a kábel elektromosan vezető anyagból készül, és az ionoszféra és a földfelszín közt rövidzárlatot csinál. Ilyen rövidzárlatról lehet olvasni Vojszkunszkij Lukogyjanov - A fekete oszlop című sci-fi regényében.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
B
Elég érdekes koncepció ez az űrlift. Kétlem, hogy a közeljövőben megvalósulna. Ugyanis számolgatni kezdtem.

Tegyük fel, a huzal átmérője 1 négyzetmilliméter. Ha ez 36000 km hosszú, akkor a térfogata összesen 36000 köbméter...
Eszerint, ha a huzal fajsúlya a vízével azonos (vagy ahhoz hasonló), akkor ennyi huzal súlya 36 tonna...

Hm... Szép súly. Holott feltételezem, azért a huzal fajsúlya nagyobb lesz mint a vízé. És nem hiszem én azt, hogy lenne épeszű ember, aki rábízná magát egy mindössze 1 négyzetmilliméteres huzalra. Márpedig ha ennek az átmérőjét csak kétszeresére is növeljük, az máris négyszeres súlyt jelent, azaz csak a huzal nyomna 144 tonnát. És akkor még mindig nem valami jó erős többsodrású acélkábelről beszélünk, csak valami olyasmiről ami úgy szemre olyasminek tűnik, mint egy cukorspárga... És ez felnyúlna a fészkes fenébe, és egy nagy acélkalyiba csüngne rajta...

És ha e rém hosszú huzal csak egyetlen helyen is gyártáshibás, még akkor is nagy zűr lesz belőle, ha amúgy statikailag bírná a terhelést elméletileg.

Továbbá, mi van ha javában halad fel a mennyekbe, és jön épp egy szélvihar, ami jól meg is hintáztatná rajta a kabint?! Mert akkor sokkal nagyobb erőket kell kibírnia, ráadásul még oldalirányú terhelést is, és vibrációt is!

Hááát... Én híve vagyok a technikai haladásnak, de bevallom, inkább vállalnék egy repülést űrsiklóval.
 
Hat van meg mit csiszolni rajta, de a raketak sem olyan egyszeruek, mint elsore tunik :)
Kerbal Space Program nevu jatekot ajanlom a temaban mindenkinek jo szivvel!

A huzal (mostanaban mintha a szalagokbol keszult kotelletra elkepzeles lenne a meno) repa alaku: felul a legvastagabb, hogy elbirja az egesz sulyt, viszont pont ott "sulytalan". Lefele meg vekonyodik, ahogy "sulyosodik". Az ellensuly oldal meg forditva.
Mindezt lehetoleg nem vezeto anyagbol :)

Van vezetokabel-fellogatos project is, hogy kiuritsuk a Van Allen oveket, mert milyen szar mar atmenni rajtuk, foleg olyan lassan, ahogy ez a lift fog.
 
B
Hat van meg mit csiszolni rajta, de a raketak sem olyan egyszeruek, mint elsore tunik :)

No persze, valóban az se egy életbiztosítás, hogy több tonna robbanóanyagot a seggem alá rakok, és aztán begyújtom. Mégis rokonszenvesebb koncepció a számomra, mert ha az első néhány másodpercet túlélem, onnantól már az esélyeim komolyan megnőttek, egyszerűen amiatt, mert az életem kizárólag azon eseményektől függ, amik a Világmindenség azon meglehetősen korlátozott térfogatában történnek, ami az űrsiklómat alkotja. Tehát a „kabint” amiben vagyok. Mert ugye, ezesetben ezen űrsikló felel meg a „kabinnak” az űrlift koncepcióban.

Az űrliftnél azonban, hiába minden tök jól működő a „kabinban”, az életem nem csupán azon múlik! Hanem még azon is, mi történik a fejem fölött soktízezer km magasban a műholdon ami az egész szakramentumot tekeri; meg még afölött, a műhold „ellensúlyában” és a kettőt összekötö kábelen; de még sokkal inkább magán a 36000 km hosszú cukorspárgán, amin a kabinom araszol felfele!

Ezt mind figyelni és kézben tartani kb lehetetlen szerintem. Irtózatos és kontrollálhatatlan mértékben megnövekednek a veszélyforrások számban is, és még sokkal inkább időben, mert azért nem mindegy ám hogy 1 napig űrrepülök, vagy 2-3 héten át tart a feljutásom.

És én olyan primitíven gondolkodom, hogy ha nagyobb időtartamon át vagyok veszélyben, akkor nagyobb az esély rá, hogy be is következik valami számomra nemkívánatos problemusz.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,258
Tagok
615,933
Legújabb tagunk
Ventus Tamara
Oldal tetejére