„Rossz hír” Csernobilból: 16-szorosára emelkedett a sugárzás, egy tűz miatt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Április 6.

Melitta - 2020 Április 6, 12:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Száz hektár lángolt a hétvégén az atomerőmű környékén.

  Jelentős megnőtt a radioaktív sugárzás a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott zónában, egy erdőtűz miatt – írta a Guardian, ukrán tisztségviselők bejelentésére hivatkozva.

  Rossz hírünk van – a sugárzás a normális érték felett van a tűz középpontjában

  — közölte a Facebookon Jehor Firsov, az ukrán környezetvédelmi nyomozóhatóság vezetője, aki egy videót is közzétette egy Geiger-számlálóról, ami azt mutatta, hogy a radioaktív sugárzás a normális érték 16-szorosa a területen.

  Az ukrán hatóságok hétfőn bejelentették, hogy Kijevben a sugárzás a megengedett értéken belül van – írta a Euronews.

  [​IMG]

  Az ukrán hatóságok közlése szerint a szombaton kitört tűz nagyjából száz hektárnyi erdős területre terjedt szét az erőmű környékén kialakított tiltott zónában, amit az 1986-os atomkatasztrófa után zártak le. A tűzzel több mint száz tűzoltó küzdött, és a lángok oltására repülőgépet is bevetettek. Az oltást a sugárzás nehezítette.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Április 6.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem tudtam mi hiányzik... :(
   deciso, CasaLoma és Ernoe kedveli ezt.
  2. redredington
   redredington
   Földrengés volt, tehát csak egy cunami kell, hogy meglegyen a "boldogság" eme "vidám" évkezdésben. Nem tudom mit szívott a föld újévkor, de ez nagyon rémálmos éveleje eddig :(
  3. ML34567
   ML34567
   Földrengés volt? Már csak az a kérdés, hogy hogyan és mitől keletkezett az erdőtűz ?
  4. Tóthné K. Zsuzsa
   Tóthné K. Zsuzsa
   A fényképet látva elborzadtam. Hogyan lehetséges ilyen szerelésben embert veszélyes területre beengedni? Elmentek ennél az embernél?
   ladybug7spots kedveli ezt.
  5. victorvacendak
   victorvacendak
   Úgy, hogy a kép illusztráció!

   "A kiemelt képen egy ukrán technikus egy 1992-ben kiégett erdőben végez méréseket egy Geiger–Müller-számlálóval, 1998-ban. Fotó: Gettyimages / Patrick Landmann"
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Úgy szól a fáma, hogy gyújtogatás, állítólag 1 elkövetőt már elfogtak.
   (Vagy nem.)
  7. victorvacendak
   victorvacendak
   A földrengésnek nem tipikus következménye az erdőtűz... :-D
  8. Piti Sándor
   Piti Sándor
   Kell a hely az erőmű köré épített napelemeknek... :D
  9. sidavoq
   sidavoq
   Ez is egy „Rossz hír”
   Az Európai Unió Copernicus megfigyelőszolgálata szerint továbbra is szokatlanul nagy ózonlyuk található az Északi-sark felett, mintegy 18 kilométeres magasságban az ózonréteg nagy része lebomlott.
   Az ózonréteg egy természetes gázréteg, amely a Nap UV-sugárzásától védi a Földet. Az ózonlyuk kialakulásának hátterében a tudósok szerint a sarkvidék felett lévő levegő különösen alacsony hőmérséklete és egy stabil sarkvidéki örvény áll. Mínusz 78 Celsius-fokon úgynevezett sztratoszférikus felhők alakulnak ki, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW) révén lebontják az ózont.
  10. Melitta
   Melitta
   Azert meg se rem hir sajnos meg mindig nem tudtak eloltani a tuzet.
   [​IMG]

   Még mindig lángol az erdő a csernobili erőmű körül

   A környezetvédők szerint a tűz már csak másfél kilométerre van a szarkofágtól.

   Továbbra is súlyos a csernobili tiltott övezetben pusztító erdőtűz, több mint 400 tűzoltó dolgozik az oltásán. Környezetvédők szerint veszélyesen közel van már a katasztrófa sújtotta atomerőműhöz, az ukrán hatságok azonban azt állítják, hogy nem veszélyezteti sem azt, sem a radioaktív hulladékok tárolóját.

   Az atomerőmű, a radioaktív hulladékok tárolója és a többi fontos infrastruktúra nincs veszélyben

   - mondta Volodimir Demcsuk, az ukrán katasztrófavédelem egyik magas rangú tisztségviselője a Facebookra hétfőn feltett videójában. Ezt állította Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes is szintén a Facebookon.

   Tíz napja pusztít a tűz a tiltott övezetben, a lakatlan Volodimirivka település közelében ütött ki, de később a zóna több más pontján is fellobbantak tüzek.

   A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez a legsúlyosabb erdőtűz a 30 kilométeres sugarú csernobili övezetben az 1986. áprilisi katasztrófa óta.

   Műholdképek alapján azt állítja a szervezet, hogy a tűz már csak mintegy másfél kilométerre van a felrobbant reaktort borító szarkofágtól.

   Az ukrán hatóságok napok óta nem közölnek információt a kiterjedtségéről - állítja a Greenpeace.


   Szerhij Zibcev, a kijevi központú és az ENSZ-szel kapcsolatban álló kelet-európai erdőtűzfigyelő intézet igazgatója azt mondta: a tűz hatalmas és kiszámíthatatlan. A tiltott övezet nyugati részén már mintegy 20 ezer hektárnyi terület égett le - állítja.

   A rendőrség közlése szerint a tüzet "szórakozásból" egy 27 éves férfi okozta, aki a tiltott övezet mellett lakik. Akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik.

   A katasztrófavédelem napokkal ezelőtt közölte, hogy a fővárosban, Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje a megengedett határértéken belül van, valamint az atomerőmű térségében és a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz következtében.

   Korábbi közlések szerint Volodimirivkánál a tűz kitörése után közvetlenül a tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárszintet. Az UNIAN ukrán hírügynökség a Science Alert című tudományos hírportált idézve közölte: ezt az okozta, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amelyek még az atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük.

   MTI
  11. setni
   setni
   Nos elsőre a hír tűz....de, ilyenkor már elkell gondolkodni.
  12. sidavoq
   sidavoq
   Nem teljesen ide vág, de vígy is vissza kellett lapoznom vagy 150 hírt, hogy ne politikai legyen:
   Kitört a vulkán, megváltozott a történelem menete
   Néhány napja több tudományterület szakemberei tettek közzé egy tanulmányt ami szerint egy alaszkai vulkán, az Okmok nagy kitörése hozzájárult ahhoz, hogy már meggyengült társadalmak, így a Római Köztársaság és az egyiptomi ptolemaioszi dinasztia megbukjon és helyükön új, erősebb társadalmak alakuljanak ki. A távolság a két esemény között több mint 6000 kilométer, így a felvetés egy természeti esemény és történelmi változások között érdeklődésre tarthat számot.
   FONTOS MINDENEK ELŐTT LESZÖGEZNI, HOGY NEM MONDHATJUK AZT, HOGY EGY VULKÁNKITÖRÉS OKOZTA KÖZVETLENÜL EZEKET A VÁLTOZÁSOKAT.
   Azonban lényeges azt is tudnunk, hogy egy ilyen természeti esemény bizony okozhat olyan globális változást, ami kihat az emberi környezetre – akár ilyen távolságból is.

Megosztás