Hírek A bicskei ügy nem egyedi, újabb botrányt próbáltak eltussolni

Magyar Péter azt írja, dokumentumok jutottak a birtokába arról, hogy tavaly áprilisban egy gyermekfelügyelő szexet kért egy 15 éves gyerektől, cserében azt ígérte, megszökteti. A vezetőség úgy döntött, nem tesz feljelentést.

A bicskei rémálom nem egyedi eset! Tegnap több dokumentum, többek között egy ombudsmani jelentés jutott el hozzám, melyek szerint az egyik speciális gyermekotthonban 2023 áprilisában az egyik gyermekfelügyelő, aki éjszakára volt beosztva, megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni (!) az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet” - írja Magyar, majd így folytatja:

„A dokumentumok szerint a szexuális kapcsolat létre jött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját.

A növendék másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének, mi történt, ő pedig szólt a felettesének. Ezután az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet, amelyben a növendék elmondta, hogy a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele, a szökéshez nyújtott segítségért cserében.

Ezt követően a vezetőség úgy döntött, hogy nem tesz az ügyben feljelentést - az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért, mert a feljelentést követő vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre -, hanem megállapodott a gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből.

Az érintett gyermekfelügyelőt végül nem az intézmény, hanem a növendék gyámja jelentette fel 4 hónappal később, augusztusban, miután a növendék elmesélte a gyermekvédelmi gyámnak, hogy mi történt korábban.

Csak a véletlenek összjátékán múlt, hogy a feljelentésre végül sor került, ha az intézményi gyakorlaton múlik, elkerülhető lett volna a felelősségre vonás. Mert a gyakorlat, mint oly sokszor, itt is az eltussolás volt.

Bicske csak a jéghegy csúcsa. A gyermekek sérelmére elkövetett visszaélések a legtöbb esetben az intézmények falai között maradnak.
Az esetek valós számát felbecsülni sem lehet. És amíg hagyjuk, ez így is marad.

Arról nincs információm, hogy milyen stádiumban van a büntetőeljárás, ahogy arról sincs, hogy bárki felelősségre vonta volna az otthon vezetését a feljelentés elmulasztása miatt.”

Magyar Péter utóiratként még közli az alapvető jogok biztosának megállapításai, intézkedési felhívása az ügyben:

“A jelentésemben a feltárt alapvető joggal összefüggő visszásság megszüntetése és jövőbeli bekövetkezésének megelőzése érdekében:

1. az Ajbt. 31. § (1) bekezdése alapján felkérem az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy a területi szakszolgálatok vezetői útján, jelentésem egyidejű megküldésével hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy amennyiben tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkozatott személy szexuális kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel, haladéktalanul tegyék meg a büntetőfeljelentést.

2. Javaslom a …. Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg
intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.”

1712148719542.jpeg
 
Ez a helyzet sajnos egyre rosszabb lesz.
Rengeteg a bebetonozott állású egyén akik kiskirályként uralkodnak. Lehet feljelentést tenni de, sokra nem mennek vele.
Most hogy olyan törvényt akarnak hozni hogy bármikor betekinthessenek az ügyészségi aktákba akkor mi tartja majd vissza hogy ne informálják a gyanusítottakat előre....
 
Én még emlékszem arra, hogy pár évvel ezelőtt "Valaki" szemet vetett egy olyan otthonra, /egy kastélyra/ ahol speciális, sérült gyerekek éltek, akikkel pszichológusok, segítők foglalkoztak. Mivel kellett az épület és a szép nagy parkja, a gyerekeket szétszórták az ország többi otthonába. Szél Bernadett szaladgált, írogatott, nyilatkozott, próbált intézni valamit az érdekükben, hónapokon át, de hiába, pedig meggyőződhetett arról, hogy azokban az otthonokban a "szétszórt" gyerekek speciális igényeit nem tudják ellátni, nincs megfelelő felkészültségű, végzettségű személy egyikben sem. A legszörnyűbb az, hogy a hatalmon lévők ezekkel a legkiszolgáltatottabb emberekkel, gyermekotthoni gyermekekkel, sérült, hátrányos helyzetű gyermekekkel, hajléktalanokkal nem is akarnak foglalkozni, ezek a számukra mintha láthatatlanok lennének. Most meg olyasmit olvastam, hogy arra hivatkozva, hogy a munka alapú társadalmat pártolják /na, az volt a szocializmusban is/, meg akarják szüntetni a családi pótlékot, ami a legszegényebbeknek oly sokat jelent. Nem emelték 14 éve, most meg lehúzzák a vécén, mert adójóváírást akarnak csak, de akinek nincs jövedelme, vagy nem tudja jóváírni az összeget, mert olyan kicsi a keresete, az le van sz...va. De nekik minden gyerek egyforma. Na persze.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,898
Tagok
615,678
Legújabb tagunk
Madine
Oldal tetejére