A régmúlt emlékei

Efike témája a 'Földönkívüliek' fórumban , 2012 Október 3.

 1. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  [​IMG]
  Atilla a hunok királya - Legdicsőségesebb,igazságteremtő uralkodó a világon
  Hunnia-MaGyarország nemzedéke, hunok-magyarok ,Atilla nagykirály vérei és leszármazottai vagyunk! smile hangulatjel Hun-MaGyar = Egy és oszthatatlan!Egy az Isten egy a nemzet!
  Kép : jomagyartermek
   
  Szpacsi és Kyra_ kedveli ezt.
 2. Szpacsi

  Szpacsi Állandó Tag

  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 3. Szpacsi

  Szpacsi Állandó Tag

  ;)A finnugorok csak a nyelvrokonaink, rokon népek. Sok szót átvettünk tőlük. Közel éltek egymáshoz, sokáig, ezek a népek, és a magyar nép!
  De nem ők az őseink.

  Az őseink valóban a hunok--szkíták.

  Ataiszon még együtt élt a hun, a magyar, és a sumér nép.
  Innen még a sziget fönnállása idején kivándoroltak sokan, a magyarok közül is (pl. Kuszkó), és ún. "Óm"-okat hoztak létre.
  1000 évvel Ataisz elsüllyedése után, i. e. 4040-ben az akkor már Ázsiában, a Góbi sivatag környékén Ordoszban élő hunok Agaba fősámánjuk vezetésével elhatározták, hogy megkeresik rokon népeiket. Ekkor jött létre a 24 Hun Törzs Szövetsége. (A magyarok voltak a szellemi vezető nép a Hun Törzsszövetségben.) És itt ebben tényleg sok finnugor nép volt! Mármint "későbbi finnugor" népek. Később ugyanis az Urál hegység táján élő finn és ugor népek közül, a finnek a mai Finnország területére vándoroltak, míg az ugorok az Ob folyó vidékére. (obi-ugorok.)
  Ez szerintem tényleg így történt mind - és jelentős esemény volt.
  :dr_9:
   
  Utoljára módosítva: 2015 Február 18
 4. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Középkori történetíróink III. Béla jegyzőjétől Antonio Bonfini-ig a hun és a magyar nép azonosságáról beszélnek. Felfogásuk szerint Árpád fejedelem Attila egyenes ági leszármazottja volt és azért jött, hogy Attila halála után honát vesztett hun nép örökségét visszaszerezze. 1052-ben Henrik német császára Hunnorum ellen vezette seregét. 1100-ban Szent Lászlót a "hunok királyának" nevezték és 1113-ban II. Béla királyt rex Hunnorumként ismerték. Heltai Gáspár 1575-ben még azt írja "Az hunok, kiket mostan magyaroknak nevezünk" és J.W. Valvasor 1689-ben megjelent híres könyvében írja, hogy "a hunok a magyarok egy népének tekintendők".

  Aztán jöttek az osztrákok, meg a Magyar Szabadkőműves Tudományos Akadémia (Szegény alapító, Széchenyi, azóta is forog a sírjában). És nem mentek el! Erősen kapaszkodnak jólfizetett állásaikba és csakis hasonszőrűeket engednek be maguk mellé. Gyáva, beszari kormányaink meg még a finnugorizmus miatt sem mernek szót emelni.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Február 21
  platz és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 5. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  [​IMG]

  ... és még valamit! Nem szégyen-e az a magyar történelem tudomány számára, hogy külföldön jobban ismerik a történelmünket, mint ők a saját szülőhazájukban? A fenti plakát szöveg nagyjából ezt jelenti: Székelyföld - románokkal egy fedél alatt, de nem fogolyként - mert a székelyek Atilla unokái!

  A törökök tüntetnek értük, nem mi...
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 6. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  A nemzeti TV mutatta be az ausztrál olajmágnással. Lang Hancockkal készült riportot 1984-ben. Undorító!!! Oldalunk állandó olvasóit viszont ez a video valószínűleg nem fogja meglepni. Azoknak, akik pedig a népirtásra vonatkozó összeesküvés-elméleteket teljes mértékben elutasítják, reméljük ez egy kézzel fogható bizonyítékot nyújt arra, hogy az 1% globális elit igenis szokott tervezni ellenünk.

  Olvass többet itt: http://naturahirek.com/video-terv-az-ausztral-bennszulotte…/ | NaturaHirek.com

  [​IMG]
  naturahirek.com
   
 7. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Elképesztő. Mit gondolsz az oltásokkal, kemoterápiával,az élelmiszereink mérgezésével, chemtraillel nem ez megy? Csak ez már világszerte.

  Tegnap hallottam, hogy nem rég volt 117 éve, hogy a belgák 10 millió lakost öltek meg Kongóban! Persze fekete bőrű embert és azóta is fosztogatni járnak Afrikába ugyanúgy, mint a franciák. Még van képük a civilizáció, a humanizmus és a demokrácia bástyájának hirdetni önmagukat!

  A világ összes vagyonát megszerezte 300 család. Amikor az emberek már nem tudnak fizetni, mert semmilyük sincs, akkor mehetnek a lecsóba. Már dolgozni sem kell, az meg nekik nem hoz hasznot, ha sorba állnak a segélyért.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Március 3
  kágyula és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 8. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

 9. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Megjelent róla egy cikk is a Történelem Portálon "Milliók élete árán harácsolt vagyon" címmel.

  http://tortenelemportal.hu/2015/02/belga-kiraly-kongoi-remuralma/
  lipot2.jpg stanley.jpg
  Vajon ők bocsánatot kértek-e már és kárpótolták-e azt a népet, vagy továbbra is odajárnak kirabolni őket?
  Döntsétek el ti:  http://www.hir24.hu/kulfold/2015/01/14/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/

  francia.png

  Jól figyeljetek, mert ők tanítják nekünk hogyan kell demokratikusan és takarékosan élni...
   
  Utoljára módosítva: 2015 Március 4
  Kicsi Fecske, Csillagözön és kágyula kedveli ezt.
 10. Szpacsi

  Szpacsi Állandó Tag

 11. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2015/04/qasr-al-farid-nabateusok-maganyos.html
  Qasr al-Farid, a Nabateusok magányos kastélya

  4/30/2015

  A Nabateus Királyság (1) akkora terület felett uralkodott, amely átívelt Levante (2) déli részétől Észak-Arábiáig, olyan helyzetben, mely lehetővé tette számukra, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a Tömjénutat (3), ahogy áthaladt az Arab-félszigeten. A jövedelmező kereskedelem eredményeként a Nabateusok mérhetetlenül gazdagokká és befolyásosakká váltak. A vitathatatlanul legismertebb Nabateus műemlék az al-Khazneh Petrában, a mai Jordániában. Ugyanakkor a Nabateusok magasan képzett mesteremberek is voltak, amikor sziklafaragásról beszélünk, kezük nyoma megtalálható az egész királyságban. Az Egyik ilyen műemlék Qasr al-Farid.

  Qasr al-Farid, vagyis "Magányos Kastély" Madáin Szálih (4) régészeti területén található (más néven al-Hidzsr vagy Hegra) Szaúd-Arábia északi részén. Bár kastélynak nevezik, Qasr al-Farid valójában egy sír köré épült az 1. században. Qasr al-Farid csak egyike a 111 monumentális sírnak, melyek szétszórva találhatók Madáin Szálih térségében, melyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított 2008-ban. A sírok közül 94 gazdagon díszített. Qasr al-Farid az egyik legismertebb sír Madáin Szálihben, és annak a ténynek köszönhetően nevezték el így, hogy teljesen elszigetelve található a többi sírtól a területen. Ez szokatlan, mivel a legtöbb monumentáis sírt Madáin Szálihben csoportosan találták meg. Ezek közé tartozik a Qasr al-Bint, a Qasr al-Sani, és a Jabal al-Mahjar sírterület.

  Qasr al-Farid több mint 20 méter magasan emelkedik a sivatagos terület fölé. Mivel az ilyen emlékművek célja, hogy jelezzék azon emberek gazdagságát és társadalmi státuszát, akik megrendelték azokat, a nagyobb méret határozottan erre utalt. Qasr al-Farid másik figyelemre méltó része a homlokzatán található pilaszterek száma. Madáin Szálih többi sírjának homlokzatán csak két pilaszter készült, egy a bal, és egy a jobb oldalon. Qasr al-Farid azonban négy pilaszterrel rendelkezik, egy-egy a homlokzat két oldalán, és két további középen. Ez további bizonyítéka lehet annak, hogy ennek a sírnak a tulajdonosa mérhetetlenül gazdag és fontos ember volt a Nabateus társadalomban.


  A titkozatos Nabateusok eredetileg egy nomád törzs volt, de mintegy 2500 évvel ezelőtt nagy épületeket és városokat kezdtek építeni, melyek az i.e. 1. század, és az i.sz. 1. század között virágoztak, köztük a csodálatos város Petra, Jordániában. Ahogy a mezőgazdasági tevékenységüket, a politikai rendszerüket, a művészetüket, tudományukat, a kőfaragást és a csillagászatukat is fejlesztették, és elképesztő hidraulikus szakértelemről tettek tanúbizonyságot kutak, ciszternák és vízvezetékek építése során.

  Talán meglepő lehet, de Qasr al-Farid építését valójában nem fejezték be. Sajnos nagyon valószínűtlen, hogy valaha is megtudjuk, kinek épült ez a sír. De nem fogjuk megtudni azt sem, hogy az építkezést a tulajdonos, vagy a munksáok miatt hagyták abba. Qasr al-Farid hiányosságával együtt azonban láthatjuk, hogy milyen módon építették. Mivel a munka minősége a sír homlokzatának alsó részén durvább, ez azt sugallja, hogy az emlékművet felülről lefelé alakították ki. Lehetséges, hogy a hasonló műemlékek építése ugyanilyen módon történt.

  A 3. században a Tömjénút hanyatlóban volt, köszönhetően annak a politikai és gazdasági visszafejlődésnek, mellyel a Római Birodalom nézett szembe. Ennek következtében a kereskedelmi úvonalak mentén található sok városra gyakorolt hatást a kereskedelem visszaesése. Még Madáin Szálihet, az észak-déli karavánút egyik nagy megállóhelyét sem kímélte, mely végül egy apró faluvá zsugorodott. Egy 10. századi arab utazó például azt írta az ott töltött idő alatt, hogy Madáin Szálih egy kis oázis volt, melynek tevékenysége középpontjában a kutak és a parasztok álltak. Ez tagadhatatlanul éles ellentétben áll a hely Nabateus időszakban tapasztalt fénykorával, amikor a kereskedők és a tevék arab tömjénnel megrakodva tolongtak az utcáin az észak felé vezető útjukon. Ennek ellenére Qasr al-Farid és a többi sír, melyeket a Nabateusok építettek, továbbra is bizonyságul szolgálnak Madáin Szálih egykor volt nagyságára.

  Névtelen2015. április 30. 22:10

  A nabatausok eredetileg nomád életmódot folytattak, sátorban laktak. Diodorostól származik az egyik legteljesebb leírás a nabateusokról. Ebben arról számol be, hogy a sivatagban állattenyésztéssel foglalkoztak, tevét, juhot legeltettek. Számuk meghaladja más törzsek-beliek lélekszámát. Több mint tízezer főre teszi őket. Ez a szám pedig abban az időben kiemelten nagy társadalmat feltételez. A tengeri kereskedelem révén tömjénnel, mirhával és a legértékesebb fajta fűszerekkel kereskedtek. A szabadság szerelmesei voltak. A sivatagban kutakat, ún. ciszternákat építettek, amiben az esővizet gyűjtötték, ezeket a sivatagi kutakat jól elrejtették, és ha menekülniük kellett, soha nem szenvedtek vízhiányban, ezért tovább bírták, mint üldözőik. Mentalitásukat mások nem igazán értették. Mert mások voltak… Ma vannak olyan elképzelések, mely szerint türk eredetű nép. Ezt igazolja ama tény, hogy Jordániában ma is élnek ilyen nomád csoportok és feltétlenül különböznek egyéb nomád életmódot folytatóktól. Ezek a türk eredetűnek vélt nomádok feltűnően tiszták, és fényes, sajátos ruhában járnak. Értik az arabot és arab akcentussal beszélnek.

  David Graf, Róma és az Arab Frontier: a Nabataeans a szaracénok c. könyvében úgy véli, hogy a nabateusok eredetileg Mezopotámiából, az ősi Irakból származnak. Josephus Flavius ókori zsidó történetíró szerint a nabateusok meglehetősen nagy területet uraltak, a Földközi tengertől a Vörös tengerig, az Eufrátesztől szinte Egyiptomig. Emiatt egyes történészek, régészek véleménye az, hogy nem egy csoportról van szó, hanem esetleg a nabateusoknak két csoportja is létezhetett. Érthetetlennek tartják, hogy sem a görögök, sem a rómaiak, sem mások nem tudták leigázni őket. Megadás nélkül, szinte nyomtalanul tűntek el támadóik elől. Valóban nem hagytak maguk után sok nyomot, nem építettek pl. templomokat. Jól elrejtettek mindent magukról, és maradtak máig sok hazugsággal, félremagyarázással, találgatással övezett titkos, rejtélyes, de tényszerűen roppant fejlett, békére törekvő civilizáció.Szerintem nem tűntek el ők sem. Csupán "átmenetileg és bizonytalan ideig távol vannak".:)
  A Holt-tenger környékén volt királyságuk és arámiul beszéltek, írtak és saját ABC-vel rendelkeztek. Ráadásul kb. éppen Jézus korában, hisz i.u.106-ban számolta fel őket a Római Birodalom. Meglehetősen furcsa a sok egybeesés, főleg a rejtélyes Holt-tengeri tekercsek tekintetében. Istenhármasságuk volt, s egyik istenük éppen az írás, a tudományok, a jóslás istene volt. Magyarul ez nem a mágus? Továbbá mi van akkor, ha a "nazareus"-t "véletlenül" rosszul fordították és eredetileg "nabateus" lett volna? Ez esetben azon történészeknek is igazuk lenne, akik állítják, hogy Nazaret Jézus korában egyszerűen nem is létezett...Betlehemből pedig - állítólag - kettő is volt.Ha igaz, az egyik nem esett messze a nabateus királyság területétől és Kumrántól sem.
  Qasr-al-Farid nabateus királyság arab .jpg Qasr-al-Farid nabateus .jpg Qasr-al-Farid nabateus királyság .jpg Qasr-al-Farid nabateus királyság arab tömj.jpg

  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2015/04/qasr-al-farid-nabateusok-maganyos.html
   
  Kyra_ és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 12. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Vöröses szőke múmiák világszerte. Oziris és Isis is szőke volt.  Hun múmiák világszerte.

   
  vandorcsillag és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 13. Szpacsi

  Szpacsi Állandó Tag

  [​IMG]

  TEOTIHUACAN

  A toltékok építették, a mai Mexikóváros közelében, i. e. 300. körül.
  A tudósok nem értik, hogy hogyan jöhetett létre a "semmiből" hirtelen egy ilyen fejlett kultúra.... Ám ők nem tudják, hogy éltek toltékok már Atlantiszon is, méghozzá nem kevesebb, mint 1 000 000 éve..!

  A maják pedig Mu-ról települtek át Atlantiszra, a naga-maják, majd Atlantisz elsüllyedése után költöztek Közép-Amerikába.
  (És ide érkezett közéjük Egyiptomból Thoth, i. e. 3114.-ben.)
   
  Utoljára módosítva: 2015 Május 11
  Kicsi Fecske, vandorcsillag és Kyra_ kedveli ezt.
 14. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  A TŰZFÖLDI NÉPIRTÁS

  Tűzföldet egykoron öt indiántörzs lakta. Mára mindössze egyetlen yamana asszony maradt, hála a fehérek által behurcolt betegségeknek és egy román fejvadásznak, aki egymaga kiirtott egy egész népcsoportot. Alig 40 év alatt sikerült a fehér embernek mindenkit elpusztítania a szigeten, mindezt azért, hogy birkát tarthasson. Hogy melyik évszázadról beszélünk? A huszadikról...


  A Tűzföld Nemzeti Parkot 1960-ban azzal a szándékkal alapították meg, hogy megóvják a sziget törékeny ökoszisztémáját. Ekkor még nem gondolták úgy az argentin hatóságok, hogy a parkból a 21. századra turistaparadicsom válik, pedig ahogy körbenézünk, bizony az lett belőle. Ennek megfelelően az árak is igen borsosak. A 140 pesós belépő még megemészthető, de a 380 pesós erdei kisvasút ára már korántsem filléres tétel.

  [​IMG]

  Kisvasút, ami több mint 20 dollárba kerül

  Ettől függetlenül Endre és a Mirador csapat benevez a kirándulásra, én azonban megspórolva több mint 20 dollárt, busszal megyek a kisvasút végállomására. Toporgok vagy 40 percet a nyirkos hűvösben, mire a vonat befut. A többiek azt mondják, hogy felejthető kaland volt, így nem bánom meg a döntésemet. Jöhet végre a lényeg: túra az El fin del Mundóra, vagyis a Világ végére!

  [​IMG]
  Mesés táj fogad minket az Ensenada-öböl partján

  Útunk első állomása az Ensenada-öböl partján található postahivatal, ami arról nevezetes, hogy ennél délebbről a Földön nem lehet levelet feladni. Néhányan azonnal postáznak is maguknak egy képeslapot, bár kötve hiszem, hogy meg fog érkezni.

  Az Ensenada-öböltől a Világ vége alig több mint 10 kilométer, de mivel menet közben számtalan szép lagúnába és tengeröbölbe botlunk, lassan haladunk. Rengeteget fotózunk, kagylókat gyűjtünk, nem tudunk betelni a természet csodáival.

  [​IMG]
  Kagylók a Beagle-csatorna partján

  Két óra gyaloglás után feltűnik a zöldeskék színű Laguna Roca, aminek a túlpartján a chilei Cerro Condor égbe nyúló, havas csúcsa magasodik. A két ország közti választóvonal nagyjából a hóhatárnak felel meg, így magával a csúccsal már az Argentínával meglehetősen viharos viszonyt ápoló nyugati szomszéd büszkélkedhet. Nem vitás, hogy a Cerro Condor is megérne egy pár napos gyalogtúrát, de erre most nincs idő. Különben is, a Torres del Paine után egy ideig nem kívánkozom chilei hegyek közé.

  [​IMG]
  Közeledünk a világ végéhez

  A havasok alatt elterülő hideg vízű lagúnákat többnyire lengákból és ñirékből álló erdő veszi körül. Döbbenet, hogy ezek a fák mennyire jól tudnak alkmalmazkodni a mostoha időjárási körülményekhez. A lombkoronájuk egyik fele szánalmasan megtépázott, jelezvén, hogy a szél egész évben viharos erővel tombol és száguld végig ezen a vidéken. Törzsükön úgy telepedtek meg a gombák, mint a szemölcsök az ember bőrén.

  [​IMG]
  Ronda gombák támadják meg a lengákat és a ñiréket

  Helyenként nagy kiterjedésű, pitypanggal vegyülő füves puszták váltják fel a fásszárú növényeket a patagóniai ludak és a görbe csőrű íbiszek igen nagy örömére.

  [​IMG]
  Íbiszek mindenhol

  Úgy két óra múlva érkezünk meg a Laguna Negra partjára, aminek kávéfekete a vize a felszíne alatt felgyülemlő tundranövényzettől. Dél-Amerika tundráinak 99%-a Tűzföldön található, bár azok sem túl nagy kiterjedésűek, mivel most sem vagyunk lejjebb, mint az 55. szélességi fok.

  [​IMG]
  Dél-Amerika tundráinak 99%-a Tűzföldön található

  Egy kis hidegvizes láblógatás után indulunk tovább. Egy órás kényelmes séta után érkezünk meg a sárga sziklákkal szegélyezett Lapataia-öböl északi szegletébe, ahol a kontinens déli csücskébe vezető út hivatalosan véget ér. Ezen a vidéken - beleértve a szoros túloldalán sorakozó fagyos, chilei szigetvilágot - éltek egykoron a yamanák, Tűzföld talán leghányatottabb sorsú indiánjai.

  [​IMG]
  Megérkeztünk a Pánamerikai autóút végéhez

  Ferdinánd Magellán 1520-ban fedezte fel a kontinens legdélebbi csücskét. Hajója fedélzetéről jól látszódtak a partvidéken élő indiánok tábortüzei, ezért a szárazföldet Tűzföldnek nevezte el. A területet ekkor öt indián törzs lakta. A legdélebbi részen a yamanák (más néven yaghanok), tőlük keletre, Tűzföld csücskében a haushok, északra a selknamok (más néven onák), északnyugatra a kaweskarok, nyugatra pedig a tehuelchék éltek.

  A legnehezebb életük vélhetően a Magellán-szorostól délre húzódó, zsebkendőnyi méretű szigetekre visszaszorított, vadászó-gyűjtögető yamanáknak volt. A kopár és fagyos szigeteken nem élt meg a guanaco, így nem voltak szőrméik. A tudósok a mai napig nem értik, hogy a mínusz 20 fokos hidegben és a süvítő fagyos szélben hogyan tudtak anyaszült meztelenül életben maradni. Állítólag testüket fókazsírral kenték be, így legalább a víz lepergett róla, melegük azonban valószinűleg ettől nem volt.

  [​IMG]
  Yamanák egy 20. század elején készült fényképen

  A tüzet sosem oltották el, még a csónakokba is magukkal cipelték, hogy köréje kuporodjanak halászat közben. Nagyjából egész életükben guggoltak - csökkentve ezzel a testfelületen keresztül távozó hőt -, így csupa ránc volt a térdükön a bőr, valamint a lábfejük is nagyra nőtt (a Patagónia név is innen származik, megközelítőleg annyit jelent: a nagy lábúak földje). A leszármazottaikon végzett későbbi orvosi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a yamanák egészséges testhőmérséklete nem 36,5, hanem 38 fok volt, mert a magasabb hőmérséklet késleltette a szervezet kihűlését, és ezzel növelte az életbenmaradási esélyeiket.

  A tengerparton talált kagylókkal, valamint fóka- és bálnahússal táplálkoztak. A férfiak feladata volt a vadászat, a nőké pedig a halászat, és úszni is csak ők tudtak. A csónakokat nem a parton kötötték ki, hanem a tengeren hagyták, hogy a rátelepedő algák megvédjék az alját a sérülésektől. Fából, gallyakból és falevelekből építkeztek, s mivel az éghajlat tökéletesen alkalmatlan volt a földművelésre, nomád életmódot folytattak.

  [​IMG]
  Ehhez hasonló viskókban éltek a yamanák

  Bár Magellánnak volt tudomása a Tűzföldön és Dél-Patagóniában élő indiánokról, a 19. századig az európaiak nem szenteltek nagy figyelmet az őslakóknak. Aztán az 1830-as években, mikor Robert Fitzroyexpedíciót vezetett Tűzföldre, valamelyik törzs tagjai ellopták egy csónakját. Büntetésből elfogatott négy indiánt, akiket Angliába vitetett tanulmányozás céljából. Az utat csak hárman élték túl, ők később legalább visszatérhettek szülőföldjükre.

  Patagóniai indiánok nem ekkor jártak utoljára Európában. 1881-ben európai antropológusok elrángattak magukkal 11 kawéskart, hogy a párizsi és a berlini állatkertben mutogassák őket. A viszontagságokkal teli utat csak négyen élték túl, a halottak testét tanulmányozás céljából a zürichi egyetemre szállították. A túlélők néhány évvel később elhagyhatták az állatkertet és visszatérhettek Chilébe, de valószínűleg egy életre megtanulták, milyen kultúrlény is a fehér ember.

  [​IMG]
  19. század végi fénykép az utolsó élő selknamokról

  Az első birkatartó telepesek az 1880-as évek második felében érkeztek Tűzföldre. Szinte azonnal konfliktus alakult ki köztük és az őslakosok között, mivel azok nemes egyszerűséggel levadászták a jószágaikat. A bevándorlók nem tudtak szót érteni az indiánokkal, így megbízták a román-zsidó származású Julius Poppert - aki ekkortájt aranybányák felkutatása céljából a környéken tartózkodott -, hogy ijesszen rájuk.

  Julius Popper nem volt egyszerű ember. Patagóniában magánhadsereget toborzott, és arra készült, hogy kikiáltja saját országát a pampákon, így a felkérés pont kapóra jött. Hogy jövőbeni országát biztonságban tudja, egytől egyig lemészárolta a selknamokat.

  [​IMG]
  Julius Popper egy megölt selknam holtteste felett az 1880-as évek végén

  A többi tűzföldi indiánt - ahogy az lenni szokott - megtizedelték az európaiak által behurcolt betegségek. A folyamat nem tartott sokáig; 40 év alatt tulajdonképpen az összes törzs kihalt vagy asszimilálódott. Az utolsó yamana az az 1928-as születésű Cristina Calderón, aki állítólag máig él a chilei Puerto Williamsben. Rajta kívül nem maradtak sem kawéskarok, sem selknamok, sem haushok, sem tehuelchék. Cristina Calderónnak köszönhetően a yamanák nyelve fent maradt az utókornak, két évtizeddel ezelőtt szótárt készített ősei nyelvéből.

  Mára a tűzföldi indiánok kultúrájáról csak néhány írásos emlék maradt fenn. Az egyik legizgalmasabb hagyományuk a haín volt, egy beavatási szertartás, amin fiatal fiúknak kellett átesniük. A férfiak egy sötét házba zárták a felnőtt kor határán lévő fiatalt, hogy az találkozzon a szellemekkel. A szellemek maguk a férfiak voltak, álarcban. Ha a fiú elég bátor volt ahhoz, hogy lerántsa a maszkot a szellemekről, egyrészt férfivá lett, másrészt azonnal rájött, hogy azok saját családtagjai, barátai.

  A ceremónia egy régi legendára vezethető vissza, amiben egy selknam asszony szellemnek öltözve meg akarta regulázni az urát. A férfi nem ijedt meg tőle és lekapta a maszkot a feleségéről, bosszúból pedig a későbbiekben ő rémiszgette a nőt. A nő persze félt a szellemtől, nem sejtette, hogy viszontugratják, ráadásul a férfi, hogy még hihetőbb legyen a történet, barátait is beöltöztette szellemnek. A végén persze minden kiderült, de a móka megragadt az indiánok hagyományaiban. Az utolsó haín szertartást a 20. század elején tartották.

  [​IMG]
  Készülődnek a haínra az egyik közösség tagjai

  Az esti órákban érünk vissza Ushuaiába, és mivel ez a tűzföldi túránk utolsó napja, úgy illik, hogy búcsúvacsora is legyen. A város majd mindegyik éttermében lehet királyrákot enni, ráadásul úgy, hogy a vacsorát magának a vendégnek kell kiválasztania egy akváriumból. Én erre alkalmatlan vagyok, de szerencsére a csapatban vannak férfiak, akik hajlandóak hóhért játszani.

  A főtt herkentyű elfogyasztása némi szakértelmet kíván. Először is hatalmas, akkora mint egy tengeri pók (ami egyébként ugyanúgy rák), ezért a lábait fel kell darabolni. Ezt szerencsére megteszik nekünk az étteremben, de az így is termetes lábakat össze kell törni. A baj azonban az, hogy a királyrák páncélja csupa tüske, így mindenkinek véresre böki a tenyerét. A rák bosszúja. És ha búcsúvacsi, akkor búcsúbuli. Na meg rum, amiből egy ilyen fárasztó és hideg nap után nem kell sok ahhoz, hogy kellőképpen feldobja az estét...

  Argentína - map.png
   
  V.T., Szpacsi1, Kyra_ és 1 másik tag kedveli ezt.
 15. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Bocsi, eltűnt a kép.....

  nincs közöm a finnugorokhoz.jpg

  Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  Szpacsi1, Kyra_ és vandorcsillag kedveli ezt.
 16. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Kyra_ és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 17. Röfike

  Röfike Kitiltott (BANned)

  Okos hozzászólás, nem mondom.

  A Szamár-sziget. Most egy kis üdölőparadicsom, de 80 000 magyar baka csontjain taposnak azok, akik ott töltik a nyarat.  85 ezres fogolytömegből hatezer élőhalott maradt! Legtöbben az első néhány órában fogságba estek a háborúban, még arra sem volt idejük, hogy elsüssék a fegyverüket. Minden ellátmány nélkül, erőltetett menetben kellett átgyalogolniuk Albánián, hogy aztán olasz marhaszállító gőzösök vigyék őket Szardíniára – és az újabb poklok felé.

  Leírhatatlan, ami a balkáni hegyekben történt a fogolycsoporttal. A legénység a szabad ég alatt éjszakázott, hajnalonta több százan fagytak meg. Az erősebbek elvették a gyöngébbektől az innen-onnan kikapart rohadt répát, a bajtársak leszaggatták egymásról a ruhát, sőt egyes beszámolók szerint kannibalizmusra is volt példa...

  [​IMG] [​IMG]
  [​IMG] upload_2016-1-14_14-25-29.jpeg
   
  kágyula kedveli ezt.
 18. Ja. A Föld 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki. 3,1 milliárd évvel ezelőtt még amőbák sem voltak....
   
 19. Röfike

  Röfike Kitiltott (BANned)

  Kedves Törő László! Kicsi Fecske már rég nem látogatja ezt a honlapot, tehát hozzá nem fog eljutni a te magasröptű kritikád. Mondd, miért olyan fontos neked, hogy más, magadnál butábbaknak tartott embereket letaposs?

  Csak nem gondolod, hogy így te nagyobbnak látszol? ;)

  Nem, nem látszol nagyobbnak, hanem sokkal kisebbnek!
   
  pitti kedveli ezt.
 20. anom

  anom Állandó Tag


  Akkor bizony vagy a szénizotópos mérésnek nem lehet hinni, amikkel az összes őslénytani és antropológiai sőt történelmi feltárásoknál a feltárt eszközök korát mérik (mivel ezt azzal mérték), vagyis akkor az egész történelmünket hibás mérések alapján ismerjük. Vagy azok tévednek akik azt mondják, hogy a Földön akkor még nem lehetett élet, tehát a darwinizmus és hasonló nézetek.
   
  pitti és Röfike kedveli ezt.

Megosztás