A világsajtó nagyon odafigyelt a tegnapi tömegtüntetésre, érzi, hogy valami érlelődik

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 6.

Melitta - 2019 Január 6, 09:13
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  • Orbán tisztában van azzal, hogy a nehéz kő könnyen elrepülhet, és akkor ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg

  • Weber szóban ismét elítélte a magyar illiberalizmust, de változatlanul épít a Fidesz támogatására, hogy a Bizottság elnöke lehessen, a CSU ugyanakkor kiállt Orbán mögül

  • A populisták a helyek egynegyedét szerezhetik meg Strasbourgban, így elvileg onnantól kezdve még többet akadékoskodhatnak, de még jó, hogy egymás közt megosztottak


  Nemzetközi sajtószemle, 2019. január 6.


  New York Times

  [​IMG]

  A rabszolga törvény miatt ezrek vonultak az utcára Budapesten, a tiltakozás kihívást jelent Orbán Viktor számára. A politikus az eltelt 8 évben egyfolytában élt a demokratikus állam eszközeivel, hogy felszámolja szinte az összes féket és ellensúlyt. Legutóbb két vitatott jogszabályt fogadtatott el, az egyik párhuzamos bírósági rendszert hoz létre, ám széles körben elítélik, mert az ellentétes a jogállammal. De a nagyobb felháborodást a túlórák számának radikális megemelése váltotta ki. Ilyen hosszan tartó ellenállásra nem volt példa 2010 óta, és ami szintén új: egyesítette a teljes ellenzéket. A Fidesz vezetői eleinte csak legyintgettek és Sorost okolták. Ám ez a hozzáállás csak még jobban feldühítette a másik oldalt.

  Rabi Ferenc, a Bányászszakszervezet elnöke azt mondja, lehet, hogy korábban féltek az emberek tüntetni, de most már egyszerűen elegük van. Orbán biztosan kezében tartja a hatalmat, de azt is pontosan tudja, hogy a tiltakozások gyorsan önálló életre kelhetnek és végzetessé válhatnak még a legelnyomóbb rendszer számára is. A kormány az utóbbi időben gyanakodva figyelte a megmozdulásokat. A sajtón keresztül megszabta, hogy mi jelenhet meg a tüntetésekről, noha azok közben átterjedtek a vidékre is. Tegnap öregek, fiatalok egyaránt voltak a tömegben, olyanok vezették őket, akiket megriaszt, hogy az ország átcsúszik diktatúrába. Az elégedetlenség éppen akkor robbant ki, amikor a magyar gazdaságnak munkaerő gondjai vannak. Más államok ilyenkor bátorítják a bevándorlást, ám Orbán népszerűsége azon alapszik, hogy ördögnek állítja be a migránsokat.

  https://www.nytimes.com/2019/01/05/world/europe/hungary-protests-slave-law.html

  Washington Post

  [​IMG]

  Az utcára vonultak a magyarok a kormány autokratikus terjeszkedése ellen. Megmutatták, hogy az ellenállás tovább él, pedig már úgy tűnt, hogy szinte teljesen halott. A tüntetések a 2. hónapba léptek és idáig ez az egyik legsúlyosabb kihívás Orbán Viktor hatalmával szemben. A tömeg megtöltötte a Kossuth teret. A miniszterelnök a tekintélyelvű rendszer éllovasa azon a Magyarországon, amely három évtizede lerázta a kommunista uralom bilincseit, ám a politikus most már más keményvonalas vezetőknek is ihletet ad Európában, de azon kívül is. Tekintélyéhez általában nem fér kétség, az ellenzék megosztott, a civil társadalmat törvények gátolják, a sajtó java része a zsebében van, elvileg független állami intézmények behódoltak a Fidesznek.

  Ám a tegnapi tiltakozás ismét csak bizonyította, hogy Orbán melléfogott két jogszabállyal is, és ezáltal hevesebb, illetve hosszabb ellenállást váltott ki, mint bármikor az elmúlt években. Szél Bernadett azt mondja, eltűnt a választások utáni apátia, mert ez egy látszatdemokrácia, és az emberek már nem kérnek belőle. Az elégedetlenséget csak gerjesztette a CEU kipaterolása, a közigazgatási bíróságok felállítása, valamint a Nagy Imre-szobor alattomos eltávolítása. De a legfőbb tényező a rabszolga törvény. A kormányfő sikerrel csábított az országba egy sor nagy céget, ám közben százezrek mentek külföldre dolgozni a jobb bérek és a nagyobb szabadság miatt. Akik maradtak, azok pedig mind inkább morognak a növekvő munkaterhek miatt.

  A miniszterelnök úgy tünteti fel, hogy ő a hazafi, aki védi az országot a migránsok áradatával szemben, noha csupán elhanyagolható számban érkeznek bevándorlók. Az EP-választást pedig úgy állítja be, hogy az csata lesz az illiberális demokrácia, illetve a Soros által támogatott nyílt társadalmak között. A felmérések azt mutatják, hogy a Fidesz továbbra is népszerű, főként vidéken és kisvárosokban. A hatalom idáig óvakodott az erőszaktól, de az utóbbi hetek próbára tették ezt a fajta hozzáállást. A tegnapi demonstráció harcba hívott mindenkit, aki elutasítja az orbáni irányvonalat. Rainer János történész azt mondja, igen nagy hasonlóságot mutat Horthy és Orbán rendszere. Mindkettőt jellemzi a nacionalista közbeszéd, a központilag ellenőrzött sajtó, az erős kormánypárt. De főként az, hogy vannak ugyan demokratikus szerkezetek, ám nincsenek demokratikus folyamatok.

  https://www.washingtonpost.com/worl...f878a26288a_story.html?utm_term=.ba46350f95b2

  Bloomberg

  [​IMG]

  Erősödnek az Orbán-ellenes megmozdulások, miközben a szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek. A tüntetéshullám nem csitul, most már a követelések odáig jutottak, hogy véget kell vetni az illiberális uralomnak. Az ünnepek elteltével ezrek gyűltek össze a Parlament előtt. A kormányfő megvetése a liberális demokrácia iránt egész Európában ikonná tette a politikust a nacionalista erők számára. Ugyanakkor a rabszolga törvénnyel maga ellen fordította az érdek képviseleteket is. Egyúttal egyesítette a korábban gyenge és széttagolt ellenzéket. Ettől azonban még továbbra is messze a Fidesz a legnépszerűbb párt. Orbán azt ígéri, hogy türelemmel és határozottsággal szereli le a tiltakozásokat. Ezzel párhuzamosan visszautasítja, hogy csökkentse a központosított hatalmat, pedig amiatt az EP már jogállami eljárást kezdeményezett.

  https://www.bloomberg.com/news/arti...nti-orban-protests-as-unions-threaten-strikes

  Guardian

  [​IMG]

  A rabszolga törvény miatt mentek ki az utcára a magyarok, de az Orbán uralma elleni tiltakozás szólt a bírósági rendszer átalakításának, valamint az állami sajtónak és a tanszabadság megsértésének is. Az eredetileg széttagolt ellenzék számára ugródeszkát jelent a túlórák radikális megemelése. A plakátok azt sürgették, hogy söpörjék el a rendszert, továbbá általános sztrájkra hívtak fel. Orbán idáig kihívóan viszonyult a demonstrációkhoz. Szóvivője megismételte, hogy Soros pénzeli a tüntetéseket. Az üzletember gyakori célpontja a hivatalos támadásoknak, a közelmúltban lezárult plakátkampányt sokan antiszemitának minősítették. A kormány keményen nacionalista vonalat visz, és azt hajtogatja, hogy szembeszáll az erős migrációbarát körökkel. A bírálók ezzel szemben arra emlékeztetnek, hogy többszázezer magyar vándorolt ki Nyugatra, és hogy Orbán azért szítja az idegengyűlöletet, mert igyekszik elvonni a figyelmet a súlyos korrupcióról, illetve gazdasági megpróbáltatásokról.

  https://www.theguardian.com/world/2...against-slave-law-forcing-overtime-on-workers

  NZZ

  [​IMG]

  Hozzávetőleg tízezren tiltakoztak Budapesten a jobboldali-nemzeti Orbán Viktor kormánya ellen. Ez már a sokadik tüntetés a túlóra törvény ellen. A felvonulók azt kiabálták, hogy nem akarnak rabszolgák lenni, továbbá hogy: ’Mocskos Fidesz”! De elítélték, hogy a közmédia a hatalom szája íze szerint jelent, hogy korlátozzák a tudomány szabadságát, továbbá bírálták a hatalom legfelső köreiben tapasztalható korrupciót. Viszont a kormány igyekszik az ellenállást Sorosra kenni.

  https://www.nzz.ch/international/ta...n-budapest-gegen-ungarns-regierung-ld.1449248

  FAZ

  [​IMG]

  A szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy megbénítják az országot, ha a miniszterelnök nem teljesíti a követeléseiket. Ellenzéki vezetők közben rendszerváltásra hívnak fel. Budapesten ismét ezrek tiltakoztak a kormány ellen, megfigyelők szerint ez volt a legnagyobb megmozdulás azóta, hogy a múlt hónap közepén kirobbant a nyílt elégedetlenség. Az érdek képviseletek el akarják juttatni Orbánhoz négypontos listájukat, utána utána öt napot adnak a politikusnak, hogy reagáljon rá. Ha ezt elmulasztja, akkor a szakszervezetek általános sztrájkot akarnak kezdeményezni. A DK-s Molnár Csaba egyenesen felkelésre szólított fel a hatalommal szemben. A Fidesz ugyanakkor egymaga nagyjából annyira népszerű, mint az összes ellenzéki párt együttvéve.

  https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ungarn-neue-proteste-gegen-sklavengesetz-5974060.html

  Die Presse

  [​IMG]

  Folytatódik a tiltakozóhullám az Orbán-kormány ellen, a határon túl is. Az este tízezren dacoltak a havas esővel és hideggel a fővárosban. A részvevők mindenekelőtt a rabszolga törvény visszavonását akarják elérni, de a pártok és a civil szervezetek képviselői egyúttal rámutattak, hogy a demokrácia és a szabadság érdekében is össze kell fogni. Eközben a hatalom a szokásos sorosozással próbálja bagatellizálni az eseményt. Az üzletember az elmúlt években Orbán fő ellenségévé lépett elő, ő állt a migrációellenes kampány középpontjában is, ám a bírálók szerint a háttérben ugyanazt az antiszemita összeesküvés elméletet lehet tetten érni, ami már a „Cion bölcsei”-ben is benne van.

  https://diepresse.com/home/ausland/...Budapest-gegen-Orban?from=suche.intern.portal

  Frankfurter Rundschau

  [​IMG]

  A közelgő európai választások előtt az egységet hangsúlyozták a német uniópártok vezetői a CSU szokásos év eleji frakciótanácskozásán, tehát ott, ahol egy éve – éppen a párt különállásának jelképeként – Orbán Viktor volt a díszvendég. Az eseményen az EPP bizottsági elnökjelöltje, Weber kiemelte, hogy nagy a tét májusban, mert az előrejelzések arról tanúskodnak, hogy várhatóan előretörnek a populisták, a szélsőségesek, a virtigli nacionalisták. Ily módon azonban Európa cselekvőképessége forog kockán. A politikus néhány napon belül már másodszor fejtette ki, hogy nem tesznek semmiféle engedményt a magyar kormány számára az unió alapértékei ügyében.

  http://www.fr.de/politik/winterklausur-cdu-und-csu-wollen-2018-vergessen-machen-a-1648815

  Der Standard

  [​IMG]

  Manfred Weber megfontolásra érdemesnek tartja, hogy az EU a jövőben vezessen be kötelező jogállami mechanizmust, amely szavatolná, hogy az alapelveket minden tagállam tartsa be, függetlenül attól, hogy éppen melyik párt van kormányon. Az EPP strasbourgi frakcióvezetője hozzátette: a Magyarországgal és Romániával folyó tárgyalásokon ragaszkodni kívánnak ahhoz, hogy a két állam a szigorúan kövesse a demokratikus normákat. Jelezte egyúttal, hogy keményen szembeszállnak az Európa-ellenes erőkkel, mert azok átlépnek a közös terven, sőt igyekeznek azt megsemmisíteni. Beszélt arról is, hogy ha őt választják a Bizottság élére, akkor leállítja a csatlakozási párbeszédet Törökországgal. A német zöldek szerint azonban ez a kijelentés nem egyéb, mint színtiszta populizmus, hiszen közben Weber Orbán és a Fidesz támogatásával akarja elfoglalni Juncker helyét. Vagyis nem komolyan gondolja, hogy megvédi a demokráciát és az uniót.

  https://derstandard.at/2000095447059/CSU-Vize-Weber-warnt-vor-EU-Austrittsplaenen-der-AfD-fuer

  The Times

  [​IMG]

  Szélsőjobbos pártok arra készülnek, hogy belevájják karmaikat az Európai Parlamentbe. A jelek szerint a két vezető populista, Salvini és Orbán élvezi, hogy hamarosan összecsaphat Macronnal. Charles Grant, a Európai Reformközpont elnevezésű elemző intézet igazgatója úgy ítéli meg, hogy a populizmus fő hajtóereje az identitás, ami nagyrészt a bevándorlást, a multikulturalizmust és az iszlámot takarja. A szakember nem lát esélyt arra, hogy a populizmus az elkövetkező években eltűnne a színről, mert a migráció még jó sokáig napirenden marad. 2014 óra az erőviszonyok drámai módon az új erők javára tolódtak el, miután azok ügyesen meglovagolták a 4 évvel ezelőtti válságot. A májusi választások egyik legnagyobb nyertese várhatóan az AfD lesz, de előreláthatólag jócskán javít eddigi eredményén a Liga is.

  Az Amszterdami Szabad Egyetem egyik professzora arra számít, hogy a populisták a mandátumok negyedét viszik el. Ily módon tudnak majd gondokat okozni az eddigi nagy pártoknak. Azaz nehezebb lesz meghozni a fontosabb döntéseket. Az első nagy küzdelem akörül fog kibontakozni, ki legyen Juncker utódja. Aligha Weber, és ez utat nyithat Barnier előtt. Viszont a vita elvonhatja a figyelmet a migrációról, az euróövezet költségvetéséről, valamint arról, hogy mitévők legyenek a jogállamot mind inkább semmibe vevő Orbánnal, illetve PiS-szel. Az oroszok azonban hasznot húznak az EU belső bajaiból, mert nekik jó minden, ami gyengíti az uniót. Amúgy igen szerteágazó kapcsolatokat tartanak fenn a populistákkal.

  Ugyanakkor Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet vezetője fontosnak tartja, hogy a szélsőjobb igen csak eltérő érdekeket testesít meg, ezért ezek a pártok általában nem bíznak egymásban. De azt sem akarják, hogy országuk kilépnek a szervezetből. Kelemen Dániel a Rutgers Egyetemről azt jósolja, hogy megőrzi pozícióit az eddigi centrum, hiszen sok országban évek óta nem volt olyan magas az EU támogatottsága, mint napjainkban. Csak éppen erősen kérdéses, lesz-e tere az integráció elmélyítésének, ahogyan azt Macron meghirdette.

  Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 6.

  1. Ernoe
   Ernoe

   -
   Sajnos nincs rajta ezen a videon Sargentini beszéde ami nagyon tetszett nekem.
   Én felvettel okos telefonnal csak nem tudom hogy töltsem fel ide.
   -
   Kölönösen tetszett ahogy kihangsúlyozta, a "Sargentini-jelentés" nem az ö személyes panasza hanem a magyarok és az országért aggódóké.
   -
   Sargentinit folyamatosan megfenyegetik életveszélyesen magyar kormánypártiak úgy, hogy egy privát utazást nem is tudna megengedni magának. Ezt mindenki láthatja a politikusnő internetoldalán.
  2. tornando
   tornando
   Eljött a nagy nap: Orbán kormányinfót tart - ÉLŐ
   Az esemény 10.30-kor kezdődik.
   Bár ne lenne élő
   a Klubrádiót, az Azonnalit, a Mércét és a Magyar Hangot
   Nem engedték be
  3. Melitta
   Melitta
   Jo kis kormany info talan az elso, de hat miert is tart igy , eleg belole pentekenkent a radioba.
   Micsoda diktator , hogy az ellenzeki mediat be sem engedi.
   Trump is rafazott mikor az CNN ujsagirojat kitiltotta ami szerinte "ellenzeki" medium, de kenytelen volt visszaengedni mert a FOX akik viszont 100% tamogattak Trumpot azt mondtak akkor ok se mennek tobbet.
   Kenytelen volt visszakozni a Trump a diktatori modszereibol.
   Ernoe kedveli ezt.
  4. tornando
   tornando
   Általánosan nincs hozzáfűzni valóm csak ami nem pontos
   Nem arról van szó hogy ellenzékit.
   Hanem azt párat nem akarja(Klubrádiót, az Azonnalit, a Mércét és a Magyar Hangot)
   de ezt se szabadna tenni jöjjön aki akar
   https://444.hu/2019/01/10/eljott-a-nagy-nap-orban-kormanyinfot-tart-elo
   Utoljára módosítva: 2019 Január 10
  5. apci54
   apci54
   Tudomásom szerint Sargentini országában heti 60 óra és napi 12 óra a munkaidő és 418 óra éves túlóra száma.
  6. Ernoe
   Ernoe
   Valamit félreértelmezel
   -
   Achtung: Ein Arbeitnehmer darf nicht jede Woche die maximale Zahl von Arbeitsstunden leisten. Über längere Zeiträume gelten die folgenden Höchstarbeitszeiten: • Pro Woche im Zeitraum von 4 Wochen: durchschnittlich 55 Wochenstunden im Zeitraum von vier Wochen; durch kollektivrechtliche Vereinbarung (beispielsweise in einem Tarifvertrag) können hierzu abweichende Bestimmungen festgelegt werden. Ein Arbeitnehmer darf jedoch niemals mehr als 60 Stunden pro Woche arbeiten. • Pro Woche im Zeitraum von 16 Wochen: durchschnittlich 48 Wochenstunden im Zeitraum von 16 Wochen. Arbeitnehmer und Arbeitgeber vereinbaren untereinander, wie sich die Arbeitszeit des Arbeitnehmers auf die Tage und Wochen verteilt.
   -
   Hollandiában valóban megengedett (maximum) 60 órát dolgozni de nem folyamatosan.
   "Ein Arbeitnehmer darf jedoch niemals mehr als 60 Stunden pro Woche arbeiten." -
   "Ein Arbeitnehmer darf nicht jede Woche die maximale Zahl von Arbeitsstunden leisten."
   "Pro Woche im Zeitraum von 4 Wochen: durchschnittlich 55 Wochenstunden im Zeitraum von vier Wochen;"
   "Pro Woche im Zeitraum von 16 Wochen: durchschnittlich 48 Wochenstunden im Zeitraum von 16 Wochen. "
   -
   Egy hónapban nem lehet a heti átlagóraszám több mind 55 ora hetente
   Négy hónapon keresztül számolva nem lehet a heti átlagóraszám több mind 48 ora hetente
   -
   Tehát csak kivételes esetekben van megengedve a túlóra.
   -
   Itt megtalálod a Holland Munkaügyi törvényt németül (32 oldal). :)
   -
   És még egy:
   A törvényt nem "ködben és sötétben" a munkavállalókkal valo konzultacio nélkül hajtották át a parlamentbe.
  7. Ernoe
   Ernoe
   Nem elég nagy a Parlament? Nem férnek be az ujságirok?
   -
   Érdekes Londonban a Westminster 1,5 méterrel kisebb mind a Budapesti Országház és oda befér mindenki. :)
  8. Ernoe

Megosztás