Akár 90 ezer forint adót is vissza tud igényelni, aki ezekben a betegségekben érintett

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 7.

Melitta - 2019 Április 7, 15:11
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Már 18 betegségcsoportra, ezen belül 700 betegségre hivatkozva igényelhetnek vissza a dolgozók a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget – idén 7450 forintot – a személyi jövedelemadójukból. A kedvezményt azonban egy összegben is kérhetik az szja-bevalláskor.

  A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jogosultak éves szinten 90 ezer forintos adókedvezményt is kaphatnak. Idén január elsejétől felvették a betegségek körébe az endometriózist, illetve az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganattal érintett betegeket is.

  Kiemelték, hogy bár a jogosultságot csak az év elejétől állapították meg, a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonlóan akár öt évre visszamenőleg is járhat, amennyiben a betegséget ennyivel korábban megállapították.

  [​IMG]
  Forrás: Shutterstock
  Az adókedvezményt a munkavállalók vagy havonta kapják meg – ehhez az év első hónapjában adóelőleg-nyilatkozatot kell leadniuk –, vagy az éves adóbevallásukban igényelhetik vissza egy összegben. A korábbi évekre visszamenőleg járó adókedvezményhez (ez az akkor érvényes minimálbérek 5 százalékát jelenti) az érintett évekre vonatkozó adóbevallások utólagos revíziójával lehet hozzájutni. A kedvezmény igénybe vételének feltétele a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolás, amely szakambulancia vagy kórházi szakorvos diagnózisára épül – olvasható a közleményben.

  A közlemény idézi Balog Lajost, a Trenkwalder rehabilitációs üzletágának vezetőjét, aki elmondta: „mivel jelentős összegről van szó, minden olyan munkavállalónak, aki valamilyen tartós egészségügyi problémával él, javasolható, hogy konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy betegsége után jár-e neki adókedvezmény”.

  Hozzáfűzte: a kedvezményezett betegségek közé a különböző érzékelési és mozgásszervi fogyatékosságok, mentális viselkedészavarok mellett olyan egészségügyi problémák is beletartozhatnak, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével, egyes becslések szerint a kedvezményezetti kör kibővítésével ez a szám idén akár meg is kétszereződhet.

  Origo
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 7.

  1. johannsebastian
   johannsebastian
   Feleségem endometriózisa miatt érintettek vagyunk. 5 évre visszamenőlegesen vissza is igényelhettünk kb. 300 eFt-ot. Egy újabb piros pont az kormányzatnak!
  2. ametiszt99
   ametiszt99
   Tényleg ez nagyon szép dolog.....De azért hajlandó vagy fekete pontot adni, mert a 75 éven felüliektől meg vonják az onkológiai vizsgálatokat?Hogy honnan tudom?Édesanyám 79 éves és a háziorvos vérvizsgálatra küldte,ahol is az erre vonatkozó vizsgálatokat nem végezték el....Meg a főnököm mesélte ,hogy az idős édesanyját/81 éves/ gyomortükrözésre utalta be a háziorvosa,és nem csinálták meg azzal a kifogással .hogy" ennyi idősen mit akar már".....Egyszerűen vak és süket vagy minden negatív dologra amit ez a kormány tesz,ellenben én megdicsértem őket/lásd fenn/kár hogy sokkal több okom nincs rá....Megjegyezném ,hogy a magánnyugdíjam amit lenyúltak lényegesen több volt mint 300000ft , írom ezt úgy, hogy semmiféle irigység nincs bennem a beteg feleségednek kiutalt pénz miatt,mert ez a legkevesebb amivel segíthetnek nektek....
   Utoljára módosítva: 2019 Április 7
   tornando és setni kedveli ezt.
  3. johannsebastian
   johannsebastian
   Ehhez nem értek. DE vannak orvosi protokollok, s ha egy protokoll szerint indokolt vizsgálatot vagy kezelést nem végeznek el, az mulasztásnak minősül, az intézmény perelhető! --- Ami pedig a magánnyugdíjakat illeti. Én nagyon örülök, hogy az állam lépett az ügyben, s kellő garanciát képviselve visszalépett a rendszerbe. A napokban néztem az önkéntes magánnyugdíjpénztáram ez évi hozamait. Tudod mennyi? Mínusz 4,2. Még pár ilyen év, és el is úszik. Szóval, aki siratja a teljesen pénzpiaci alapra helyezett magánnyugdíj-rendszert, kössön ilyet önkéntes alapon - ezt megteheti bárki -, aztán majd meglátja, hogy hosszú távon érdemes volt-e. Vannak kétségeim. [Vak és süket lennék? Vajon olvastad minden hozzászólásom, hogy ilyen könnyedén leminősítesz? De legyen. Te ezt írod, és kész.]
   Utoljára módosítva: 2019 Április 7
  4. setni
   setni
   Legyünk hálásak. ámen.
  5. johannsebastian
   johannsebastian
   Ezt mondtam volna? Pusztán azt állítom, nagyon is kétesélyes a kizárólag piaci alapra helyezett nyugdíjrendszer. Ahogy az USA-ban sem egyértelmű a piaci alapon működtetett TB. Sőt! De aki fanyalog, kössön önkéntes alapú kiegészítő nyugdíj-biztosítást. Azt ugyanis még egy efféle "diktatúrában" sem tiltják. Ámen! :)
  6. Melitta
   Melitta
   Amit addig befizettek nem lett egyeni szamla hiaba igergette a szoke mirza
  7. victorvacendak
   victorvacendak
   Sok fekete pont után egy piros pont? Az adóteher, ami 6-7. legmagasabb az EU-ban (és a legmagasabb az egykulcsos országok között). Ebből most gálánsan adnak párezer forintot.
   ametiszt99 és setni kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Csak azt ne felejtsd el hogy a magánnyugdíj pénztár az kiegészítő lett volna, van az állami, lett volna a magán és még van az önkéntes.
   Ezen a hárman nyugodott volna az öregségi nyugdíjunk. Ebből vették el már akinek volt, a magánt.
   Még szerencse hogy államu k, pártunk vezetője ennyire előre látó volt így sikerült megakadályozni hogy csődbe menjünk jobb az ha az állam az ország minden lakásának ad az összegyüjtött magánpénzeinkből.
   (persze lehet hogy az egész rendszer működésképtelenné vált volna de, ezt már nem tudjuk meg)
   ametiszt99 kedveli ezt.
  9. johannsebastian
   johannsebastian
   Könnyen lehet, hogy rosszul emlékszem, de a fiatalabb generációknak már csak kétpilléres lett volna: magán és önkéntes.
   setni kedveli ezt.
  10. ametiszt99
   ametiszt99
   Én viszont, nagyon nem örülök hogy elvettek tőlem sok 100000 forintot,aminek képzeld a számodra nem létező hozama,nekem azért elég szép pénzt hozott.Mellesleg nem a hozamot sajnálom, hanem a nehezen megkeresett pénzemből levont összeget.....Orvosi mulasztást nehéz bizonyítani,hisz ez kormányzatilag elfogadott írányelv ,ha még törvényileg még nem is vezették be.És tényleg nem olvastam el az összes hozzászólásodat, mert néha azért van más dolgom is,talán-talán lehetett olyan, amiben bíráltad a mostani kormányt,de azért a a kommentjeid 99,9% -ban biztosan nem....
   Utoljára módosítva: 2019 Április 8
   tornando kedveli ezt.
  11. johannsebastian
   johannsebastian
   Én meg az a generáció vagyok, amelynek már csak két pillér jutott volna: az üzleti alapra helyezett magánnyugdíjpénztár és a hasonlóképp üzleti alapon működő önkéntes magánnyugdíjpénztár. Te a befizetett ("elvett") pénzed bizonyos hányadát visszakapod, tán az is lehet, hogy többet, ez nyilván attól is függ, hány évet töltesz nyugdíjasként. Én viszont semmilyen garanciát nem kaptam volna arra, hogy a kizárólag pénzpiaci alapon - igaz, különböző portfóliókban - értékmegőrző s esetleg üzletileg is gyarapodó alapösszeg gyűlik össze a periódus végére. Ez most jól látszik az önkéntes magánnyugdíjpénztárak ez évi rettenetes teljesítményén. Még néhány ilyen év és teljesen felesleges lesz az ilyen öngondoskodási forma.
  12. Ternyák
   Ternyák
   Azta, mekkora öröm, hogy visszakapom. Lemondok a betegségemről, tartsák meg az adót.
   Kb 10x annyit költünk miatta.
   tornando kedveli ezt.
  13. vandorcsillag
   vandorcsillag
   A tv-be azt a reklámot hallani állandóan,hogy a cukorbetegség egy állapot.Mondja ezt egy gördeszkás kölök,most akkor betegség vagy állapot?
   Állítólag az idős kor is csak egy állapot,mondja ezt egy fiatal.
   Régebben volt egy riport ahol arról panaszkodott mindkét lábát amputált beteg,hogy azért kell neki minden évben megjelenni az orvosi bizottság előtt és azért nem százalékolják le mert az orvos szerint hátha kinől a lába.
  14. udvarfy
   udvarfy
   Vándorcsillag,
   1. akkor ez az orvos valószinüleg Jézus Krisztus lehetett , igaz az csak a "halotakat" támasztotta fel , de gondolom ezt már mint lábat kinöveszteni ö is tudott volna , mint az az orvos . Igaz Ö csak képzeletben tette ezt meg.
  15. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Elszomorító,hogy ilyen parancsokat adnak ki a politikusok az orvosoknak.
   Vannak rendes orvosk akik megpróbálnak hűek maradni az esküjükhöz,de sajnos az orvosbárók ezeket mind lapátra teszik.Ezért tart ott az eü ahol van a béka alatt.
   Az épülő szuperkóházak sem és a többmilliós gépek sem az egyszerű polgároknak vannak.
   Porhintés,hogy ne zúgolódjanak az emberek.
   tornando és udvarfy kedveli ezt.
  16. tornando
   tornando
   A kettősségre kívántad felhívni a figyelmet
   Szélsőséges csapongásba esett az egészségügy.
   Igen pár éve a rokkantakra szálltak rá oly módon
   Józan ész szerint is végleges állapotúakat citáltak újra és újra.
   Minden betegséget nem ismerhetek mi szerint rángatták be
   Az infarktuson átesetteket egész biztosan.
   Most a cikk tartalmát nem értem
   Mire fel engednek el az SZJA ból bizonyos betegségek esetén
   Mi az indok?
   A megbetegedtek valamiféle kártérítése?
   Hát a kártérítés sosem ad vissza a megtörtént dolgokból egészséget ugye ?
   Esetleg azoknak a betegségek kezelése drágább?
   És a költség a betegnek magas?
   Ebben az esetben egy illogikus támogatási formáról van szó!
   Erre több működő módszer van.
   Ha betegségek költségét akarnák csökkenteni.
   Hogy miért így és miért most?
   A válasz teljesen másutt van.
   Majd később rátérek.
   Az SZJA adó levonás egy jövedelemmel bíró csoport támogatása.
   Aki jövedelemmel bír az nincs nehéz helyzetben
   És felmerül a kérdés
   A betegség nem mindenkit támad meg?
   Csak a jövedelemmel bírókat?

   És akinek nincs jövedelme és beteg lett?
   A válasz erre a fura dologra itt van piros pontot kiabálnak valakik:#2
   -------------------------

   Nem akarok nagyon keserű lenni.De a 6-8 év alatt akkora limbó-hintó volt az egészségügyben.rövidebben összevisszaság
   Hogy egy pénz osztás ily módon.Csak kirakat
   Nem a gyógyítást szolgálja.
   Ezt régen úgy nevezték: választás előtti osztogatás
   Hírelhető
   piros pontok kiabálása.
   Valójában nem az egészségügyön segít
   Szélsőséges csapongásba esett az egészségügy.
   A z összevissza intézkedésre vannak példák.
   A cikkben lévő dolog pedig egy porhintés.
   Az épülő kórházakat pedig nem képesek üzemeltetni
   Hisz a működtetésre nem adnak pénzt
   A műtők állnak költségvetési hiány miatt.
   A sebész átment ambuláns látszattevékenységbe.
   Mert a műtőért a műtésért közelharc ment az orvosok között.
   Ezt megelégelte hogy ég a beteg előtt is.
   Igazi munkát nem végezhet
   csak vizitelt.Mondani semmit nem tudott hisz eszköz nem volt a kezében
   És orvost se tudnak többet csupán azzal hogy megépül egy kórház
   A Sebészet pont ezért van rossz helyzetben
   A szállító nem szállít a kórház görgetett adóssága miatt
   Hisz év végén lök oda a kormány pénzt.
   Tavaly is így volt
   Év közben meg akadozva működött a kórház.
   Kirakat hogy x tagtársunk piros pontot adjon kiemelve hogy 300 ezer forint ütötte a markát a családnak
   De gyógyításról Ő se írt.Csak kormányhűségről
   Utoljára módosítva: 2019 Április 10
  17. tornando
   tornando
   igen a cukorbetegség egy tartósan beteg állapot.
   Az idősödéssel járó betegségek is egy tartós állapot
   De mindkettőt kezelik az orvosok
   geriátria az időskori betegség állapotokkal foglalkozik
   A cukorbetegség gyógyítás legtöbbször szintén egy vele tartósan élésre tanít
   A féllábúság a félszeműség a bénulás stb és még egy csomó nem gyógyítható végleges állapot van
   Velük ez a szja adólevonás nem foglalkozik
   Miért is kéne?
   Az egységét ezzel nem adja vissza
   A ránehezedő költségeken segítsen
   Gyógyszer támogatás, ellátási támogatás.(közlekedés segítés
   Ápolásai támogatás időseknek
   Azt nem teszi a kormány mert állandó költség
   A főállású ápolást jobban kell támogatni
   Az főállású ápolás is rendkívül kapkodóan teszi a kormány:
   2015-ben megszüntették a méltányossági ápolási díjat
   Az Emmi a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét is megemelte 2015-ben
   Gondolom nem volt választási év
   Utoljára módosítva: 2019 Április 10
  18. tornando
   tornando
   Már megint agitáció?
   Ne becsméreld ami működik
   A bankok kamatának 5-6 szorosát fizetik. Ma nem néztem1% alatt adnak bankok
   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2019 Április 10
  19. johannsebastian
   johannsebastian
   Akkor talán nézd meg a 2018-as adatokat is!

Megosztás