Autizmus

gyozok témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2011 Május 27.

 1. Banilla

  Banilla Állandó Tag

  Sziasztok!

  Keresem a Lola's words disappeared - könyvet és munkafüzetet. Saját részre kellene. Sajnos Magyarországon kevés az ilyen szakirodalom, hátha van köztetek olyan, aki tudná szkennelni. Nagyon köszönöm!
  http://www.plantlovegrow.com/lola-and-leos-words.html
   
 2. Nagyildike

  Nagyildike Állandó Tag

  Simkovics Zsuzsa: Kézikönyv nagyszülőknek az autizmus spektrumzavarról
   
 3. ronix7-7

  ronix7-7 Állandó Tag

  Hátha valakinek jól jön az alábbi szakirodalmi ajánlóm.
  Ajánlott szakirodalmamat megtaláltam az autista gyermek értelmi fejlesztési tervének elkészítéséhez:
  Gondozás: Sérült gyeremek nevelése - Fogyatékosság-rehabilitáció, Szociális segítő, Labora Kiadó, 1993
  Catharine Lord-Michael Rutter: Autizmus és pervazív fejlődési zavarok. Kapocs Kiadó, Bp., 1996
  Rita Jordan-Stuart Powell: Autisztikus gyermekek speciális tantervi szükségletei - Tanulási és gondolkodási készségek, Kapocs Kiadó, Bp., 1997
  Autisztikus gyermekek viselkedésproblémáinak kezelése. Ford.: Pellionisz Jólia, Kapocs Kiadó, Bp., 1997
  Balázs Anna: Az autizmus korszerű szemlélete, Kapocs K.,Bp., 1997
  Balázs Anna_őszi Patrícia-Prekop Csilla és az Autizmus Kutatócsoport munkatársai: Pedagógiai irányelvek az autista, autisztikus, pervezív fejlődési zavarban szenvedő gyermekek fejlesztéséhez, neveléséhez, tanításához. Kapocs K., Bp. 1997
  Howlin,Patrícia-Rutter, michael: Autisztikus gyermek kezelése - A szociális fejlődés előmozdítása. Kapocs K. Bp, 1997
   
  rewolfied és erdeiné kedveli ezt.
 4. Ati_Valentin

  Ati_Valentin Állandó Tag

  SzaSzandra, vigilia és gyozok kedveli ezt.
 5. Hello Mindenkinek!

  Bevallom még soha semmilyen fórumon nem hagytam bejegyzést..most is információt kerestem csak, véletlenül bukkantam a fórumra.
  Beleolvastam néhány párbeszédbe..hmm...úgy éreztem meg kell hogy írjam a történetünket,(nevek nélkül-elnézést)...hátha valakinek segíthet, reményt adhat.

  Két kislányunk van, vagyis nem is olyan kicsik, P. 8, S. 6. A második lányunk, teljesen egészségesen született. Vidám,mosolygós,huncut kislány volt..
  Aztán másfél éves kora körül valami megváltozott, rosszkedvű lett, sokat sírt, hisztizett, nem hallgatott a nevére, bizonyos cselekvéseket félpercenkét közösen meg kellett tennünk, nem volt együttműködő nem beszélt..és sorolhatnám..sokat kerestem kutattam. A végzettségem geológus, gőzöm nem volt merre induljak. Főként külföldi szakirodalmakat bújtam éjjelenkét ,ha már elsírtam az összes könnyemet. Nem kellett szakértőnek lennem, hogy összerakjam, mi baja lehet S.-nek. Szépen hozta a palettát.
  Nagyon sok történetet végigolvastam, hallottam..mindenkit megértek, és kicsit úgy érzem valahogy mindenkinek igaza van. Annak is aki elfogad és nem diétáztat,és próbál ki ezer módszert és annak is,aki mindent végigpróbál.. Különbözőek vagyunk, ezerszínűek, másként látjuk a világot, ehhez az állapothoz is másként állunk. Mind szeretjük a gyerekeinket, ez a legfontosabb.
  Számomra a legnehezebb valóban elismerni és kimondani..ezek igenis autisztikus tünetek ez van!!!!Úristen!!!De ahhoz, hogy segíteni tudjunk az első lépés az elfogadás, hogy kész ez van a gyerekem valóban ebben az állapotban van, elfogadom és imádom Őt így is! De ! én egy igen maximalista ember vagyok mindenből a legjobbat szeretném kihozni! Az én számomra természetes volt, hogy mindent megteszek, ami a gyermekemnek segít ebből az állapotból kijönni! Számomra Nincs gyógyíthatatlan betegség! A gyerekeim születése után pár évvel nagyon-nagyon beteg lettem, az allopátiás orvoslás számára gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizáltak,műtétekkel, szteroidokkal, és egy nyomorék élet kilátásával riogattak, ha sikerül életben maradnom az akkori állapotban. Túléltem,felépültem, orvos közelében 5 éve nem jártam! Ahogy én kezdtem jobban lenni, kezdődhetett az út S.sel is.
  Első körben Korai.f. nem sok eredménnyel hamar eljöttünk. Elolvastam a Gaps könyvet, másnaptól így étkeztünk...és S. két hét múlva beszélni kezdett!!Megjelentek az első mondatok!!!!csak az tudja mekkora öröm, aki átélte. Több mint két évet diétáztunk! Nekünk elmondhatatlanul sokat segített!Beindította a beszédét. Ráadásul abszolút változatosan étkezett és aki tüzetesebben tanulmányozza az étrendet, rájön, hogy egyzserűen nem lehet tápanyaghiánya az így étkező gyerekeknek. ( Vagy cukros kakaó, műanyag ,felfújt fehér kifli nagy veszteség lenne?)!!Főként ha beszerzi azt a néhány kiegészítőt.: halolaj, probiotikum..stb
  A diéta hatására annyit javult S. hogy mikor következő lépésként elhívtuk az ABA terapeutákat, Ők egyáltalán nem látták Őt vészesnek!Sőt szerintük ha spektrumon is volt akkor is csak a szélén. Egy év múlva kijelentették, hogy S. nek nem igazán van szüksége a terápiára, de persze nyugodtan folytathatjuk mert klassz módszer.
  Az aba és a diéta mellett, elkezdtünk tsmt tornázni, ami rengeteget finomított a beszédén,rengeteget a mozgásán, és valahogy S. kezdett kinyílni, bátran jött vissza közénk. Újra nyitott, barátságos kislány lett. Kicsit át is esett a ló túloldalára, mert akkor meg kritikátlanul mindenkivel barátkozni akart.
  Mára ez kezd beállni a középre..már tudja kivel akar barátkozni és próbálkozik is. Sokszor eredményesen. Megszülett az első igazi barátság!!!!Az oviban!!
  A tsmt, a diéta mellett homeopátiás méregtelenítésbe is fogtunk. Nem csak S. mi is. Nem mindig volt egyszerű! De nagyon nagyon sokat húzott rajta szintén. Ez a triászunk végül is gaps, tsmt, homeopátiás elvű méregtelenítés egy bizonyos termékcsaláddal..
  Emellett, vitaminok, étrendkiegészítők, görkorcsolya,állatterápia :) saját háziállatokkal...stb.

  A korai fejlesztő után, mivel rendszerbe kerültünk, minden évben el kellett mennünk felülvizsgálatra a ped.szak. bizottsághoz. Soha senkiben fel sem merült, hogy spektrumon lenne, egy percig sem. Ügyes, jó képességű gyereknek mondják a szakértők, minden esélye megvan, hogy két év múlva lekerülhet Róla a kevert specifikus fejlődési zavar!! Normál oviba járt, először waldorfba,utána államiba..most pedig suliba megy.
  A tünetei elmúltak, nincsenek kényszeres cselekvések, villanykapcsolgatás, hisztik, együttműködő...stb..
  Vannak dolgok amin még kicsit finomítani kellene, lassúbb tempójú, gyakran nem érti az összefüggéseket, néha olyan mintha nem menne az infó a fejében..de ha csak végiggondoljuk, honnan jöttünk boldogok vagyunk!!!Visszakaptuk a lányunkat!
  Nagy munka volt de gyönyörű volt az út sokat kaptunk és rengeteget tanultunk. Más az értékrendünk nyilvánvalóan.
  Mindegy milyen úton indultok, csak induljatok!!és soha ne adjátok fel!

  Az az igazság nem szeretnék az oldalon aktív lenni, nem szeretnék értelmetlen párbeszédeket folytatni más véleményt osztó emberekkel. Ez történt velünk, ez a mi történetünk dióhéjban.
  Köszönöm, hogy megoszthattam ezt a történetet Veletek!

  Szép napot mindenkinek!
   
 6. csilla001

  csilla001 Állandó Tag


  Szia!

  Én is régota gondolkodom rajta, h leírom a GAPS diétás tapasztalataimat de valahogy sosem szántm rá magam. Rengeteget köszönhetek neki, kislányom asperger szindrómás (volt) és 3 éves diéta, különböző terápiák (lovaglás, ergoterápia,sindelar terápia) után mostanra tünetmentes. Nem gondolom, h 100 %-on lennénk (valószinüleg sosem leszünk) de 3 év után elértünk egy 80%-ot. A javulás az elején nagyon gyors volt, késöbb már sokkal lassabb haladtunk. Mostanra egy nagyon boldog, világ felé nyitott gyerek akitöl rengeteg ölelést, szeretet és puszit kapunk. (régebb ez elképzelhetetlen volt)
  Nálunk ahogy elnézem a diéta életre szoló(sok esetben ez nem feltétlen van igy) de a legkissebb kitérésnél is bizonyos tünetek visszajönnek.
  Ha valaki azon gondolkodik, h kiprobálja akkor nagyon ajánlom. Van egy könyv aminek a címe: Az vagy amit megeszel, én ezt tovább fokoznám és azt mondanám,h az vagy amit megemésztesz.
  Sok sikert kívánok.
  Üdvözlettel,
  csilla001
   
  Eras55, magdolna 58 és edinalokkos kedveli ezt.
 7. erdeiné

  erdeiné Állandó Tag

  Sziasztok!
  Autizmusra adaptált tanulásban akadályozottak helyi tantervét kell elkészítenem 3. és 7. osztályban. Ha van valakinek, akkor töltse fel!
  Köszönöm.
   
 8. IcaneniLondon

  IcaneniLondon Állandó Tag

  Babzsák Fejlesztő Program
   

  Csatolt fájlok:

 9. DaphneI

  DaphneI Állandó Tag

  Sziasztok. Egy hozzám nagyon küzel álló fiúról már egy ideje gyanítom, hogy Aspergeres. Pszichológiát tanulok az egyetemen és gyakorlatilag az összes diagnosztikai kritériumnak megfelel. Ráadásul a fiú maga mondta el, hogy régóta gyanítja, hogy valami nincs rendben vele, más mint a többiek. felhívtuk az autizmus alapítványt, és bejelentkeztünk vizsgálatra, de 1 év a várakozási idő. Ez rengetegnek tűnik... van tippetek, hogy hova lehetne menni, hogy biztosat tudjunk? Nagyon köszönöm a válaszokat előre is. A fiú már elvégzett egy egyetemet, igazi zseni bizonyos speciális dolgokban, de a szociális téren nehézségei vannak, munkahelyekről emiatt kirúgják, folyamatosan érik a kudarcok és gyakran válik gúnyolódás tárgyává a szokásai miatt, vagy rásütik hogy érzéketlen, pedig életemben nála mélyebb és jobb érzésú emberrel még nem találkoztam.
  Daphne
   
  robokop kedveli ezt.
 10. caviking

  caviking Állandó Tag

 11. Jeremix

  Jeremix Új tag

  Tapasztalatom szerint (nagyobbik gyermekem auti) nem olyan sok az az egy év. Sajnos az autistákkal való foglalkozás intézményrendszere nagy lemaradásban van. Bármely hasonló szervezetnél minimum fél év bekerülni. Ugyanakkor valszeg. az Autizmus Alapítvány a legprofibb. Esetleg megpróbálhatjátok az Egy Másik Út Alapítványnál (http://www.egymasikut.hu/). Saját tapasztalat alapján tudom őket ajánlani, de nem biztos, hogy sokkal hamarabb tudják fogadni a srácot. Egyébként azért sem olyan sok az az egy év, mert nem a diagnózis a fontos, hanem a terápia. Ráadásul egy diagnózis már van is - a Tiéd. Ugyanakkor a terápiához is valszeg. ugyanazok a szervezetek fognak tudni útmutatást adni, akik a diagnisztikában segíthetnek.
   
  DaphneI kedveli ezt.
 12. Rinka.Smile

  Rinka.Smile Állandó Tag

  Nincs autizmus végzettségem, de a munkám során egyre több autista gyermekkel találkozom. Tud ajánlani valaki olyan hasznos szakirodalmat, amiben leírják, hogy hogyan alakítsuk ki a kommunikációt az autista gyermekekkel? Köszönöm!!
   
 13. Pozitiva

  Pozitiva Állandó Tag

  Szia, ha még nem késő, akkor felnőtt diagnosztika autizmus, Asperger szindróma ügyben:
  Lélekhely Egyesület, 1051 Budapest, Hercegprímás u. 14-16.
  Itt olyan 3-4 hét a várakozási idő, pszichiáter + pszichológus team végzi a vizsgálatsorozatot.
   
  DaphneI kedveli ezt.
 14. Esperantisto

  Esperantisto Állandó Tag

  Havasi Ágnes: A kommunikáció tanítása/fejlesztése - lásd a következő hozzászólásban: http://canadahun.com/temak/autizmus.28993/page-12#post-3640684
   
  Rinka.Smile kedveli ezt.
 15. uhumm

  uhumm Állandó Tag

  Sziasztok! A következőt keresem autizmussal élő gyerekek egéni fejlesztési tervének készítéséhez: Erdélyi Andrea: Nézd a kezem!
  Megvan valakinek?
  Köszönöm.
   
  Ducsai Edit kedveli ezt.
 16. Enebaba

  Enebaba Állandó Tag

  Sziasztok! Boardmakerre lenne szükségem. Tud valaki segíteni?
  Köszönöm: Ene
   
 17. nanny

  nanny Állandó Tag

  JULIA MOOR-HOGYAN JÁTSSZUNK ÉS TANULJUNK AUTISTA GYEREKKEL
   

  Csatolt fájlok:

 18. Pozitiva

  Pozitiva Állandó Tag

 19. Esperantisto

  Esperantisto Állandó Tag

  Az Iskolatáska Educatio honlapjáról letölthető a Babzsák Fejlesztő Programmal kapcsolatos két nagyon jó szakirodalom:
  1. Útmutató és feladatgyűjtemény autizmus-specifikus kiscsoportos szociális-kommunikációs fejlesztő foglalkozáshoz: https://iskolataska.educatio.hu/media/szakszolgalatok/bfp_utmutato_web.pdf
  2. Felmérési és tervezési kézikönyv autizmus-specifikus kiscsoportos szociális-kommunikációs fejlesztő foglalkozáshoz: https://iskolataska.educatio.hu/media/szakszolgalatok/bfp_felmeres_web.pdf
   
 20. ambivalence

  ambivalence Állandó Tag

  Sziasztok! Csak angolul találtam meg, de szerintem sokan örülnek majd neki így is. :)
   

Megosztás