Autizmus

gyozok témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2011 Május 27.

 1. gyozok

  gyozok Állandó Tag

  Üdvözlet mindenkinek!
  Gondoltam egy téma ami jó helyen van itt...hamarosan kapcsolódó anyagokkal is jelentkezem. Üdv győző
   
 2. kispillangó

  kispillangó Állandó Tag

  Itt egy érthető leírás az autizmusról:

  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
 3. sisne*

  sisne* Vendég

 4. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Az autizmus-spektrumzavarokban szenvedő tanulók iskolai fejlesztésének elvei
  Az autista tanuló

  Az autizmus-spektrumzavarok az idegrendszer igen korai, nagy valószínűséggel veleszületett ártalmának, illetve a genetikai, egyéb biológiai és környezeti tényezők együttes hatásának következményei. Az iskoláskor eléréséig - vagy tovább - kezeletlenül maradt fejlődési zavar és szélsőséges viselkedésformák gyógyító és fejlesztő célú ellátása a gyermek növekedésével egyre nehezebbé válhat, bár a nevelhetőség, taníthatóság időszaka belenyúlik a felnőttkorba, így sosem túl késő a fejlesztést elkezdeni. Az autizmus-spektrumzavarok lényege a társas viselkedés, a kommunikációs és sajátos gondolkodási képességek minőségi károsodása, amely jellegzetes viselkedési tünetekben nyilvánul meg.
  Az autisztikus tanulóra legjellemzőbb a kölcsönösséget igénylő társas viselkedési készségek területén tapasztalható gondolkodási képesség sajátos hiányosságai, a beszéd szintjéhez képest károsodott kölcsönös kommunikáció, a rugalmas viselkedés szervezés és kivitelezés képességének minőségi sérülése és az egyenetlen képességprofil.
  Az alapvető gondolkodási és viselkedési képességek spontán elsajátításához szükséges képesség hiányok egész életen át jellemzően megmaradnak, de a speciális intenzív terápiás és pedagógiai ellátás segítségével jelentős fejlődés érhető el. A hiányzó képességek (deficitek) okozta elsődleges és másodlagos viselkedési tünetek az igen súlyostól a jól ellensúlyozott állapotokban csaknem tünetmentessé fejlődhetnek, változhatnak, és az élet különböző szakaszaiban különböző formákban jelentkezhetnek. Új helyzetben, váratlan események, körülmények hatására felerősödhetnek a típusos tünetek. A tünetek változatossága mellett a tanuló autizmusának súlyossága széles skálán szóródik.


  A halmozottan sérült autista tanuló

  Az autizmus-spektrumzavarok gyakran társulnak egyéb problémákkal, amelyek az ellátási szükségletet, taníthatóságot és a gyermek jövőjére vonatkozó előjelzéseket jelentősen befolyásolják.
  Ezek lehetnek:
  - értelmi fogyatékosság (mint a leggyakoribb társuló fejlődési zavar),
  - beszéd-, érzékszervi, mozgás- vagy egyéb fogyatékosság,
  - viselkedésproblémák (főleg, ha azok súlyosak, pl. agresszió, önbántalmazás).
  A fejlesztésnél szem előtt kell tartani, hogy a tanítás lehetséges módszertanát illetően a tanuló autizmusa az elsődlegesen meghatározó tényező. Általában a szükségletek egyéni kombinációjához kell a járulékos zavar speciális szempontjait és az autizmus-specifikus pedagógiai módszereket összehangolni.


  Az autizmussal élő tanulók pedagógiai szempontú jellemzése


  Gyakorlati célból a társas viselkedési készségek, szociális viselkedés szerint az autisztikus spektrumon elhelyezhető sokféle személyiségű és viselkedésű tanulók négy típusba sorolhatóak.
  Izolált típus
  Társas kapcsolatokat nem kezdeményező, a kezdeményezést, társas helyzeteket kerüli, elutasítja, nem érti. Általában értelmi fogyatékos, gyakoriak a szenzoros ingerfeldolgozás zavarai is. A legrosszabb prognózisú, legnehezebben tanítható alcsoport.
  Passzív típus
  Szociálisan nem kezdeményező, a közeledést passzívan elfogadja, gyakran jól irányítható. A legjobban tanítható, legjobb prognózisú a későbbi beilleszkedés lehetősége szempontjából is. Passzivitása, együttműködési készsége miatt nehéz észrevenni, amikor már nem követi a tananyagot, csak jelen van, illetve rugalmatlanul, formálisan „tanul”.
  Aktív, bizarr típus
  Szociálisan aktív. Viselkedése gyakran a helyzethez nem illő, szokatlan módon, esetleg sokat kezdeményező. Kapcsolatteremtése egyoldalú, a partner személyiségét, szándékát nem veszi tekintetbe, saját érdeklődési körbe tartozó témákra, kérdésekre szorítkozik.
  Merev, formális típus
  Főként a serdülő- és felnőttkorban, a legjobb értelmű és beszédszintű autisztikus személyekben alakulhat ki a jellegzetes viselkedés, amelynek hátterében erős kompenzációs igyekezet áll.
  A gyermekek fejlődésük során többször is típust válthatnak.


  Az autista tanulók fejlesztésének általános céljai, feladatai
  - A legáltalánosabb távlati cél az egyéni képességek, fejlettség szintjén elérhető legjobb felnőttkori szociális adaptáció és önállóság feltételeinek megteremtése: ennek alapja a szociális, kommunikációs és gondolkodási készségek hiányának speciális módszerekkel történő kompenzálása és a meglévő készségek fejlesztése.
  - A hiányzó készségeket pótló, helyettesítő kompenzációs-habilitációs kezelése a fejlődési elmaradás, a másodlagos (pl. viselkedés-) problémák leküzdése érdekében. A fogyatékos készségek kompenzálása különös jelentőségű a tanulási, szociális és munkahelyzetekbe való beilleszkedés és viselkedés elsajátításához.
  - Az iskolai és a mindennapi gyakorlati életre felkészítő tananyag speciális módszerek segítségével történő elsajátítása.
  - A jellegzetes gondolkodási nehézségek, rugalmatlanság miatt - a továbblépés előtt - külön kiemelt fejlesztési feladat az elsajátított ismeretek alkalmazásának, általánosításának tanítása, az ismeretek folyamatos használata a fenntartás biztosítására, valamint a változatos, problémamegoldási módszerek tanítása.
  - A tananyag kiválasztásának legfontosabb szempontja a tanított képesség egész életen át megfelelő alkalmazhatósága. A tanuló túlterheltségének elkerülése érdekében a felesleges információkat szűrni kell, mert az egészséges gyermek által spontán, ösztönösen elsajátított nagy mennyiségű információ és készség az autisztikus gyermek számára nehéz tananyagot jelent.

  Speciális módszerek az autista tanulók fejlesztésében
  - A nevelés, fejlesztés tervezése a mért szociális alkalmazkodás, fejlettségi kor, illetve a mért intelligencia szintje és a kommunikációs színvonal alapján történik, az egyenetlen képesség- és készségprofil, valamint tanulási képességek miatt egyénhez igazodó módon és a fejlődés erre alkalmas eszközzel (pl. fejlődési kérdőív) való folyamatos követésével.
  - Protetikus, segédeszközökkel berendezett környezet és eszköztár kialakítása (az időbeli és téri tájékozódás, vizuális információhordozók augmentatív kommunikációt segítő eszközrendszer kialakítása).
  - Speciális, egyéni motivációs és jutalmazási rendszer kialakítása.
  - Vizuálisan segített kommunikációs rendszer, a speciális környezeten belül és személyek között: beleértve a gyermek felé irányuló minden kommunikációt.
  - A fejlesztésben, tanításban és a viselkedésproblémák kezelésében alapvető kognitív viselkedésterápia módszereinek alkalmazása.
   
 5. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  ]Sziasztok!
  Remélem valaki tudja majd használni.
  Inkluzív nevelés
  Ajánlások autizmussal élő gyermekek, tanulók
  kompetencia alapú fejlesztéséhez​
  Matematika
   

  Csatolt fájlok:

 6. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Inkluzív nevelés
  Ajánlások autizmussal élő gyermekek, tanulók
  kompetencia alapú fejlesztéséhez​
  Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák
   

  Csatolt fájlok:

 7. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Inkluzív nevelés
  Ajánlások autizmussal élő gyermekek, tanulók
  kompetencia alapú fejlesztéséhez​
  Szövegértés-szövegalkotás
   

  Csatolt fájlok:

 8. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Inkluzív nevelés
  Ajánlások autizmussal élő gyermekek kompetencia
  alapú fejlesztéséhez​
  Óvodai nevelés
   

  Csatolt fájlok:

 9. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Fno
   

  Csatolt fájlok:

 10. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  "Babzsák"

  A "babzsák" játékos szociális-kommunikációs fejlesztő program, mely elnevezését az ismert eszközről kapta. Csoportos foglalkozás, amely átmeneti helyet foglal el az egyéni fejlesztés és a klasszikus frontális tanítási szituáció illetve a természetes élethelyzetek között. A "babzsák" helyzetben tanultak tehát elsősorban a különböző társas helyzetekben való részvételt alapozzák meg.
  Fejlesztési feladatok:
  1 Alapvető szociális-kommunikációs és kognitív készségek fejlesztése:
  – figyelem,
  – várakozás,
  – sorra kerülés kivárása,
  – testi közelség, testkontaktus elviselése,
  – közös tárgyra irányított figyelem,
  – preverbális készségek: szemkontaktus és mutatás használata a szociális kommunikációban,
  – a kommunikációs eszközök (beszéd, metakommunikáció, alternatív kommunikáció) funkcionális használatának tanítása,
  – a csoportos aktivitásban való részvétel szabályainak tanítása, a csoportba tartozás megértése a tanuló saját szintjén.

  2 Komplex, magasabb szintű szociális-kommunikációs és kognitív készségek fejlesztése:
  – a tantárgyakban és más programok keretében tanított készségek, ismeretek általánosítása, ismétlése, szinten tartása,
  – utánzás tanítása,
  – figyelem a beszédpartnerekre,
  – önmagáról és másokról való ismeretek tanítása,
  – információ és tapasztalatcsere tanítása,
  – szociális megértés, a "tudatteóriával" kapcsolatos készségek fejlesztése,
  – a metakommunikáció megértésének fejlesztése,
  – kritika és önkritika,
  – önkontroll, saját viselkedés szabályozásának tanítása,
  a tanult szabályok általánosítása stb.
   
 11. gyozok

  gyozok Állandó Tag

  Iránytű-Információs csomag autizmussal diagnosztizált gyermekek szüleinek

  Iránytű-Információs csomag autizmussal diagnosztizált gyermekek szüleinek
   

  Csatolt fájlok:

 12. gyozok

  gyozok Állandó Tag

  Autista a testvérem

  Egy kis átalakítás után word-ben a könyv. A hibákért elnézést...és egy kis szerkesztés is ráfér az esetleges nyomtatáshoz.Köszönet Nagyildikének.
   

  Csatolt fájlok:

 13. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Újra matek, jobb
   

  Csatolt fájlok:

 14. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Inkluzív nevelés
  Ajánlások autizmussal élő gyermekek, tanulók
  kompetencia alapú fejlesztéséhez​
  Életpálya-építés
   

  Csatolt fájlok:

 15. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Inkluzív nevelés
  Sérülésspecifikus eszköztár autizmussal élő
  gyermekek,​
  tanulók együttneveléséhez
   

  Csatolt fájlok:

 16. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Inkluzív nevelés
  Útmutató autizmussal élő gyermekek, tanulók együttneveléséhez​
  Módszertani intézményi útmutató
   

  Csatolt fájlok:

 17. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Havasi Ágnes:​
  Étkezési problémák autizmussal élő gyermekeknél
   

  Csatolt fájlok:

 18. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  autizmus / autizmus spektrum zavar​
  szakmai irányelvek
   

  Csatolt fájlok:

 19. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  tantervi és módszertani útmutató autista
  tanulókat oktató-nevelő többségi​
  általános iskolák számára
   

  Csatolt fájlok:

 20. tavicsaj

  tavicsaj Állandó Tag

  Munkahelyi készségek
  kialakításához szükséges szociális
  kogníciót fejlesztő csoportos​
  tréningek
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás