Az 50-ből 39 amerikai állam választási rendszerébe nyúltak bele az oroszok

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Június 14.

Melitta - 2017 Június 14, 03:23
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kiderült: olyan mértékű volt az orosz beavatkozás, hogy a teljes választási rendszert újra kell gondolni.

  Sokkal nagyobb mértékben nyúltak bele orosz hekkerek a tavalyi amerikai elnökválasztásba, mint azt eddig tudni lehetett. Az oroszok hozzáfértek választói adatbázisokhoz, és közvetlenül választási rendszerekhez is. A nyomozás során kiderült például, hogy Illinois államban a hekkerek megpróbálták törölni vagy megváltoztatni a választói adatbázisokat. A támadók azokhoz a szoftverekhez is hozzáfértek, melyeket a választás napján használtak a szavazatszámlálók és a választókat regisztrálók, és legalább egy államban hozzáfértek egy pénzügyi adatbázishoz is.

  Minderről a Bloomberg számol be három olyan forrásra hivatkozva, akik közelről ismerik a tavaly nyáron kezdődött kibertámadások ügyében indult nyomozásokat. Összesen 39 állam valamely választási rendszerét támadták az oroszok, ez az államok 78 százaléka.

  A támadások célja és kifinomultsága annyira aggasztotta az Obama-adminisztrációt, hogy közvetlenül Moszkvának jelezték, mit tapasztalnak – ilyenre korábban nem volt példa. A Fehér Házból csak októberben kétszer hívták a Kremlt a „vörös telefonon”, hogy feltárják, mennyit tudnak Oroszország érintettségéről az ügyben. Az amerikai diplomaták arra is figyelmeztették az oroszokat, hogy a támadások komoly nemzetközi konfliktushoz vezethetnek.

  Egy, az Intercept által nyilvánosságra hozott NSA-dokumentumból kiderül, hogy az amerikai hatóságok azt is vizsgálják, hogy Trump kampánycsapatából segítette-e valaki az oroszokat. A nyomozás ugyanakkor az amerikai választási rendszerek törékenységére is rávilágított. Az újabb részletek pont egy héttel az után derültek ki, hogy James Comey volt FBI-vezér arra figyelmeztette a Kongresszust: Moszkva nem fog leállni. "Amerika a célpontjuk – mondta vallomásában Comey. – Vissza fognak jönni".

  Oroszország hivatalosan minden vádat tagad, Vlagyimir Putyin is csak annyit mondott, hogy orosz bűnözők érintettek lehetnek a támadásokban, de hozzájuk a Kremlnek semmi köze nincsen.

  A Bloomberg felteszi a kérdést: ha egyszer az orosz hírszerzésnek hozzáférése volt a választási rendszerekhez, miért nem próbálták meg befolyásolni közvetlenül is a választás eredményét. Az egyik lehetőség, hogy az amerikai figyelmeztetés megtette a hatását, és nem mertek továbbmenni. Egy neve elhallgatását kérő amerikai hivatali forrás szerint viszont valószínűbb az a magyarázat, hogy a rendelkezésre álló pár hónap nem volt elegendő arra az oroszoknak, hogy érdemi befolyást tudjanak szerezni a rendszerek felett. Amerikában ugyanis több mint 7000 különböző közigazgatási egység bonyolítja le az elnökválasztást. Az is valószínű, hogy eredetileg sem a leadott szavazatokat szerették volna megváltoztatni, hanem a választói adatbázisok manipulálásával a választásokba vetett bizalmat szerették volna aláásni. A hadművelet ugyanis sokkal nagyobb volt annál, mint hogy néhány email feltörésével kényes információkat hozzanak nyilvánosságra.

  Egy másik amerikai hivatalnok pedig arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államoknak most három éve van felkészülni a következő elnökválasztásra.

  De hogyan derült ki?

  Illionoisban vették észre először, hogy valami nem stimmel. A választási irodában 2016 júliusában észlelték, hogy valaki engedély nélkül tölt le adatokat a szerverekről. A hekkerek a választói adatbázishoz fértek hozzá, melyek 15 millió szavazó minden személyes adatát tartalmazták, és ebből legalább 90 ezer ember adatait le is töltötték. Az illinoisi betörés adatai alapján kiderült, ugyanazok a hekkerek összesen 36 másik állam rendszerét is megtámadták, Floridában és Kaliforniában pedig az állammal szerződésben álló magáncégeket támadtak. Illinoisban megpróbálták törölni, illetve átírni az adatokat, ez azonban nem sikerült.

  Ez a típusú és mértékű beavatkozás a nyilvánosság számára új információ, amely messze túlmutat a kémkedésen vagy a hírszerző tevékenységen, amiről eddig tudni lehetett. A támadások komolyan aggasztották a Fehér Házat, sokkal veszélyesebbnek tartották mint a kiszivárgott demokrata-párti emaileket. Magáncégeket fogadtak fel, és mindent megtettek, hogy erősítsék a választási rendszerek biztonságát.

  Azt, hogy melyik államban mennyire volt sikeres az orosz támadás, nem tudni, a szövetségi FBI-nak ugyanis nincs automatikusan engedélye nyomozni a tagállamokban, és néhány állam megtagadta a teljes együttműködést.

  hacker.jpeg
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Június 14.

  1. udvarfy
   udvarfy
   De hogyan derült ki ? Azt hogy valakik letölltötték az még nembizonyiték , hogy Putyin volt ! Lehetett az Jóska-Pista is nem ??
   Furcsának találom , hogy az orosz hackerek ilyent megtudnak a NSA orraelött csinálni , hiszen az mindenkit leleplez , még a "legjobb barátnöt" is lehallgatták a Német Angela Merkelt , akkor a hülye oroszok heckkelnek meg amerikai Conputert ?? Na ne már .
   B.kárpáti és Jaszladany kedveli ezt.
  2. cdurmol
   cdurmol
   Ha Putyin megparancsolja nekik, akkor nem hülyék.
   B.kárpáti és Jaszladany kedveli ezt.
  3. udvarfy
   udvarfy
   Cdurmol , aha ! Ezt nemtudtam !!De holvan a hires amerikai cyber elharitás ? szabadságon ?? Nem Merkelt kéne lehallgatni , szerintem !
   Jaszladany kedveli ezt.
  4. setni
   setni
   Látod igazad volt hisz le is buktatták a behatolókat.
  5. udvarfy
   udvarfy
   Setni , hol ?? Kit buktattak le ?? Mondj már egy nevet !
   De nekem nehogy Ibiri Mityit emlitsed , az kérlek az IS pénzelöje !
   B.kárpáti és Jaszladany kedveli ezt.
  6. Ernoe
   Ernoe
   A Merkel "lehallgatásrol" nincsenek bizonyitékok azon kivül, hogy állitolag a Moszkvában politikai menedéket kapott Edward Snowden ezt 2013-ban állitotta. Ha Snowden jol kiismeri magát a német telefonhálozattal akkor az amerikait mégjobban kell ismerje és Putyin egészen biztos nem ad ingyen szállást egy menekültnek. :)
   -
   Merkelnek mint minden más polgárnak több handyje van, az állitolagos Snowden listán a "párt-telefon" száma van. Ezt szerintem rengeteg CDU képviselö megtudhatja egy listárol.
   -
  7. setni
   setni
   Honnan tudnék nevet mondani?
   Nem dolgozok az elhárításnál...
   DE, ha nem leplezték volna le akkor most nem beszélnénk róla.
  8. Ernoe
   Ernoe
   Kedves K.Gyula
   -
   Mit gondolsz hány magyar ember adatai kerültek a Nemzeti Kozultátio álltal az Orosz titkosszolgálat kezébe? :)
   setni kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   Aki nem kuldte vissza a nemzeti konzultacios kerdeseket annak biztos nem kerult orosz szerverre az adatai.
   setni kedveli ezt.
  10. udvarfy
   udvarfy
   Setni , hallottak róla , tudnak róla ! Ez mind mind 100%-os bizonyiték , hasonlóan a tonkini-öbölre meg az iraki ide-oda furikáló vegyifegyvereket elöállitó teherautokról ugye ! ? Hiszen ezzekt ezer %-an bemutatták pl. az UN gyüllésen egy háborut és a mai közel-keleti helyzetett elinditani kiélezni ! Aztán csak kiderült , hogy az mind hazugságra épült , akkor most mesélj , hogyan is van ez ?? Ha többször hazudok naponta akkor majd évekután valóság lesz belölle ??
   B.kárpáti és Jaszladany kedveli ezt.
  11. 379
  12. setni
   setni
   Csak szunyókált, majd most felpörög...
   tornando kedveli ezt.
  13. setni
   setni
   Addig jár a korsó a kútra míg el nem törik.
  14. 379
   379
   tegyük fel, hogy igaz és az amerikai válsztások befolyásolása a jéghegy csúcsa ... akkor mi a helyzet az amerikai bankokkal, telekommunikációval, atomerőművekkel mindent az oroszok irányítanak?
   Jaszladany kedveli ezt.
  15. tornando
   tornando
   Nem is az amik a legügyesebb kiber hadviselők.Az oroszok és a kínaiak legalább olyan jók.
   Merkelt lehallgatni nem kiber ügy.
   Az csak sima hagyományos kémkedés
  16. tornando
   tornando
   Vagy igaz vagy nem, de lehet.
   Na de mi a helyzet akkor, mondd te.
   Kicsit talán elragadott a fantáziád.
  17. 379
   379
   Csak eszembe jutott a Stuxnet vírus ami ipari folyamatirányító rendszereket támad, az iráni urándúsítókat ferőzték meg vele.... pár éve volt hír.
   Jaszladany kedveli ezt.
  18. tornando
   tornando
   Ez nevezik bakugrásnak.
   A közös pont ha jól látom hírszerzés hazugságai.
   udvarfy kedveli ezt.
  19. tornando
   tornando
   No ennél te tovább mentél:a teljes gazdaság. (bankok) és a teljes számítógépes rendszere feletti irányításról,(műholdak irányítása pályamódosítás... stb)beszéltél.
   Ebben ragadott el a fantáziád.
   Vagyis bármi történik az amiknál mindent idegenek irányítanak.
   setni kedveli ezt.

Megosztás