Az M1-esen pánikhangulat alakult ki" - hogyan látták a hókáoszt az osztrák segítők?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Március 16.

Melitta - 2013 Március 16, 16:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  hokotrok.jpg

  Az osztrák segítők nem csak arról gondoskodtak, hogy az emberek ne fázzanak és ne éhezzenek, hanem lelki segélyt is nyújtottak a pánikba esett autósoknak és családjaiknak a magyar utakon - számol be a Heute.at osztrák lap a március 15-i mentésről.  "Sokan kritizálák a magyar hatóságok tétlenségét, operett-hadseregnek nevezve a magyar honvédséget, ami még arra sem képes, hogy a hóban rekedt embereket kimentse" - fogalmazott a lap.


  A Magyar Hadsereg T-72-es harckocsikkal és lánctalpasakkal segítette a mentést pénteken - számolt be a Heute.at osztrák lap, mely szerint a probléma az volt, hogy a magyarok Budapestről dolgoztak, ami azt jelentette, hogy azokat mentették először, akik a 100 km-es dugó a magyar fővároshoz közelebb eső részén akadtak el. Az osztrák határ közelében ragadtakhoz csak szombaton érnek el - írta péntek este a lap. Gerry Foitik, az osztrák Vöröskereszt mentőcsapatának vezetője a pénteki hangulatot "a helyzetnek megfelelően rossznak" írta le.


  "Pánikhangulat"


  Az M1-esen pánikhangulat alakult ki, a budapesti osztrák nagykövetségen és az osztrák autóklub központjában folyamatosan csörögtek a telefonok. Sokaknál elfogyott, vagy nem is volt élelmiszer, kifogyott a benzin. Az osztrák Ö3 rádió magyar nyelven is adott le közlekedési híreket a lap beszámolója szerint.


  Az osztrák Vöröskereszt péntek délután 60 munkatársát küldte Magyarországra, akik teát, takarókat, üzemanyagot, csokoládét és gyógyszereket osztottak szét a hóban rekedteknek. A helyszínen azt tapasztalták, hogy a helyzet egyhamar nem oldódik meg, ezért erősítést kértek.


  "A magyar segítők 100 km-rel arrébb voltak"


  Az osztrák segítők nem csak arról gondoskodtak, hogy az emberek ne fázzanak és ne éhezzenek, hanem lelki segélyt is nyújtottak a pánikba esett autósoknak és családjaiknak. "Erre nagy szükség volt, a magyar segítők 100 km-rel arrébb voltak, az ígértet, miszerint nemsokára hazajuthatnak, hamisnak bizonyult" - írja a lap.
  Gerry Foitik azt kérte az autósoktól, hogy őrizzék meg nyugalmukat és fogjanak össze a többi autóssal. "A dugóban álló autó óránként egy liter üzemanyagot fogyaszt, 20 óra alatt tehát 20 litert. Segítsetek autóstársaitoknak, engedjétek, hogy átüljenek hozzátok, ha kifogyott a benzinük" - kérte az osztrák Vöröskereszt vezetője a várakozóktól.


  Sokan kritizálák a magyar hatóságok tétlenségét, operett-hadseregnek nevezve a magyar honvédséget, ami még arra sem képes, hogy a hóban rekedt embereket kimentse - fogalmaz az osztrák lap.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Március 16.

  1. maresz1975
   maresz1975
   a mai nap is elég rossz volt nálunk..
  2. Monkeymama
   Monkeymama
   Pintér nem csak öntömjénező volt, hanem egyenesen letolta a "felelőtleneket" akik ilyenkor kimentek az utakra. Képes volt még azt is mondani, hogy akik kint ragadtak az utakon azok nem látják tisztán a helyzetet, majd ők megmondják mi a helyzet mert ők azért vannak ott. No ez is csak őt/őket minősíti. :mad:
  3. Macintosh
   Macintosh
   Azon gondolkodom, olvasva a hozzászólásokat és ismerőseim tapasztalatait is tudva (én nem indultam el, mert -lehet, hogy más filmet néztünk, de - sokszor és sok helyen felhívták az emberek figyelmét, hogy ne tegyék), hogyan kellett volna kezelni a kialakult helyzetet. A 100 km/óra körüli szél pillanatok alatt alakított ki hóátfúvásokat, a lerobbant és megállásra kényszerült autók elfoglalták a leálló sávokat. Mivel és hogyan kellett volna szabadon hagyott leállósáv nélkül odajutni? Ha a karambolok és torlódások előtt megtiltják az autópályára való felhajtást, akkor meg még rettenetesebb a diktatúra és nem csak sajtószabadság nincs, hanem már szabad mozgás sem. Valahogy az időjárást kellett volna megfékezni. Ha csak azok kelnek útra, akinek halaszthatatlan volt, nem lettek volna ennyien, talán a mentés is könnyebb és gyorsabb lett volna. Szinte nincs olyan dolog, amit ne lehetne jobban csinálni. Nekem már annyira uncsi állandóan az államot szidni a saját felelősségen való elgondolkodás helyett. Az osztrákok hókotrói nagyon helyesek voltak, látszik a képeken, a civilek segítsége megható, és végül csak kiszabadított mindenkit a jóisten, meg egy kicsit besegítettek neki a katasztrófa-védelmisek, rendőrök, tűzoltók. Én azért a kiszabadítottak nevében nekik is köszönöm.
  4. most
   most
   nincs olyan dolog, amit ne lehetne jobban csinálni, ... valóban .... és a sógorok mért állították h az utakon pánik és fejetlenség uralkodott,
   ha a kormány elégedett saját ténykedésével?

   mert én értem ,csak h válaszoljak .. ezt az össznépi utálatot épp az öntömjénezés és a bajban lévők hibáztatása miatt kapta a kormány
   vissza mutogattunk össznépileg ...

   és egy hétig áram nélkül lenni télvíz idején sztem szintén katasztrófa kategória ....


   egyébként csodálatos dolog h senki nem halt meg
  5. labeo
   labeo
   Mi is érintettek voltunk. Sopronba indultunk volna. Csütörtök délutántól álltunk az M1-en Győr előtt nem sokkal. Másnap reggel a személyeket kimenekítették és visszavittek Tatabányára. Az autó csak szombat délelőtt szabadult ki. Szerencsére volt benzinünk, így fűtöttünk, de innivalónk nem. Ott ugyan semmi hír utól nem ért minket. Egész éjjel a rádió nem mondott be semmilyen infót. Ez volt a legrosszabb!
  6. FLAMINGO
   FLAMINGO
   A fene tudja...
   Ha én fizetek valami használatért (autópályadij), akkor elvárhatom, hogy
   • tartsák tisztán,
   • nem naprakész, hanem percrekész tájékoztatást kapjak az (út) állapotáról az internet korában,
   • amennyiben a forgalom biztonsága nem megfelelő - időben állitsák le azt.
   Ezzel szemben a hótoló ekéket leszerelték (pedig magad is irod, hogy " sokszor és sok helyen felhívták az emberek figyelmét"), a katasztrófavédelem sehol (már azt sem értem, hogy miért védeni kell és nem elháritani, sőt megelőzni), a vezetés sehol (jó pár órán keresztül).
   Teljes mértékben egyetértek, de a "Mézga család" időjárásirányitó szerkezetén kivűl még nem láttam eszközt amivel megtehetnénk.;)
   Ha azt vesszük - mindenkinek halaszthatatlan dolga volt.
   Én nem nagyon ismerek senkit aki a 400 Ft/l feletti benzint feleslegesen pazarolná.
   Persze, ha az állam fizeti (kormányszóvivő, MTA elnök, megyei főkapitány...), akkor lehetnek "felelőtlen emberek" akik fittyt hánynak a figyelmeztetésre
   Egyesek a munkából szerettek volna hazajutni, mások,meg a halasztahatlan hosszú hétvégéjüket próbálták megélni, amit talán már fél évvel ezelőtt elterveztek.
   Az árut szállitani kell (mondjuk kamionstop sem volt elrendelve).
   Na ezzel is egyet tudok érteni.
   Csak akkor azt nem értem, hogy az állam miért ir elő katasztrófavédelmi tervet, az ahhoz "igénybe vehető személyek polgármester általi nyilvántartatását", létrehoz egy szervezetet kifejezetten erre a feladatra (OKF)...és nem folytatom a felsorolást, pedig a költségvetési háttere is megérne egy misét.
   Meg talán köszönet illet pl. azt a 3 helyi rádiót, akik kérés, előirás...stb. nélkül összekapcsolódtak és folyamatosan 52 órán keresztül látták el a "zemberek"-et infóval, valamint szervezték is a dolgokat.
   Ja és véletlenül ők arra is gondoltak, hogy az utakon nem csak magyarok, hanem külföldiek is rekedtek, akik nem beszélni magyar, ezért vagy 8 nyelven teritették az infót (az angolt pl egyenesen Londonból egy volt kollégájuk révén).
  7. echo
   echo
  8. Klara46
   Klara46
   Senkit nem küldtek el a felelős vezetők közül.Akik legtöbbet segítettek azok a civil emberek voltak.A mi falunk is el volt zárva a külvilágtól,az itt élők gépekkel,kézi erővel tették járhatóvá az utat-
  9. 4tuneakabenji
  10. marczali
   marczali
   ekkora káosz rég volt ebben az országban...
  11. George30
   George30
   Mikor nem volt az :)

Megosztás