Balaton mindenes

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Magyar Nagyhajós Jolle Országos Bajnokság, Fonyód

Magyar Nagyhajós Jolle Országos Bajnokság

A verseny helye: Fonyód - Port Lacaj.
A verseny ideje: 2011. július 7 – július 12.
A verseny célja: Magyar Bajnoki cím elnyerése a 15-ös Jolle osztályban,
Magyar Bajnoki cím elnyerése a 25-ös Jolle osztályban,
Flottabajnoki cím elnyerése a Klasszikus 25-ös Jollék számára.
A verseny rendezője: MVSZ, a TVSK Fonyódi Telepe, 25-ös Jolle Flotta.
 

Csatolások

  • 15-ös túrajolle bajnokság.jpg
    15-ös túrajolle bajnokság.jpg
    4.5 KB · Olvasás: 4
  • lázadó 25-ös túrajolle.jpg
    lázadó 25-ös túrajolle.jpg
    7.8 KB · Olvasás: 4

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A balatoni időjárásra vonatkozó népi megfigyelések

A balatoni időjárásra vonatkozó népi megfigyelések


Tartós északi és keleti szél derült időt hoz.

Somogy derül, bocskor merül.

Ha napnyugtakor az égalja vörös, szél várható.

A vörös égbolt napnyugtakor, jelzi a másnapi időjárás változást.

Ha az égbolton pislognak a csillagok, szeles idő várható.

A déli szél esőt hoz.

Ha a fecskék alacsonyan szállnak, eső várható.

Ha a tulsó part közelinek látszik, rosszra fordul az idő.

Ha csípnek a legyek, eső várható.

Ha a túlsó part homályba vész, jó idő lesz.

Ha nagyon hangosan kuruttyolnak a békák, eső lesz.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Balatoni legendák

A balatonudvari temető:


(forrás: Geographic.hu)

Titok övezi a balatonudvari szív alakú sírköveket: senki sem tudja, hogy miért ilyen formájúra faragta őket a mester. A régi temető 63 szív alakú fejfája 1800–1850 közötti évekből származik. A helyi monda szerint a kőfaragó szerelmét elragadta a viharos Balaton, aki a halott lány iránti, soha nem múló szerelmét álmodta szív alakú kövekbe.



balatonudvari_szivtemeto.jpg
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Július 14-én rajtol a 43. Kékszalag mezőnye Balatonfüredről

Július 14-én rajtol a 43. Kékszalag mezőnye Balatonfüredről

2011.07.05. 08:35 • Július 14-én, csütörtökön 9.00 órakor rajtolnak a legnagyobb magyar vitorlásverseny, a Kékszalag résztvevői a Balatonfüred előtti rajtvonalról. A hagyományos Balaton-kerülő regatta fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök. A versenyt rendező Magyar Vitorlás Szövetség óvatos becsléssel több mint ötszáz résztvevőt vár a versenyre - hangzott el a verseny csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A 43. Kékszalag legnagyobb kérdése újra: megdőlhet-e az 1955-ben felállított Kékszalag-rekord, amelyet a Nemere II. 75-ös cirkáló tart, amely a légvonalban 145 kilométeres távot 10 óra 40 perc alatt teljesítette. A verseny legnagyobb esélyesei persze a modern hajók, közöttük is elsőként a Budapest Bank (Lisa), amelynek kormányosa, Litkey Farkas már kilencszer nyerte meg a regattát. "Legalább ilyen fontos azonban az a sportteljesítmény, amelyet a lassúbb hajók legénysége nyújt, akik sokszor másfél-két napot töltenek az időjárás viszontagságainak kitéve a vizen" - mondta Szoják Balázs, a Kékszalag főrendezője. A Kékszalagot immár negyedik alkalommal egy ifjúsági verseny, a Kékpántlika előzi meg. A Balatonfüred-Tihany-Balatonfüred távon a vitorlás utánpótlás fiatal reménységei küzdenek meg a leggyorsabb hajó címéért. A Kékszalag eseménysorozat július 13-án kezdődik a Kékpántlikával.



A hagyományokkal szakítva, csütörtökön rajtol a Kékszalag mezőnye a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távon. A szél függvényében a legjobbak befutására csütörtök este és éjjel számítanak az erre az alkalomra kivilágított célvonalon a balatonfüredi móló előtt. Ezután szombat reggel kilenc óráig lehet még érvényesen célba érni. A vitorlás verseny mellett az érdeklődőket parti programokkal is várja az eseményt szervezője. A balatonfüredi mólónál keddtől vasárnapig vitorlás falu és borfalu valamint kézműves kiállítás, csütörtökön műrepülő bemutató várja a látogatókat. A Kékszalag szervezői idén egy jótékony cél mellé is odaálltak. A verseny rendezői a Hospice Alapítvány gyermekhospice tevékenységét támogatják, és felhívták a résztvevő versenyzők figyelmét, hogy a nevezéskor maguk is járuljanak hozzá ehhez a nemes célhoz.
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Jékely Zoltán: A Balaton villámai

Újból egy szép vers a Balatonról

Jékely Zoltán: A Balaton villámai


Ne rémüldözz, ne reszkess,
csak ámuló szemet meresztgess:
e parazsat fúvó lovak,
fűrészes krokodil-fogak,
e tarajos-sárkány-gerincek,
torkuk tüze, mely meglegyintget,
a láng-létrák, melyek fölötted
víztükröt éggel összekötnek,
a sistergések, csattanások,
dördülések és mordulások,
melyek rángatják a világot,
s a szived morzsolják e kései
vad alkonyatban –
egy őrjöngő titán megfoghatatlan,
félpercnyi rögtönzései.
[1971]
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Paloznak

Paloznak


Paloznak a Balaton északi partján a Bakony hegység déli lábánál fekszik. Az erdőkkel borított lankás domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a tóra. A falu utcái a Balaton partjától a domboldalakon lévő szőlőkön keresztül, a falut védően övező erdőbe futnak. Ezek az adottságok eredményezik, hogy kivételes mediterrán klíma alakult itt ki, ahol kora tavasztól késő őszig élvezhetjük a tiszta levegőt, a napfényt. Sportolási lehetőségek, templomi hangversenyek, képzőművészeti tárlatok, és a szeptember utolsó hétvégéjén tartandó hagyományos FALUNAPOK, szüreti felvonulás, és utcabál, várja az ide látogatókat.


Paloznak legfőbb idegenforgalmi vonzereje a Balaton-felvidékre jellemző hagyományos falusi hangulat. A falu 1998-ban Hild-érmet kapott azért, mert a település fejlesztése a hagyományos értékek megőrzése mellett történt. Paloznak nevezetes épületei közé tartozik az Árpád-kori katolikus templom gótikus részleteivel, a református harangláb, a népi építészet hagyományos stílusjegyeit őrző egykori Diószegi-ház, a Pongrácz-kastély.

Egy nagyon szép videó felvételt szeretnék bemutatni Palóznakról, gyönyörű aláfestő
zenével.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/j5QmIATZLso" allowfullscreen="" frameborder="0" height="260" width="300"></iframe>


 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Paloznak, Pongrácz kastély

Pongrácz kastély, Paloznak

A ház valószínűleg az 1700-as évek második felében barokk stílusban épült. 1860-ban átépítették, bővítették. 1894-ben vásárolta meg Pongrácz Jenő koronaügyész. A szükséges javítást, átalakítást1927-ben végezték. Ekkor kapta az épület “mediterrán” stílusát. A ház képével 1930 táján paloznaki képeslap is készült. A háznak igen nagy méretű pincéje van, melyből rejtett csigalépcső vezet a felső lakószint falszekrénynek álcázott kis helyiségébe.

medium_44113211.jpg

 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
BÁN Magdolna festő

BÁN Magdolna
festő
(Veszprém, 1940. október 26.–)



A 60-as évek elején újságírói és fotóriporteri tanulmányokat végzett. Munkatársa volt a Muzsika és a Hungarian Foreign Trade nevű folyóiratoknak. 1964-ben férjhez ment a világhírű karmesterhez, Lamberto Gardellihez, akivel Amerikába távozott. Jelenleg Luzernben él. 1974-ben kezdett el festeni. Ugyanettől az évtől tagja a Morges-i székhelyű H. Rousseau-csoportnak, amely Európa, Észak- és Latin-Amerika 50 naiv művészét választotta soraiba. 1984-91 között több ízben nyert díjat a "Prix Suisse Peinture Naive International" versenyén, minden esetben Magyarországot képviselve. 1985-ben rendezték első magyarországi kiállítását Kecskeméten. Érett művészként fedezte fel az Alföld tájának szépségét, amely mint téma gyakran visszatér festményein. Újabb alkotói periódusában - amelyet álomrealizmusnak nevezhetnénk - a képzelet és a valóság ellentétét próbálja meg feloldani. Motívumai gyakran szerepelnek kalendáriumokban, UNICEF-képeslapokon, könyvek címlapján, valamint mese- és tankönyvek illusztrációjaként.

Tihany álmaimban c. képe

balaton-Ban-Magdolna-tihanyalmaimban1.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Paloznak, református harangláb

Paloznak, református harangláb

Amilyen egyszerű, olyan szép, mint a kis présház a kastély mellett. :D
A XIX. sz elején épült gúla alakú tetővel, félköríves ablakokkal a négy égtáj felé.
Teteje fazsindely borítású.


26705465.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Habsburg Ottó, Paloznak díszpolgára

Habsburg Ottó

<table class="contentpaneopen"> <tbody><tr> <td valign="top">
Otto_Habsburg_001.jpg



Kilencvennyolc éves korában meghalt Habsburg Ottó főherceg, Plaloznak díszpolgára.

Hétfő reggel bajorországi otthonában elhunyt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár fia. Habsburg Ottó, aki kilencévesen vált a Habsburg-család fejévé, 1961-ben mondott le trónigényéről, azóta az európai egység megteremtésén dolgozott, 98 éves volt. Habsburg Ottót Bécsben temetik el, de úgynevezett Szívurnáját a Pannonhalmi Apátságban helyezik el.

"Békésen elaludt" - idézte a DPA német hírügynökség a család egyik alkalmazottját. A Páneurópai Unió volt elnöke, az Európa Parlament volt alelnöke hétfő reggel hunyt el otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben.

Habsburg Ottó német, osztrák és magyar állampolgár is volt, hat nyelven beszélt. Húsz évig - 1979-től 1999-ig - a bajor Keresztényszociális Unió képviselője volt az Európai Parlamentben, ahol rendszeresen kiállt a kelet-európai országok érdekeiért, a kisebbségi jogokért.
Habsburg Ottó temetése Bécsben lesz, a Kapucinoso Templomában, július 16-án - közölte a hétfőn fia titkásága. Ezzel pontosították azt a korábbi értesülést, amely szerint az utolsó magyar király fiát Pannonhalmán temetnék el. A család közleménye szerint Pannonhalmán csak az úgynevezett Szívurnát helyezik el, szűk családi körben. Mindez Habsburg Ottó kérésére történik - tudatták. Pannonhalma igen közel állt ugyanis a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven. Habsburg Ottót hét gyermeke, 22 unokája és két dédunokája gyászolja. Felesége, Regina tavaly februárban halt meg.


Habsburg Ottó (Reichenau an der Rax, Ausztria, 1912. november 20.Pöcking, Németország, 2011. július 4.), teljes nevén Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen, politikus, közíró, az Európai Parlament volt tagja, az utolsó Habsburg-trónörökös. Bár a 20. század első felében az uralkodóházat valamennyi egykori országában megfosztották a tróntól és mindegyik köztársasággá is alakult, Ottó évtizedekig trónkövetelőként lépett fel, és csak 1961-ben mondott le az osztrák trónra vonatkozó igényéről. A monarchisták azonban ezután is I. Ottó osztrák császárt, a magyar legitimisták II. Ottó magyar királyt tisztelték személyében.[
</td></tr></tbody></table>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
VÁGFALVI Ottó festő, (Szerencs, 1925. augusztus 30. - )

VÁGFALVI Ottó festő, (Szerencs, 1925. augusztus 30. - )

Tájképeinek visszatérő tárgya a Balaton vidék évszakonként változó arculatának bemutatása. Műveinek hatását a formák redukciójával, a színek kifejezőerejének fokozásával éri el.


Több hazai és külföldi kiállításon szerepelt. Alkotásai a Magyar Nemzeti Galériában, a tokaji, keszthelyi, a szerencsi múzeumokban és több köz- és magángyűjteményben megtalálhatók.


Víz part c. festménye
vagfalvi_otto_vizpart.jpg


Kék-hegy c. festménye
vagfalvi_otto_kek_hegy.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Fúvóstalálkozó a Balatonon

Fúvóstalálkozó a Balatonon


fuvos190.jpg




1981-ben kezdődött története óta Magyarország legnagyobb fúvóstalálkozójává fejlődött.
A Balaton M. & K. Egyesület Fúvós-zenekarának rendezvénye. Alapvetően meghívásos rendezvény. Előnyt élveznek azok a zenekarok, melyek már több alkalommal résztvevők voltak. Új résztvevők, ajánlások, szimpátia vagy valamilyen egyéniség alapján kerülhetnek a meghívottak közé.
A találkozó mottója: "Legyen ez a résztvevő zenekaroknak kirándulás a Balaton mellé fellépesekkel egybekötve, oldott hangulatban megmérettetés nélkül, a szakmai igényességet megtartva. Kerüljenek meghívásra az egészen kezdőktől a "profik"-ig, egyik lássa mivé lehet a másik, hogy miből lett."A rendezők alapvető feltételnek tekintik a barátkozási hajlamot, az egymást segítő és megbecsülő gondolkozást, ezzel elősegítve az egyetemes amatőr fúvószenei mozgalom fejlődését, a hazai és külföldi kapcsolatok bővülését minden résztvevő számára.

Fúvóstalálkozó a Balatonon, I love You too!!!

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/0Ut4bJbfRNA" allowfullscreen="" frameborder="0" height="220" width="260"></iframe>
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
A Balaton nyárfás partját-Lente Lajos

Egy gyönyörü magyarnóta a Balatonról

A Balaton nyárfás partját-Lente Lajos

A Balaton nyárfás partját mossák a hullámok.
Őszi estén álmodozva mindig arra járok.
Keresek egy boldog tavaszt, pedig elszállt régen.
Úgy mint az a futófelhő odafent az égen.

De szeretném azt a tavaszt újra megtalálni.
Egy kis csokor ibolyával valakire várni.
/:Csókjaim közt <st1:City w:st="on"><st1:place w:st="on">minden</st1:place></st1:City> szálát, rászórnám hajára.
Leköltözne az örök nyár a Balaton partjára.:/

Ahol énekelnek nyugodt lehetsz
rossz embereknek nincsenek dalaik
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Kalandozás a Zala-csatorna és a Kis-Balaton vizén - videó

Kalandozás a Zala-csatorna és a Kis-Balaton vizén - videó Wagner Krisztina munkája

<iframe class="mrplayer" src="http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?archive=8369" height="280" width="320" scrolling="no" frameborder="0" border="0"></iframe>
 

wiccza

Állandó Tag
Állandó Tag
<iframe width="250" height="217" src="http://www.youtube.com/embed/PIViATSxTOI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Szeretettel küldöm üdvözletemet Balatonszéplak felsőről!

 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
20. Nemzetek Fesztiválja Magyarország

20. Nemzetek Fesztiválja Magyarország, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonberény, Marcali.

Felléptek:Musikzug der Freiwilligen Feuerwehr (D), Folklorni Ansabl, Grubišno Polje Daruvar (HR), Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar, Barcsi Fúvószenekar, Musikverein Metzerlen (CH), Nyúli Majorett (H), Sárvári Koncert Fúvószenekar (H), TC Fidelia Eicherscheid (D), Spielmannszug der TSG Hamburg-Bergeedorf (D), Löfan Mazsorett, Orkiestra Deta OSP Kobylin (PL), BALATON M. & K. Fúvószenekar, Klarälvsblåset Värmland (S)

<iframe width="260" height="240" src="http://www.youtube.com/embed/s544_YrFPAU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
Oldal tetejére