Hírek Biztonságosabb nikotinalternatívákat mutattak be, amelyek a dohányzási arány jelentős csökkenéséhez vezetnek

Az elektronikus cigarettát bevezető országokban, mint például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában és Új-Zélandon, a dohányzási arány a globális átlag felére esett vissza.

A Tholos Foundation a japán székhelyű Pacific Alliance Institute-tal és a svédországi Scantech Strategy Advisors tanácsadó céggel együttműködésben a mai napon közzétette a Safer Nicotine Works (A biztonságos nikotin működik) című szakpolitikai tanulmányát arról, hogy hogyan csökkentette sikeresen Svédország és Japán a dohányzási arányt biztonságosabb alternatív nikotintermékek bevezetésével.

A Safer Nicotine Works az orálisan adagolt nikotin és a hevített dohány dohányzási arányra gyakorolt hatásait vizsgálja Svédországban és Japánban. A tanulmány a Vaping Works (Az elektromos cigaretta működik) című jelentést követi, amely négy ország elektronikus cigarettával (vape) kapcsolatos tapasztalatait tanulmányozta. Az utóbbi azt találta, hogy az elektronikus cigarettát bevezető országokban, mint például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában és Új-Zélandon, a dohányzási arány a globális átlag felére esett vissza.

Japánban a hevített dohánytermékek bevezetése először figyelemre méltóan 30 százalék alá csökkentette a férfiak dohányzási arányát, megfordítva a korábbi stagnálást. Svédország 5,6 százalékos dohányzási rátájával egy éven belül füstmentes lesz. A dohányzás közelmúltbeli visszaesését a 2019-ben bevezetett nikotinos tasakok elterjedésének tulajdonítják.

A Tholos Foundation által végzett kutatás szerint a fogyasztók mindkét országban biztonságosabb alternatívákra térnek át. A döntéshozók kulcsszerepe abban rejlett, hogy biztosítsák, hogy ezek az alternatívák elérhetők és életképesek legyenek. Az adatok megerősítik, hogy a biztonságosabb nikotin jelentősen segíti a dohányzásról való leszokást. A biztonságosabb nikotintermékekkel, mint amilyen az elektromos cigaretta, a hevített dohány, a nikotinos tasakok és a snüssz, a dohányzás aránya gyorsan csökken.


Svédország és Japán tapasztalatai, akárcsak az Egyesült Királyságban, Kanadában, Új-Zélandon és Franciaországban, azt igazolják, hogy ha az emberek biztonságosabb termékekhez férnek hozzá, hatalmas számban választják azokat. Most már rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy felvegyük a káros magas dohányzási arányok elleni küzdelmet: a kormányoknak szerte a világon támogatniuk kell polgáraikat, hogy jobb választást hozzanak

– mondta az eredményeket kommentálva a Tholos Foundation alelnöke, Lorenzo Montanari.

A dohányzási arányok csökkentésében elért svéd és japán siker rávilágít az átfogó dohányzásszabályozási stratégiák hatékonyságára. A közegészségügy előtérbe helyezésével szabályozták az alternatív nikotintartalmú termékeket. Svédország és Japán tapasztalatai kulcsfontosságú tanulságokkal szolgálnak a dohányzás visszaszorítását és a dohányzásmentes alternatívák ösztönzését célzó nemzetek számára. A biztonságosabb alternatív nikotintartalmú termékekhez való hozzáférés lehetővé tételével, valamint megfelelő szabályozások bevezetésével az országok jelentős mértékben javítják a közegészségügyi eredményeket.

1699586428685.jpeg
 

Új kutatás: az e-cigaretta is káros az egészségre​

Egy friss amerikai kutatás szerint, a vizsgált elektromos cigaretták gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is.


Az elmúlt években jelentősen megnőtt a füstmentes e-cigaretták népszerűsége, ezen belül a hevítéses technológiát használó termékeké. Utóbbiról azt kell tudni, hogy a hevítés a füst nélküli technológiák egyik csoportja, de nem e-cigaretta. A fő különbség, hogy az e-cigaretták (vape eszközök) esetében jellemzően nikotin tartalmú folyadékot, míg a hevítéses technológiánál valódi dohányt hevítenek. A hevítéses technológia nem a „nikotinpótlás” elvére, hanem az égési folyamat kizárására helyezi a hangsúlyt. Az így létrehozott rendszer dohánytöltetet hevít fel 350 Celsius fokra, szemben a hagyományos cigaretta akár 850 Celsius fokos égési hőjével. Az alacsonyabb hevítéssel elvileg csökkenhet az égés során keletkező káros és potenciálisan egészségkárosító anyagok mennyisége.
A gyártók szerint a füstmentes technológiák biztonságosak, és nem jelentenek veszélyt az egészségre. Egyes orvosi tanulmányok szerint azonban e termékek használata során több nikotin, szén-monoxid és egyéb mérgező vegyület jut a légzőszervrendszerbe, mint a hagyományos cigaretták használatakor. Akárhogyan is van, az biztos, hogy a tudományos konszenzus szerint, a füstmentes technológiák hosszú távú hatásai jelenleg nem ismertek - olvasható többek között a New York-i Egyetem orvosi karának közleményében, amelyet az EurekAlert közölt.
Magyar vonatkozású hír, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai a közelmúltban arra hívták fel a figyelmet: a hevítéses, új generációs e-cigaretták is ugyanolyan függőséget okoznak a bennük lévő nikotin miatt, mint a hagyományos cigaretták, illetve megemelik a szívfrekvenciát, a vérnyomást is.

Gyulladást is okoz​

A fenti képet árnyalja egy új kutatás, amely szerint az e-cigaretta nemcsak a nikotinfüggőség miatt káros az egészségre, hanem a bennük lévő folyadék miatt is. A Medical News Today által szemlézett tanulmány szerint, a vizsgált termékek - pontosabban a folyadékból hevítéssel keletkező, ki- és belélegzett aeroszolok - gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is. A kifújt vízpára ugyanis propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített.

A kutatók egérkísérletekben vizsgálták az e-cigarettában lévő aeroszolok hatásait az egerek különböző szerveire, illetve azt is górcső alá vették, hogy az ízesített termékek miként járulnak hozzá az ilyen hatásokhoz. Az Egyesült Államokban jelenleg legnépszerűbb vape termékekre, és azok ízesített változataira – a mentára és a mangóra – koncentráltak. Az USA-ban egyébként több mint 12 millió felnőtt használ e-cigarettát, legtöbben a 18-24 éves korosztályból (2 millióan), és utóbbiak közel 85 százaléka ízesített e-cigarettát szív. A kutatás célzottan a legveszélyeztetettebb korosztály által kedvelt termékeket vizsgálta.
A kutatók azt találták, hogy a nagy dózisban, hosszan adagolt e-cigaretták – naponta háromszor 60 percig, egy-három hónapon keresztül – minden vizsgált egérszervben megemelték a gyulladásos markereket, különösen az agyban. Változásokat fedeztek fel a génexpresszióban a motivációval és a jutalom feldolgozásával összefüggő agyi területen. A szöveti változások összefüggésbe hozhatók a függőségi viselkedéssel, a szorongással és a depresszióval, amelyek további szerhasználatot és függőséget válthatnak ki.

A menta ízesítésű károsabb​

A vastagbélminták fokozott gyulladásos génexpressziót mutattak, ami a gyomor-bélrendszeri betegségek fokozott kockázatára utal. Ugyanakkor a szívszövetekben csökkent a gyulladás szintje, ám a kutatók úgy vélik, hogy mindez az immunvédelem „elnyomására” utalhat, ami a szívet fogékonyabbá teszi a fertőzésekre. Érdekesség, hogy a mentás ízesítésnek kitett egerek szíve szignifikánsan érzékenyebb volt a bakteriális tüdőgyulladás egyes hatásaira, mint a mangó ízű aeroszoloknak kitett egereké.
 
A Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az e-cigaretták használata növeli a különböző szív- és tüdőbetegségek kockázatát, különösen veszélyes a fejlődés alatt álló tinédzserek agyára, és károsíthatja a növekvő magzatot.

A fiatalok körében különösen népszerűvé vált az e-cigaretta használata, és egy friss tanulmány azt is megállapította, hogy a tendencia ijesztő méreteket ölt. A kutatásban 14 560 kamaszt kérdeztek meg, és mint kiderült, 75 százalékuk már használt nikotint, marihuánát vagy mindkettőt tartalmazó e-cigarettát. A magukat e-cigaretta-függőnek nevező fiatalok aránya egy év alatt 3,6-ról 8 százalékra emelkedett.


A WHO álláspontja szerint az e-cigarettát a dohánytermékekhez hasonlóan forgalmi adóval kellene sújtani, és korlátozni a reklámozását.

Veszélyben a tinédzserek​

Az e-cigaretta káros az egészségre, és nem biztonságos. Jelentős veszélyt jelent a növekvő magzatra és azokra a passzív dohányosokra, akik ki vannak téve a nikotin és más kémiai vegyületek egészségkárosító hatásának. Különösen nagy kockázatot jelent a tinédzserek körében terjedő e-cigaretta-használat, mivel a nikotin erősen addiktív vegyület, és a fejlődő agyra hosszú távon rendkívül káros hatást fejthet ki - áll a szervezet közleményében.

Az e-cigaretta elterjedése összefüggésben állhat azzal is, hogy számos tanulmány szerint segíthet a hagyományos cigarettát fogyasztó dohányzóknak a leszokásban, és kevésbé ártalmas annál. A WHO szakértői szerint ezek az adatok félrevezetőek lehetnek, és nagy mértékben függnek az e-cigarettákban található nikotin és egyéb vegyületek mennyiségétől. „Nincsenek meggyőző adatok arról, hogy az e-cigaretta bizonyíthatóan segítene a dohányzásról való leszokásban. Számos egyéb olyan hatékony és biztonságos terápiás lehetőség áll a nikotinfüggők rendelkezésére, amelyeknek nincsenek káros mellékhatásaik” – figyelmeztet a a WHO.
 
Én tartom magam ahhoz, amit a Keleti pályaudvaron mond be a hangosbeszélő:
... az elektromos cigaretta, a dohányzást imitáló eszköz és a dohányzás tilos.
 
Csak pár példa: Disneyland, Gardapark, Legoland (a billundi). Rengeteg a gyerek. Mégis szabad dohányozni (rengeteg kijelölt helyen, amik természetesen mind ott vannak, ahol a családok ennének), lényegében sehol sem szólnak rád, ha rágyújtasz. Miközben sok közintézményből már kitiltották az akaratgyenge, önző ön- és tömeggyilkosokat. Mikor szabad ég alatt sem tudsz elbújni a ki***szott cigiszag és a füst elől, akkor az emberben felmerül, hogy tényleg érdeke-e bárkinek is, hogy betiltsák a dohányzást.
 
Könnyű volt leszoknia dohányról, az elektromostól is épp úgy megtenném.
Az e-cigi sokkal veszélyesebb, mint a hagyományos cigaretta!
Míg a hagyományos cigaretta esetén több évtized is eltelhet, mire rákot okoz, addig az e-cigi okozta nikotinmérgezés gyorsan végez a többnyire tizenéves áldozataival.
Meg kell nézni néhány, nem dohánylobbi által szponzorált tanulmányt, abból azért az is kiderül, hány fiatal, korábban soha nem dohányzó lett nikotinfüggő, és hány halt meg miatta.
Erre bezzeg nem figyelmeztetnek a Times Square óriás neon fényreklámjai, csak arról szólnak, hogy milyen menő cucc, vedd meg te is még ma, ne várj holnapig se!
 
Az e-cigi sokkal veszélyesebb, mint a hagyományos cigaretta!
Míg a hagyományos cigaretta esetén több évtized is eltelhet, mire rákot okoz, addig az e-cigi okozta nikotinmérgezés gyorsan végez a többnyire tizenéves áldozataival.
Meg kell nézni néhány, nem dohánylobbi által szponzorált tanulmányt, abból azért az is kiderül, hány fiatal, korábban soha nem dohányzó lett nikotinfüggő, és hány halt meg miatta.
Erre bezzeg nem figyelmeztetnek a Times Square óriás neon fényreklámjai, csak arról szólnak, hogy milyen menő cucc, vedd meg te is még ma, ne várj holnapig se!
Mesélj még légyszíves...13 éve használom az e-cigit,az ég világon semmi bajom.És még vagy 50 ismerősömnek is bevált. Mindnyájan leszoktunk a hagyományos cigarettáról.
Hidd el -össze tudom hasonlítani-előtte sajnos 30 évig dohányoztam.
A cigarettában nem a nikotin az igazán káros,hanem az a 4000 féle vegyület ami az égés során keletkezik.
Az e-cigarettánál nincs égés-se égéstermék.
Ami meg azokat a tanulmányokat illeti amiket a WHO-tól, meg a többi "független" orvosi szakértőktől idecitáltál,-kiváncsi lennék hogy kik-vagy milyen szervezetek
pénzelték.

És hányan is haltak bele az e-cigizésbe? Légyszíves normális,hiteles adatokkal támaszd alá az információidat.

Akikről én tudok hogy súlyos tüdőkárosodást szenvedtek, azok mind olyan hülyék voltak hogy mind canabisz olajjal töltötték meg az e-cigit.
Vagy felrobbant a szájukban a mechanikus e-cigi mod,mert kimaradtak az iskolában mikor az ohm törvényét tanitották éppen.

De ezek az esetek szinte mind az Észak Amerikai kontinensen fordultak elő. Európában egyetlen ilyen esetről sincs tudomásunk.
Tény és való hogy a legjobb ha az ember semmi ilyesmivel nem él. A legjobb rá se szokni.
De ha már a cigarettára rá szokott az ember valamikor-akkor az e-cigi egy sokkal kevésbé veszélyes fajtája a "dohányzásnak"!
 
Többek közt a Child Mind Institute honlapján is utána olvashatsz a kutatási eredményeknek. Ha Magyarországon is annyi pénzt áldoznának kutatási célokra, mint az usában, akkor lehetne összehasonlítgatni, de amíg a magyar kutatóra ott szükség van,. Magyarországon még nincs, addig nincs miről beszélni.
 
Vajon élek-e még amikor betiltják az alkohol fogyasztást, nyitnak-e olyan boltokat ahol elsötétített ablakok mögött lehet csak árulni, amikor az élelmiszert árusító üzletekből eltűnnek a különböző alkohol tartalmú italok? Abba a boszorkányüldözésbe amit a dohányosok ellen folytatnak nyugodtan bele lehetne vonni az alkoholistákat is! Szerény véleményem szerint többet költ az egészségügy az alkoholistákra, mint a dohányzókra!
 
Vajon élek-e még amikor betiltják az alkohol fogyasztást, nyitnak-e olyan boltokat ahol elsötétített ablakok mögött lehet csak árulni, amikor az élelmiszert árusító üzletekből eltűnnek a különböző alkohol tartalmú italok? Abba a boszorkányüldözésbe amit a dohányosok ellen folytatnak nyugodtan bele lehetne vonni az alkoholistákat is! Szerény véleményem szerint többet költ az egészségügy az alkoholistákra, mint a dohányzókra!
Az e-cigivel az a legnagyobb gond Beka, hogy éppen azt a réteget célozza meg, és teszi nikotinfüggővé, akik korábban soha nem dohányoztak! A tízen- és huszonévesek körében már ciki a cigarettázás, a csilivili reklámok pedig éppen őket célozzák meg, nem a középkorú és az idős dohányzókat.
 
Mesélj még légyszíves...13 éve használom az e-cigit,az ég világon semmi bajom.És még vagy 50 ismerősömnek is bevált. Mindnyájan leszoktunk a hagyományos cigarettáról.
Hidd el -össze tudom hasonlítani-előtte sajnos 30 évig dohányoztam.
A cigarettában nem a nikotin az igazán káros,hanem az a 4000 féle vegyület ami az égés során keletkezik.
Az e-cigarettánál nincs égés-se égéstermék.
Ami meg azokat a tanulmányokat illeti amiket a WHO-tól, meg a többi "független" orvosi szakértőktől idecitáltál,-kiváncsi lennék hogy kik-vagy milyen szervezetek
pénzelték.

És hányan is haltak bele az e-cigizésbe? Légyszíves normális,hiteles adatokkal támaszd alá az információidat.

Akikről én tudok hogy súlyos tüdőkárosodást szenvedtek, azok mind olyan hülyék voltak hogy mind canabisz olajjal töltötték meg az e-cigit.
Vagy felrobbant a szájukban a mechanikus e-cigi mod,mert kimaradtak az iskolában mikor az ohm törvényét tanitották éppen.

De ezek az esetek szinte mind az Észak Amerikai kontinensen fordultak elő. Európában egyetlen ilyen esetről sincs tudomásunk.
Tény és való hogy a legjobb ha az ember semmi ilyesmivel nem él. A legjobb rá se szokni.
De ha már a cigarettára rá szokott az ember valamikor-akkor az e-cigi egy sokkal kevésbé veszélyes fajtája a "dohányzásnak"!
Dumálj meg, hogy egészséges. :p:D
 
Dumálj meg, hogy egészséges. :p:D
Reménytelen, hívőt megdumálni, már úgy jött a világra nem változtat azon a dohányzás és az e-cigi rossz.
Ez a szilárd páncél azóta csak vastagszik.
Én dohányoztam, majd leszoktam, majd ismét dohányoztam majd ismét leszoktam
köztük átlag 15-15 év telt el.
Én legalább többször és tartósan megismertem mind a két verziót
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

tibi78 wrote on Csöpi & Roland's profile.
Szia! Kérted az oldalon ezt a Bunyós Pityu zenét. Sajnos nem merem feltenni nyilvánosan nehogy gond legyen belőle. Tudod hogy van ez....Elküldöm privátban. Ha van valami mp3 zenéd esetleg szivesen fogadom, vagy cserélhetünk is esetleg. További szép napot!
sorcier wrote on Wikkike.'s profile.
szia,ha ezt talàltad meg tölem,akkor jo helyen jàrsz. :)
A bak latin neve capricorn.

Kötés, horgolás 2018. november 13-tól

Wildcath wrote on VikiCs99's profile.
:dr_33:
Sziasztok! Karácsonyi dramatizált mesét keresek, 6-7 szereplővel. Óvodásoknak adnánk elő! Előre is köszönöm a segítséget! :)
napsugar641 wrote on mejutka's profile.
:)

Statisztikák

Témák
37,949
Üzenet
4,753,745
Tagok
612,702
Legújabb tagunk
viiktor22
Oldal tetejére