Egy magyar származású svéd milliárdos ötmillió dolláros pályázattal mentené meg a világot

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 18.

Melitta - 2016 December 18, 17:35
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Laszlo Szombatfalvyt, az egyik legsikeresebb svéd befektetőt a svéd Warren Buffetként is szokták emlegetni. A hasonlat annyiban találó, hogy Szombatfalvy Buffethez hasonlóan szerény körülmények közül indult.

  1956-ban, a forradalom leverése után emigrált Magyarországról Svédországba, ahol a semmiből szerezte vagyonát. 88 éves korára a világ egyik legsikeresebb befektetője lett, 45 év átlagában évi harminc százalékos profitot hoztak befektetései.

  Így felhalmozott vagyona számottevő részét jótékonyságra fordítja, csak a Global Challenges Foundationnek 50 millió dollár értékű felajánlást tett. Ez az alapítvány írt ki most pályázatot fiataloknak arra, hogy találjanak ki az ENSZ-nél hatékonyabb megoldást a globális kormányzásra. A verseny összdíjazása ötmillió dollár, a győztes egymillió dollárt garantáltan megkap.

  Szombatfalvy tanácsokat is adott a pályázóknak:

  1. Légy tisztában azzal, hogy nemcsak hazád, hanem a világ polgára is vagy.
  2. Vedd tudomásul, hogy a gyerekeid és unokáid életminősége más országok, versenytárs országok polgárain is múlhat.
  3. Fogd fel, hogy globális kormányzás nélkül kezelhetetlenek a globális kihívások, vagyis enélkül sokkal nagyobb az esély a nagy katasztrófákra.
  4. Követelj lépéseket a politikusaidtól, és ne szavazz alkalmatlan emberekre, mert ezt nem engedhetjük meg magunknak.
  szavazas3.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 18.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek, de nézetem szerint már egy ideje van globális kormányzás a háttérben, bár közel sem olyan elvek mentén, mint amit ez a jószándékú felajánlás szeretne.
   Istvánhalmi Sándor kedveli ezt.
  2. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez nagyon is követendő példa, s amit tanácsolt az pedig legfőképpen.
  3. most
   most
   Egy tőzsdeguru átalakítaná a világ összes választását
   • Szerinte szakítani kell a pártlistás rendszerrel, mert a tömegpártok legitimációja a modern nyugati országokban már elenyésző. Jellemzően alig néhány ezer fős tagságuk van, a listák összeállítása pedig néhány ember döntésén múlik, akik zárt ajtók mögött alkudoznak.
   • Ezért az egyéni jelöltek állítását tartja jobb megoldánsnak, viszont ezen a rendszeren is csavarna egyet. Azt javasolja, hogy minden választókerületnek két képviselője legyen, hogy kiegyenlítettebb legyen a parlamenti mezőny.
   • Továbbá minden választónak lehetőség szerint négy szavazatot adna (ha van elég induló jelölt). A lényeg, hogy több szavazata legyen egy embernek, mint ahány kiosztható mandátum van az adott választókörzetben. Ezekkel a voksokkal a választók szabadon gazdálkodhatnának. Megtehetnék, hogy csak egy jelöltre szavaznak, és akkor csak egy szavazatot használnak fel, de azt is megtehetnék, hogy az összes szavazatukat kiosztják.
   • További csavar a rendszerén, hogy mindenkinek adna két negatív voksot is a fenti szavazatokon felül. Vagyis mindenki szavazhatna arról, hogy mely jelölteket biztosan nem akarják a parlamentben látni. Minden negatív szavazat, amit egy jelölt kap, kioltana egy rá adott pozitív szavazatot.
   • A két legtöbb szavazatot begyűjtött jelölt lenne a végén képviselő.
   http://444.hu/2015/08/25/egy-cseh-uzletember-atalakitana-a-vilag-osszes-valasztasat

   Georgina Bojana kedveli ezt.

Megosztás