Elismerte a minisztérium: az EU helyett a magyar adófizetők állták az Elios-projekteket

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 14.

Melitta - 2019 Február 14, 05:45
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az összes uniós pénzt sikerült lehívnia Magyarországnak az előző ciklus KEOP-keretéből azokra a projektekre, ahol nem volt vita a kormány és az Európai Bizottság között - válaszolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hvg.hu kérdésére, amiből az következik, hogy kivették a magyar hatóságok az OLAF és a Bizottság által vitatott Elios közvilágításfejlesztési projektek számláit az uniós elszámolásból. Ez tehát azt jelenti, hogy a mintegy 13 milliárd forintnyi fejlesztést az EU költségvetése helyett végül a magyar adófizetők állták.


  Jávor Benedek EP-képviselő több magyar és uniós forrásból is úgy értesült, hogy a magyar hatóságok végül kivették azokat a projektszámlákat a 2007-2013-as Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) záró elszámolásból, amelyeket az OLAF és a Bizottság is vitatott az Elios által végrehajtott közvilágítás-fejlesztési projekteknél.

  2018.01.12 12:05 Nem engedi el a gyanús magyar ügyet az EU Csalás Elleni Hivatala

  2018.02.07 11:29 Kiszivárgott az OLAF-jelentés az Elios-ügyről

  Ebből arra következtetett a politikus, hogy a magyar hatóságok védhetetlennek tartották az OLAF által feltárt problémákat (35 közvilágítási projekt volt problémás, 17-nél szervezett csalási kísérlet veszélyét azonosították) és inkább úgy döntöttek, hogy nem ezekre a projektekre kérik az EU-pénzt (mert akkor az OLAF és a Bizottság sem tud tovább vizsgálódni), hanem más, problémamentes fejlesztésekre. Részben ennek érdekében túlvállalták a KEOP elosztható keretét egyéb magyarországi fejlesztésekkel, hogy a problémásak helyett legyenek jó fejlesztési számlák, amelyeket le lehet adni Brüsszelnek.

  2018.02.15 16:58 Szivárognak a kellemetlen OLAF-jelentések - Mire készülhet Magyarország?

  Az értesülés helyt állóságát lényegében elismerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely egyrészt azt írta a lapnak, hogy

  110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között.

  Emellett azt is írták, hogy

  A KEOP uniós fejlesztési keretének 100%-át ki tudta használni Magyarország, nem vesztettünk forrást. A magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy a kormány mintegy 10 százalékkal megemelje az uniós forrásokat, így az elszámolásból kikerülő tételek esetén is száz százalékon fog zárni a KEOP. Fake news tehát, hogy uniós forrást veszítenénk

  - írták, bár azt Jávor sem állította, hogy forrást veszítene az ország a KEOP-ban.

  2018.05.08 18:17 Brüsszeli figyelmeztetés: gyanús, ha ellenezzük az EU-pénzek feltételekhez kötését

  A 2007-2013-as uniós ciklus brüsszeli kifizetési számlálója tavaly év végén ugrott meg 96,04%-ról 98,14%-ra, mivel több százmilliárd forintnyi átutalást teljesített a Bizottság a magyar hatóságoknak az egyes programok zárása során a problémamentes fejlesztésekre. Elképzelhető, hogy a mostani újabb zárási lépés során a számláló még tovább emelkedik, mert a KEOP-ban is kitisztázódott, hogy végül mely fejlesztésekre kér uniós támogatást utólag a kormány és melyekre nem (az Eliosra tehát nem). Tudomásunk szerint még egy nagyobb vitás tétel akadályozza azt, hogy a számláló 100%-ra emelkedjen, ez pedig a régóta húzódó 4-es metró ügye.

  [​IMG]
   
  veresdy és Párhuzamos_György kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 14.

  1. pi20000101
   pi20000101
   Boldogan tettem!
   :)

   Máskor is szívesen hozzájárulok más meggazdagodásához.
   setni és Ernoe kedveli ezt.
  2. Melitta
   Melitta
   Elios-botrány: eltűnt Jávor feljelentése

   A Nyomozó Főügyészségen egyszerűen nyoma veszett a bűnpártolás kérdését vizsgáló Jávor-féle feljelentésnek, az EP egyik felelőse pedig megszólalt az ügyben, hogy a kormány visszavonta a számlákat a brüsszeli csomagból.

   Uniós reakció is érkezett Elios-ügyben: bölcs döntésnek nevezi az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, Ingeborg Grassle a Népszava hasábjain, hogy a kormány kivette az Elios-számlákat a brüsszeliek közül, azaz magyar pénzből fizeti a miniszterelnök vejének volt érdekeltségének 13 milliárd forintját. Bölcsnek, mert így az uniónak nem kell bajlódnia az üggyel, de "a magyar adófizetők" gondja ezzel nem oldódik meg, folytatja a tisztségviselő.

   Idehaza pedig az borzolja a kedélyeket, hogy eltűnt Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő feljelentése, amely azt firtatta, volt-e bűnpártolás az önkormányzatok és a Miniszterelnökség részéről az ügyben. A képviselő érdeklődött az ügye állásáról Nyomozó Főügyészségen, de ott egyszerűen nem találták meg a feljelentést az ügyszám, a feljelentő neve vagy a cégnév alapján sem.
  3. Melitta
  4. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Most ezen mit kell csodálkozni?! Orbanisztánban elvégre mindenki a saját lábán áll: Orbán Ráchel is, a férje is, a pénz is...
   SZMEKY kedveli ezt.
  5. Gagamail
   Gagamail
  6. setni
   setni
   Persze hogy nincs tiltakozás.
   Jönnek a migránsok!!
   Ez a kormány nem vesz a családoktól hanem ad...ha kívánják.
   Ez azt jelenti hogy még elég messze van a társadalom a robbanásponttól.
   Hisz nem egyszerre hoznak terheket különböző rétegekre hanem rétegesen...egyszer tik majd jön a másik.
   Gagamail kedveli ezt.
  7. setni
   setni
   Már itt is az új plakát tervezet....:
   [​IMG]
  8. setni
   setni
   Az Európai Bizottság, mintha megszólítva érezte volna magát amiatt, hogy a Bizottság elnöke szerepel a plakáton, nagyon gyorsan reagált. A magyar kormány kampánya minden képzeleten túlmegy – tweetelte Natasha Bertaud, az uniós testület szóvivője. „Sokkoló, hogy egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást.”
   A Bizottság alternatív plakáttervet készített, azzal a felirattal: „Önnek is joga van tudni mi a tény, és mi a fikció.” Ki is fejtik a tényeket:

   • Itt nincsenek „ők”, csak az Európai Unió, és az asztalnál ott ül Magyarország is.
   • Az EU támogatja, nem gyengíti a tagállamok határvédelmét.
   • Az EU nem tervezi úgynevezett humanitárius vízumok bevezetését.
   • A tagállamok döntenek arról, milyen mértékben kívánják elfogadni a jogszerű migrációt.
  9. tornando
   tornando
   Álomból ébrednek hogy Orbán kitalációit talán először hallják
   És megbotránkoznak?
   Már rég kizárni kellene, a megbotránkozás nem elég a sajtó üzengetés sem
   Gagamail kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   Szájjal ad kézzel vesz el.
   Gagamail kedveli ezt.
  11. Gagamail
   Gagamail
   Ez jó! - A mondat nagyon találó.
   És szörnyű! - mert a mondat igaz, s az emberek a pénzcsörgésen kívül nem látnak, nem hallanak.
   Kiábrándító!

   [​IMG]

Megosztás