Gyereket akarok!

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Fórum a gyermektelenségről, a meddőségről, a fogantatás és babavárás nehézségeiről. Nőknek és férfiaknak, leendő anyukáknak és apukáknak.<o></o>

Várunk mindenkit, aki ismert vagy ismeretlen okból nem tud megfoganni.
Várunk téged, ha meg szeretnéd gyógyítani magadat, a méhedet, hogy meg tudj foganni.
Várunk, ha meg szeretnéd erősíteni magadat, a méhedet, hogy meg tudd tartani a megfogant babát.
Várunk, ha csak egyszerűen tudatosabban szeretnéd átélni a fogantatás, babavárás és szülés időszakát, és szorosabb kapcsolatot szeretnél a születendő babáddal.<o></o>



Mottó:
”Ne feledd, azzal ösztökélsz másokat, ha elmondod, hogyan változtattad a gondjaidat győzelemmé!”
(Ariel arkangyal, Dr. Doreen Virtue: Arkangyal kártya)
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Bemutatkozás

Kedves Betérő!

Ez itt egy topic a gyermektelenségről. Itt szeretnénk fórumot biztosítani arra, hogy megosszuk egymással a gyermektelenséggel, meddőséggel kapcsolatos véleményünket, tapasztalatainkat, javaslatainkat.

A topic egy most indított honlaphoz kapcsolódik, melyen saját nehézségeinket és tapasztalatainkat írjuk meg.

Csatolom a bemutatkozást, hogy jobban is megismerj minket.

Bemutatkozás
 

bodjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Nagyon jó ez a kezdeményezés! Habár én már nem vagyok gyermektelen, de szívesen olvasom az ilyen blogokat, fórumokat, és segítek is ha kell. A mi kislányunk is lombikkal fogant. Ma már 3 éves nagylány. Szívesen megosztom a tapasztalataimat másokkal!
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Nagyon jó ez a kezdeményezés! Habár én már nem vagyok gyermektelen, de szívesen olvasom az ilyen blogokat, fórumokat, és segítek is ha kell. A mi kislányunk is lombikkal fogant. Ma már 3 éves nagylány. Szívesen megosztom a tapasztalataimat másokkal!

Szia Bodjas!

Örülök, hogy benéztél és megírod a saját tapasztalataidat! Azt gondolom, hogy a saját élmények segíthetnek a legtöbbet azoknak, akik keresik a megoldást a problémájukra. Legalább azt ne kelljen végigjárni másoknak, amit mi már megtettünk.

Köszi, ha leírod a véleményedet akár a lombik programról, akár a lelki hátteréről, és hogy így utólag mi volt jó választás és mit tennél másként. Nálunk nem lombik volt, de ezer és egy dolgot kipróbáltam, mire rendeződött a testi-lelki háttér és megszületett a lányunk.

Köszi, ha megosztod velünk a tapasztalataidat!

Lulu
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Gabriele Grünebaum - Gyereket akarok

Jó alap a családtervezéshez, laikusoknak, humorral fűszerezve.
Hasznos tanácsokat ad pl. a peteérés megállapításához, leírja a termékenységet befolyásoló tényezőket. Hamarosan jönnek a részletek is.

Gabriele Grünebaum - Gyereket akarok
Szülőjelöltek kézikönyve


Ismertető

Gyereket akar? Hogy a várandósság idején, sőt már a fogamzás előtt az optimális körülményeket biztosítsa majdani utódjának, hogy elkerülhesse a fölösleges aggodalmakat, jó ha feleleveníti és pontosabbá teszi ismereteit a szaporodás mechanizmusáról, a jövendő szülőpár teendőiről, követendő életmódjáról. És ha nem kopogtat azonnal a gólya? Vannak arra nagyon egyszerű, hagyományos módszerek, hogy megsürgesse az érkezését, sőt még azt is befolyásolhassa, fiút hozzon vagy lányt. És ha így sem sikerül? A modern orvostudomány végletekig kifinomult eljárásokat kínál a szaporodási nehézségek megoldására stb. Mindezekről a témákról részletes felvilágosítást kaphat ebből a könyvből.
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
A peteérés idejének meghatározása

Összefoglaló cikk a peteérés meghatározásának módszereiről. Segít abban, hogy lásd milyen lehetőségeid vannak és ki tudd választani a neked megfelelő módszert.

1. méhnyaknyák (cervyx) vizsgálata (Billings-módszer)
Száraz időszak: A ciklus első felében nincs vagy csak nagyon kevés a nyák. Ezek a napok terméketlenek.
Nedves időszak: ilyenkor a nyák nagyon kevés, ragadós, nem nyúlós. Ezek a napok is terméketlenek.
Termékeny időszak: A peteérés idején a nyák átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik (tojásfehérjéhez hasonlít), hogy megkönnyítse a spermiumok dolgát. A legtermékenyebb nap, az utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még ilyen halmazállapotú. Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató- és hüvelykujjunk közé vesszük és elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól. Jó, ha a nyák sokáig nyújtható, nem szakad el. Könnyű ezt a szakaszt észlelni: pisilés előtt zsebkendővel kell a hüvelynyílást megtörölni. Ha nedves, akkor annak állagából megállapítható, hogy váladék vagy nyák (ragadós vagy nyúlós). Közösülés után csak egy nappal állapítható meg a nyák állapota ismét biztonsággal.
A ciklus utolsó szakaszában a nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb, egyáltalán nem nyúlik, szerepe, hogy spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz terméketlen, a következő menstruációig tart.

2. törpemikroszkóp (pl. PG/53)
A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénkiválasztás változást okoz a nyál és a méhnyakban keletkező cervix-váladék összetételében és kristályosodási képében. A nyál és a cervix-váladék kristályosodását az ösztrogén hormon jelenléte okozza bizonyos koncentráció elérése után. Ez a hormonkoncentráció, mely a tüszőrepedés előtt 3-4 nappal következik be, és az azt követő 3-4 napig tart, azután csökkenni kezd. A tüszőrepedés során kiválasztott ösztrogén és progeszteron hormonok koncentrációja tehát csökken, és így kristályosodás már nem történik. A fenti folyamat eredménye, hogy a nyál és a cervix-váladék csak a fogamzásképesség 6-8 napos időtartama alatt kristályosodik. A fogamzásképes időszakban mindkét fenti folyadék kristályosodási képe jellegzetes, erősen szálkás, páfránylevelekre emlékeztető képet mutat. A nem fogamzásképes időszakban, amikor kristályosodás nem történik, a látott képben nagyszámú körkörös és amorf alakzat található.
3. vizelet-teszt
Hasonló a helyzet az LH csúcs jelzésére alkalmazott tesztekkel is, ezeket a gyanús napokon minden reggel el kell végezni, és így elvileg a termékeny nap megtalálható. Sajnos azonban ez a csúcs igen gyorsan alakul ki, és hamar csökken, és mi nem is a vérben kialakult, hanem késéssel a vizeletben megjelenő csúcsot mérjük, gyakran már későn. A csomagban 5 db teszt található, így jól meg kell figyelni, hogy mikor kezdjük a tesztelést!
4. ultrahang
Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése, de itt is csak utólag tudjuk, meg, hogy a tegnap még meglévő tüsző mára már megrepedt, azonnal elő kellene keríteni a kijelölt apát, de előfordulhat, hogy már a vizsgálat idején is eltelt az a bizonyos 24 óra.
5. hőmérőzés
Ez a módszer a legolcsóbb és leginkább megbízhatóbb, bár nagy odafigyelést igényel. Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra. Ébredés után a tevékenység okozta hőtermelés hatására ez az ún. alaphőmérséklet picit emelkedik, délután a legmagasabb. Az alaphőmérsékletet (ébredéskor mért) a hormonok is befolyásolják, a ciklus első feléhez képest az ovuláció után az ébredési hőmérséklet már másnap emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb.
Ha tehát minden r
eggel megmérjük, igazolhatjuk az ovulációt, igazolhatjuk, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt is megmondhatjuk, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő ciklusra már előre számíthatjuk, mikor lesz a termékeny nap. Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a hashártya-reakciókhoz (fájdalom, vérzés) még egy jelenség, hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat. Ilyenkor a méréskor, ha résen vagyunk, minden együtt van a megtermékenyüléshez.
A hőmérőzés szabályai:
1. Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.
2. A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet. Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.
mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menses első napja.
4. Jelölni kell, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.
Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk.

A grafikon kiértékelése, számítás:
A hőmérőzést a menstruáció 1. napján kell elkezdeni. A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony! A hőmérséklet az ovuláció előtt hirtelen leesik. A ovulációt követően a hőmérséklet fokozatosan 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik. Ilyenkor magasabb a ciklus első felében mért hőnél. A menstruáció előtt néhány nappal, gyakoribb esetben néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel) Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a megtermékenyülés sikeres volt!
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
A peteérés idejének meghatározása 2.

Újabb összefoglaló a peteérés meghatározásának módszereiről, sok gyakorlati tanáccsal és humorral :)

1. Vannak azok a szerencsések, akik egyszerűen érzik: kicsi fájdalom, esetleg kicsi pecsételő vérzés.
2. Hőmérséklet-mérés: lényege, hogy a ciklus második felében, a petefészekben termelődő progeszteron hatására az alaphőmérséklet néhány tized fokkal megemelkedik és ez az emelkedés egészen a menstruációig tart. Nem annyira jó módszer, mert ha betegek vagyunk, az is beleszól, meg ráadásul nem előrejelzi, hanem utólag. Simán lehet, hogy már három napja megvolt a tüszőrepedés, mire megjelenik a stabil két tized fokos hőemelkedés. Arról nem is beszélve, hogy öt óra egyvégtében alvás az alapfeltétele a teszt megbízhatóságának. Én meg már nem is hiszem el, hogy vannak emberek, akik annyit alszanak. Reggel kell mérni, szájban vagy hüvelyben, pár hónap alatt ismeri ki az ember a testét. Vannak külön gépek is, amik mérik, és megjegyzik, pl. ez: Cyclotest.
3. Minimikroszkópok: patikában beszerezhető kis műanyag játékról van szó, például PG53 (tisztára science fiction már a neve is). Rákenünk egy kis hüvelyváladékot, a mélyéről valót, várunk egy kicsit, szárad, fény felé tartjuk, lehetőleg természettudományos érdeklődésű férjjel együtt végigizgulva a gyerekes tevékenységet, majd meglátunk egy össze-vissza izét. Minden, csak nem páfrányos. Kb. a huszadik ilyennél fogjuk elunni. Azért kéne egyébként páfrányosnak lennie, mert így mutatja ki a hüvelyváladékban megemelkedett sószintet, ami a termékenység jele. A só kristályosodik ki szépen. Kérem, én négy évig kémia tagozatos voltam, és kisdobos becsületszavamra mondom, hogy egyszer láttam kristályosodásszerűséget, de nem lett semmi. Mások viszont pozitív tapasztalatokról számoltak be és nyálból is lehet páfrányos minta.
4. LH-teszt: a luteinizáló hormon nevű anyagot mutatja ki a vizeletből, melynek szintje a tüszőrepedés előtt egy-két nappal hirtelen megugrik, majd az első napon, amikor visszaesik a szintje, bekövetkezik az ovuláció. Ez azért jó, mert a pasinak van ideje virágot venni, a csajnak meg lábat gyantázni. A magas értékű napokra is kell időzíteni a szexet, hogy legyen idejük a kis manóknak odaérni őgömbölyűségéhez, mielőtt hamvaiba hol.
Egy LH-tesztcsomag rendszerint 5 tesztcsíkot vagy tesztkazettát tartalmaz, ez a mennyiség általában elegendő az LH-csúcs meghatározására egy ciklus során. A menstruáció első napja utáni tizedik napon kezdjük meg a pisilgetést, még hozzá este, mert addigra termelődik elég hormon. Az LH-teszteket drogériákban és gyógyszertárakban lehet megvenni, egy csomag ára 1200-5000 Ft között van. A tesztcsíkokat hosszában ketté lehet vágni, így megduplázhatjuk a lepisilhető tesztek számát.
5. Bár a legmegbízhatatlanabb módszernek mondják, én mégis a legmegbízhatóbbnak tartom a saját tapasztalataim alapján, ez pedig a saját kis testünk kézi vizsgálgatása. Egyrészt a nő úgy kábé tizenkét éves kora óta együtt él a menstruációs ciklusával meg a hüvelyével, tehát szerintem egy nagy csomó mindent egyszerűen a jelenségek ismétlődése révén spontán megfigyel. Ha ezeket a jeleket szépen összeszedjük, jó eséllyel belőhető a peteérés napja. Első pont: ha felnyúlunk a hüvelybe, és a méhszáj nyitva van kicsit, hátrahúzódott, puha, mint egy csókos száj, és krémes nedvesség borít mindent, akkor igen, eltaláltuk, arra vár. Ha viszont keményebb, lejjebb van (ezáltal lerövidül a hüvely), és nem túl nedves, akkor nem vár semmire. A nyák pedig a tüszőrepedéskor egyrészt bőven van, másrészt nyúlós, sűrű, hogy a kis lovagokat megvédje és segítse továbbjutni. Lehet, hogy nem ennyire barátságos, csak krémes, az is jó. Ha kevés, vagy szárazabb, nem áll össze, akkor nincs peteérés éppen.
 

Andi86

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én két napja tudtam meg. hogy spontán nem lehet gyermekem csak lombik programmal! Nagyon elvagyok keseredve mert még csak 24 éves vagyok és nehezen tudom feldolgozni! Ha valaki tud pozitív tapasztalatokkal lelket önteni belém azt megköszönöm!Szeretnék minél többet megdtuni a lombik programról!

Andi
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én két napja tudtam meg. hogy spontán nem lehet gyermekem csak lombik programmal! Nagyon elvagyok keseredve mert még csak 24 éves vagyok és nehezen tudom feldolgozni! Ha valaki tud pozitív tapasztalatokkal lelket önteni belém azt megköszönöm!Szeretnék minél többet megdtuni a lombik programról!

Andi

Szia Andi!

Valóban nagyon fiatal vagy még, éppen ezért fiatal és életerős a szervezeted! Ezért számos lehetőség van megtámogatni a testedet, lelkedet a babavárásra!

Előrevesszük a lombik témát, és szólok a lombikos barátnőmnek, hogy látogasson be az oldalra és válaszoljon a kérdéseidre. Bodjas is jelentkezett korábban, hogy lombikos témában ő is segíteni tud tanácsaival.

Addig is kérlek írj egy kicsit bővebben, hogy miért jutottál a lombik programhoz, mi a probléma. Milyen vizsgálatok milyen eredménnyel zárultak. Így nem csak általános anyagokat tudok feltenni a topicba, hanem a te problémádra irányulókat és a többiek is jobban tudnak segíteni neked tanácsaikkal.

Lulu
 

bodjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Andi!
Szívesen segytek, ha tudok. Kérdezz bátran. Mindenképpen lombikról lehet csak szó? Inszemináció nem? Nekem egy 3 éves lányom van, aki lombikkal fogant. Volt 2 inszeminációnk, és 3 lombikunk. A 3-ra sikerült Fanni. Mi a gond nálatok? Nálad vagy a párodnál van? Nálunk mndkettőnknél voltak gondok és látod sikerült. Gondolom már minden kivizsgáláson túlestetek, ha írod, hogy csak lombikkal lehet. Melyik intézetbe jártok? Az egyes intézeteknek is vannak fórumaik, ahol a dokikról és az ott szokásos eljárásokról is kapsz felvilágosítást. Sajnos nem könnyű, pozitívan kell hozzáállni. Általában az első alkalom ritkán sikerül, mert úgymond akkor kisérletezi ki az orvos, hogy hogyan reagál a szervezeted a hormonokra. Ha már esetleg megtörténik a beültetés, akkor sem kell feküdni, mert az nem jó a méh vérellátásának. Kímélő életmódot kell folytatni. Én az utolsó alkalommal már csak 1 hétig voltam otthon, aztán visszamentem dolgozni és akkor sikerült teherbe esni. Előtte mindíg otthon voltam 3 hetet.
Nem tudom mi érdekel még! Kérdezz nyugodtan, akár priviben is!
üdv
Bodjas
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Alaphőmérséklet mérése

A korábban ismertetett módszerek közül az alaphőmérséklet mérést végzem. Nem volt választási lehetőségem, a nőgyógyászom ragaszkodott ehhez. Így utólag már tudom hogy miért. Az első 1-2 hónap macerás, mire belejön az ember, utána viszont már rutinszerűen megy.

Hogy miért jó ez a módszer?
Mert a teljes ciklusodra vonatkozóan kapsz információt, nem csak 1-1 napra. Megtudod van-e peteérésed. Megtudod mikor vagy termékeny, illetve terméketlen. Jók-e nagyjából a hormoneredményeid, és hogy ha a hormonjaidat ellenőrizni kell vérvétellel, akkor mikor menj vérvételre. Mert nem mindegy melyik napon nézik!

Csatolom a sablont a méréshez. Sok türelmet, megéri!
 

Csatolások

  • beolvasás0001.jpg
    beolvasás0001.jpg
    1 MB · Olvasás: 99
Szia Andi!
Lulu társaként regálok a leveledre. Valóban fontos lenne tudni, hogy milyen vizsgálatok alapján zárták ki a spontán teherbeesés lehetőségét.
Nem szeretnék benned fölöslegesen reményt kelteni, de évekkel ezelőtt petevezeték átjárhatósági vizsgálat alapján megállapították, hogy mindkét petevezetékem elzáródott, ezért csak a lombik jöhet szóba. Egy másik intézményben megismételtettem a vizsgálatot és kiderült, hogy csak az egyik petevezeték záródott el. Ezt igazolta az is, hogy néhány hónappal később spontán teherbe estem.

Amikor rákérdeztem hogyan lehetséges ez, azt válaszolták, hogy volt már rá példa, hogy az a kontraszt anyag, amelyet a vizsgálathoz befecskendeznek a petevezetékbe, megszünteti az elzáródást.
Üdvözlettel,
attilalánya
 

kirschem

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én két napja tudtam meg. hogy spontán nem lehet gyermekem csak lombik programmal! Nagyon elvagyok keseredve mert még csak 24 éves vagyok és nehezen tudom feldolgozni! Ha valaki tud pozitív tapasztalatokkal lelket önteni belém azt megköszönöm!Szeretnék minél többet megdtuni a lombik programról!

Andi

Szia Andi!

Bár nekem nincsenek lombikos tapasztalataim, de mivel mi is küzdünk a babaporjekttel (sajnos eddig sikertelenül), így teljesen átérzem a fájdalmadat.
Tanácsokat nem adhatok, de biztatlak, hogy fel a fejjel, ne add fel, próbálj bizakodó maradni.
Kívánom, hogy legyél elég erős (főleg lelkileg) és kitartó az előtted álló időszakban, és akkor biztos hogy előbb-utóbb megérkezik majd az annyira várt manócska is.
Főleg, hogy ha lombikkal sikerül, akkor lehet, hogy egyszerre nem is csak egy baba lesz hanem ikrek érkeznek:p
Hátha ez egy kicsit feldob;)

Minden jót kívánok és mihamarabbi gyermekáldást!!!!

kirschem
 

Andi86

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a támogatást és a segítséget! Az én problémám a következő PC O-s vagyok, mindkét petefészkem tele van cisztával, a petevezeték annyira el van záródva, hogy a kontraszt anyagot nem tudták bejuttatni! Csak a jobb petefészkem működik a bal petefészkem megközelíthetetlen, hozzá van nőve a hasfalhoz. A méhkürt is el van záródva. Most estem át egy drillingen mind ez akkor derült ki. És az orvos azt mondta itt már csak a lombik segíthet és Tapolcára utalt a lombik központba, amit még nem tudok, hogy oda mikor kell mennem, mert azt mondta az orvos, hogy majd 3 hét múlva, ha megyek kontrollra a műtét miatt mindent elmond! Hát röviden ennyi. Kérdésem egyelőre nincs, mert nem tudom, mit is kérdezhetnék, egyenlőre annyi hogy szeretnék mindent megtudni a témával kapcsolatban.
Üvd: Andi
 

Andi86

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Mégis lenne egy kérdésem az hogy a lombik programhoz tényleg házastársaknak kell lenni vagy élettársaknak?

Mert mi csak együtt élünk de nics papír az élettársi viszonyról sem!

Válaszotokat előre is köszönöm.

Andi
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Mégis lenne egy kérdésem az hogy a lombik programhoz tényleg házastársaknak kell lenni vagy élettársaknak?

Mert mi csak együtt élünk de nics papír az élettársi viszonyról sem!

Válaszotokat előre is köszönöm.

Andi

Szia Andi!

Ha jól tudom, lehet házastárs vagy élettárs, az intézetbe már kell vinni róla hivatalos papírt.

Egy fórumon az alábbit találtam a papírról, hátha hasznos:
"ha jegyzővel csináltatod ezt az élettársi papirt akkor az sokkal olcsóbb mint a közjegyző. A JEGYZŐNÉL 2000 forint, mig a KÖZJEGYZŐNÉL 15.000 ezer!" (2009-es hír)

Andi! Még lesznek kérdéseim, ha nem gond, hogy minél jobban tudjak segíteni. Igyekszem összegyűjteni és jövök :)

Lulu
 

bodjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Andi!
PCOS témában az alábbi oldalt ajánlom figyelmedbe: http://www.pco-szindroma.hu/index2.html
Itt minden kérdésedre találsz választ. A lombikhoz elég az élettársi kapcsolat is. Intézettől függ, hogy milyen papírt kérnek róla. Nekünk nem kellett közjegyző által hitelesített, elég volt 2 tanú által aláírt nyilatkozat is. Ezt majd az intézettől kérdezd meg, vagy nézz utána a honlapjukon. Általában minden intézet honlapján találsz leírást a különböző beavatkozások pontos menetéről is. Mi a Dévai Intézetben jártunk anno, náluk is jó kis leírások vannak.
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a támogatást és a segítséget! Az én problémám a következő PC O-s vagyok, mindkét petefészkem tele van cisztával, a petevezeték annyira el van záródva, hogy a kontraszt anyagot nem tudták bejuttatni! Csak a jobb petefészkem működik a bal petefészkem megközelíthetetlen, hozzá van nőve a hasfalhoz. A méhkürt is el van záródva. Most estem át egy drillingen mind ez akkor derült ki. És az orvos azt mondta itt már csak a lombik segíthet és Tapolcára utalt a lombik központba, amit még nem tudok, hogy oda mikor kell mennem, mert azt mondta az orvos, hogy majd 3 hét múlva, ha megyek kontrollra a műtét miatt mindent elmond! Hát röviden ennyi. Kérdésem egyelőre nincs, mert nem tudom, mit is kérdezhetnék, egyenlőre annyi hogy szeretnék mindent megtudni a témával kapcsolatban.


Szia Andi!

Bodjas által ajánlott PCOS oldal szerintem is nagyon hasznos.
Eddig milyen kezeléseket kaptál a PCOS-ra? Milyen tünetei jelentkeztek nálad?
Mindjárt rakok fel újabb anyagokat. Nézd át, hátha segítenek.

Lulu
 

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
PCOS és inzulin-rezisztencia

Mi az inzulinrezisztencia?
Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkez&otilde; válasz a célsejtek részér&otilde;l csökken, azaz csökken a sz&otilde;l&otilde;cukor felvétele a sejtekbe, tehát n&otilde; a vércukor-szint. A szervezet ezt a válaszcsökkenést az inzulin jel nagyságának emelésével tudja korrigálni, tehát az inzulin termelése fokozódik. Kialakul az inzulin rezisztenciához kapcsolódó állapot, melyet hyperinzulinémiának nevezünk, és jellemz&otilde;je a jelentősen megemelkedett inzulin szint a vérben.

Lehet tünete az inzulinrezisztenciának?
Igen, érdekes módon a kialakult inzulin rezisztencia többféle tünettel is felhívhatja magára a figyelmet.
Lehetséges, hogy étkezés után 3-4 órával a kialakult hatalmas inzulinválasz a vércukorszint esését eredményezi, ez megnyilvánulhat a koncentrálóképesség zavarában, gyengeségben, álmosságban, ájulásszerű rosszullétben, szapora szívdobogásban, verejtékezésben is. Általában megfigyelhet&otilde;, hogy a tünetek édességgel jól szüntethet&otilde;k.
Ide sorolható egy kevéssé ismert, de annál nagyobb jelent&otilde;séggel bíró betegség, a polycisztás ovárium szindróma - PCOS - is.


Hogyan kerül ide a PCO szindróma?
Az utóbbi két évtized kutatásai találták meg az összefüggést két, széles népességcsoportot érint&otilde; megbetegedés közt, melyek a kettes típusú, vagy nem inzulinfügg&otilde; cukorbetegség és a polycisztás ovárium szindróma.
Az ovariumban, azaz a petefészekben található nagyszámú inzulinreceptor által közvetített hormonhatás lehet felel&otilde;s a polycisztás ovárium szindróma kialakulásáért, mely a n&otilde;i medd&otilde;ség legf&otilde;bb okának tekinthet&otilde;.
A betegek magasabb inzulin vérszintje miatt ezen inzulinreceptorok fokozott működése jön létre, mely a petefészek hormontermel&otilde; rendszerét aktiválja. Ez emelkedett (illetve ciklustól függetlenül állandó szintű) ösztradiol, illetve a n&otilde;kre jellemz&otilde; értéknél nagyobb mennyiségű tesztoszteron (férfihormon!) termelését eredményezi, melyek negatív visszacsatolás révén képesek a peteérést szabályozó Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) szintjének visszaszorítására.
Az FSH lenne felel&otilde;s a peteérés beindításáért és fenntartásáért, tehát hiánya ezen betegségben a petesejt érés zavarát eredményezi, melynek következménye a csökkent termékenység.
Az állandóan magasabb tesztoszteron szint hajhullást, b&otilde;rzsírosodást, pattanások kialakulását eredményezi.


További részletek a csatolásban.
 

Csatolások

  • Inzulin_rezisztencia.doc
    57 KB · Olvasás: 51

Lulu69

Állandó Tag
Állandó Tag
PCOS teszt

Ha nem tudod, hogy PCOS lehet-e a háttere a problémáidnak, nézd meg az alábbi teszt kérdéseit, és töltsd ki a tesztet. Részletek a csatolásban.

Van-e túlsúlyod?
A súlytöbbleted főleg a derék/has környékére koncentrálódik?
A testsúlytöbbletet hirtelen, váratlanul szedted fel?
Nehezen megy a fogyás?
8 vagy kevesebb menstruációd van egy évben?
Menstruációd csak gyógyszerrel hozható meg?
Nehezen esel teherbe vagy egyáltalán nem sikerül?
Tapasztalsz-e szőrösödést az állon, az ajkak környékén, a mellen, hason, háton, karon, combon?
Vékonyszálú a hajad, hullik?
Zsíros, pattanásos a bőröd?
Arcodon, válladon vannak-e csomós, gennyes göbök?
Nyakon, hónaljban, a lágyékban van-e barnás elszíneződés?
Van-e cukorbeteg vérrokonaid között?
Találtak-e petefészkeidben egynél több cisztát?
Családodban van-e valakinek cisztás petefészke?
Tapasztalsz-e hirtelen éhségérzetet, édesség utáni vágyat?
 

Csatolások

  • PCOS teszt.doc
    142 KB · Olvasás: 75
Oldal tetejére