Halak

mormika témája a 'Vad- és vadon élő állatok' fórumban , 2008 November 2.

 1. liber ogoj

  liber ogoj Állandó Tag

  Cápa, mint házi kedvenc

  Mucsi Éva

  2008 szeptember 5., péntek 16:00

  Ülni a kajakban és figyelni, ahogy egy 4 méteres nagy fehér cápa közelit, elég megrázó élmény. A történet:

  Egy ausztrál halász egyszer kiszabadított egy nagy fehér cápát, amelyik belegabalyodott a hálójába és így biztos halálra volt ítélve. Ezzel komoly problémát szabadított magára: Már két éve történt és nem tudok szabadulni tőle. Követ mindenhová és jelenlétével elrémít minden egyéb halat. Fogalmam sincs, mit tehetnék ellene. Nehéz megtalálni a módját egy 4 méteres cápa elriasztásának, annál inkább, mert védett fajnak minősül -mondja.
  Lassan azonban valamiféle vonzalom kezd kialakulni közöttük:
  Amikor megállok a hajómmal, közel jön hozzám, a hátára fordul, hagyja, hogy vakargassam, elégedett hangokat hallat, a szemeit forgatja és a vizet paskolja úszóival elégedettségében. Lenyűgöző! -meséli Arnold, az ausztrál halász.
   
 2. stornyay

  stornyay Új tag

  Szerintem valami fogalom zavar ez a vadállat kifejezés.Régóta magyarázom a környezetemben hogy a vadon élő állat lenne a helyes szóhasználat.Vadállatokat szoktam látni bizonyos emberi viselkedésekben.
   
 3. Vica 5

  Vica 5 Állandó Tag

  Nekünk is voltak halaink, sajnos elpusztultak - megsirattuk Őket.
  Mint kiderült nagyobb akváriumra lett volna szükségük.
  Éva
   
 4. kaderina

  kaderina Állandó Tag

  Volt már sokszor telis-tele halakkal az akvárium, de sajna mindig történt velük valami :( Egy éldegél itt velünk: Bettika (Betta splendens )
   
 5. laciapu

  laciapu Állandó Tag

  Sziasztok!4 napja vettünk egy 25l akváriumot.Eddig egy rézlazac elpusztult,és egy fehér molly azt csinálja hogy gyorsan úszik,majd lefelé billen és oldalra fekszik.Mi lehet a baja?Ha valaki tud segíteni válaszát várom.Előre is köszönöm.
   
 6. taznem

  taznem Állandó Tag

  Sziasztok!
  Szívesen segítek azoknak akik kezdők a halak tartása terén :) 12 éve vannak halaim tóba, és akváriumba...Sok mindent megéltem velük! Várom kérdéseiteket, remélem tudok majd segíteni :)
   
 7. taznem

  taznem Állandó Tag

  Kedves Laciapu! Tudom hogy már nem biztos hogy aktuális a válaszom de a gyors úszás jele azaz hogy a hal ideges, vagy fél. Míg a lefelé és oldalra billenésnek két oka is lehet: 1, Ha újonnan betett a hal az akváriumba akkor igencsak rosszak a körülményei. 2, Vagy sajnos beteg a hal és úszóhólyag gyulladása van.

  Remélem tudtam segíteni Üdv Taznem
   
 8. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Az ördögrája a búvárok segítségét várta.
  Az oldal szerint, ahol ezt találtam, akár 23 láb nagyságot is elérhetik... szép példány, egy legyintéssel végezhetne a körülötte lévőkkel...
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 9. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 10. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Betta "gazdik" segítségét kérem!

  Kedden vállaltunk egy kis Betta fiút 'örökbe'.
  Eddig még sosem volt semmilyen halam/akváriumom.
  Az egyik ásványkövekkel foglalkozó barátomnál láttam korábban is, újabban is, h ő nem akváriumban, hanem egy nagyobb méretű üvegben tart bettát az ásványokkal teli boltjában, elmondása szerint szombati nyitvatartás után bezár, hétfőn kinyit, betta kibírja... Ismerősöm táppal eteti, vizét olyan speciális 'oltóanyaggal' csepegeti, h életteréhez közelítőt biztosítson számára.
  Kedden hoztuk el a gyerkőc bettát, gyermekem Dexnek nevezte el.
  Dex meglátásom szerint vidáman úszkál, akár hirtelen irányváltásokkal, és sűrűn, kb. 2-3 perces alvásokkal tarkítva.
  Tápot vettem akkor rögtön neki, a szakboltban azt a tanácsot adták, h 1x etessem egy nap, egyetlen granulátummal. Arra is rákérdeztem, ha nagy lesz, mennyire változik ez, a válasz szerint akkor is, max 2-re emelhetem a granulátumok számát. Elmondtam azt is, h nem akváriumot kap, hanem egy nagy gömb üveget.
  Nagyon szeretnék jó gondozója lenni, de bizonytalan vagyok még az elsorolt tanácsok ellenére is, keveslem a napi 1x 1 granulátumot, viszont azt is tudom, felfúvódhat a túlzásba vitt etetéstől. A granulátum kifejezetten bettáknak tervezett fajta, elég pici méretű, kb. 1,5x1,5 mm, de lehet sokat saccoltam.
  Más oldalakon viszont azt olvastam, a táp szegényes étrend számára, de erről nem tájékoztattak a kisállat boltban... Azt is olvastam, le kellene legyen fedve az üvege, illetve elsősorban mindenütt akváriumról írtak, h ajánlott, senki nem említi az ilyen 'szabadon tartás' lehetőségét. Nincs ilyen jellegű felszerelésem, és a kisállat boltban, annak ellenére, h elmondtam, nem akváriumban, hanem üvegben lesz a lakhelye, nem beszéltek le róla (pedig minden felszerelésre rábeszélhettek volna, hiszen van nekik), csak arról beszéltek le, h vízinövényt is vegyek, mert az nem bírná, csakis az akváriumi körülmények között! Most akkor mi az igaz?!
  Jelenleg kb. 2,5-3 cm hosszú Dex, uszonyait nem számítva. Szeretném, ha éveket töltene nálunk, holnap, a III. napon le is cserélem vizét, állottal, némi 'oltó' vízmennyiséget megtartva, ahogy a boltban tanácsolták, bár szerintük hetente kellene.
  Nappal szűrt napfény éri üvegét, este és az éjjel első felében napelemes lámpákkal vettem körül, színesen világít neki, nem váltogatva a színeket.

  Segítségeitek előre is köszönöm!
   

  Csatolt fájlok:

 11. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Utoljára módosítva: 2017 November 3
  Csillagözön kedveli ezt.

Megosztás