Hogyan iktassuk ki az egónkat?!

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért nem értek egyet, mert ha érdekel más ember "érdeke" is, akkor ott már megint jelen van az egó, ott a gondolat...:rolleyes: S ha sikerülne is "kiiktatnod" ahogy fogalmazod, nem lenne jelen érdek, meg semmi ilyesmi dolog..., mert ott akkor már nincsen jelen az egó, egy tök más tudatszinten vagy jelen...:rolleyes:

Az hogy az embert más ember érdekei is vezérlik, ezt nem tudatosan értem, így nincs ott semilyen gondolat ami egora utalna.

Ha az egodat sikerülne kiiktatnod, akkor az igaz hogy más tudatszinten működne az agyad, de a más tudatszint nem befolyásolja az ember hozzáálását, sem fizikai jelenlétét, csak a világra való rálátását, és saját személyiségét.
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
DE ha kiiktatod a mostani egodat, - akkor muszáj hogy jojjon valami uj - ego - amihez _tartod magad_.
- ha nem lenne gondolatod -akkor nem tudnál beszélni - gondolatokat cserélni...
- ha nincs gondolatod, maximum érzelmed van, azt viszont ha nem tudod irányítani - _nagy baj lehet_.
ugyanis minden fajta érzelem - de más dolog
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
- és nem árt ha a két ego - tudsatszint - stb (tobb féle kípp lehet nevezni)
kozt van valami átmenet... ha nincs akkor gondolom meg lehet bolondulni...
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha az egodat kitudnád iktatni (ami szerintem csak egy bizonyos lelkifejlődési szint elérésénél lehetséges),

- bocs de nem tudom megállni, -mibol gondolod hogy az én lelkem alacsonyabb rendu mint a tied?
- inkább ne válaszolj rá. :)

akkor lelkileg (már alapból) egy meditatív jellemű emberrel lenne dolgod, akit nemcsak a maga érdekei, hanem más ember (pozitív) érdekei is vezérlik.

Ha sikerül kiiktatni az egod, akkor az semmiféleképpen nem fog hiányozni, mert abban a pillanatban az egész világnézeted is megváltozik, ami viszont szerintem az ego bölcsője.
.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne haragudjatok, de el kell mondanom a kétségeimet ezzel a témával kapcsolatban.
Nekem úgy tűnik, hogy az egó kiiktatása olyan lenne, mintha sterilizálnának valakit. Nem kiiktatni kellene, hanem megtanulni használni. Mivel itt a fizikai világban ugyanúgy nem tudunk nélküle élni, mint hal a szárazföldön, vagy ember mesterséges kopoltyú nélkül a vízben.
Vállaltuk, mikor leszülettünk, mivel a földi élet egyik alapvető mozgató rugója, eszköze. Ezközt meg használni kell, és ne az eszköz használjon minket.
Nekem ez a véleményem.
Legyen nagyon szép és vidám napotok!
SOk szeretettel Erzsi.
 

V.T.

Állandó Tag
Állandó Tag
de a más tudatszint nem befolyásolja az ember hozzáálását.

Progi!
Azt mar eszre vettem hogy egy csomo postodban ellentmondasz magadnak!
Mar hogy a fenebe ne befolyasolna az embert a tudatszint megvaltoztatasa!Ez a lenyege az egesznek!Minnel magasabb tudatszinten vagy annal jobban "nemesedsz" azaz jobba valsz.Kevesebb erdek fog benned mukodni!
Ha peldaul szereted egy bottal utogetni a bokrokat mert milyen jo harcolni de ha kozben megerted hogy az a bokor amit izzadva csapkodsz es kozben meg morogsz is a testvered azaz minden EGY - es raadasul a bokor is el nem csak "egy noveny" - akkor mar nem fogod kovetkezore ezt megtenni.Hiszen magasabb tudatszinten jobban ralatsz a dolgokra szelesebb lesz a latoszoged!
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha az egodat kitudnád iktatni (ami szerintem csak egy bizonyos lelkifejlődési szint elérésénél lehetséges), akkor lelkileg (már alapból) egy meditatív jellemű emberrel lenne dolgod, akit nemcsak a maga érdekei, hanem más ember (pozitív) érdekei is vezérlik..
Én is igy gondolom,de a "lelki fejlődés" szót kicserélném tudati-fejlődésre,mert minél magasabb tudatszinten van egy ember,annákl inkább válik ego-mentessé.

Bár Parr szerint,ha nem lenne egónk,nem tudnánk gondolkodni.
E kettő nem ugyan az: -az ego-és gondolat;),bár kétségtelen mindkettő az elme székhelye.

És minél merevebb egy gondolat,amivel azonosulunk,annál nagyobb az egyén ego-ja,ami persze nem egyenlő a Freud által nevezett ego-val.

Ha sikerül kiiktatni az egod, akkor az semmiféleképpen nem fog hiányozni, mert abban a pillanatban az egész világnézeted is megváltozik, ami viszont szerintem az ego bölcsője.
Ha sikerül kiiktatni az ego-t,nem a világnézeted változik meg,hanem a világod változik meg!
Nincs hiányérzet,hanem békesség van,és szeretet.kiss
 

Soma77

Állandó Tag
Állandó Tag
az ego (az én tudat) különböztet meg bennünket az állatvilától...az állatok a jelenben élő lények, együtt rezdülnek az élet minden dobbanásával...volt, amikor az ember is így tett...amikor még fontos volt neki a természet, a többi élőlény...de elvesztettük ezt az idilli állapotot...harcot indítottunk a természet ellen, a túlélés érdekben....ez a hamis vágy lett az ego vágya...túlélni mindent és mindenkit, minden áron...hatalmas helyzeti előnyünk van az állatvilággal szemben...mert a koncepcionális gondolkodás lehetővé teszi számunkra a jövő megtervezését a múlt tapasztalatai alapján...az állatvilág erre képtelen...ők együtt rezdülnek a pillanattal...ha mi is együtt rezegnénk a pillanattal, nem lenne szükségünk arra, hogy leírjuk, elmondjuk másoknak, mit jelent megélni a pillanatot...figyeld meg magadban...amikor felérsz a dombtetőre, és megpillantod a lenyugvó nap korongját, amint mély vörös színben ott izzik a horizont felett, megáll a koncepcionális gonodlkodás...magával ragad a pillanat...és akkor nem akarod elmondani senkinek, hogy mi történik veled...csak azt kívánod, bárcsak örökre ebben a pillanatban ragadhatnál...olyankor nincs vágyad arra, hogy azt mondhasd "láttam a legyugvó napot, és képzeld...blablabla"...csak ott vagy...te vagy maga a pillanat...és nincs vágy, nincs koncepció, nincs címke...szíved színültig telik szeretettel...újra EGY-ségbe kerülsz azzal, amitől igazából sosem voltál elválasztva...ott rádöbbensz igaz önvalódra...de ezen egyetlen elmesélés, egyetlen cirádásan megfogalmazott memoár sem segít...ott kell lenned, akkor, amikor történik...egyszerűen belemerülni abba, mitől eddig különválasztva érezted magad...és mikor vége a pillanat varázsának, elkezdesz beszélni róla...elmeséled valakinek, aki nem volt ott...majd eltervezed, hogy holnap is eljössz ide...beindul a zakatolás, a tervezés, a cimkézés...és ez megöli a csodát...ami pedig ott van ám, minden pillanatban...;)

az ego egy praktikus dolog...nélküle az emberi élet nem lenne emberi...de nem engedheted, hogy átvegye az irányítást az életed felett...ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek...te vagy a macska, tessék otthon lenni...és gazdaként viselkedni...az ego letehető, ha már nincs rá szükség...a seprűt sem hurcolod mindig magaddal, ha végeztél a takarítással...:p;) hülyén néznél ki felmosófával a zuhany alatt, az étteremben, egy moziban, a vasárnapi ebéd közben, vagy a délutáni szunyókálás alatt...tedd le, ha már nem kell...akkor talán nem fogsz ilyen nevetségesen komolyan ki-nézni (az életre), mint most....:p:p;)
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem az állatoknak is van egojuk - volt már 4 kutya, 1 kecske meg 2 macska az életemben...
és mndegyik másmilyen volt, de a kecskénél lehetett látni azt a _en_ nélkuliséget a legjobban.
- mikor hozzánk kerult - makacs volt és mondhatni hogy vad- de inkább csak kemény feju, hál az egnek szarva az nem volt...
aztán elkeztem neki énekelni. mindenfélét...
meg dudolni - lalalázni. -és nagyon megszelídult. - a kezembol evett , meg minden...
- de ez nem volt jo. - valakiben annyira megbízott, hogy még az alapveto védelmi osztoneit is levetkozte magárol.
aztán elkezdtem torni a fejem- hogy mit csináljak vele... - hogy észhez térjen...
-es - a sok vadnyugati filmek hatására ráultem a hátára és kecskegelni akartam. - az elején meglepodott...
a második alkalommal már nem tetszett neki, a harmadik alkalommal meg már kifejezte nemorulését ...
- ekkor elértem amit akartam.
- azután már nem volt ugy oda értem, egy kicsit gondolom meg is sértodhetett, de már másnak sem evett a tenyerébol. - és mindig megnézte hogy mit fog megrágni.
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
az ego (az én tudat) különböztet meg bennünket az állatvilától...az állatok a jelenben élő lények, együtt rezdülnek az élet minden dobbanásával...volt, amikor az ember is így tett...amikor még fontos volt neki a természet, a többi élőlény...de elvesztettük ezt az idilli állapotot...harcot indítottunk a természet ellen, a túlélés érdekben....ez a hamis vágy lett az ego vágya...túlélni mindent és mindenkit, minden áron...hatalmas helyzeti előnyünk van az állatvilággal szemben...mert a koncepcionális gondolkodás lehetővé teszi számunkra a jövő megtervezését a múlt tapasztalatai alapján...az állatvilág erre képtelen...ők együtt rezdülnek a pillanattal...ha mi is együtt rezegnénk a pillanattal, nem lenne szükségünk arra, hogy leírjuk, elmondjuk másoknak, mit jelent megélni a pillanatot...figyeld meg magadban...amikor felérsz a dombtetőre, és megpillantod a lenyugvó nap korongját, amint mély vörös színben ott izzik a horizont felett, megáll a koncepcionális gonodlkodás...magával ragad a pillanat...és akkor nem akarod elmondani senkinek, hogy mi történik veled...csak azt kívánod, bárcsak örökre ebben a pillanatban ragadhatnál...olyankor nincs vágyad arra, hogy azt mondhasd "láttam a legyugvó napot, és képzeld...blablabla"...csak ott vagy...te vagy maga a pillanat...és nincs vágy, nincs koncepció, nincs címke...szíved színültig telik szeretettel...újra EGY-ségbe kerülsz azzal, amitől igazából sosem voltál elválasztva...ott rádöbbensz igaz önvalódra...de ezen egyetlen elmesélés, egyetlen cirádásan megfogalmazott memoár sem segít...ott kell lenned, akkor, amikor történik...egyszerűen belemerülni abba, mitől eddig különválasztva érezted magad...

- egy ido után - egyedul megélni ezeket a dolgokat unalmas - ilyenkor aztán beindul az ihlet, és az én koncepciókat teremt.
nem jo mindig visszatérni az os-sejtbe, unalmas....

ezért meg kéne találni ezeket a pillanatokat, -_de szép a naplemente_ ...
_de szép ez a virág.._.
_de szép a víz a pohárban,
de szép a víz ahogy lefolyik a nyelocsovemen keresztul - és udít...

olyankor is mikor nem vagyunk egyedul.

ehhez viszont bizalom kell - meg elfogadás... vagy mi.

meg bátorság...

sokszor találkozom-l vagy olyan szituácioban mikor mást tennél - de mégse azt teszed, mert a kornyezeted azt elitélné, - vagy csak egyszeruen kilognaál a sorbol...

az pedig ugye nem jo...

szoval sokszor ha vkinek eltero a véleménye inkább hallgat, - mert ...
fél hogy lehurrogják, vagy hogy elveszti a z állását....
aztán szép lassan belenyugodik.


a vita viszi elore a világot.
de azért


é
 

Soma77

Állandó Tag
Állandó Tag
háziállatok jópofa dolgokat tudnak művelni időnként...gyerekkoromban a nagyszüleimnél magamhoz szokattam egy tyúkot :p:p:p mondtam neki, "tyúkocska, tyúkocska" az meg (míg a többiek futottak a szélrózsa minden irányába) leült, és várta, hogy a kezembe vegyem, és simogassam...sosem láttak még előtte olyat a faluban...:p:p:p de ettől még nem gondolom, hogy a tyúknak vagy a kutyának, macskának van én-tudata, azaz magát én-ként definiálja és koncepcionálisan gondolkodik...sok állatokkal végzett kísérlet bebizonyított már, hogy a homloklebeny fejlettsége és az intelligencia összefüggnek egymással...ezért tudja pl egy csimpánz pl. memóriajátékban akár még az embert is legyőzni...de ettől még nem hinném, hogy van neki én-képe, ami egy mesterséges dolog...persze lehet hogy tévedek, majd a biológusok vagy antropológusok kijavítanak úgyis...:rolleyes::p:p:pkiss

kisbabákkal csináltak mókás kísérletet, mikor piros pöttyöt rajzoltak az orrukra, majd tükör elé ültették őket...azok a babák, akiknek nem volt én-képük még, folyamatosan a tükörben próbálták megértinteni a piros pöttyöt, míg a nagyobbacskák egyből a saját orrukat fogták meg...:p:pkiss meg amikor beszélni tanulnak, és magukra még egyes szám harmadik személyben beszélnek...Jancsi éhes...és mi vagyunk azok, akik kijavítjuk őket, és azt mondjuk "nem Jancsi éhes, hanem én vagyok éhes." vagy "(én) éhes vagyok"...ezt tanuljuk...itt kezdődik minden félresiklás...és folytatódik a "mi ez?" kérdésekre adott sablon válaszainkkal...ahelyett, hogy azt mondanánk, gyere, nézzük meg, fogjuk meg, szagoljuk meg, cincáljuk meg...és egyébként meg ennek-annak hívjuk, de ez úgysem olyan fontos...:rolleyes:;)
 

Soma77

Állandó Tag
Állandó Tag
sokszor találkozom-l vagy olyan szituácioban mikor mást tennél - de mégse azt teszed, mert a kornyezeted azt elitélné, - vagy csak egyszeruen kilognaál a sorbol...

az pedig ugye nem jo...

szoval sokszor ha vkinek eltero a véleménye inkább hallgat, - mert ...
fél hogy lehurrogják, vagy hogy elveszti a z állását....
aztán szép lassan belenyugodik.

a vita viszi elore a világot.
de azért


é

a hallgatásnál sokszor nincs is nagyobb bölcsesség....;) ha el kell mondanod, mondd el, de sokszor az a kérdés, mit segítenek azok a szavak, amelyek elhagyják a szádat?...az ellenállás mindig belül keletkezik...aközött amit gondolsz, és ami van...ha kikivánkozik, add ki, mert ha elnyomod, másképp fog felszínre kerülni...az a legjobb, amikor a vágy is eltűnik, hogy bármit is mondj...olyankor csak nézel, és mosolyogsz...persze, ezt sem szokták érteni :rolleyes:....de kit érdekel? :p:Dkiss
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
- ha úgy vesszuk a létet mint magunkat egy sejtet- onállot - akkor nem baj ha nem mondasz -dok semmit. de ha egy olyan térben élunk ahol egymás gondolataink egymásra hatnak akkor meg kell szólalni. - kis-nagy példában...

- az _én_ igy - ahogy olvasgatom itt - visszafejlodés... de szerintem muszály hogy legyen neki valami értelme...

-ja tudom konyvek halmaza amelyeknem jo ha egyszerre kivannak nyitva... mert akkor káoszvan és csak beszélunk,
és ha valamit elolvastunk vagy pihentetunk akkor csukjuk be - de azért egy konyvjelzot tegyunk belé...
- szoval

most fontos a takarítás + szelektálás vagy sem?
...
 

Soma77

Állandó Tag
Állandó Tag
amikor rányomunk a "szólj hozzá" gombra, vagy szóra nyitjuk a szánkat...figyeld meg a vágyat, ami eközben keletkezik..vess egy pillantást önmagadra, és tudatosítsd, mi ösztönöz arra, hogy válaszolj...a legtöbb ember számára valami nem tetszik...nem tetszik az, aki mondja, ahogy mondja, amiért mondja, és amit mond...és persze nem haladhasz el emellett szótlanul...igaz?...a mágikus kérdést azért mindig tedd fel magadnak "miért?"...és találj rá őszinte választ...a sok "miért?" elvezet téged a vágytalanság földjére, ahol minden kérdés és hozzászólás teljesen feleselgessé válik...akkor ez most takarítás, tessék mondani? :p:pkiss;)

...azért beszélgetni jó!...én is szeretek ám!...láthatod...:razz::razz::razz:kiss
 

ildiko.sule

Állandó Tag
Állandó Tag
Szemelyiseg fejlesztes, kepesseg fejlesztes - ingyenes workshop

Sziasztok,
talán tobbeknél is témába vág, ezért megosztom veleteket az alábbi lehetőséget:
Szeretném figyelmedbe ajánlani azt az ingyenes online workshopot, amely a személyiség fejlődést célozza meg. A folyamat során feltérképezzük, hogy életedben jelen levő nehézségeknek vagy készségek hiányának mi a háttere és ezzel dolgozunk tovább.

A módszert kifejezetten online munkára fejlesztettem ki éppen azért, mert jómagam is kulföldön élek és arra gondoltam, a világban szetszórodott magyaroknak miért ne lenne lehetősége magyar ajku segitőhöz fordulni esetenként. Már számos pozitív visszajelzést kaptam azoktól, akik kipróbálták.
A workshopon való részvétel feltétele Skype elérhetőség, kamera és headset vagy beépített mikrofon.
A workshop angolul is elérhető, ezért ha úgy gondolod, hogy ismerőseidet érdekelné ez a lehetőség, kérlek továbbítsd nekik az üzenetet.
Az ingyenes workshopra magyarországi idő szerint reggel 7-11 és este 10-11 óra között van lehetőség hétköznapokon. Időtartam 1-1,5 óra.
A program május 15-ig érhető el.

A módszert Belső Világ Terápiának neveztem el, mivel a bennünk (és a rajtunk kívül is) élő világ figuráival dolgozik és fejleszti őket.

További információ privátban érhető el, vagy keress rá a Belső Világ Terápia kifejezésre az interneten és rátalálsz a honlapomra könnyedén.

Minden jót!
Ildikó
 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Parr!

Bocsi de mégis elmondanám, hogy én egyáltalán nem gondolom azt hogy a te lelki szinted alacsonyabb mint az enyém, sőt tiszta szívvel remélem hogy magasabb. kiss
Én csak utaltam arra, hogy az ego kiiktatása, valószínűleg egy magasabb lelki szintnél iktatható ki, amit nagyon jól tudom hogy még én sem értem el.

Az írásaim csupán csak saját kikövetkeztetések, amiket információ és tapasztalatok (amik jóformán lelkiek) útján lettek kikövetkeztetve.
Nem azt mondom, sokszor én is tévedhetek, de szerintem azért is vagyunk itt a fórumon, hogy megvitassuk egymással a saját gondolatmeneteinket.
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
szerintem az egot nem lehet - csak ideiglenesen kiiktatni, - foleg mikor a kenyér ára már ilyen magas mint most...

de azért a gondolattal el lehet játszani...

egyébként senki sem tobb a másiknál - szerintem, - bár ezt én is sokszor elfeljtem...
- és olyankor-ilyenkor mindig egy kicsit hátrafelé megyunk...
de néha tolatni is kell.
 

Soma77

Állandó Tag
Állandó Tag
de ha nincs vágya mit akar itt?
semmit?

a vágy egy fura dolog...csak akkor tudsz vágy nélküvé válni, ha már megtapasztaltad a sóvárgást és a vágy beteljesülését is...az érem mindkét oldalát...a vágy nélküliség nem azt jelenti, hogy nem vágyom semmire...azt jelenti, hogy nem függöm a vágyaimtól...nem ők irányítanak...korábban írtam, hogy 10 év dohányzás után letettem a cigit...majd több mint 7 évig egy szálat sem szívtam...egy nap, viszont azt mondtam magamnak, most rágyújtok...és nem történt semmi...ha éppen olyanom van, és olyan a helyzet, rágyújtok...egyébként meg eszembe sem jut...ez jelenti a függőség hiányát...azt jelenti, nem vagyok a cigaretta rabja...ez egyfajta szabadság...van vágy? igen, néha van...egyébként meg nincs...el kell nyomni bármit is (a cigin kívül:p:p:p)? nem kell...az energia szabadon áramlik...éppen azzá válik, amivé akar...pöfékelő emberré, vagy nem dohányzó emberré...van bűntudat?...nincs...a saját böntéseinket hozzuk, annak minden következményével....minden nap, annak minden percében...;):D:p
 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Progi!
Azt mar eszre vettem hogy egy csomo postodban ellentmondasz magadnak!
Mar hogy a fenebe ne befolyasolna az embert a tudatszint megvaltoztatasa!Ez a lenyege az egesznek!Minnel magasabb tudatszinten vagy annal jobban "nemesedsz" azaz jobba valsz.Kevesebb erdek fog benned mukodni!
Ha peldaul szereted egy bottal utogetni a bokrokat mert milyen jo harcolni de ha kozben megerted hogy az a bokor amit izzadva csapkodsz es kozben meg morogsz is a testvered azaz minden EGY - es raadasul a bokor is el nem csak "egy noveny" - akkor mar nem fogod kovetkezore ezt megtenni.Hiszen magasabb tudatszinten jobban ralatsz a dolgokra szelesebb lesz a latoszoged!

Szerintem a magasabb tudatszint eléréséhez vezető úton, eleve nem csapkodod egy bottal az élő növényeket, ami egy alaphozzáállás. Ahhoz hogy elérd a magasabb tudatszintet pozitív hozzáállás kell, és ez a hozzáállás + az utadon megváltoztatott más negatív hozzáállás, célod elérésekkor (hiába célba értél), nem fognak benned megváltozni (én erre értettem hogy a hozzáállásod nem változik meg) annyi igen, hogy valóban másképp látod majd a világot, de ez már nem hozzáállás, hanem inkább az ego eltűnése általi új alapmeglátás.
 
Oldal tetejére