Hírek Újabb pedofilbotrány: hogyan lehet szökésben a kisfiúkat molesztáló fociedző?

Megszökött a házi őrizetből egy pedofíliával gyanúsított fociedző. A szökés kapcsán Lichy József ügyvéd most az ATV Start műsorában beszélt arról, hogy általában a pedofíliával gyanúsított embereket nem szokták házi őrizetbe helyezni. Azt is kifejtette, szerinte az elektromos nyomkövető beállításaival lehetett probléma, hogy el tudod menekülni az illető.

Mint azt megírtuk, a gyanú szerint az edzőként dolgozó férfi munkakörébe tartozott az is, hogy éjszaka felügyelje az externátusként működő diákszálláson elhelyezett gyerekeket. 2022 novemberében egyik éjszaka a gyanúsított egy alvó kiskorú fiúval szexuális cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek is 2022 novemberében. A férfit végül a rendőrség 18. életévét be nem töltött, a felügyelete alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak miatt hallgatta ki gyanúsítottként.
2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd ekkor a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el. Ezt azonban az edző nem tartotta be és 2023. november 19-én ismeretlen helyre távozott. Jelenleg fogolyszökés miatt is nyomozás folyik ellene. Az ügyészség határozatával távollévő terheltté nyilvánította a gyanúsítottat, az eljárás a távollétében folytatódik majd.
Kik kaphatnak egyáltalán nyomkövetőt, kik mehetnek haza?

Az ATV Start című műsorában Lichy József ügyvéd elárulta: jogi értelemben a büntetőjogi eljárásokban elég gyakoriak a kényszerintézkedések, ezeknek egy csoportja az úgynevezett bűnügyi felügyelet, és azon belül van a házi őrizet jellegű bűnügyi felület is. Őket szokták hazaengedni, hogy a saját otthonuk legyen a börtönük. Vannak bizonyos bűncselekmények, ahol ez esélytelen, például az élet elleni bűncselekményeknél, és bizonyos erőszakos cselekmények esetében. De kábítószeres cselekményeknél, adócsalásoknál, jellemzően vagyon elleni cselekményeknél és más, egyéb ügyekben elrendelhetik a házi őrizetet, ám legtöbbször ezt megelőzi valamilyen tartamú letartóztatás, tehát tényleges börtön. A végrehajtott letartóztatást szokták általában megváltoztatni házi őrizetre, attól függően, hogy az illető mennyire működik együtt az eljárásban. Ha együttműködő, bizonyos idő után egy lábbilinccsel hazaengedik.
A házi őrizet a gyanúsítási ügy szakaszban is, tehát nyomozás során is alkalmazható, de bírósági eljárásokban is, ezekről elsőfokú bírói döntések szoktak születni.
Megszökött egy pedofil bűnelkövető

Az ügyvéd szerint az viszonylag ritka, hogy gyermekek sérelmére elkövetett cselekmények esetén valakit a letartóztatásból hazaengednek házi őrizetbe. Ebben az esetben majdnem egy esztendős letartóztatás volt, majd valamiért a nyomozási bíró aztán úgy látta, hogy az elkövető hazatérhet házi őrizetbe és rá is tették az elektromos nyomkövetőt a bokájára.
"Az tulajdonképpen, hogy ő a házi őrizetből le tudott lépni és jelenleg sincs meg, nem teljesen szokatlan jelenség, mert máskor is elő tud fordulni"
- magyarázta az ügyvéd.
Így működik az elektromos nyomkövető

  • A lábbilincshez jár egy adapter
  • A rendőrök akkor állítják be a nyomkövetőt, amikor az illetőt hazaviszik: itt meghatározzák a zónát, hogy meddig lehet menni. Lakás esetén például a küszöbig, kertes ház esetén pedig a kerítés végéig.
  • A nyomkövető jelez, ha az illető a zónán kívülre megy, de nemcsak a rendőrségen, hanem a bokán is rezeg, hogy az elkövető is tisztában legyen azzal, hogy megszegi a szabályt. Amennyiben az eszköz jelez, egy járőr azonnal elindul a helyszínre, hogy ellenőrizze a "fogvatartottat". Ha eltűnik a jel, a járőr akkor is indul.
  • A házi őrizetben lévő elkövető egy töltőt is kap a nyomkövetőhöz, amit egyébként minden nap kell tölteniük, akárcsak egy mobiltelefont. Ha lemerül az nagy probléma, már csak azért is, mert a töltés elmaradása a bűnügyi felület szabályainak a megszegését jelenti. Ha egy házi őrizetben lévő személy túl sokszor felejti el feltölteni a nyomkövetőjét, akkor az is megeshet, hogy visszakerül a börtönbe, ám először csak bírsággal kell számolni.
  • Gyakorlatilag úgy működik, mint egy GPS rendszer, tehát pontosan tudják a rendőrségen, hogy hol van éppen az illető.
Az ügyvéd elmondta, ezzel a szerkezettel lelépni feltűnésmentesen nem lehet, csak úgy, ha valaki levágja vagy eltávolítja a lábáról. Ám az a nagy trükk, ha valaki működteti tovább, ugyanis ha valaki levágja a nyomkövetőt, azt is jelzi a rendszer a rendőrségen. Elmondása szerint vannak olyanok is, akik elektronikai módszerrel megpróbálják kiiktatni a nyomkövetőt. A legügyesebb megoldás, ha működik a rendszer és úgy el tudja távolítani a lábáról.
Sok baj van a lábbilincsekkel, mert gyakran leáll a rendszer
Az ügyvéd szerint az, hogy a rendszerrel milyen rendszerüzemeltetési, informatikai problémák vannak, informatikai karbantartási kérdés, és mivel ez ki van adva külsős cégnek, így ez gyakorlatilag nem a rendőrségen múlik. Lichy beszélt arról is, hogy az ügyfeleinél beállítási problémák szoktak lenni, és úgy véli, hogy a pedofil bűnöző szökésének esetében is ez lehetett a probléma. Elmondta azt is, hogy térerő is szükség van az eszköz működéséhez. De voltak olyan problémák is, hogy magával a műszerrel volt probléma, ugyanis nem adta be a jelet a központi szervernek.

"Itt a beállítás nagyon fontos. Ha ezt nem, vagy nem megfelelően állítják be, akkor elképzelhető, hogy valami adatátviteli probléma következik be, mint ebben az esetben is történhetett" - vélekedett az ügyvéd.
Pedofíliával elítélt foglyokat nem szoktak házi őrizetbe helyezni
Az ügyvéd elmondta, számos ilyen ügyben látta már, hogy hogyan zajlanak a dolgok. Akit pedofíliával meggyanúsítanak, azt a legritkább esetben gyanúsítják meg egy gyerek sérelmére elkövetettséggel. Mert akkor derül ki leginkább, amikor már több gyermek visszajelzése által indul el egy eljárás. Ezeknél az eseteknél, főleg hogy ha több rendbeli a gyanúsítás, annak a büntetési tételkerete - ráadásul halmazati tételkerete - nem nagyon teszi lehetővé, hogy valakit csak úgy kiengedjenek, főleg abba az emberi környezetbe, ahonnan azért szedték be, hogy véletlenül se folytassa azt, amit elkezdett. Ha valakit mégis alkalmasnak lát arra a nyomozási bíró, hogy hazaengedje házi őrizetbe, ott lehet betegség, lehet a koránál fogva valami gond, vagy esetleg lehetnek bizonyítottságbeli problémák is.

Lichy megjegyezte, a pedofil bűncselekmények esetében ritka, ha ezt az elkövető bevallja a tettét, tehát azt először ezt bizonyítani kell, ami nagyon nehéz, mert a gyerekeket kímélni kell. Speciális szakértőket, pszichológus szakértőket rendelnek ki ezekben az esetekben, a szakértők pedig a gyermekek őszinteségvizsgálatát tárják fel. Ezért a bizonyítási eljárás is hosszadalmas, és a kezdet-kezdetén még lehetnek bizonytalanságot. Mert ha a szakértő azt mondja, hogy valóságtartalmat mond az a gyerek, de nem tudja konkrétan leírni, hogy bizonyos az, hogy az a cselekvés úgy és abban a formában zajlott le, akkor lehetnek pillanatnyi vagy átmeneti bizonyítottsági problémák ezekben az ügyekben, és akkor elképzelhető, hogy a nyomozási bíró házi inkább hazaengedik házi őrizetbe.
Hova szökhet egy ember ma Magyarországon?
Az ügyvéd szerint Magyarországon lényegében sehova sem tud menekülni a szökött rab, és ha őt huzamosabb ideje nem találják, akkor valószínűleg már nem Magyarországon tartózkodik. Elmondása szerint házi őrizetből aki lelép, az 100 emberből 5, és egyébként zömében a műszer nélküliek. De mivel nálunk van védarendszer és nyomkövető rendszerek, így gyakorlatilag órák alatt el kellene kapni egy szökött embert.1709182514593.jpeg
 
"De mivel nálunk van védarendszer és nyomkövető rendszerek, így gyakorlatilag órák alatt el kellene kapni egy szökött embert."
Ez keveri a szezont a fazonnal....
A VÉDA rendszámfelismerő rendszer....Taxi, bérautó, haver és kész. Megy oda ahová akar a VÉDA miatt.
 
Azt olvastam valahol, hogy betelt a server (még novemberben) és azóta gyakorlatilag nincs "jelvétel", jóllehet megrendelték az újat, de nem történt rá intézkedés.
Nem értek ehhez a technikához, tán valamelyikőtök igen... lehetséges ez ilyen formában ?
 
Azt olvastam valahol, hogy betelt a server (még novemberben) és azóta gyakorlatilag nincs "jelvétel", jóllehet megrendelték az újat, de nem történt rá intézkedés.
Nem értek ehhez a technikához, tán valamelyikőtök igen... lehetséges ez ilyen formában ?
Elméletileg igen. Gyakorlatilag furcsa lenne, a tárhely bővítés illetve a log adatok őrzésének idejének csökkentése/ tárhely felszabadítás/ azért nem egy olyan ördöngös dolog. ( Persze, ha csak és kizárólag egy cég nyúlhat hozzá a szerződés szerint...)
Pletyka: Az eszközök a bokákon működtek, csak a TIK (Tevékenység Irányítási Központ) nem kapott riasztást, ha túlzott elmozdulást észlelt a rendszer, így intézkedni sem tudtak természetesen.
 
Igaz amit olvastam az nem szexuális támadás kiskorúak ellen.
De, ez is borzalmas.
Jogerősen is tényleges fegyházbüntetést kaphat az az L. Tamás, aki 2022 májusában baltával verte agyon az alvó kislányait Aszódon. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben az ötszörösen minősülő emberölésért elítélt 48 éves gépészmérnök büntetését.

L. Tamás pár héttel a válásuk után elhatározta, hogy bosszút áll a volt nején, és megöli 14 és 16 éves lányukat, majd magával is végez. Ezt követően végrendeletet és búcsúlevélként felfogható beadványt írt a válást kimondó Gödöllői Járásbíróságnak, majd vett egy baltát és egy munkáskesztyűt, hogy megölje a lányait.
Az elkövető másnap Adácson egy mozdonynak rohant, de kisebb koponyaűri bevérzéssel megúszta az öngyilkossági kísérletet.
A lányok anyja a brutális gyilkosság után azt mondta, hogy hiába fordult többször is segítségért a rendőrséghez, a gyámhivatalhoz és a családsegítőhöz azzal, hogy folyamatosan terrorizálja és fenyegeti őket a volt férje, magára maradt a problémáival.

Amikor az asszony bejelentette, hogy eltűntek és veszélyben vannak a lányai, a rendőrök kimentek ugyan a volt férje házához, de nem mentek be. Így aztán csak egy héttel később találták meg a lányok holttestét, miután bejelentést kaptak arról, hogy furcsa szagok jönnek ki a házból.
(...huhh...undorító még a intézmények sunyisága is. persze minden törvényt betartottak....)
 
Amikor az asszony bejelentette, hogy eltűntek és veszélyben vannak a lányai, a rendőrök kimentek ugyan a volt férje házához, de nem mentek be. Így aztán csak egy héttel később találták meg a lányok holttestét, miután bejelentést kaptak arról, hogy furcsa szagok jönnek ki a házból.
(...huhh...undorító még a intézmények sunyisága is. persze minden törvényt betartottak....)
Most őszintén, meddig tartott volna egy rohadt házkutatásit kérni a kékeknek?
A lányok anyja a brutális gyilkosság után azt mondta, hogy hiába fordult többször is segítségért a rendőrséghez, a gyámhivatalhoz és a családsegítőhöz azzal, hogy folyamatosan terrorizálja és fenyegeti őket a volt férje, magára maradt a problémáival.
Ez a gyermekvédelmi törvény egy kalap sz@rt sem ér! Nem csak az a bűnös aki agyonverte a lányokat, bűnös itt az egész apparátus! Ülnek az irodákban, őrzik a széküket és részükről minden le van tudva!
 
Most őszintén, meddig tartott volna egy rohadt házkutatásit kérni a kékeknek?

Ez a gyermekvédelmi törvény egy kalap sz@rt sem ér! Nem csak az a bűnös aki agyonverte a lányokat, bűnös itt az egész apparátus! Ülnek az irodákban, őrzik a széküket és részükről minden le van tudva!
Azért is írtam hogy egy a céljuk hogy őket ne lehessen hibáztatni.
Undorító.
 
Nekem a kutyam nyakorven van egy nyomkoveto, mert imad megszokni tolem a hegyen.
Igaz, az kinai viszont mukodik
Lehet megsem kellene annyira kina ellenesnek lenni?
 
Ha már van vármegye akkor vissza kellene hozni néhány akkori büntetést is, na meg a hóhért. Ilyesmi ügyeknél frappáns megoldás kerekedne. Pellengért is lehetne felállítani a köztereken, a sok új térkövezés helyett.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,175
Üzenet
4,812,716
Tagok
616,364
Legújabb tagunk
Csetényi Anikó
Oldal tetejére