Hogyan lett Kanada oktatási nagyhatalom?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 14.

Melitta - 2017 Szeptember 14, 11:45
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Amikor a világ legjobb oktatási rendszereiről van szó, általában olyan skandináv országok nevei merülnek fel, mint Finnország, esetleg Norvégia, esetleg szóba kerül Ázsiából Szingapúr vagy Dél-Korea neve. Kanadáról viszonylag kevesebbet hallani, holott az észak-amerikai ország szépen csendben a legnagyobbak közé küzdötte magát. De hogyan csinálta?

  A legutóbbi Pisa-teszten például Kanada egyike volt azon kevés országoknak, melyek a matematika, a természettudományos tárgyak és az olvasás terén is a TOP 10-ben végeztek.

  Az egyetemi szinten is jól teljesítettek, a munkaképes korú felnőttek 55 százaléka rendelkezik diplomával, ez az arány az OECD-országok között 35 százalék.

  Kanada sikere azért is különleges, mert a nemzetközi trend azt mutatja, általában azok az országok végeznek az élen, melyek egységes, kompakt társadalmak. A jelenlegi első Szingapúr pedig a szisztematikus fejlődés modellje, melyben az egész oktatási rendszer úgy épül egymásra, hogy végül egy átfogó nemzeti stratégiát alkosson.

  Ezzel szemben Kanadának tulajdonképpen országos oktatási rendszere sincs, a legtöbb döntés az autonóm tartományok kezében van, azaz nehezen lehetne elképzelni nagyobb különbséget, mint ami a szingapúri városállam és a hatalmas, ilyen értelemben szétszabdalt Kanada között feszül.

  Tovább árnyalja a képet, hogy a kanadai fiatal felnőttek több mint egyharmada olyan családból érkezett, ahol mindkét szülő másik országból származik. A frissen érkezett bevándorlócsaládok gyermekei ugyanakkor elég gyorsan integrálódnak ahhoz, hogy ugyanazon a magas szinten teljesítsenek, mint az osztálytársaik – olvasható a BBC összeállításában.

  Ha közelebbről megnézzük az eredményeket, akkor még fantasztikusabb dolgok jönnek ki. Ha a kanadai tartományok önálló országként szerepeltek volna a Pisa-felmérésen, akkor a természettudományok terén Alberta, Brit-Kolumbia és Quebec is befért volna a TOP 5-be Szingapúr és Japán mellett, megelőzve például Finnországot és Hongkongot.

  Hogyan jutott idáig Kanada?

  Az OECD oktatási igazgatója, Andreas Schleicher szerint az ország nagy egyesítő ereje az egység, azaz annak ellenére, hogy a különböző tartományokban eltérő az oktatási politika, az esélyegyenlőség mindenütt az egyik legfontosabb dolog, ami nagyon jól látszik a bevándorló gyermekek esetében.

  Ebből következik, hogy az érkezéstől számított három éven belül ezek a gyermekek már ugyanolyan színvonalon teljesítenek, mint az iskolatársaik, ami világszinten is majdnem példátlan eredmény.

  Fontos tényező, hogy a kanadai tanárokat nemzetközi szinten nézve is nagyon jól megfizetik, ebből következik, hogy nem könnyű bejutni a szakmába.

  Ehhez társul még, hogy a nagyon magas átlageredmények mellett kicsi a szórás, azaz nincsen nagy szakadék a legjobban teljesítő és a hátrányosabb helyzetből induló gyermekek között.

  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legutóbbi Pisa-teszt természettudományos részében a leggazdagabb és legszegényebb gyermekek eredményei között 9 százalék volt az eltérés. Ugyanez a franciáknál például 20, de még Szingapúrban is 17 százalék.

  Ami pedig a jövőt illeti, az egyetemek már most érezhetően profitálnak a Trump-hatásból, ugyanis egyre több külföldi hallgató érzi úgy, hogy amerikai helyett inkább kanadai egyetemen tanulna tovább.

  Eközben kanadai lett a világ legjobb tanára, szóval az ország megalakulásának 150. évfordulóján van mit ünnepelni az észak-amerikai országban.

  csalad.

  oktatas.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 14.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   Legális marihuána? És még oktatási nagyhatalom is? Meg a legjobb tévésorozatokat gyártják? Tényleg ők a világ legnagyszerűbb országa! Igaz, néha magyar kisöregeknek 1000 dolláros orvosi számlát adnak az infarktusnak látszó vizelési ingerre...
  2. gumelig
   gumelig
   Savanyú ez a szőlő...
  3. Nikosz99
   Nikosz99
   Én örülök hogy ilyen szép eredményeik vannak. Biztos van mit tanulni e téren tőlük.
   ladybug7spots kedveli ezt.
  4. victorvacendak
   victorvacendak
   Miből gondolod? Nem jött le az irónia? Szerintem tényleg Kanada a legcivilizáltabb ország a világon.
  5. Melitta
   Melitta
   Privinconkent valtozik a biztositas is.
   Ontarioban egy oreg sem kap $1000 szamlat se infaktusra se pisilesi bajara.
   A mento $50 kasziroz ha igenybe veszed.
   Ha van extra biztositasod vagy kivansagod kulonszoba vizagy vagy valami extra azt vagy fizeti az extra biztositas ha te rendelsz magadnak ilyent akkor kell fizetni.
   A marihuana nem kotelezo, hanem csak szabadon vasarolhato, es a vasarlok azok nagyresze akik ha nem lenne legalis akkor is hasznaloja lenne.

   Szegeny anyukam mindig azt mondta latta a tv ba mennyi kabitoszeres van nalunk, es nagyon felt. Milyen jo hogy te ilyent lattal otthon mert en meg nem talalkoztam eggyel se.
   Se munkahelyen se barati korben nem lattam.Biztos sok van beloluk,de en nem kerestem a tarsasagukat soha.
  6. victorvacendak
   victorvacendak
   Melitta, ne mondd már, pár hete volt egy hír, itt, hogy a magyar öregnek pisilni, kakilni kellett és kihívták hozzá a mentőt, és kapott egy 800 vagy hány dolláros számlát és a lánya, menye ügyvédet fogadott.
  7. *Rima
   *Rima
   tegyuk hozza ,hogy a szamla pagatellllllllll
   tetszettek volna az oregurnak teljeskoru biztositast kotni
   akkor nem okozna gondot a szamla >>> jahhh kerem a biztositas tul sokba kerult volna
   nahaaaat akkor most nem koll csodalkozni a szamla osszegen .
  8. *Rima
   *Rima
   ezt igazolni tudom ,szinte kihalasmenten juthatsz be teljes idos tanarnak
   egy csaladtagom 7 evig kozdott mire fix tanari allasa lett
   innet a kutyaja sem santa a biztositasa az valami fantasztikus
   a bere pedig meseeeeees (mindez az allami iskolakban )
   a maganiskolak NEM fizetik meg a tanaraikat (anelkul is a maximumot nyujtjak )
   mivel az allami szektorba nehez bejutni (sokan evekig onkentes ingyenes munkat vegeznek az iskolakban )
   igy minden tanarpalanta a maganiskolakban kezdi a palyafutasat es bizonyitani akar
   a kivallo referenciaert >>> ami belepo lesz az allami iskolaba
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 14
   setni kedveli ezt.
  9. victorvacendak
   victorvacendak
   A család perének pont az az alapja, hogy volt biztosításuk, de mivel az elvégzett vizsgálatok és a mentőzés indokolatlannak lett nyilvánítva nem fizet!
  10. *Rima
   *Rima
   a biztositasuk SEMMIRE sem volt jo
   egy 90 evesnek specialis biztositasra van szuksege (ezert nem fizet a biztosito )
   (a szivbetegnek nem fedezi a korhazi koltseget ha infarktus gyanuval korhazba viszik )
  11. Melitta
   Melitta
   Akkor semmiyen biztositasa nem volt az oregnek.
   Napi korhazi koltseg minden gyogyszer ellatas nelkul $1000 akinek nincs biztositasa.
  12. vazonosito
   vazonosito
   Szívből gratulálok Canada sikereinek. A konkrétumokra kicsit rátérve, azt hiszem az nagyon fontos, hogy a tanárok közé kik kerülnek és mennyire vannak megbecsülve.
   ladybug7spots, setni és CasaLoma kedveli ezt.
  13. Kiss János 972
   Kiss János 972
   Gratulálok, mindig jó hallani tanítási sikerekről. Sajnos Magyarországon igen ellentmondásos a helyzet. Az iskolák finanszírozásán keresztül kialakulóban vannak a szándékos butítások. Csak hogy pontosan értsétek. például egy középiskola abban érdekelt, hogy a diákok az érettségi után ne egyetemre, hanem technikumba menjenek. Viszont aki jól tanul, az inkább megy egyetemre. A megoldás sok helyen az, hogy úgy alakítják a tanulók eredményeit, hogy ne tudjanak sikeresen felvételizni, csak a technikumra legyen esélyük. A gond azzal van, hogy a technikumban nem motiválják a tanulókat, így azok éppen hogy elvégzik azt, és se a munkához, se az egyetemi felvételihez sem lesz elég a tudásuk.
   Ha megfigyelitek, ugyanakkor vannak olyan rétegek, közösségek, akik Magyarországon is nagy figyelmet fordítanak a gyerekek képzésére. Ez sok pénzbe kerül, így esélyegyenlőségről beszélni bár lehet, de hogy az igaz is legyen, azon még kell dolgozni.
   Látható, hogy az emberek, iskolák általában a legkisebb ellenállás felé mennek. Amíg tehát az állami szabályzók ilyenek lesznek, reálisan nem várható el, hogy Magyarországon az iskolai eredmények mögé széles körben valódi tudás kerül.
   sidavoq kedveli ezt.

Megosztás