Idézetek

öveg témája a 'Irodalom' fórumban , 2008 Május 27.

 1. Mundane Poignant

  Mundane Poignant Állandó Tag

  "Számomra a fák mindig is a leghitelesebb tanítómesterek voltak. Nagyra becsülöm az erdők és ligetek törzsi és családi kötelékben élő fáit. De még jobban tisztelem az egymagukban állókat. Olyanok, mint egy magányos ember. Nem mind a remeték, akik gyengeségből vonulnak el a világtól, hanem mint a visszavonultan élő szellemóriások, mint Beethoven vagy Nietzsche. Ágaik hegyén a világ rezdül, gyökereik a végtelenben nyugszanak; de nem vesznek bele, hanem minden életerejükkel egyetlen dologért küzdenek: azért, hogy saját törvényeik szerint kiteljesítsék önmagukat, kiformálják a maguk arculatát, hogy megmutassák valójukat.”

  “For me, trees have always been the most penetrating preachers. I revere them when they live in tribes and families, in forests and groves. And even more I revere them when they stand alone. They are like lonely persons. Not like hermits who have stolen away out of some weakness, but like great, solitary men, like Beethoven and Nietzsche. In their highest boughs the world rustles, their roots rest in infinity; but they do not lose themselves there, they struggle with all the force of their lives for one thing only: to fulfil themselves according to their own laws, to build up their own form, to represent themselves.”
  ― Hermann Hesse
   
  Georgina Bojana és Claire 959 kedveli ezt.
 2. Claire 959

  Claire 959 Állandó Tag Silver tag

  „ Az egyedüllét olyan, mint a csokoládé, előbb kis kockákat, majd egy egész táblát, aztán megszokod.;)
  A.J.Christian
   
  Georgina Bojana és solyomlany kedveli ezt.
 3. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  Van úgy, hogy akadályok tornyosulnak eléd és nem látod a kiutat. Van úgy, hogy döntéseket kellene hoznod és nem érzed képesnek Magad rá. Van úgy hogy csak a kudarcaidra koncentrálsz és beszűkülten nézel a jövő felé.
  Nos ilyenkor egyetlen feladatod van, figyelmedet Önmagadra fókuszálni és végig listázni az eddig elért sikereidet. Kezdd az elején és a nagy dolgokra koncentrálj.
  Pl.: Megszülettem, megtanultam járni, késsel villával enni és bögréből inni, szobatiszta lettem. Megtanultam írni és olvasni, sőt még 10-ig is elszámolok :)
  Folytasd a sort tovább a saját értékrendednek megfelelően. Rá fogsz jönni, hogy mennyi minden sikerült az életedben.
  A jelenlegi helyzettel kapcsolatban a következő kérdéseket tedd fel Magadban: Mire tanít ez a helyzet engem? Mit kellene elengednem? Mitől félek? Esetleg mitől akar a sors megkímélni ?
  Egy dolgot mindenképp véss a fejedbe: Nincs rossz döntés, CSAK TAPASZTALÁS VAN! Mindannyian szabad akaratot kaptunk a saját dolgainkhoz való viszonyulásra! Szabad vagy, ha nem érzed annak Magad nyisdd ki az ajtót, amelyet bezártál.
  Kalo Jenö
   
  Claire 959 kedveli ezt.
 4. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  "Elengedni nem azt jelenti, hogy nem törődsz valakivel, hanem csak azt, hogy nem tudsz többet tenni érte.
  Az elengedéssel nem zárkózol el előle, csak felismered, hogy nem irányíthatod.
  Az elengedés nem azt jelenti, hogy mindent megengedsz, hanem hagyod, hogy tanuljon a következményekből.
  Az elengedés az erőtlenség elismerése, miszerint a végkifejlet nincs, és soha nem is volt a te kezedben!
  Az elengedéssel nem próbálsz megváltoztatni vagy hibáztatni más valakit, hanem a lehető legtöbbet hozod ki magadból.
  Ha elengeded, többé nem gondolkodsz róla, de törődsz vele; nem "megjavítani" akarod, hanem támasza lenni;
  nem te vagy a középpontban, rendezgetve a végkifejletet, hanem engeded, hogy ki-ki befolyásolja a saját sorsát;
  nem védelmező vagy, hanem hagyod, hogy szembesüljenek a valósággal;
  nem tagadsz, hanem elfogadsz;
  nem zsörtölődsz, korholsz vagy vitatkozol, hanem megkeresed a saját hiányosságaidat, és azokon dolgozol;
  nem azon igyekszel, hogy saját vágyaidhoz igazíts, hanem elfogadsz minden napot úgy, hogy ahogy jön, és örülsz neki;
  nem kritizálsz vagy regulázol másokat, hanem megpróbálsz olyanná válni, amilyen lenni szeretnél;
  nem bánkódsz a múlt miatt, hanem növekedsz, és jelenben élsz.
  Valójában az elengedés azt jelenti: Kevésbé félsz... Bízol Istenben.... és jobban szeretsz."

  Forrás: Győzelem a félelem felett
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 5. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  "A nagy fordulat egy ember életében:
  „nekem mi jut?” helyett: „mi fakad belőlem?”
  S ez elég ahhoz, hogy a bentről-fakadó
  fényes legyen és folyton tisztuló."
  Weöres Sándor
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 6. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  A kapcsolatok zöme azért megy tönkre, mert nem bírjuk ki egymás természetét. Irritál minket. Sokan úgy mennek bele egy párkapcsolatba, hogy "majd megnevelem". Felejtsd el! Nem tudjuk egymást megváltoztatni. Minden szokás előbb-utóbb jellemmé válik, s azt nagyon nehéz megváltoztatni. Újjá kellene születni hozzá, s ez nagy ritkaság. Egyet tehetsz érte: hogy szereted. :)<3
  Müller Péter
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 7. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  "A megbocsátás egyemberes feladat...."

  Maga a megbocsátás mindig tartalmaz egy tudatos döntést, hogy jóakarattal tekintek egy másik emberre, akin jogos felháborodásomban éppenséggel akár bosszút is állhatnék. Mégis tudatosan lemondok a bosszú utáni igényemről, bár a fájdalmam, károm, sértettségem reális. Ez egy tudatos döntés kérdése, ugyanakkor érzelmi munkát igénylő folyamat. Ezt azonban meg kellene különböztetnünk a meggyógyulástól. Lehet, hogy valakinek megbocsátottam, de még mindig nagyon fáj a tette. Az is lehet, hogy egy életen keresztül fog fájni. Ne várjuk tehát magunktól azt, hogy csak azért, mert megbocsátottunk, rögtön meg is gyógyulunk, és rögtön jól is leszünk. Mindkét érzést érdemes ezen felül megkülönböztetnünk a kibéküléstől. Jogunk van nem megbocsátani és nem kibékülni is. Mondhatjuk azt, hogy nem látjuk, hogy a másik felfogná, mit tett velünk, nem látjuk, hogy felelősen viselné az ellenünk elkövetett tett következményének terhét. Mondhatjuk azt, hogy emiatt kénytelenek vagyunk magunkat megvédeni a másiktól, távolságot tartani és ezáltal elejét venni az újbóli megsebzésnek. A megbocsátás nem jelentheti azt, hogy annak nincsen semmilyen következménye a tettesre nézve. Ilyen következmény például az, hogy ő a másikban okozott fájdalom terhét akár éveken keresztül elviseli. Nem számon kér, hanem fokozottan megbízható, odafigyelő, hűséges és kiszámítható lesz éppen azért, hogy visszaépüljön a bizalom. A kibéküléshez tehát két ember kell. A megbocsátáshoz azonban csak egy. A megbocsátás az áldozat szabad tette. Az mégis egészen biztos, hogy ha elégedett emberi életet akarok élni, akkor a megbocsátás útjára érdemes lépnem, még akkor is, ha úgy döntök, nem szeretnék többé kapcsolatban lenni a másikkal. Éppen ezért nagyon felszabadító, hogy a megbocsátás egyemberes feladat.

  Pál Feri
   
  Claire 959 kedveli ezt.
 8. Claire 959

  Claire 959 Állandó Tag Silver tag

  "Akkor valódi az életed, hogyha a halálod után a Jóisten leül melléd a felhő szélére, elővesz egy palack jóféle bort, csillogó szemmel és izgatott arccal rád nevet, és csak annyit mond:" - Mesélj!"

  A. J. Christian
   
 9. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  "A félelem és az óvatosság nem ugyanaz. Légy óvatos, légy körültekintő - de ne félj ! Mert a félelem megbénít, míg az óvatosság mozgósít. A félelem megdermeszt, a megfontoltság új utakat nyit.

  -Mindig is arra tanítottak, hogy féljem Istent.

  Tudom. És ez meg is bénította a Velem való kapcsolatodat.
  Csak akkor tudtál bármiféle említésre méltó kapcsolatot létesíteni Velem, mikor felhagytál ezzel a félelemmel.
  Ha megajándékozhatnálak valamivel, ha olyan különleges kegyben részesíthetnélek, ami hozzásegít, hogy megtalálj, akkor a félelem nélküliség lenne az az ajándék.
  Áldottak akik nem félnek, mert megismerik Istent."
  Neal Donald Walsch
   
 10. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  "Nagyon sokszor kell földig görnyedni, földig öregedni terhek alatt, és nagyon jól kell ismerni a földet, hogy az ember háta egyenes maradjon."

  Ancsel Éva
   
 11. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  "Megtapasztaltam, hogy ha magammal rossz viszonyban voltam, senki szeretete, de még a szerelme sem ért el hozzám. Nem esett jól. Nem is tudtam viszonozni. És hiába szerettem másokat, ha magukkal diszharmóniában voltak, az én "adásom" nem jutott el hozzájuk, nem voltak ráhangolva. Ma azonban mindent fordítva látunk. Majd ha ő jön - gondolod -, akkor én is jövök. Ha kapok, majd én is adok. Ez nem így van. Csak amit belül megteremtettél, az jöhet létre kívül."

  (Müller Péter)
   
 12. gazikaszim

  gazikaszim Állandó Tag

  "látod amottan"

  (Petőfi Sándor)
   
 13. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  A vágy és az akarás működését gyakran félreértik. Az alapvető illúzió a következő állításban érhető tetten: „Csak úgy kapom meg azt, amit akarok, ha vágyom rá; ha nem vágynék rá, nem kapnám meg azt, amit akarok.” Valójában ennek épp az ellenkezője igaz. A vágy, különösen az erős vágy (mint amilyen a sóvárgás), gyakran akadálya annak, hogy megkapjuk azt, amit szeretnénk.

  Miért van ez így? Az igazság az, hogy választásunknak köszönhetően jelenik meg valami az életünkben. A szándékunk eredménye, vagy ha úgy tetszik a mellett döntöttünk. A vágy ellenére jelent meg az életünkben. A vágy valójában az elérésének, illetve a megszerzésének az akadályát képezte. Ez azért van, mert a vágy szó szerint azt jelenti, „nekem nincs.” Más szóval, ha azt mondjuk, vágyunk valamire, valójában azt mondjuk, hogy nem a miénk. Ha azt mondjuk, hogy nem a miénk, pszichés távolságot teremtünk magunk és a között, amit akarunk. E távolság lesz az az akadály, ami energiát von el.

  Dr. David R. Hawkins - Elengedés: az önátadás útja, 109-110. oldal
   
 14. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  A szív és a lélek egy. A szív az, ami egységben van Istennel, nem az elme. Saját szívünk feltérképezése nem más, mint Isten felfedezése.
  David R. Hawkins
   
 15. solyomlany

  solyomlany Aktív tag

  A legkönnyebb módja annak, hogy egy hiányt begyógyítsunk, az az, ha megadjuk azt, amiről úgy érezzük, hogy hiányzik. A szükségleteink egy kapcsolatban azokat a dolgokat jelzik, amelyeket a mi feladatunk megadni. Általában az a leggyakoribb panaszunk a szüleinkkel kapcsolatban, hogy nem adták meg azt, amire szükségünk volt – de amire szükségünk volt a szüleinktől, az pontosan ugyanaz, amit nekünk kell nekik megadnunk. ha megadjuk nekik azt, amiről úgy gondoljuk, hogy elvártuk tőlük, akkor az igényünk kielégül.

  Arra várni, hogy, hogy valaki más elégítse ki a szükségleteinket, az egyik legnagyobb összeesküvés saját fejlődésünk ellen, ami megakadályoz bennünket abban, hogy előrelépjünk. A szükségleteink egy kapcsolatban megmutatják nekünk — ha hajlandók vagyunk észrevenni — hogy mi az, amit adnunk kell. Ha megtesszük ezt a vezetői lépést, és megadjuk másoknak azt, amiről azt hittük, hogy nekünk van rá szükségünk, azzal mindenki nyer. Azzal, hogy adunk, egyúttal kapunk is.
  Chuck Spezzano
   
 16. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Ez bizony így van. Senkit nem lehet megnevelni, már egy 2 éves gyereknek is van önálló akarata.Csak irányítani lehet, de csak gyereket. Felnőttet soha.
   
 17. Bandita72

  Bandita72 Állandó Tag

  Minden ember törtszámhoz hasonlítható. A számláló a valódi értéket mutatja, a nevező azt, amit az illető képzel magáról. Minél nagyobb a nevező, a tört értéke annál kisebb. Ha a nevező végtelen, a tört értéke nulla. (Tolsztoj)
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 18. Bandita72

  Bandita72 Állandó Tag

  Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. (Simone Weil)
   
 19. bagatell

  bagatell Új tag

  Annyit sem ér az élet,
  Mint egy eltört fazék, mit a konyhából
  Kidobtak, s melynek oldaláról
  Vén koldus nyalja a rászáradt ételt!
  [Petőfi]
   
 20. TreszkaPanna

  TreszkaPanna Állandó Tag

  Az igazi könnycsepp nem az,
  Ami a szemünkből hullik,
  És végigcsorog az arcunkon,
  Hanem az, ami a szívünkből hullik,
  És végigcsorog a lelkünkön.
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Megosztás