Hírek II. Erzsébet hétfői temetése

A hétfői nappal véget ér a tíznapos gyászidőszak: szeptember 19-én helyezik végső nyugalomra a 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynőt, aki 70 éven keresztül uralkodott. Szerda este óta százezrek álltak sorban akár közel egy napot, hogy a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban felravatalozott koporsónál személyesen is leróhassák tiszteletüket.

A ravatalhoz az utolsó gyászolók hétfőn kora reggel mehetnek be, utána kezdődnek a temetés előkészületei.
Londonban sokan már most az évszázad eseményeként hivatkoznak a királynő temetésére. A londoni tömegközlekedési vállalat, a TfL azzal számol, hogy akár egymillió gyászoló is lehet majd a Westminster-apátság és a Buckingham-palota 1-2 kilométeres körzetében hétfőn.
A hétfőt az Egyesült Királyságban szabadnapnak nyilvánították, így a britek akár Londonba is utazhatnak, hogy élőben nézzék a temetést, a többieknek (és nekünk) viszont ott van a BBC, a Sky News és a többi brit és amerikai csatorna élő közvetítése. Itt a Telexen is percről percre közvetítésben követhetik majd az olvasók a temetést.
A temetés (magyar idő szerinti) menetrendje a következő lesz:
 • 7:30: Bezárul a Westminster-palota kapuja. II. Erzsébet a brit parlamentnek is helyet adó épületben volt felravatalozva, ami előtt az utóbbi napokban néha 24 órás sor állt.
 • 11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon fogják húzni haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak majd a legfontosabb gyászolók.
 • 11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
 • 12:00: A temetési szertartás elkezdődik. Az eseményt David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti, az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
 • 12:55: Két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről a Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte.
 • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már Isten óvja a királyt! kell mondani Isten óvja a Királynőt! helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
 • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
 • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
 • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
 • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.

Nem hiányoznak a nagy nevek


Ha csak a résztvevők listáját nézzük, akkor II. Erzsébet temetése az év, de valószínűleg az évtized társasági eseménye lesz. Tiszteletüket teszik más országok uralkodói közül:
 • Naruhito császár és Maszako császárné Japánból (a világ egyetlen császári párja),
 • VI. Fülöp király és Letícia királyné Spanyolországból,
 • Fülöp király és Matild királyné Belgiumból,
 • Vilmos Sándor király és Máxima királyné Hollandiából,
 • XVI. Károly Gusztáv svéd király és felesége, Szilvia királyné,
 • továbbá a marokkói, dán és norvég uralkodók, valamint több európai királyi család tagjai. Egykori királyi családok tagjai is jelen lesznek, így például a Habsburgok is képviseltetik majd magukat.
A világ vezető politikusai sem fognak hiányozni, így részt vesz az eseményen Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia, Sergio Mattarella olasz és Frank-Walter Steinmeier német elnök is. Ott lesz a magyar államfő, Novák Katalin is, aki már vasárnap megérkezett a brit fővárosba, és tiszteletét tette a királynő ravatalánál.
A brit koronához tartozó Nemzetközösségi királyság államainak vezetői is jelen lesznek, a legfontosabbak közülük Anthony Albanese ausztrál, Justin Trudeau kanadai, valamint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökök. A Nemzetközösség többi államából elfogadta a meghívást többek között Droupadi Murmu indiai elnök és Haszina Vazed, Banglades miniszterelnöke is.
A gyászszertartásra meghívást kapott a világ összes olyan országának államfője, mellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn az Egyesült Királyság. Kivételt képez Oroszország és Belarusz Ukrajna lerohanása miatt, illetve a korábbi brit gyarmat Mianmar, ahol 2021 elején katonai puccsal szerezték meg a hatalmat az ország jelenlegi vezetői.
Kisebb botrányt kavart, hogy a kínai elnököt viszont meghívták a temetésre (igaz, végül Vang Csi-san alelnök fogja képviselni helyette az országot), melyről a Politico szerint a brit külügyminiszter is csak a sajtóból értesült. Közben a brit parlament alsóházának munkáspárti elnöke megtiltotta a kínai delegációnak, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet koporsójánál. Szintén vihart kavart, hogy meghívást kapott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös is, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megöletésével vádolnak. Végül azonban ő sem lesz jelen. A szaúdi királyi család egy másik tagja fogja őt helyettesíteni.

A ceremónián részt vesz ezenkívül természetesen a brit királyi család is. Várhatóan a család több mint 30 tagja lesz jelen, kezdve III. Károly királlyal és feleségével, Kamilla királynéval. Jelen lesz a királynő többi gyereke és élettársaik, valamint az összes unokája és az ő élettársaik (köztük a trónörökös Vilmos walesi herceg és Katalin hercegné, valamint Harry herceg és Meghan Markle). Vasárnap este azt is megerősítették, hogy a királynő dédunokái közül ott lesz Vilmosék gyerekei közül az öröklési rendben második helyen álló György herceg és az őt követő Sarolta hercegnő is.
II. Erzsébet szeptember 8-án csütörtökön délután halt meg. Halálhírével együtt jelentették be, hogy a trónt legidősebb fia III. Károly néven fogja átvenni, róla ebben a cikkben írtunk bővebben. A gyász napjairól szóló képösszeállításunk itt nézhető meg, a britek reakcióiról szóló videónk pedig itt.

1663580533656.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Fodor Ditke wrote on Szélildi's profile.
Kedves Szélildi! Nagyon hálás lennék, ha tudnál segíteni. Unokámmal igyekszünk az olvasást jobbá, szebbé gyakorolni. Ha dr. Gósy Mária és Laczkó Mária a Varázsló - Olvasásfejlesztés című könyvének elérhetőségét szíveskednél ismét megadni, nagy segítség lenne. A link nem működik már, máshogyan nem tudom elérni. Nagyon köszönöm!!!
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.
koaty wrote on Julcsi960's profile.
Szia, bocs de először véletlen epub-ban raktam fel a Katicalányok 4-et. Időközben javította, esetleg cseréld át pdf-re.

Statisztikák

Témák
38,059
Üzenet
4,783,511
Tagok
614,713
Legújabb tagunk
Éva525
Oldal tetejére