Kenyában 4 év börtönt kaphat, aki nejlonzacskóval megy vásárolni

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 29.

Melitta - 2017 Augusztus 29, 13:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Életbe lépett Kenyában a világ egyik legszigorúbb nejlonzacskókra vonatkozó szabályozása, ami alapján a zacskók árusítása, gyártása és akár használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár négy év börtönnel büntethető – írja a BBC.

  A kormány szerint az intézkedés segít megóvni a környezetet, a gyártók szerint viszont 80 ezer munkahely kerül veszélybe a tiltás miatt. Pénteken a kenyai bíróság elutasította az intézkedés ellen benyújtott keresetet. Kenyában havonta 24 millió nejlonzacskó került forgalomba becslések szerint. A tiltás nem előzmény nélküli, ugyanis több afrikai országban hoztak már hasonló törvényt, például Ruandában, Mauritániában és Eritreában is.

  Az esztétikai és a környezeti kár mellett a műanyag zacskók Kenyában közvetlenül is veszélyeztethetik az embereket, ugyanis Nairobi környékén a vágóhídakon az állatokban gyakran találnak elfogyasztott műanyagzacskókat. Ez felveti annak a veszélyét, hogy állatokból készülő hústermékekbe is kerül a műanyagból, ami mérgezést okozhat.


  Kenya környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy egy zacskó lebomlásához nagyjából 20-1000 évnek kell eltelnie. "A műanyagzacskók jelentik a legnagyobb kihívást a hulladékkezelés számára Kenyában" - mondta Judy Wakhungu, aki szerint mindent meg kell tenniük a műanyagzacskók jelentette "környezetvédelmi rémálom" elhárításáért.

  A BBC helyi tudósítója szerint a boltok már alkalmazkodtak a tiltáshoz, ugyanis mindenhol árulnak már szövettáskákat, bár egyes helyeken, például a henteseknél még lehet nejlonzacskót kapni. A Kenyába érkező turistáknak a reptéren kell hagyniuk a nejlonzacskókat, amiket magukkal hoznak.

  zacsko.jpg
   
  SadelS kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 29.

  1. setni
   setni
   Helyes.
   Itt is bekellene vezetni.
  2. Nikosz99
   Nikosz99
   A nem visszaváltható flakonokat is kéne.
   Van már ilyen lebomló zacsi is azt hiszem.
  3. CasaLoma
   CasaLoma
   Arra nem tér ki a cikk, hogy a hulladékgyűjtést hogyan oldják meg a jövőben? Mert kukát kimosni, amibe ömlesztve dobáljuk bele a használt papírzsebkendőt, babapellust, sültcsirkecomb és pörkölt maradékot stb, valljuk be azt sem szeretünk.
  4. JuhJóz
   JuhJóz
   Már évek óta a +szemetet csak lebomló zsákban viszi el a kukásautó. (És a világ boldogabbik felében a kukásautó gőzborotvával fertőtlenít is.)
   Jómagam a falnak tudnék menni a péksüteményekhez letéphető tuti a szemétben landoló és újrafeldolgozhatatlan összetapadó nyln szartól.
   A jelenlegi rezsim környezetvédelmi elkötelezettsége kimerül az erre a célra lenyúlható eu-s pénzek "felhasználásával", illetve a bajuszosszar deklarációival.
   ladybug7spots, setni és evelyn13 kedveli ezt.
  5. cdurmol
   cdurmol
   Van. Aki kitalálta!!! :dr_64:
   1 kg paradicsom alatt szétfoszlott, nem tudta, hogy hazáig legalább ki kellene bírnia. Én meg zsonglőrködhettem a szétgurult paradicsomokkal.
   Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 29
  6. cdurmol
   cdurmol
   Alkalmasint ha a kukamosó víz árát és a tisztítószer környezetterhelését is figyelembe vesszük, nem tudom, hogy jönnénk ki jobban.
   Jaszladany, CasaLoma és udvarfy kedveli ezt.
  7. JuhJóz
   JuhJóz
   Használtál már gőzborotvát? Minimális víz, nuku vegyszer. Csak energiafelhasználás. Persze ilyen az állami hulladékkezelésben nem lesz.
   setni és evelyn13 kedveli ezt.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Nem használtam. Megnéztem az árakat. 40 000 Ft-nál kezdődik és jönnek utána az ötjegyű árak. Ha nem felejtek el lottózni, veszek egyet kukamosásra. Van tapasztalatod, hogy a műanyag kuka meddig bírja a forró gőzt?
   CasaLoma és udvarfy kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Meg az én háztartásomban sem.
   setni kedveli ezt.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Borzasztó! "...az állatokból készülő hústermékekbe is kerül a műanyagból, ami mérgezést okozhat". Milyen higiéniai szabályok vannak ott és egyáltalán nem tartják be azokat?! Félelmetes.
  11. setni
   setni
   Például szabadtartású állatoknál hogy ellenőrizzék hogy mit eszik, evett..?
   Gondolod hogy itthon különb a helyzet például ha ˝tanyasi˝tyúkot veszel...?
  12. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Vágás után viszont - tyúkokról beszélve - igen csak észre venném, ha nylon zacskó lenne a belében? Zúzájában, s azt nem dolgoznám fel. Más állatokról is ezt tudnám leírni, a vágóhídi körülményeket nem ismerem, de azt láttam már, hogy fél sertések, fél marhák lógnak a kampón. Ott nincs nylon zacskó. A belső szerveknél lehet, de azt remélem átválogatják. Pl. ha hurkát dolgoznak fel?! Legalábbis remélem.
  13. dor2000
   dor2000
   Bocsánat, amit Te néztél ilyen árakon, az csak meleg- vagy forróvizes mosó. A gőzborotva úgy 150 C fokot ad ki. Ennek ára úgy fél millió körüli. Forintban.
   Jó kereset kellene hozzá, hogy egy átlagos ember megvásárolja kukamosásra.
   cdurmol és setni kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Ez az.
   Azért nincs mert kidobták az idegen anyagokat.
   Ha meg Te dolgozod fel akkor a baromfi belét nem nézed át de, minek hisz a zuzában ott látnád. Kivéve ha apró darabokra morzsolódott.
  15. setni
   setni
   Érdekes hogy mindnyájunkat az érdekli hogy hogyan tovább Kenya?
   Mert hoznak egy törvényt hogy hogyan is lesz betartva?
  16. csigafi
   csigafi
   Mindig is utáltam hogy eltüntek a papir zacsekok és a papir csomagolások a boltokból. Már a húst is bedobják egy zacskóba és kész. 2 hete cukrászdában voltam ott is már ilyen neylonszerű valamibe csomagolták a sütiket. Az erősebb tartósabb többször felhasználható szatyrokkal semmi bajom, csak azokkal amik 3 kiflit se bírnak el mert szét szakad attól hogy belerakod :). nekem még van jó öreg csíkos szatyrom az az igazi meg a hátizsák. Na persze mivel ez Kenyában van minket így nem érint ez a tőrvény egyenlőre. Egyébként ez csupán csak egy morzsaszem a sok más káros dologból. Ez csak egyetlen egy kiragadott esemény a sok közül amin tudnak agyalni az emberek.
   cdurmol és pitti kedveli ezt.
  17. pearll
   pearll
   Helyes... már csak a samponos, tusfürdős, dezodoros, mosogatógéles, wc illatósítót tartó, zsíroldós, mosószeres, tisztítószeres , tejes, olajos...stb. műanyag flakonokkal kellene mit kezdeni... 3 : )

   Ja jut eszembe... műanyag fogkefe? 6-os dobozt összefogó eldobható műanyag izé? Chipses zacsik?
   cdurmol kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   Hogy egy nagyon bölcset mondjak....
   A leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik.
  19. setni
   setni
   Szerintem használhatóbb az hogy drágítani kellene a zacskókon és hulladék visszahasznosítás.
   Hiszen amíg itthon is a nagyáruházakban annyi zacskót adtak ingyen amennyit akartál az egész parkolóban azt fújta a szél...
   Pénzért adják most és alig vesznek.

Megosztás