Hírek Kezük vagy lábuk elvesztését is kockáztatják az USA felé tartó tehervonatok potyautasai

Nemrég írtunk azokról a kínaiakról, akik annyira elszántan akarnak az Egyesült Államokba emigrálni, hogy vízum hiányában képesek elképesztő kerülőutakat igénybe venni. Az ő esetükben arról volt szó, hogy Kínából Mexikóba repülnek, onnan pedig a zöldhatáron át jutnak be.

Talán még náluk is elszántabbak azok, akik egy ennél is kockázatosabb utat választottak: mivel az Egyesült Államok migrációs intézkedései május közepén megváltoztak, ezért az idővel versenyt futó illegális bevándorlók tehervonatokra felkapaszkodva próbáltak minél hamarabb beszökni Amerikába. Őket mutatja be a Reuters képsorozata.

A tehervonat persze nem egy kényelmes körút a gemenci kisvasúton. Aki leesik a vagonokról, az a kezével, lábával, vagy akár az életével fizethet a fuvarért.

A Bestia vagy halálvonat – így hívják a közép-amerikaiak azokat a tehervagonokat, amelyekre felszökve az ember rettentő veszélyes módon, de eljuthat egy vélt szebb jövőbe, az Egyesült Államokba. Sokan a kocsik keskeny létráin másznak fel a vagonok tetejére. Mások félig üres tehervagonokban kuporognak, és takarókat terítenek a kavicsra, acélrudakra és más építőanyagokra. A vonat azért is lett népszerű, mert a határőrök főleg a közutakat és buszokat ellenőrzik.

A tehervonatot üzemeltető Ferromex már évekkel ezelőtt jelezte, hogy együttműködik a mexikói Nemzeti Migrációs Intézet nevű kormányhivatallal, hogy megvédjék „azokat a migránsokat, akik a tehervonatot rendeltetésével ellentétesen utazásra használják”. Igazi előrelépés azonban nem történt, a vonatokra továbbra is sokan kapaszkodtak fel az elmúlt években.

Az utazók legújabb hulláma nagyrészt szegény venezuelaiakból áll, köztük kisgyermekes családokból, amelyek célja a texasi El Paso városával szemben fekvő Ciudad Juárez elérése. A venezuelai és más, nem mexikói bevándorlók már többhetes utazásokon vannak túl, mire eljutnak a Bestiára.

„Naponta több száz ember érkezik. Korábban még nem láttunk ennyi migránst így áthaladni” – mondta Guadalupe Gonzalez aktivista májusban a Reutersnek. Akkor az átlagosnál is sokkal többen próbáltak felkapaszkodni a vonatokra, mielőtt érvényét veszítette a 42-es rendelkezés.

A világjárvány kezdetekor kiadott rendelkezés lehetővé tette a hatóságok számára, hogy járványügyi indokkal, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében is gyorsan visszafordítsák vagy kitoloncolják az illegális bevándorlókat az Egyesült Államokból. A rendelkezés egy bírósági döntés nyomán szűnt meg május közepén. Mivel pedig a későbbi szabályozás részletei sokak szemében bizonytalannak tűntek, így az átkelést fontolgatók közül rengetegen úgy gondolták, a legjobb, ha mihamarabb átszöknek a határon. Azt ugyanis senki se hitte, hogy a bevezetendő szabályozásokkal az Egyesült Államok szélesebbre tárná kapuit.

„Könnyebb lesz? Kétlem. Tudjuk, hogy a migráció erősödésével egyre keményebb intézkedéseket hoztak” – mondta májusban a 23 éves venezuelai Romario Solano, miközben órákig várakozott a tűző napon a szeméttel borított vasúti sínek közelében Huehuetocában. Solano elismerte, hogy a vonaton való utazás veszélyes, de azt mondta, hogy nincs pénze buszra.

Miután a 42-es rendelkezést feloldották, az Egyesült Államok kormánya visszatért egy több évtizedes gyakorlathoz, a 8. cikkelyhez. A CNN szerint ez alapján súlyosabb következményekkel kell szembenézniük azoknak az illegális határátlépőknek, akiknek semmilyen jogalapjuk nincs belépni az országba. A beszökdösőket gyorsított eljárásban toloncolhatják vissza, és öt évre megtiltják, hogy bármilyen úton belépjenek az Egyesült Államok területére. Ha ezt a tilalmat megszegik, büntetőeljárás indul ellenük.

Bár a 8. cikkely lehetővé teszi a bevándorlók számára, hogy menedékjogot kérjenek, de ez hosszú folyamat. Emellett Washington egy új szabályozást is szeretne bevezetni, amely alapján nem kaphatnak menekültstátuszt azok, akik először nem egy olyan országban keresnek menedéket, amelyen áthaladtak.

A Reuters fotósa két venezuelai férfival is beszélt, akik felszálltak a Bestiára. Mindketten tudták, hogy az új szabályozások miatt május 11. előtt feltétlenül át kell lépniük a határt. Az egyiküket a határ másik oldaláról biztatták a barátaik és testvéreik, hogy a lehető leggyorsabban próbáljanak meg bejutni az Egyesült Államokba. De a közösségi médiában is elterjedt, hogy egyre keményebbek lehetnek az ellenőrzések a határon.

A gyorsabb és olcsóbb átkelésnek megvan az ára, amit a Bestia másik neve is mutat: El Tren de la Muerte, azaz halálvonat. A tehervonatok potyautasai jelentős kockázatot vállalnak: a régi tehervonatok gyakran kisiklanak, de emellett a legkisebb figyelmetlenség végzetes következményekkel járhat. Az utazóknak időnként így is muszáj véletlenszerű helyeken leugraniuk a szerelvényekről. A vonat fémfalai éjszaka olyan hidegek, hogy alig lehet köztük aludni, nappal pedig úgy felforrósodnak, hogy nem is lehet csupasz kézzel megérinteni őket.

És amikor nem maga a vonat jelenti a veszélyt, akkor az embercsempészek, tolvajok, rendőrök vagy katonák azok, akik gyakran fenyegetik, zsarolják vagy megtámadják a fedélzeten utazókat. A Migration Policy Institute jelentése szerint a mozdonyvezetők is részei a zsarolás láncolatának, néha kenőpénzt követelnek, különösen azoktól a nőktől és gyerekes családoktól, akik a vonat indulása előtt akarnak felszállni.

2014-ben az Egyesült Államok vám- és határvédelmi hivatala megbízott egy PR-céget, hogy írjanak és terjesszenek el egy fülbemászó dalocskát arról, hogy mennyire veszélyes is a Bestián utazni.

A sötét dalszöveg nélkül is születnek folklorikus mondások a vonatról, például: „Ha élve szállsz fel, múmiaként szállsz le.”

Különösen kiszolgáltatottak a vonaton utazó nők, egy 2020-ban írt helyszíni riport szerint nem kerülhetik el a szexuális zaklatást.

A statisztikák szerint a Mexikón átutazó határátlépő nők 80 százalékát megerőszakolják útközben.
Hasonló a helyzet a vonaton is. Sok nő fogamzásgátlót szed, hogy ha esetleg megerőszakolják őket, semmiképp se essenek teherbe. Egyesek a menstruációjuk alatt nem tisztálkodnak rendesen, hogy ez elriassza az esetleges támadókat. Akit megerőszakolnak, az valószínűleg nem számíthat segítségre: egy név nélkül nyilatkozó nő például elmesélte, hogy hiába látta, hogy megerőszakolnak a vagonban egy lányt, nem mert segíteni, mert attól félt, hogy a támadók ledobják a vonatról, ami egyenlő a halállal.

Ezért is jellemző, hogy a Bestián utazó fiatal lányok keresnek maguknak egy „vonatbarátot”, vagyis egy olyan férfit, aki – gyakran szexért cserébe – megvédi őket a többi utastól. Így ezek a nők csak egy emberrel kényszerülnek szexuális aktusra.

Miután a vonatok elérik Ciudad Juárez városát, a potyautasok leszállnak, és megkísérelnek ténylegesen átkelni a határon. Egyesek megpróbálnak időpontot kérni maguknak a menekültkérelem beadásához az Egyesült Államok által kiadott mobilappon keresztül. Az alkalmazás gyakran lefagy a túlterheltségtől.

Mások megpróbálják az illegális, veszélyesebb útvonalat. Az Egyesült Államokat és Mexikót elválasztó Rio Grande sekély és nyugodt Juárez egyes részein, ami megkönnyíti az átkelést. Amint az emberek elérik a folyó közepét, gyakorlatilag az Egyesült Államokban vannak. Bár az amerikai hatóságok szögesdrótot tettek le a folyóparton, ezeket a határátlépők egyszerűen átvágják – ez már csekély erőfeszítés a Bestia után.

1688874082683.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Alguien tiene el patrón de Juliet la perezosa, de Ana Maria Craft?
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!
remélem jól csinálom!

Statisztikák

Témák
37,864
Üzenet
4,729,617
Tagok
610,703
Legújabb tagunk
Enikő8Horváth
Oldal tetejére