Life-Coaching & NLP

Az emberek mindig a belső térképükre reagálnak
002 internal maps.jpg

Elgondolkoztál már azon, miért húzódsz valakitől el „ösztönösen”? Miért maradsz túl sokáig egy helyzetben, holott minden barátod azt mondja, menj, változtass? Miért hozol mindig ugyanolyan döntéseket, pedig a helyzetek változók? Miért csalódsz minden kapcsolatodban?

Általában, ha csak tehetjük, ritkán reagálunk arra, amit látunk, hallunk, tapasztalunk. Gyakrabban arra, amit látni, vélni, hallani vélünk, vagy még inkább arra, amit gondolunk a helyzetről. Mert ez már megtörtént veled, te tudod, s mindig is így volt, így lesz. Mert azok mind olyanok. Mert annyi időt, energiát öltél már bele, nem lehet, hogy veszni hagyd. Mert minden pasi/nő csak azt akarja.

És egy erős, vastag ceruzával hozzá igazítod a valóságot a térképedhez. Hisz, ha valakitől elhúzódsz, elhúzódik tőled. Ha számolatlan öntöd bele az idős, energiád, kihasznál. Ha úgy gondolod, csak azt akarja – azt akarja. A valóságnak meg van az a rossz szokása, hogy hajlamos visszatükrözni a térképedet.

Feladat: „Mi jut erről elsőre az eszedbe?” A mindennapi élet során vizsgálj meg néhány helyzetet, embert. Mi ugrik be elsőre? (pl. főnök, partner, gyerek, munkahely, kapcsolat, szülő stb.) Ha teheted, írd le egy füzetbe. (pl. főnök=hülye, férj=már megint …) Majd este, otthon böngészd végig a listád. Mi erre a bizonyíték? Honnan tudod, hogy így van? Pontosan mi történt, mit láttál, hallottál éreztél akkor? Miből tudnád, ha nem így lenne? Mi változna akkor? Természetesen hasznos, ha ezt is írásban rögzíted.

Egy coaching helyzetben, fejlesztő, vagy önfejlesztő folyamatban gyakorta a legnehezebb, és legfontosabb változást az jelenti, amikor elkezdesz a valóságra reagálni.
Míg máskor – üzlet, tárgyalás, flört - a partnerek rendre arra törekednek, hogy átrajzolják a másik térképét, s valahogy rávegyék, arra reagáljon, ne a valóságra.

További részletek az Érezd Jól Magad on-line képzésen:
http://wp.me/p3wzb2-gB

NLP trainer | axiómák
NLP trainer blog: http://nlptrainercoach.wordpress.com
online konzultáció: skype: NLP.trainer
photoblog: http://nlp-coach.tumblr.com/
Érezd jól magad – facebook oldal
Life-Coaching – google plus közösség
 
003 Meaning operates context-dependently.jpg
Néhány kivételtől eltekintve, általában társas lények vagyunk. Emberek vesznek körbe. helyzetekbe csöppenünk, vagy épp alakítunk ki. És minden viselkedésünk hatással van erre a környezetre, elfogad, vagy elutasít másokat. Megközelítésre, vagy távolságtartásra ösztönöz. Minden viselkedésünk jelentéssé kódolható – és kódolják is, hol megértéssé, hol félreértesse. Egy ölelés. Egyszerű – és életbevágóan fontos – viselkedés. De mennyire mást jelent, mikor az anya megöleli gyermekét, két szerető, vagy két politikus ölelkezik.

De ugyanígy a verbális viselkedéseink – szavaink, mondataink is - is mennyire mást jelentenek a különböző kontextusban. „Igen” mondod – és egyetértesz, figyelsz, vagy csak türelmetlenséged fejezed ki. „Nem” mondod – s akár elutasítást is jelenthet, de talán, kis türelem, majdnem igen, mi több: csináld már.

Feladat: keress olyan viselkedéseket saját készletedből, amely mást és mást jelent a különböző helyzetekben. Próbáld meg megkeresni, hogy mi „hordozza a jelentést” az adott szituációban.


NLPtrainer | axiómák |
NLP trainer blog: http://nlptrainercoach.wordpress.com |
online konzultáció: skype: NLP.traine |
https://www.facebook.com/NLPmeeting
 

NLP.trainer

Új tag
~ Mit kellene csinálnod az életedben, amit eddig még soha nem csináltál?~

Mi az a jelentős dolog, ami hiányzik az életedből? Valami, amit nem tettél meg? Egy szokás, amit nem alakítottál ki? Egy tudás, amit nem sajátítottál el? Egy kaland, élmény, amit nem próbáltál ki? Mi változik az életedben, ha megteszed? Mihez visz közelebb?

(ha dolgozni akarsz a válaszodon, szánj rá időt, írd le 2-3 oldalban – ha elakadnál,
skype: NLP.trainer)
Q001.jpg
 
Utoljára módosítva:

NLP.trainer

Új tag
~ Mi az, amit csinálsz, pedig jól tudod, nem kellene?~

Annak ellenére, hogy jó ember vagy, tele jó szándékkal, mi az, amit nem kéne, hogy csinálj, mert nem hasznos, akár káros is a számodra, vagy valaki más számára? Gondolhatsz olyan dolgokra, melyek az egészségedre, az önbizalmadra, a nyugalmadra, vagy épen mások hasonló dolgaira károsak. Vagy a másokkal való együttműködésedet érintik? Mi változna az életedben, ha másképp cselekednél, viselkednél, gondolkodnál, éreznél? Milyen hatása lenne ennek rád? És másokra?

(ha dolgozni akarsz a válaszodon, szánj rá időt, írd le 2-3 oldalban – ha elakadnál,
skype: NLP.trainer)

iZVwjxATkcgG0d19FBa_B9nFF7A1sGag4Rk8sjtI4n41j7drQxwbhf9H0-8HC4s1JMyz9A2msbk=w1280-h800-no
 
Oldal tetejére