Másfél nap alatt lebomlik a pókhálót idéző biosportcipő

A "biológiailag lebomló", mint kifejezés már évek óta ismert a hulladék-újrahasznosításról szóló diskurzusból, de eddig lassú komposztálást jelentett. Az Adidas új sportcipője egy enzim segítségével 36 óra alatt felszívódik. Egy müncheni alvállalkozó cég innovációját használják fel alapanyagnak.


Biosteel, azaz bioacél az anyag neve, amiből az Adidas új, biológiailag lebomló sportcipőit fonták. Acél persze nincs benne, ez csak az anyag márkaneve, amit egy német biotechnológiai cég , a müncheni AMSilk fejlesztett ki. A matéria könnyebb, mint a sportcipőkhöz általában használt szintetikus alapanyagok, ugyanakkor rendkívül erős. És nem mellesleg 100%-ban lebomlik a természetben.

Az anyag teljes mértékben természetes forrásokból származik és vegán (állati alapanyag sincs benne, mint például a bőrcipőkben). Előállítása a biomimikri elvén alapul, vagyis a természetben előforduló formákat és/vagy mechanizmusokat másolja le. A Biosteel alkotóit a pókháló szerkezete inspirálta a cipő lyukacsos, rácsszerű struktúrájának megalkotásakor.

5831b8691700002500e7b696.jpeg

fotó: Adidas

Természetes “karbon forrásokból” nyerték ki az alapanyagot (ami a cég megfogalmazása szerint “fehérje-alapú”), ezt aztán erjesztik, majd porhanyóssá alakítják. Orvosi segédeszközökben (pl. implantátumok, műtétekhez használ hálók) és kozmetikai termékekben már használják. A ruházati alkalmazás a harmadik irányzat, amire a müncheni biotech cég önálló részleget hozott létre.

Az Adidas állítása szerint a bioanyag miatt 15%-kal könnyebbek ezek a cipők, mint a mesterséges anyagokból készült társaik. Egyelőre csak a prototípusok léteznek, melyeket közel 2 évig teszteltek. A gyártás még nem kezdődött meg.

Az Adidas már megcélozta a környezettudatos fogyasztót korábban például a Parley cipőkkel, melyek alapanyaga 95%-ban az óceánból kiszedett plasztikhulladékból állt. Az első szériát 7000 példányban gyártották, a nagyobb példányszámú sorozat idén kerül boltokba.

Az új, pókháló-inspirálta cipő az ökotudatos technológiákat integráló Futurecraft termékvonalba tartozik. Az Adidas állítása szerint a cipők 36 óra alatt lebomlanak. Ehhez egy enzimoldat kell, ami feloldja az anyagot. (A talp kivételével.) Egyedül a cipőfűző nem bioalapanyag, az ugyanolyan műanyaghabból készült, mint a többi sportcipőé.

A cipők árát még nem tudni, de a Tech Crunch szerint valószínű, hogy ugyanúgy egy magasabb árfekvésű limitált szériával indítanak (a Science Times szerint várhatóan az év végén), ezt követi majd egy kommerszebb, szélesebb körnek szánt és árban is kedvezőbb második széria.

Forrás: Tech Crunch, Science Times

cipo2.jpeg
 
Ez így remek, de most komolyan azt hiszik, ha egy efféle cipő tönkremegy, majd külön elszállítják valami olyan helyre ahol speciálisan épp abban az enzimben meg tudják füröszteni hogy feloldódjon?!

Azt se hiszem el, ne tudnának bio cipőfűzőt gyártani, valamiféle kender- vagy más rostból. Nyilván kéne bele mindenféle adalék is hogy erősebb legyen, de megoldható volna. És tuti könnyebben mint maga a cipő.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

pityke007 wrote on kandaisdn's profile.
Szia, a virtuális mellékletet is fel tudnád tenni? Köszönöm szépen.
Baalcain wrote on gpmaria's profile.
szia
Nem tudom te tötötted-e fel a Bajtársak cimű könyvet.- amit sajnos még nem lehet. de ha magánban elküldenéd megköszönném
P.Kati82_ wrote on krisztina1974's profile.
Kedves Krisztina, szeretném elkérni az 5. osztályos történelem felmérőket. Köszönöm szépen, üdv.Kati
Sziasztok!
Nincs meg valakinek véletlenül pdf formátumban?
1614496598907.png
Maron0212 wrote on Ajuda67's profile.
Szia! Szeretném megköszönni a fordításaidat. Az elmúlt években rengeteg örömet szereztél vele. :):dr_24:

Statisztikák

Témák
36,317
Üzenet
4,370,779
Tagok
588,819
Legújabb tagunk
Wöller-Szavai Zsófia
Oldal tetejére