Másnap Brüsszelben: az Európai Néppárt hallgat, más baja is van, mint a Fidesz

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 28.

Melitta - 2019 Május 28, 21:31
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az utolsó pillanatig minden megpróbálnak, hogy maradjon a csúcsjelölti rendszer és Manfred Weber legyen az Európai Bizottság elnöke.


  „Ragaszkodunk a csúcsjelölti rendszerhez, de mindenkivel szívesen tárgyalunk a koalícióról” – Manfred Weber nyilatkozata volt lényegében az egyetlen konkrétum, amit az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozóján meg lehetett tudni arról, mire készül az Európai Parlament legnagyobb pártszövetsége a következő hetekben.

  Az EPP csúcsjelöltjén kívül – akinek persze ez kötelező volt – a főszereplők közül senki nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak a brüsszeli megbeszélések előtt. Sem Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, sem Angela Merkel német kancellár nem állt meg a kameráknak, hasonlóan tett Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is.

  Érdekesség, hogy a brüsszeli Sofitel hotelbe nem jött el a megbuktatott osztrák kancellár, Sebastian Kurz, itt volt viszont Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök – akiről az a hír járta a helyszínen, hogy ma délután egy „baráti beszélgetésre” találkozik Orbán Viktorral, de ezt az információt hivatalosan senki nem erősítette meg.

  Weber az összegyűlt újságíróknak csak annyit mondott, hogy a következő hetekben tárgyalni fognak a jövőről és a következő öt évről is, mert „az európai embereket nem érdeklik a pártpolitikai harcok, hanem azt akarják tudni, hogy mi lesz a mandátumuk, mit fognak értük tenni”.

  A csendből jól látszik, hogy az Európai Néppárt hiába szerezte meg a legtöbb mandátumot a Parlamentben, egyáltalán nem tekinti győzelemnek a vasárnap estét. Egyre biztosabbnak tűnik ugyanis, hogy a szociáldemokratákon kívül a liberálisokra és a Zöldekre is szükségük lesz ahhoz, hogy megszerezzék a többséget az EP-ben. Márpedig ők feltételeket is szabnak ehhez, nem is keveset.

  Információink szerint az Európai Unió állam-és kormányfőinek találkozója előtt a Néppárt vezetői arról már megegyeztek, hogy továbbra is ragaszkodnak Manfred Weber jelöltségéhez az Európai Bizottság élén. A háttérben viszont már megkezdődtek a megbeszélések a Zöldekkel és az ALDE, valamint Emmanuel Macron pártjának a képviselőivel is arról, hogyan tudnának együttműködni. A liberális Guy Verhofstadt és a Zöldek társelnöke, Ska Keller már az eredményvárón határozottan kizárt bármilyen egyezkedést a szélsőséges pártokkal.

  Emmanuel Macron EP-listájának második helyén szereplő Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn azt nyilatkozta: „semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt”.

  Nehéz tehát elképzelni, hogy Macron bármilyen koalíciós megállapodás mellett letenné a voksát, amelyben a magyar kormányfő is szerepel. A francia elnök mindenesetre az esti informális csúcstalálkozó előtt Brüsszelben találkozik a V4-ek miniszterelnökeivel, köztük Orbán Viktorral is.

  Egyelőre tehát úgy tűnik, senki nem akarja kiteríteni a kártyáit az asztalra. Az Európai Néppárt pedig arra készül, hogy jobb alkupozícióban lehessen, amikor arról tárgyalnak az állam- és kormányfők, elfogadják-e a csúcsjelöltet, vagy mást keresnek az Európai Bizottság élére.

  Ilyen viták mellett pedig azon sem lehet csodálkozni, hogy Brüsszelben délelőtt még csak említésszerűen sem került szóba a Fidesz. Az Európai Néppártnak a jelek szerint kisebb baja is nagyobb annál, mint hogy a magyar kormánypárttal és annak vasárnap megszerzett 13 mandátumával foglalkozzon.

  HVG
  [​IMG]
   
  Georgina Bojana és Ernoe kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 28.

  1. prominor
   prominor
   Ebben a választási másnaposságban az a legrosszabb, hogy mindig a választók józanodnak ki hamarabb...
   CasaLoma kedveli ezt.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   Kijózanodnak? Egy fenét. A többség fel sem képes fogni, hogy 13 képviselőt küldött a levesbe.
   Kovipisti és tornando kedveli ezt.
  3. DanielXYZ
   DanielXYZ
   Levesbe?? Miért is?
   S tudod, mennyit keres egy ilyen levestöltelék? Na azt szeretném én, ma itt, most,rögtön. 5 éven át garantáltan.Magamnak.Meg persze repkedést, meg 2. lakást, meg irodát. Egy barátnö Brüsszelben.Egy Budapesten. Ök a tanácsadóim. Meg azután, az egyéb barátnöimnek is kellene valami asszisztensi munkakör.:hurra:

   Amugy azt mondják, a Zorbán +V4+Macron összeálltak=nem lesz csucsjelölti automatizmus.Ergo, Weber megy a levesbe. Ez 22:19kor.
   Nemes bosszú. De hogy megéri-e a németek bajszát rángatni?
   Utoljára módosítva: 2019 Május 28
   varázsdoboz, johannsebastian és setni kedveli ezt.
  4. Melitta
  5. 139
   139
   mellesleg van ott még egy jó kis garantált nyugdíj is.
  6. 139
   139
   Guy Verhofstadt hatalmasat bukott Belgiumban, ha valakinek a saját választói nem szavaznak bizalmat, hogy merészel hangoskodni az EP -ben?

   https://www.origo.hu/nagyvilag/2019...reseget-szenvedett-a-belga-valasztasokon.html
  7. tornando
   tornando
   Ezt nem úgy kell érteni: anyagilag!
   Ejnye félremagyarázók.
   A politikai partvonalra. Egy lepke könnyű párt képviselet.
   Ami persze függeni fog attól mely pártcsaládba frakcióba kerülnek
   Akkor lehet politikai bukás képviselőinek. Se szavuk se érdekérvénysítő erejük.Lényegében partvonalra kerülnek mint politikusok.
   És maradnak egy megvetett párt küldöttei.
   A magyar belpolitikától is távol lesznek
   Ezzel politikusi karrierjük nagy eséllyel vége.
   Nos van akit ez nem érdekel mert már amúgy is leírták olyan mint a Párt alapító Tomika. A tehetsége nulla befolyása nulla.
   Néha értékes embereket nem küldenek ki néha pont a veszélyeseket félreállítva.
   Nos így megy a levesbe politikailag ha a frakció semmi.
   De ha a frakció valami akkor éppenhogy értékes képviseletet tud csinálni..
   CasaLoma kedveli ezt.
  8. prominor
   prominor
   Nem kell átesni a ló túlsó oldalára.... A pártfegyelem is a tisztességes politizálás egy formája, s azt nem szabad elfelejteni, hogy tisztán listás szavazáson szerezték mandátumukat, illetve a párt szerezte a mandátumokat...
   S az hogy jelenleg Orbán Viktor és a Fidesz közé egyenlőség jelet lehet, kell tenni az nem az örökkévalóságot jelenti.
   Ha valaki a magyar gazdaságot figyelemmel kíséri láthatja, már tavaly megindult a vagyon újra osztása a politikai kegyeltek között, illetve megpróbálják a valódi vállalkozókat kiszorítani. S ha a pénzcsap csak csordogál azok az erők kerülnek túlsúlyba akiknek káros a jelenlegi orbáni politika... S az EU-s osztozkodásnál is ki fog derülni, az hogy Orbán visszanyerje európai reputációját, megköveteli, hogy vissza lépjen, s Ő csak előre menekülhet, ami azt jelenti, vagy államfővé koronáztatja magát, vagy megtalálja magyar Putyinját, ahogy anno Jelcin... Jelenleg ugyanis Orbán a tehertétel az EU képviselőin, mert nélküle simán maradhatnak a Néppártban, hirdetve a 2009-es programjukat... Az hogy nem azt teszik itthon, az senkit nem fog érdekelni mert az uniós politika is csak az elvek csatája, nem a tetteké...
   S 13 képviselő, aki 1800000 polgárt képvisel jelentős súly és jelentős érdek érvényesítő erő, s a 21 képviselő nevében beszélő miniszterelnök is , akit korábbi szavai nem kötnek , jelentősebb....
   Orbánnal nem a migránsozás a baj, hanem az, hogy az oroszok, a kínaiak érdekében számos közös döntést megtorpedózott, nem segítője gátja volt a bevándorlási döntéseknek, s látványosan semmibe vette az európai értékeket, s nem is az ország, hanem pusztán saját érdekei mentén kötött szövetségeket, úgy hogy közben családja barátai az országa leggazdagabb embereivé váltak közpénzekből... Az Unios politikusok ezt nem akarják tovább finanszírozni, mivel ráadásul még irigylik is, hogy ezt össze tudta hozni ..
   Treffhetes, gumelig és setni kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Tegyük félre az önös érdekeket! Ez a 13 fő hogyan tudja a magyar érdekeket képviselni?
  10. 139
   139
   Ezek a saját választóik érdekeit kell képviseljék. A Momentumos 2 képviselő az ő saját választóik érdekeit kell képviselje. Elvégre ezért vannak különböző pátok mert mind más és más érdeket képvisel és ezek az érdekek vannak mikor ugyanazok vagy hasonlóak máskor pedig teljesen ellentétesek.
   Ha nem képviselik a választóik érdekeit azok elfordulnak tőlük, kiváló példa a Jobbik.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 29
   DanielXYZ és setni kedveli ezt.
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   Ez elég furcsa megközelítése a dolognak. Nekik minden magyar állampolgár érdekeit kellene képviselni, nem csak azokét, akik rájuk szavaztak! Igen, bizony, még a tegnap született csecsemő érdekeit is, akkor is, ha nem Orbán unoka!
   tornando kedveli ezt.
  12. 139
   139
   Akkor minek ennyi párt? Valóban vannak olyan országok ahol egyetlen párt képviseli még a tegnap született csecsemő érdekeit is, de az a pártrendszer nem tetszik a magyaroknak.
   Szerintem így a jó ha látszik külön-külön, hogy melyik párt milyen érdekeket képvisel és ahhoz tudok csatlakozni amelyikkel egyetértek.
   Nagyon jó ha látom, hogy az egyik párt kerítést épít, a másik drótvágó ollóval meg bontani akarja. Nagyon jó ha látom, hogy az egyik nemzetben gondolkodik, a másik azt mondja vesszen aki a határokon kívül rekedt. Sőt az is jó ha különbözőképp látják az EU jövőjét, miért kellene teljesen feladni a szuverenitást, mikor engem csak a szabad mozgás, munkavállalás és vámmentes kereskedelem érdekel az egész EU -ból.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 30
   setni kedveli ezt.
  13. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Észak - Koreára vagy Kubára gondolsz?
   Az ugye megvan, hogy 1990 után kerítést csak Orbánék bontottak?
   Valami linket kaphatnék, hogy ki, hol, mikor mondta? Vagy netán elvesznek a határon túliak, ha nem kapnak több kedvezményt, mint a határon belüliek?
   Szerintem a román vagy szerb focivilág nem omlana össze a magyar támogatás nélkül sem.
   De egy erdélyi püspöki palota sem dőlne össze, ha helyette egy magyar kórházat renoválnának az oda irányított pénzből.
   Tudod a briteknél is így kezdődött. ("Nehogymá'beleszóljonabankéletünkbeazeju!".) Most meg szívják a fogukat és nem csak az Észak-Ír határ miatt.
   Ha van tartozik, van követel oldal is. Nem kötelező tagnak lenni. A szabályok egyértelműek és, ha olyan rosszak lennének, nem erőlködne Törökországtól Észak-Macedónián át Ukrajnáig egy sor eu állam, hogy taggá váljanak.
   CasaLoma, Ernoe, tornando és 1 másik tag kedveli ezt.
  14. tornando
   tornando
   A hét legjobb bemondása
   139 neked nincs igazad ha azt képzeled többet érnek a külhoni magyarok.
   Legyünk egyformák pénzt meg ne vigyék ki.
   TB is csak azoknak járjon akik adóztak érte.TB járulékot 40 éven át fizette a belső magyar.
   Most meg lopná a külhoni.(bocsánat nem lopja csak szégyen nélkül elveszi)
   Nem lehet ezt csinálni ez felháborít mindenkit előbb utóbb.
   Ezt pedig senki se mondja:
   Külföldön kezdtél új életet, de nem jelentetted be a NAV-nak, hogy máshol vállalsz munkát és nem is jelentkeztél ki a lakcímedről? Komoly bírság fenyegethet!

   A külföldi munkavállalást fontolgatóknak érdemes alaposan, körültekintően eljárniuk, mielőtt elhagyják Magyarországot, ugyanis a NAV akár többszázezer forintos bírsággal is sújthatja azokat, akik nem jelentkeznek ki lakcímükről és nem jelentik be, hogy hamarosan máshol kezdenek dolgozni.

   Folyamatosan növekszik a külföldön munkát vállaló magyarok száma. A legfrissebb adatok szerint akár 600 ezer honfitársunk is élhet és dolgozhat más európai országokban. A határon túli munkavállaláson gondolkodók elsődleges célpontja az EU és Észak-Amerika, leginkább jobb fizetésért, vagy karrierépítési céllal. Az Unión belül a legnépszerűbb az Egyesült Királyság, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint 300 ezer magyar élhet. Második helyen Németország áll 135 ezer magyar bevándorlóval. A német statisztikai hivatal adatai szerint ráadásul csak tavaly 60 ezren költöztek ki hazánkból Németországba.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 31
   CasaLoma és Ernoe kedveli ezt.
  15. 139
   139
   én kordonra emlékszem, nem az országhatárt védő kerítést akarták átvágni, hogy szabadon, ellenőrizetlenül jöhessenek az illegális migránsok
   azzal tisztában vagyunk, hogy a kormány feladata gondoskodni az állampolgárairól? Nem értem miért irritál ha támogatják például a kanadai magyar házat, vagy felszólalnak ha az ukrajnai magyarokra rágyújtják a pártszékházukat.

   tudod a Brexit Párt győzött a brit európai parlamenti választásokon, szóval nem gondolták meg magukat.

   éppen ez a gond, a szabályokat akarják változtatni, a szuverenitást akarják megszüntetni, külföldról akarják megmondani, hogy hány afrikait kell betelepíteni. felsoroltál néhány nyomorúságos európai államot (Törökország kivétel), amelyik szeretne EU tag lenni, de mi a véleményed, hogy a leggazdagabb európai államok menekülnek az EU -tól.
   elovilagegyetem kedveli ezt.
  16. Melitta
   Melitta
   A torontoi Magyar Hazba ippen vasarnap erkezik a Szili Katalin naccccsaga, megtanitja a ra kivancsiakat hogy kell magyarnak lenni es tamogatni Orbant. Hogy szuletett SZMP es MSZP- es most eppen a Fidesznel sertepertel. az itteni MH vezetoseget nem erdekli hogy csere bereli az alsonemujet naponta.
   tornando és CasaLoma kedveli ezt.
  17. CasaLoma
   CasaLoma
   Megélhetési politikus. Semmi máshoz nem ért. Igaz, a politikához sem, de ott legalább nincs teljesítményhez kötve a fizetés.
  18. tornando
   tornando
   Szerintem ez diplomáciai kérdés ez a dolguk tegyék.
   Ám itt is óvatosan mert ha nacionalizmust erősítenek vele akkor a magyar ellenességnek kedvez és csak ront.
   De más is a baj a pénz ellenőrizetlen kiáramlása.Ami nekünk sincs.A szavazatvásárlás tisztességtelen.Lefizetettek.
  19. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Semmi különbség. Mindkettőt a regnáló hatalom emelte valamilyen céllal.
   Orbán és képviselő párttársai a mentelmi joga mögé bújva bontottak.
   Más nem. Még szóban sem utaltak rá.
   Mert a kanadai Magyar Ház nem szorul támogatásra. Ráadásul egy huncut vassal sem járultak hozzá adó vagy adomány formájában a magyar költségvetéshez.
   Ami pedig az ukránokat illeti, a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok védelmét az ukrán államnak kell ellátni.
   Magyar állampolgárok?
   Érdekes módon a jelenlegi magyr kormány elegánsan elsiklik azon tény felett, hogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság. Tehát aki felvette a magyart, annak le kell mondani az ukránról. Csakhogy akkor nem járna az ukrán jog által biztosított dolgok serege. (Pl ingyen orvosi ellátás, 60 felett ingyenes közlekedés, más munkavállalási feltételek...)
   Mellesleg ki is gyújtogatott?
   Győzött 52 %-al. De érdekes módon Boris Johnsont (aki külügyminiszter volt akkoriban) épp most állítják bíróság elé olyan hamis állítások miatt, amivel megtévesztette a szavazókat.
   Ez tényleg nagyon vészjóló lenne, ha Orbánnak, a többi eu tagállam vezetőjéhez hasonlóan nem lenne vétó joga...
   De van, amíg a hetes cikkelyt nem alkalmazhatják.
   Azt meg a lengyelek vétóznák meg, hasonlóképp, ahogy mi az ellenük indítottat.
   Szóval te nem akarod, hogy az ukrajnai testvéreink olyan jól éljenek, mint az eu tagállamai? Mondhatom szép! Amúgy a briteket kivéve (akik a bankrendszerúk miatt lépnek ki tkp) ki is menekül az eu-ból?

Megosztás