Magyar zsidók, akikre mindkét nemzet büszke...

róozó

Állandó Tag
Állandó Tag
Megyeszékhelyünkön nyáron impozáns óriásplakát (Robert Capa 1948-beli fotóján Picasso napernyőt tart élettársa, Francoise Gilot feje fölé) invitálta tárlatra a nagyérdemű közönséget. Nem bántam volna, ha a Capa név mellett (alatt, fölött) ott szerepel, hogy magyar származású, esetleg: Friedmann Endre. Hiszen jóval többen látják a plakátot, mint a kiállítást.
2008-ban tavaszán több évi gyűjtő, szervező munka után Robert Capa hagyatékából, Robert Capa öccse, Cornell Capa által alapított New York-i International Center of Photography tulajdonából közel ezer fényképet vásárolt meg a Nemzeti Múzeum. A 40 x 50 cm-es képekből három egyedi sorozat készült, egyik a New York-i gyűjteményben maradt, a második sorozat Japánba került, s immár Budapest büszkélkedhet a harmadik kollekcióval. 2009. tavaszán a Nemzeti Múzeum Capa fotóiból válogatott, nagyszabású, tizenhárom kiállítóhelyet érintő vándorkiállítás indított, (most éppen Miskolcon látható).

Friedmann Endre Ernő, (1934-től Robert Capa) haditudósító, fotóművész​

1913. október 22., Budapest − 1954. május 25., Indokína, Thai Binh​
Polgári családban született Budapesten. Richard Whelan − Capa életrajzírója − szerint Friedmann Endre érzékeny, fogékony, magas erkölcsi érzékű kamasz volt. 1931-ben Bécsbe menekült, itt, később Prágában és Berlinben újságírónak tanult. 1933-ban a fasizálódó Berlinből Párizsba emigrált, (ahol André Kertész támogatta). 1936-1937-ben Capa már hivatásos fotósként a spanyol polgárháború borzalmairól adott hírt, így készült közismert, megrázó képe, melyre felfigyelt a világsajtó:
A milicista halála a córdobai fronton, 1936.

Alig húsz évig tartó pályafutása során öt háborúról értesített fotográfiáival. 1938-ban részt vett a japán-kínai háború hadszínterein.
Ő az egyetlen fotós, aki megörökítette a D-napon az amerikai csapatok normandiai partra szállását. Fényképezett az első arab–izraeli háborúban. Ekkor már világszerte jeles újságok közölték címoldalukon Capa felvételeit.
1954-ben az amerikai csapatokkal Indokínába utazott. Élete utolsó pillanatáig fotózott, szállóigévé vált hitvallását beteljesítve, „ha a képeid nem elég jók, nem voltál elég közel”, harcosként halt meg: Hanoi közelében taposó aknára lépett. Negyvenegy éves volt.
Ne feledkezzünk meg a két világhírű magyar származású fotóművészről sem: Munkácsi Márton /később Martin Munkacsi/ (Kolozsvár, 1896. − New York, 1963.) és Kertész Andor /utóbb André Kertész/ (Budapest, 1894. – New York, 1985.)
 

róozó

Állandó Tag
Állandó Tag
Sárközi György: Virágok beszélgetése

- Külön indákon tekeregve bús virág voltam, bús virág voltál,
Köszönöm, hogy nagy bolygásodban mégis-mégis hozzám hajoltál.
Ideges, keringő kacsokkal akkor futottál mellém éppen,
Mikor már-már alákonyultam sötét levelek hűvösében.

- Külön indákon tekeregve bús virág voltam, bús virág voltál,
Köszönöm, hogy nagy magányodban mégis-mégis hozzád karoltál.
Már-már sírósan becsukódó kelyhedet rámnyitottad önként,
S lelked lelkembe átejtetted, hogy ott forogjon csípős könnyként.

- Egymásmellet és egymás ellen nyílunk mi, nyugtalan virágok,
Kergetőzve s összeborulva, mint tengeren játszó sirályok,
Rázkódva forgó viharokban, bukdosva pergő jégesőkben,
idegenül tán mindörökké, de mindöröktől ismerősen.

- Egymás mellett és egymás ellen nyilunk mi, nyugtalan virágok,
Megtört gőgben összeakadva, mint száműzött, koldus királyok,
S úgy nézzük egymást szomorúan, kíváncsian s mindent tudóan,
Mint hulló csillagok figyelnek egymás útjára lefutóban.

(Nyugat, 1926.)
 

róozó

Állandó Tag
Állandó Tag
10am84.jpg

Robert Capa
 

Taén

Új tag
Köszönöm, szép volt! Talán majd valaki megírja Salamon Béla bácsit és szegény Máté Pétert is, hiszen -azt hiszem-, rájuk is joggal lehetünk büszkék. És még sokakra. Üdv. Taén
 

stevenone

Állandó Tag
Állandó Tag
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Csupán annyival próbálok hozzájárulni, hogy leírom a következő gondolatomat: Mikor jogos nemzeti büszkeséggel jegyezzük meg Nobel díjas magyarok világra szóló hozzájárulását a tudomány, művészet eredményeihez, akkor valahogy - ünneprontó módon mindig bennem motoszkál - miért nem ITTHON lettek, lehettek világhírűek?! Erről is kellene szólni néha!
Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot - Corvina Kiadó
 

onlincarnation

Állandó Tag
Állandó Tag
Örülök, hogy nem a gyűlölködés a téma, hanem egy nemzetek feletti szemlélet, amely az embert nézi és nem a ráaggatott címkéket.
 

lanyil1

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért is kell még mindig, a XXI. században (de előtte is ) bárkit a rassza szerint osztályozni a valós teljesítménye helyett? mindenkinek áll a zászló, lehet követni a technikát. Család centrikusság, tanulás-taníttatás (akár az utolsó pénzen is) aztán a többi. Ja, és nyitottság mindenre ami emberi és nem elutasító, kitaszító. Megjegyzés: Negatív viselkedés mindenhol van az említett közegekben is, DE!!! nem ez a jellemző és nem negatív megítélési alap.
 
talán még mindig rengeteg embernek sokkal könnyebb ilyen ismérvek alapján mérlegelni - mert kényelmes, nem kell minden egyes egyént megismerni és értékelni, könnyű meghozni az ítéletet - hogy igaz-e, az már más kérdés
 

1oldboy

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem biztos, hogy mindig a díjazott a legjobb, a legérdemesebb, netán érdemes egyáltalán! Kit hagynak érvényesülni, kit pedig nem! Egy-egy elismerés értékét jelentősen befolyásolja az is, hogy kik az adományozók! Ez a megközelítés is árnyalja a képet! Hiába vagy jó, ha nem akarnak annak látni a bírálók (kiválasztottak?), hiába lehetnél jó, ha mást szeretnének azzá tenni! A magyar történelemben sok ám a kényszerpálya, így is, úgy is!
 
Oldal tetejére