Mindenki csomagol, a mozdonyvezető, az eladó és a varrónő is

Az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az informatikusok és a kamionsofőrök már régen leléptek. Újabban nincs már elég hentes, pincér vagy cukrász sem, de ezzel még nincs vége. A pénztárosok, a bolti eladók, a mozdonyvezetők, a varrónők és a fogászati asszisztensek is csomagolnak, mennek nyugatra a magasabb bérekért. A kontraszelekció tökéletes: itthon maradnak a képzetlenek, ők fogják a magyar vevőket, ügyfeleket kiszolgálni.


Nincs megállás, egyre több lesz a hiányszakma Magyarországon. Akinek van Nyugat-Európában használható tudása, az kivándorol. Az orvosok külföldre menetele ennek talán az első igazán látványos jele volt, és a balatoni vendéglátók munkaerőhiánya is uralta a híreket pár hónapja. Ám ennél sokkal nagyobb a baj.

Az egyik vezető munkaerő-közvetítő, az Euwork Kft. adatai szerint a következő kiürülő szakma a varrónőké lehet, mert a kontinens nyugati felén egyre nagyobb a kereslet irántuk, és ők szépen meg is indultak kifelé. Ez pedig akkor is gond, ha amúgy nem olyan látványos jelenség, mint például az orvosok folyamatos exodusa. És ezzel még mindig nincs vége. Az informatikusok elvándorlása – és az emiatt itthon keletkező hiányuk – már régóta slágertéma, most már azonban egészen speciális, a jövő szempontjából kulcsfontosságú területek maradnak gazdátlanul. „Ők ma még vannak elegen, és sokat is képzünk itthon, de hamarosan hiány lesz számos informatikai területen, mint például a webapplikáció-fejlesztő, a mobilapplikáció-fejlesztő, az adatbázis-fejlesztő, a Linux-rendszergazda vagy a hálózatfejlesztő” – mondta a hvg.hu-nak Tanay Marcell, az Euwork ügyvezetője.

image.aspx

Fotó: Stiller Ákos

A kamionsofőrök iránti igény már régóta nagy, mégis folyamatosan nő, emiatt több magyar vállalkozónál állnak a kamionok, nincs, aki vezesse őket. És újabban mind több megkeresés érkezik fogászati asszisztensekre is, miként a tapasztalt bolti eladók és boltvezetők pakolhatnak, ha akarnak.

Valaki üljön be a pénztárba!

A képzett bolti eladók iránti fokozott kereslet első látásra nem tűnik egetverő problémának, mégis nagyon kellemetlen hatásai lehetnek. „Nem nagy ördöngösség beszkennelni a termékek vonalkódját, majd átvenni a pénzt és visszaadni, de a gyakorlatban rengeteg dolog van, ami megkülönböztet egy rutinos pénztárost egy kezdőtől" – mondja Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke. „Látni kell, hogy egy termék ára reális-e, mert előfordulhat, hogy a rafinált vásárlók átragasztják az árcédulát, vagy látni kell, ki az, aki nincs 18 éves, és nem vásárolhat alkoholt, és a munkavégzés gyorsasága is döntő, hiszen ha egy boltban hosszú sor áll, oda nem fog bemenni a vevő” – világít rá az elnök.

image.aspx

Fotó: MTI / Kallos Bea

„A néhány éves gyakorlattal rendelkező 30-as vagy az alatti fiatal szakmunkások a nagyobb bérek reményében megpróbálnak először külföldön elhelyezkedni, jellemzően sikerrel, hiszen ott is hiány van hentesből, cukrászból vagy éppen pékből” – ezt már Éder Tamás hangsúlyozta, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Külön kitért a csontozó-daraboló szakmunkásokra, akik keresettek külföldön, itthon pedig nagyon hiányoznak, de – mint mondja – szakmunkák tekintetében általánosságban hiány van. „Ha valaki nem a megfelelő helyen választja le a húst a csontról, amihez többéves gyakorlat kell, azzal tönkre is teheti az árut, és kárt okoz a cégnek” – magyarázza.

„Csak azokat a területeket nem érinti a szakemberhiány, amelyeket gépesítettek, de ahol szükség van gyakorlott szakmunkásokra, ott szinte mindenhol megsínylik az elvándorlást” – teszi hozzá Éder. Véleménye szerint ebből a vásárlók nem sokat észlelnek, azonban a cégek eredményes működését mindenképpen rontja, mert vagy bért kell emelniük az alkalmazottak megtartásáért, vagy nagyobb selejtarányt kell elviselniük a gyakorlattal nem rendelkező, gyengébb képességű munkaerő alkalmazása miatt.

Közmunkások, betanított munkások lesznek a szakik helyett

A hiányt valahogyan pótolni kell, amit Sáling szerint jellemzően betanított munkásokkal, diákokkal, esetleg közmunkásokkal oldanak meg. „Egyértelműen romlik a színvonal, a cél nem a minőség, hanem az, hogy darabra meglegyen a létszám.” A hiány a nagyobb kereskedelmi láncokat ma már érezhetően sújtja, ott ugyanis Sáling szerint még arra sincs elég ember, hogy az árufeltöltést a kellő ütemben elvégezzék.

Nyugdíj, elöregedés, fogyás
Az alábbhagyni nem akaró kivándorlás a nyugdíjrendszerre is hatással van, általában a magasabb bérű, jobban kvalifikált munkaerő hagyja el az országot, az itthon maradók nyugdíját így egyre kevesebb alkalmazott termeli ki, aki idehaza marad, annak a nyugdíjkilátásai finoman szólva nem rózsásak. (A nyugdíjrendszerről, nyugdíjasokról, és a jövőképről itt találják a cikksorozatunkat.) Akik pedig külföldre mennek hosszabb ideig, azok általában magasabb termékenységi rátával bírnak, nemrég jelent meg hosszú távú kivetítés, sok forgatókönyv elöregedő és gyorsan fogyó magyar társadalmat fest fel.
Ráadásul a nagyobb láncok felett ott lebeg Damoklész kardja, mert ha két évnél tovább veszteségesek, akkor fel kell számolniuk magukat, és ezért mindenképpen igyekeznek minél alacsonyabban tartani a munkaerőköltségeiket. Ezzel saját maguk is rontják a minőséget, mert folyamatosan lobbiznak azért, hogy a különböző szakterületekre – mint például a húspultba – ne kelljen szakmai végzettséggel rendelkező munkavállalót alkalmazniuk. Helyettük inkább úgynevezett „multi skill” pozícióra keresnek embereket, akik olcsóbban dolgoznak, gyors betanítás pedig után jokerként bárhova beállíthatók.

Egyre gyakoribb, hogy szakmunkások helyett gyakorlatilag bárkit felvesznek, akit aztán próbavásárlásokkal ellenőriznek: egy megbízott cég ellenőrei értékelik a dolgozó munkáját, például, hogy kedves volt-e, mosolygott-e, megfelelően segítőkész volt-e. Mindezt úgy, hogy a képzetlen munkaerőre egyre több feladatot bíznak, így nem meglepő, hogy a vásárlóknak hosszú percekig kell bolyonganiuk, amíg találnak egy segítő munkatársat egy élelmiszerboltban vagy mondjuk egy barkácsáruházban.

És a mozdonyt ki vezeti el?

Mint említettük, az nem újdonság, hogy kamionsofőrből 6500-zal kevesebb van a kelleténél, de már mozdonyvezetőt is nehéz találni, legalábbis erről tájékoztatta a hvg.hu-t Hódosi Lajos, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület sajtószóvivője. A hazai vasúti szakma ezért olyan javaslatcsomagot juttat el a szaktárcák és a Miniszterelnökség illetékeseinek, amilyet a közúti áruszállításnak már kivívott a szakmai egyesület elnöke, Wáberer György. A csomag egyik fontos eleme a vasúti járművezető-hiány feloldása lenne, hiszen jelenleg mintegy 10 százalékos hiány van mozdonyvezetőből az országban.

image.aspx

Fotó: Fülöp Máté

Egy masiniszta képzése körülbelül ötmillió forintba kerül, és további hatalmas összegeket emészt fel a folyamatos továbbképzése. Márpedig a vasútvállalatok közel 250 mozdonyvezető kiképzéséhez szeretnének állami támogatást kapni. Hódosi elmondása szerint a mozdonyvezetők a jobb fizetéssel kecsegtető magántársaságokhoz igazolnak, de amikor megkerestünk egy Magyarországon is működő, német anyavállalattal rendelkező társaságot, ahol szintén mozdonyvezetőt keresnek, megtudtuk, hogy részben már külföldre is mennek, mert ott jóval több pénzt kaphatnak.

A szakképzett munkaerő távozásával egyrészt jó ütemben halad az ország afelé, hogy a képzetlen, rosszul fizetett munkások országává váljon, másrészt a kereskedelemben és az egyéb szolgáltatásokban marad itthon a képzetlen helyettesítők hada, akik csak alacsonyabb minőségben tudnak minket kiszolgálni.

HVG

indulas.jpg
 
Szervusz analema,
tudod sajnos itt sokhelyen mármint nagy multiknál az ifjú mérnökö évekóta "gyakornokként" dolgoznak és tényleg fillérekért . Szólni nem mernek mert reménykednek , hogy hátha .. hátha reám esik majd a következö választása a fönöknek . Ez igy megy a Mercédesznél , BMW-nél hogy többet ne is soroljak :(.Ha meg esetleg kijössz mert beetettnek akkor pár évig emelik a fizudat majd szépen amikor megszoktál , befagyasztják :rolleyes2:
 
Lehet itt sírni sok minden miatt.
Bocsi de az emberek nagy többségének nem a multiplázák okoznak gondot.
Pontosabban a hiányuk.
A TESCO 70 db új bevásárlóközpontot tervezett az országban létrehozni 2012-ben.
Csakhogy a kormány 2012 januárjától behozta a plázastoppot.Ez hány munkahely is lett volna?
Furcsamód és azt láttam hogy a propaganda ellenére egy bolt se zárt be a plázák miatt,ahol megfordultam az országban.
Ugyhogy mig a fővárosi ,nagyvárosi válogathat a különböző multik között orrvérzésig.A vidékieknek néha minimum 40 km-re van egy efféle "multi".
Tehát marad a drága "hazai".
 
Tegyük hozzá azt is, hogy sajnos nem csak azért lesz/van itt szakemberhiány, mert elmegy az a sok, hanem eleve tele vagyunk képzetlen emberekkel. Papíron talán nem, de érdemes szétnézni, hogy valójában mennyi az igazán jó szakember 1-1 területen. Néhány ágazatban ez siralmas. Nem véletlen, hogy a jó szakmunkásoknak ma is van munkájuk, méghozzá nem is kevés pénzért. De ehhez nem elég az, hogy valaki motiválatlanul végigbukott az iskolában majd úgy állt a munkához, hogy más is hozzáférjen, és igyekezett motiválatlanul lehúzni minél több évet így, csak észre ne vegyék, hogy nem ért semmihez.
Nyugaton is azok szakítanak nagyot, akik legalább valamilyen szintű nyelvtudással bírnak, képesek önállóan dolgozni és már itthon is jó szakemberek voltak. A többiek azok, akik előbb-utóbb vissza fognak ide térni, mert napi 12 óra gályamelóval nem nagy kunszt többet keresni, mint itthon.
Csak egy nagy gond van ezzel Analema.
Hol vannak szakembereknek való munkahelyek itthon?
Az ország középső és északnyugati felén,mert oda települt minden nagy cég mert közel a "fejlett Nyugat" és van infrastruktura.Az élőknek már a fizikai munka "piszkos"-nézd meg hány nagyberuházáson találnál helyi munkaerőt.Egyet se,max. az alvállalkozót,de ő is "keletről" települt át.
A keleti régiókban pedig hiába van szakember (is) ha cég csak mutatóba jön befektetni.Akkor hogy keressen az illető munkát,ha nincs?
 
Meh, Bulgariaban meg Macedoniaban is van elet, sot, az otthonmarado rokonoknak hazautalt penzek kifejezetten javitjak a mindenfele gazdasagi mutatokat.
Mindig lesz, aki nehezen tanul nyelveket, akit kot a csalad, baratok, vagy akar a megszokott haz/lakas.
 
Csak egy nagy gond van ezzel Analema.
Hol vannak szakembereknek való munkahelyek itthon?
Az ország középső és északnyugati felén,mert oda települt minden nagy cég mert közel a "fejlett Nyugat" és van infrastruktura.Az élőknek már a fizikai munka "piszkos"-nézd meg hány nagyberuházáson találnál helyi munkaerőt.Egyet se,max. az alvállalkozót,de ő is "keletről" települt át.
A keleti régiókban pedig hiába van szakember (is) ha cég csak mutatóba jön befektetni.Akkor hogy keressen az illető munkát,ha nincs?

Ennek azért gyakorlati okai is vannak. Nézz szét pl. Békés-megyében, ahol nincs szükséged autópálya matricára, mert nincs autópálya, de sok helyen normális út sem. Egy vállalkozásnak nagyon nem mindegy, hogy olyan helyre települ, ahová értelmes időben oda lehet érni, vagy olyanra, ahol az autó tengelye is kitörik a 40-es táblákkal javított utakon. Egy Budapest-Kecskemét 1 óra, egy Kecskemét-Gyula meg mondjuk még 2 óra, nagyon nem mindegy. Ez pedig egy öngerjesztő folyamat, mert ahogy írod az is elmegy, aki ott volt. Igaz vannak nagyon jó ellenpéldák, sőt mezőgazdasági szempontból még mindig nagyon erős lehetne az Alföld. Csakhogy az erős mezőgazdasághoz pont az kell, amit az emberek lelkesen szétvertek: egy közös géppark, közös érdekek, közös eladás, mert ezek nélkül halott ügy. Márpedig a mezőgazdasági gépek tekintetében is lazán röpködnek a sok tízmilliós tételek.

A másik, hogy egy ennyire centralizált országnak megvan az a buktatója, hogy bizonyos szakmákra ezen kívül csak nagyon kevés esetben van igény. Ugyan vannak szigetszerű cégek, akik kihasználva az alacsonyabb munkabéreket sikeres cégeket üzemeltetnek a nagyobb városokban olyan szakmákban, amit nem is gondolna az ember.

Mondjuk a röghöz kötöttség sem egy nagy előny a magyar nép ereiben, mert ha nincs más, hát nincs más, menni kell.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Fodor Ditke wrote on Szélildi's profile.
Kedves Szélildi! Nagyon hálás lennék, ha tudnál segíteni. Unokámmal igyekszünk az olvasást jobbá, szebbé gyakorolni. Ha dr. Gósy Mária és Laczkó Mária a Varázsló - Olvasásfejlesztés című könyvének elérhetőségét szíveskednél ismét megadni, nagy segítség lenne. A link nem működik már, máshogyan nem tudom elérni. Nagyon köszönöm!!!
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.
koaty wrote on Julcsi960's profile.
Szia, bocs de először véletlen epub-ban raktam fel a Katicalányok 4-et. Időközben javította, esetleg cseréld át pdf-re.

Statisztikák

Témák
38,065
Üzenet
4,784,903
Tagok
614,843
Legújabb tagunk
merrin23
Oldal tetejére