Pálinkás jó reggelt!

dulifuli témája a 'Kávézó' fórumban , 2003 Április 13.

 1. dulifuli

  dulifuli Állandó Tag

  A torokégetö párlat oldja a gátlásokat, hüvösben felmelegít és még a bacilusokat is kiirtja. Bódító fözeteket elöször az arabok készítettek, majd szépen lassan minden nép megalkotta a maga különleges pálinkáját. Most egy izgalmas szesztúrára csábítjuk!

  Az alkohol arab eredetü szó. Habár az araboknál szigorúan tilos alkoholt fogyasztani, mégis ök voltak az elsök a világon, akik bódító párlatok készítésével kísérleteztek. Ök ugyan nem élvezhették a szeszek bódító erejét, viszont az általuk meghódított népek annál inkább. Gyorsan megtanulták a párlatkészítés minden csínját-bínját, majd tökéletesítették a szeszfözés technikáját. A spanyoloknak köszönhetjük a mai oszlopos pálinkafözö elödjét, mely vízzel vagy jéggel hütött, lepárlócsövel felszerelt szerkezet volt.

  Az olaszok borból készítettek "tüzes vizet". Ez a pálinka nem élvezeti cikk volt, hanem gyógyszer. Az orvosok Károly Róbert feleségének, Erzsébetnek a köszvényét ezzel a párlattal kúrálták. Az erös fözet ekkor kapta az életvíz elnevezést. Az olasz párlatnevek helyébe nálunk a XVI. században lépett a szláv eredetü pálinka szó. Az itáliai pálinkáknak megszünt az egyeduralma, a svájciak, a németek, a jugoszlávok, az indiaiak, söt a magyarok is elöhozakodtak saját "tüzes vízzel".

  A pálinkát borból vagy erjedö gyümölcsökböl föznek. A rosszul sikeredett termést remekül lehet szeszfözésre használni, így tettek egyik évben a svájciak is. A rengeteg "selejtes" körtéböl finom pálinkát készítettek. A szölöszemek leve remek bornak, héja és húsa pedig párlatnak. Friss törkölyböl fözik a kétszeres lepárlású olasz grappát, mely igencsak erös, "fütyülös" pálinka. A franciák almapálinkában verhetetlenek. A híres szesz alapanyaga 40 százalék édes, 40 százalék kesernyés és 20 százalék savanyú alma.

  Mi magyarok is büszkék lehetünk "gyümölcsös föztünkre". Remek kisüstiket, barackpálinkákat és ágyas pálinkákat produkálunk. A szatmári szilváról se feledkezzünk meg, mely nálunk az egyik leghíresebb szeszes ital. A németek büszkesége a cseresznyepálinka, a svájciaké a vadcseresznye párlata, az indiaiaké a "tüzes pálmanedü". A bajor ágyas pálinka is a szesz sikerlista élén áll, föleg a férfiak hajtanak fel belöle szívesen egy-egy kupicával. Az ok egyszerü: állítólag ez az ital karbantartja a férfiasságot.
   
  am76 és (deleted member) kedveli ezt.
 2. Spanky

  Spanky Állandó Tag

  Ez egy picit tévesztö.
  Nem az Arabok tiltják az alkohol fogyasztást hanem Islam. A muzulmán vallás kialakulása elött nem volt az Araboknak tiltva az alkohol fogyasztás. Plusz elég sok keresztény Arab is van akik szintén élveszhetik a boditást. :wink:
   
 3. Ila1

  Ila1 Állandó Tag

  Most már értem, hogy ti itt miért vedelitek folyton a páleszt! :p
   
 4. palinkasa

  palinkasa Új tag

  Miért szláv eredetü a pálinka szó,hiszen ök rakijának mondják, az meg a török rakiból van.Nem "magyarkodom" !!!
   
 5. postmester

  postmester Új tag

  Nem kötekedés képpen, de ehhez a cikkhez lenne egy két megjegyzésem.
  Az az állítás, hogy a kevésbé jó minőségü gyümölcsből lehet jó pálinkát főzni, bennem kétejeket ébreszt. Mint Szatmári, ezen belül is mátészalkai, én is főzettem a korábbi években mondhatom, igen sok pálinkát. Ezt azonban jó minőségű gyümölcsből főzettem. A cefrének is az a lényege mennyi a cukor foka. A jó minőségünek magasabb, ez több pálinkát ad. És ráadásul jobbat is. az is igaz azonban, nem mindegy ki, és hogyan főzi. Minden főzde más, és más. Legalábbis itt mifelénk. a szatmári rettenetes férfiasság növelő hatásáról annyit, nem tudom ki ivott már igazi szatmárit, annak nem csak a "kukaca", de a haja is az égnek mered. A férfiasságot oly szempont szerint növeli, ha iszok belőlle, a feleségem közel sem enged magához. A Franciák almapálinkáját még nem ittam, de a sajátomat, és más szatmáriét igen! Bátran kijelenthetem, a szilva OLcsva és Szamoskér, az alma egész szatmárban kitünő. Eddig bármely ismerősöm, legyen magyar, osztrák, német, el volt tőle ragadtatva. Az, hogy ezt meg lehessen itélni, kérnék egy kis kóstolót abból a franciából, és én küldök ebből a szatmáriból. Oké?
  Bocs, de nem kötekedésnek szántam valóban, de igy gondolom!:p
   
  Pancsi kedveli ezt.
 6. Verzarka

  Verzarka Állandó Tag

  Majdnem minden hónapban hoznak Szatmárról egy kis páleszt az emberemnek. Ő azt mondja finom, én meg azt, hogy büdös!:p , na erős illata van!
   
 7. Verzarka

  Verzarka Állandó Tag

  Zwack Sándor: A magyar szervezet jól bírja a pálinkát

  Zwack Sándor, a Zwack Unikum Rt. pálinka-arca osztotta meg velünk a jó pálinka ismérveit, megtudtuk, mitől keserű az Unicum, valamint hogy van-e náluk felvétel a pálinkakóstoló felelős posztjára.

  A hűtő megöli a pálinkát

  Zwack Sándor: Sziasztok! Kettőtől én vagyok soron, ne kíméljetek, bombázzatok pálinkás kérdésektől elkezdve bármivel!

  Mitől jó egy pálinka? Mitől lesz különleges az íze? [RAZZIA19]
  - A legfontosabb dolog egy pálinkában a gyümölcs, ha éretlen vagy túlérett, sérült, szennyezett, nem lehet belőle jó minőségű pálinkát készíteni. A gyümölcs mellett azonban a technológia és a főzőmesterek több évtizedes tapasztalata is rendkívüli jelentőséggel bír, tehát ez a három dolog minimum kell egy jó pálinkához.

  Igaz az, hogy a jó pálinka szobahőmérsékleten finom és nem hűtve? [punk cover]
  - Igen! A hűtő megöli a pálinkát. Ha beteszed a hűtőbe, akkor csak az etilalkoholt fogod belőle érezni. Nálunk a prémium pálinkában több mint 15 kilogramm gyümölcs van literenként, és ha ezt a párlatot a hűtőbe rakod, akkor el fog tűnni ez a gyümölcsös íz- és illatvilág. NE tegyétek hűtőbe!

  Milyen a magyar pálinkák külföldi megítélése? [[email protected]@@]
  - Egyre jobb, és mi is nagyon sokat teszünk azért, hogy az emberek fejében jobb kép alakuljon ki a magyar pálinkáról, mint korábban. Viszont tudni kell, hogy sok külföldi párlat van, mint például a grappa Olaszországban, amelyekkel versenyeznünk kell. Mi nyertünk már fontos aranyérmeket Bécsben, Londonban, Klagenfurtban, sokat járunk külföldi versenyekre, legutóbb a londoni IWSC-ről is két nagy aranyérmet hoztunk el. Úgy tűnik a fehér eper és az erdei szeder verhetetlen.

  A pálinka a szilva főzése utáni párából lesz? [Citrom [email protected]]
  - Igen, végül is, bár nem csak szilvából főzik. A pálinka azonban csak gyümölcsből készülhet, víz hozzáadásával. Mi a hagyományos szilva íz mellett különleges erdei gyümölcsökből, vagy például erdei szederből, málnából, fekete ribizliből is főzünk pálinkát.

  Melyik a legütősebb pálinka? [ForDeX]:p
  - A házi pálinka, de ez büdös is és magasabb az alkoholfoka, mint az általunk is főzött párlatoknak.

  Létezik mandulás pálinka? [cafatka3]
  - Nem. Pirított mandulát lehet érezni benne, különösen a barackokban, mert főzéskor benne hagyják a magot, de kimondottan mandula pálinkáról nem hallottunk. Mandula párlat bizonyára van külföldön.

  Pálinkás szép jó napot! Előkóstolók nem tevékenykednek a vállalatnál? És ha esetleg igen, akkor nincs munkaerőhiány véletlenül? :) [separat]:4:
  - Folyamatosan kóstolunk. Van egy termékfejlesztési osztályunk, amelyik a kecskemétiekkel és velünk közösen határozza meg, mely terméket vezetjük be a piacra. Egyelőre nincs felvétel, de ha lesz, biztosan meghirdetjük.
  Kevés a jó minőségű gyümölcs

  Érdekelne, hogyan változik a pálinka erőssége a kor függvényében? [Denys18]
  - Nem változik, viszont az íze a hordó hatására módosulhat. Az egyik legújabb fejlesztésünk az érlelt birs, érlelt cigánymeggy és besztercei szilva, amelyek több mint 6 hónapon át érlelődtek gesztenyefa hordóban.

  A cseh Slivovicát kóstolta már? [Donnie Brasco]
  - Igen, pár évvel ezelőtt Prágában kóstoltam, nagyon jó. Kóser slivovitz pálinkát mi is gyártunk.

  Nem szeretem a pálinkát! Mivel tudnál rávenni hogy kóstoljam meg? [Inca]
  - Kóstold meg az Unicum Nextet! Nagyon finom, lágy, édes, citrusos, ezt viszont rakjátok be a hűtőbe!

  Kedves Sándor, elérhetjük-e a világszínvonalat? [dr.csajozó]
  - Úgy érzem, efelé tartunk, mi mindent megteszünk azért, hogy külföldön is elfogadtassuk ezt a hungarikumot. A főzdénk például Európában az egyik legmodernebb ilyen üzem, a tapasztalatunk több évtizedes, és midig igyekszünk fejlődni, sokat járunk külföldön testvéremmel, Izabellával, ahol a nemes pálinka családot népszerűsítjük. A gond csak az, hogy kevés jó minőségű gyümölcs áll rendelkezésünkre a főzéshez, ezért az eladható mennyiség is limitált. Egyelőre örülünk, ha a magyarországi piacot le tudjuk fedni.

  A mézes pálinka hűtve az igazán finom tapasztalatom szerint, nem? [kopasz8814]
  - A mézes pálinkalikőr bizonyára hűtve jó, de azt tudod, hogy amiben méz, aroma vagy finom szesz van, az nem nevezhető pálinkának a törvény szerint?

  Hány százalék alkohol van a legerősebb pálinkában? [kopasz8814]
  - Ez változó, de általában az 50 fokos pálinka elég erősnek mondható, bár akár 80 fokos is lehet, de az már ihatatlan házi pálinka. Mi mindig 40 fok körülire hígítjuk le vízzel a párlatot, mert így jobban kijönnek a gyümölcsre jellemző ízjegyek.

  Lehet, hogy buta a kérdés, de szoktak lenni "pálinka napok" mint például a bornapok, ahol a termelők be tudják mutatni terméküket? [Person]
  - Igen, legutóbb májusban volt, a Deák térnél, Budapesten, mi is ott voltunk, és még nagyon sokan. A rendezvény négynapos volt, és a legnagyobb pálinkagyártók Magyarországról ott voltak. Aki eljött, találkozhatott Somogyi József pálinkafőző mesterünkkel, aki 30 éve dolgozik már a szakmában, és Kecskeméten irányítja a főzdénket. Nagyon jó buli volt, nem tudom, hogy a következő mikor lesz, de biztosan lehet majd róla hallani időben.

  Erdélyben régi hagyományok ápolásával nagyon finom áfonyapálinkát készítenek, amit magyar piacon nem lehet beszerezni. Előfordulhat, hogy a későbbiekben látunk ilyet Zwack-színekben? [tsvera]
  - Bízunk benne, hogy igen, bár az az igazság, hogy nagyon nehéz ezt a fajta gyümölcsöt beszerezni, hiszen nagyon kis mennyiség áll rendelkezésre belőle. Abban viszont igazad van, hogy az áfonyapálinka kiváló!

  A magyar szervezet bivalyerős

  Az Unicum miért olyan keserű? [kopasz8814]
  - Ilyen a formulája, receptje 200 éve, azért keserű, mert több mint 40 féle gyógynövény található benne, és ezek közül van néhány, ami keserű ízt kölcsönöz az italnak.

  Ha jól tudom, a magyar pálinka hungaricum. Az lenne a kérdésem, hogy ez turisztikai szempontból milyen reklámot jelenthet Magyarországnak, és hol kezdődik a minőségi hungaricum? [wippy]
  - Sokkal nagyobb fókuszt kellene, hogy kapjon a pálinka, mint hungarikum külföldön és Magyarországon egyaránt, ez viszont csak akkor érhető el, ha tényleg minőségi termékekről beszélünk, csakúgy mint az Unicum, a tokaji aszú, a Pick-szalámi vagy a Herendi-porcelán.

  Miért van az, hogy a külföldi szervezet kevésbé bírja a pálinkát mint a magyar? [frikken]
  - Mert a magyar szervezet bivalyerős!:) És hozzá van szokva az erősebb italok fogyasztásához.

  A kóser pálesz mitől kóser? [kopasz8814]
  - A kóser pálinka attól kóser, hogy a pálinkakészítés folyamatának egészét egy vallási felügyelő kíséri figyelemmel a gyümölcs szedésétől kezdve, a lepárláson át, egészen a palackozásig. És az egész rendszert speciálisan kezelt vízzel kell kimosni használat után. Nekünk egyébként ötféle kóser pálinkánk van.

  Melyik gyümölcsből lesz a legjobb pálinka? [M.Zsozso.]
  - Ízléstől függ, de különleges pálinka készülhet például a bodzából, a fehér eperből, erdei szederből, rózsabarackból, magyar kajsziból vagy birsből.

  Absinthot nem gyárt a Zwack-gyár? [kopasz8814]
  - Nem. De Magyarországon kapható egyébként abszint. Régen tiltott ital volt, mert valami hallucinogén anyagot tartalmazott, ez a verzió még a mai napig tiltott.

  Most mennem kell pálinkát kóstolni. :) Köszönöm a kérdéseket! Ne feledjétek, fogyasszatok jó minőségű italokat, de mértékkel! :D:pHa a pálinkafőzés rejtelmeire vagytok kíváncsiak, látogassatok meg minket Kecskeméten a Zwack Kecskemét pálinka-manufaktúrában vagy írjatok a www.zwackpalinka.hu weboldalra! Sziasztok!

  [origo]http://origo.hu/vendegszoba/delux/20060922zwack.html
   
 8. Sztyopa

  Sztyopa Állandó Tag

  Egy a gond!
  Zwack úr még soha nem főzött pálinkát!
  Egy kifőzdéjében sem.***
   
 9. tibi

  tibi Állandó Tag

  Na erről beszéltem nektek.Ezt a srácot személyesen ismerem,világi manus és szereti azt amit csinál.Méltán örököse a cégnek,higgyétek el***
   
 10. Verzarka

  Verzarka Állandó Tag

  Csak az a baj, hogy nős, és háremet nem tarthat!!!
   
 11. tibi

  tibi Állandó Tag

  Tüzes spanyol csaj a felesége,aki szintén tündéri
   
 12. Verzarka

  Verzarka Állandó Tag

  Na, ez a baj. Milyen is lenne, ha nem tüzes? De igazad van, ami őt illeti, tudja mit, miért csinál. Tisztelem az ilyen embereket.
   
 13. platon

  platon Állandó Tag

  Nagyobb baj az hogy öreg! Mint az unikuma!
   
 14. Táltos

  Táltos Vendég

 15. Táltos

  Táltos Vendég

  Kedves Postamester!

  Szatmári szilvát már ittam, almát még nem.
  De megkostólnám, csak módjával! Ízét, zamatát ....
  Nálatok Szatmárban szoktak rendezni pálinkafesztivált, ugye?

  Üdv.:Táltos
   
 16. luckyszilvi

  luckyszilvi Új tag

  Vörösboros jóestét!
   
 17. tibi

  tibi Állandó Tag

  Legyen részed benne, szépasszony:D
   
 18. Macsek4

  Macsek4 Állandó Tag

  Jó pap is holtig tanul,elég sok érdekességet olvastam itt,bár pálinkát még sose ittam.
   
 19. rolius

  rolius Állandó Tag

  házipálinkás szép jó napot
   
 20. Martoni

  Martoni Állandó Tag

  Mézespálinkásat:4:
   

Megosztás