Papírfonás

Trix1001

Állandó Tag
Állandó Tag
Huha, ez aztan nem semmi... ugy latom sikerul egyre tobb idot keriteni neki, tenyleg szep, majd ha lesz idod, ird meg esetleg hogyan keszited.



Sziasztok!
Az elmúlt napokban megpróbáltam a tekergetőst :) és a teljes fonást is. Ez lett a végeredmány :
Csatolás megtekintése 1208570 Csatolás megtekintése 1208571 Csatolás megtekintése 1208572

És még egy doboz :
Csatolás megtekintése 1208573

Kellemes további hétvégét mindenkinek!
 

vaczila

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok. Próbálkozom én is a papírfonással. Viszont a szélét, mármint a kosárka tetejét nem tudom hogy kell szépen eldolgozni, befejezni. Tudtok nekem ebben segíteni?
 

TDitt

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Sajnos az elmúlt időszakban elég kevés az időm volt (és sajnos az elkövetkező időben sem várható jelentős változás) – és kedvem sem nagyon volt mostanában hozzá – így csak egy kosárka készült, és az is elég körülményesre sikeredett. Első próbálkozásra nem tetszett az oldala, így szétszedtem. Másodikra sem jártam jobban. A tartószálak/vezetőszálak viszont kicsit megroggyantak már és olyan is volt, ami szétszakadt, így pótolni kellett. Már azon gondolkodtam, hogy kidobom az egészet, amikor is eszembe jutott, hogy mi lenne, ha drótot dugnék bele, az ad neki tartást, és talán még a formája is jobban alakítható. Így a harmadszori próbálkozásnak ez lett a vége (kép csatolva alul)

Kérdeztétek a szélek eldolgozását. Ezt találtam róla egy oldalon: „ úgy is szép, ha csak simán vissza vannak hajtva a vezetőszálak. Az a lényeg, hogy a belső oldalon be legyenek dugdosva a végek.”

A youtube-on sok film is található különböző technikákról és eldolgozásokról, itt is érdemes nézelődni, ha van rá időtök, pl: itt egy videogyüjtemény: .

Ahol még hihetetlen mennyiségű képanyagot találtam, az a pinterest, pl.: [HIDE-THANKS]http://www.pinterest.com/danamake/weaving-cesteria/[/HIDE-THANKS]
Meseszép papírfonásos dolgok vannak lépésről lépésre lefényképezve.

A festésről ezt találtam: „Festéshez lazúrt használok, nagyon sokféle színben lehet kapni … nagyon sokáig elég. … ha pedig teljesen el szeretnénk tüntetni az újságpapírt, fessük le kétszer. Díszítésként lehet szalagot használni, kenderkötelet, spárgát, lehetőleg természetes anyagokat”

Én magam részéről a festéssel még csak egyszer próbálkoztam, mégpedig úgy, hogy a tapétaragasztóba kevertem zöld ételfestéket, és azzal kentem át kétszer a levél alakú tálcát. De valószínű befektetek lazúrfestékbe is, mert nagyon tetszenek a barnás árnyalok.
Még annyit a festésről, hogy valahol azt olvastam (sajnos a forrásra nem emlékszem), hogy festeni a nem fényes újságpapírból készült pálcákat lehet szépen, a fényes-színes újságból pedig az volt a tanács, hogy próbáljuk összeválogatni a színeket, árnyalatokat. Szerintem ehhez azonban nem kevés reklámújság kell és nem kevés kitartást is igényel, hogy összegyűljön annyi hasonló színű pálca, amiből már lehet „alkotni”.

Mindenkinek jó munkát.

TDitt
 

Csatolások

  • IMG_20140527_072548.jpg
    IMG_20140527_072548.jpg
    185.6 KB · Olvasás: 199
Utoljára módosítva a moderátor által:

Little Gem 24

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Hétvégén nem jutottam el a leíráshoz és a képek feltöltéséhez, most pótolom:
SDC14444.JPG
Készítettem egy szálvezetőt kartonból és csipesszel rögzítettem a fő szálakat, amiket befontam a kosárka aljához. A kosárka méretét felrajzoltam,hogy tudjam mettől meddig kell fonnom.
SDC14446.JPG SDC14448.JPG SDC14451.JPG
SDC14452.JPG
Ha megvan a kellő sor mennyiség a berajzolt méret belső oldalánál ragasztós pálcával rögzítem a szálakat.
SDC14453.JPG
Majd az előre levágott karton lapra felragasztom a kész fonatot.
SDC14454.JPG
Csak a vezető pálcákat levágom 2-3 cm-re és visszahajtva leragasztom a kartonra.
Az oldal szálakat sniccerrel levágom.
SDC14455.JPG
Így néz ki készen a kosárka belső alja.
SDC14457.JPG
A másik kartonra egyenlően elosztva felragasztom a vezető szálakat és a fonáshoz 2 pálcát.
SDC14458.JPG
Akét karton lapot össze ragasztom és kicsit súly alá teszem, hogy mindenhol össze ragadjon.
SDC14459.JPG
Sablont használok, mert akkor szebb a fonás.
SDC14463.JPG
A vezető szálakat egymás alá hajtva felhajtom és fonom a kosarat a kívánt magasságig. Ha megvan a magasság így dolgozom el a végeket:
SDC14466.JPG SDC14467.JPG SDC14468.JPG SDC14469.JPG SDC14470.JPG SDC14472.JPG
Ez pedig a legegyszerűbb perem (szerintem) :
SDC14473.JPG SDC14474.JPG
Ha végig bedugdostuk a vezető szálakat íme a kész kosárka :
SDC14476.JPG
Remélem tudtam segíteni! Sok sikert mindenkinek! :)
 

dclaris

Állandó Tag
Állandó Tag
Próbálkoztam már én is a papírfonással, de valahogy nekem nem jött össze. Nézegettem a munkáitokat, és el vagyok ájulva, nagyon szép dolgok születtek. és azt hiszem nem adom fel a próbálkozást.
 

Little Gem 24

Állandó Tag
Állandó Tag
A papír az valami speciális erre kifejlesztett anyag? Vagy felpödörtök teljesen hétköznapi papírokat?
Szia!
Nem speciális papír,egyszerű újság papír. Persze az én tapasztalatom szerint azért nem mindegy mit használok. Az sem jó, ha túl vastag és az sem ha túl vékony. Ki kell tapasztalni.
 

TDitt

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Sokáig tartott, de végre nyers állapotában már elkészült a legújabb papírfonás, jin-jang doboz/kosár - kinek melyik tetszik - lett. Még hátravan a "lakkozás", és a belsejébe szeretnék még tenni különböző színű öntapadós tapétát - amit rögtön az elején kellett volna, de akkor nem gondoltam rá.
IMG_20140722_073902.jpg IMG_20140722_074030.jpg
 

vkriszta75

Állandó Tag
Állandó Tag

Kedves TDitt!

Én most kattantam rá a papírfonásra és a teknősbékába teljesen beleszerettem. Fel tudnád rakni a leírást vagy azt, hogy hol találtad meg?
Köszi előre is!
 
Oldal tetejére