Sajtószabadságharc Kanadában

Christopher Adam: Önvédelemre szorulunk.
A 2004-ben alapított online Kanadai Magyar Hírlap március tizenötödike alkalmából Szabad Sajtó-díjat kapott az MSZP Szabad Sajtó Alapítványától.

A főszerkesztő azt mondja: a politika annyira durvává tette és megosztotta a kinti közéletet, hogy egy kanadai magyar plébános szerint ők az ördögöt szolgálják, és imádkozik azért, hogy végre kitépjék a nyelvüket.
– Olvasom, hogy durva politikai adok-kapok, anyázás, hazaárulózás dívik a kanadai magyarok között – akár egy kis Magyarország.

– A magyar állam jó ideje aktív szerepet vállal a magyar közösség belső diskurzusában, a nagykövetség konkrétan pártpolitizál. Néhány éve az akkori nagykövet, Pordány László újévi beszédében azt találta mondani: Kanadában is harcolni kell a nemzetellenes erők ellen, majd listázta, mely városokban találhatók ezek. A kinti magyarság kicsi, körülbelül háromszázezer fő, ebből pár tízezren vesznek részt a közösség munkájában. Akit politikai nézetei miatt kiközösítenek és hazaárulónak, nemzetellenesnek titulálnak, az elveszíti a barátait, az ismerőseit, akár a családtagjait. A nagynénémet pár éve a halálos ágyán zaklatták és félemlítették meg amiatt, hogy felléptem a nagykövetség elfogult pártpolitizálása ellen.

szabad-sajto-dij-christopher-adam-20150314-kd-45-d0002040F271fe6c99e38.jpg

Fotó: Kovalovszky Dániel

– Kopírozzák az óhazai közéletet?

– Importálják a kormány stratégiáját. A Kőrösi Csoma Sándor Programban például több tucat magyarországi ösztöndíjas került a nyíltan fideszes Kanadai Magyarok Országos Szövetségéhez. A magyar kormány nemzetközi bírálat alatt áll, ezért fokozottan támaszkodik a diaszpórára, remélve, hogy az ilyen közösségek lobbiznak az anyaország politikai vezetése mellett.

– Mikor durvult el a helyzet?

– Megosztottság mindig is volt. A magyar állam a kommunizmus idején sok informátort, kémet küldött Kanadába, az amúgy aktívan politizáló közösségbe. Szerencsére a kilencvenes évektől a mindennapi életben már nem a politika játszotta a főszerepet, ám 2010 után megint minden megváltozott: létrejött a kanadai magyar politikai ernyőszervezet, amely a kormány politikáját hivatott képviselni.

– Nagy visszhangja volt, amikor Oláh Lajos, a követség egyik diplomatája egy önök által szervezett egyetemi rendezvényen „megvédte” a magyar kormányt. Az esemény után Göllner András kinti professzor azt nyilatkozta: „Orbán Viktor sajnos rengeteg kanadai magyart meghülyített, mára nincs demokrácia, szólásszabadság és vita a kanadai magyar diaszpórában. Egyívású módszerrel működik a szervezett magyar kolónia. Aki nem azt fújja, amit Orbán Viktor, az ki van zárva a közéletből.”


Rengeteg cikket kapunk Magyarországról, a szerzők kilencven százaléka azt kéri, név nélkül publikáljuk az írásait. Ez Kanadából nézve érthetetlen.


Durva a helyzet. A politikailag „egyívású” kifejezés amúgy Pordány László nagykövettől származik, szerinte ilyen a kanadai magyarság. Miközben sosem volt az. Pordány nyilván azt akarta jelezni: aki másképp gondolkodik, azt kiveti magából a közösség. Ugyanis nem tehetik meg, hogy betiltják a lapunkat, de azt igen, hogy szólnak az ismerőseiknek, lekötelezettjeiknek: ne üljenek le vitázni velünk.

Mert ez esetben szegregálódunk, úgy tűnik, mintha a peremről kiabálnánk befelé, és előbb-utóbb a közösség nem hallja a hangunkat, csak azt, amit rólunk beszélnek. Rólam például azt mondják, hogy vörös pelenkában születtem és hazaáruló vagyok.

Vörös pelenkában? Ez a kommunista szinonimája Kanadában?

Úgy valahogy. És ha egy nagykövet állít ilyen badarságot, annak súlya van, az emberek azt gondolják: csak van ebben valami.

A magyarországi sajtóhelyzetet ismeri?

Képben vagyok. Erős az öncenzúra: nem a kormány számolja fel a sajtószabadságot, hanem maga az újságíró, a blogger, aki önként befogja a száját. Mi kint ugyan merünk beszélni, de ezzel azt is vállaltuk: nem lehetünk tagjai a közösségnek és nem vehetünk részt a rendezvényeken.

Talán nem engedik be?
Meghívót ugyan kapok, de felhívnak, hogy különteremben leszek, és másnak ne is szóljak. Göllner András barátom nemrégiben nem mehetett el egy emléktábla-avatásra, mert a szervező telefonon azt mondta neki:„Sajnos most nem alkalmas.” Korábban teljesen más alapon működött a közösség. Én minden héten tanítottam a magyar iskolában, aktív tagja voltam az egyházi életnek.

A Kanadai Magyarok Országos Szövetségének megalakulásával és a követség unortodox diplomáciájával változott meg minden. Az egyik félelmetes megnyilvánulás épp most karácsonykor történt. A szövetség lapjában Bárdossy László egykori Horthy-miniszter szavaival kívántak boldog karácsonyt. És azt írták: Németország számára a legnagyobb teher Izrael. Nyílt zsidózással kívántak szép ünnepet.

Azért ön is erősen fogalmaz: „Érdemes lesz Ottawában és másutt is jól átgondolni, hogy mire iratkozunk fel, amikor útlevélhez és magyar állampolgársághoz folyamodunk, és amikor az Orbán-rendszer Kanadába kihelyezett antiszemita és szélsőjobboldali diplomatái előtt teszünk esküt a kétharmad morális szarhalmazára.”Kanadában a magyarhoz képest kisebb közösségben még megosztottabb a diskurzus. Ha ennek a retorikának nem lennének magas rangú támogatói, nem jutottunk volna idáig. Mi pedig önvédelemre szorulunk, a kanadai magyar médiában sehol máshol nem tudunk megjelenni. Amolyan aktivista újságírást folytatunk.

A helyzet hasonlít a magyar állapotokhoz: van ugyan független hang, mégis nehéz annak maradni. Rengeteg cikket kapunk Magyarországról, a szerzők kilencven százaléka azt kéri, név nélkül publikáljuk az írásait. Ez Kanadából nézve érthetetlen. Ott az angol és francia közösségben nincs ilyen félelem. Egyetemi oktatóként én sem aggódom, hogy elveszítem az állásom. De amint átlépek a magyar közösségbe, az érzés előjön, felerősödik.

Az MSZP alapítványa által önöknek ítélt Szabad Sajtó-díj politikailag megbélyegezheti önöket.
A díjat olyanok is megkapták, akik bírálták a pártot. Én intellektuális sivatagnak neveztem a baloldalt. Ez előfordulhatott volna a Fidesz–KDNP-nél? Ennél kevesebbért is persona non grata lehet ott valaki. Külföldről nézve az látszik, szabad a magyar sajtó, sokféle újság van.

Csak épp azt nem látják, milyen következményei vannak, ha valaki a kormány ellen beszél. Kanadában is vannak jobb- és baloldali újságok, amelyek konzervatív vagy liberális megközelítéssel írnak egy-egy témáról. De tudják kritizálni a saját oldalukat is, gyakran meg is teszik. A pártlapok ideje rég lejárt.

A jobboldal önöket is pártlapnak tekinti.

Sokszor kezdeményeztünk párbeszédet a másik oldallal, hiába. Talán azt hiszik, azzal legitimálnának minket. Orbán Viktor láthatatlan ellenséggel küzd. Ha kiderül, hogy az ellenfélnek is van arca, és nem maga az ördög, hanem gondolkodó ember, az nem férne bele az elképzelésekbe.

Ez a médiában és a diaszpórában is így van. Csak épp az a következménye, hogy egy kanadai magyar plébános azt mondja rólunk: az ördögöt szolgáljuk, és imádkoznak azért, hogy végre kitépjék a nyelvünket. És ezt el is hiszik nekik. Ez történik, ha egy diplomata háborút hirdet ellenünk azért, hogy „leszámoljon a nemzetellenes erőkkel”. Az emberek pedig azt érzik: a magyarságuk kerül veszélybe miattunk. Nonszensz.

168ora Lampé Ágnes


christopher-adam-150316-rg-07-d0002040Efb86afdbb00e.jpg
 
A boldogságot nem lehet ajándékba kapni,
egyetlen titka: adni, mindig csak adni,
jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet
és sok-sok önzetlen tiszta szeretet. - Johann Wolfgang von Goethe -

Igaz-e, pap úr? Az ördögöt szolgálja, ki kell tépni a nyelvét... Ez egy pap? Aki az emberek lelkét segítené, hitét erősítené, az emberi kisközösséget fejlesztené, ápolná és védené? Aki felvette a csuhát, hogy mindenki elött az Istent szolgálja és képviselje, a szeretetet és a vallásában, hitében hirdetett tanokat hirdesse és támogassa? Nem, kérem, ez egy nekivadult, habzó szájú barom, aki gyönyörűen kiszolgálja azt, akitől látszólag a pénzét kapja és piszok fontosnak érzi magát, hogy milyen bölcseket mond.

Volt a régi mondás - végy egy vödör tiszta vizet és köpj bele. Mennyit tudsz egyszerre beleköpni? Nem sokat - nade mi lesz abból a vödör tiszta vízből? Egy vödör szenny.

Emberek képesek egymás életét a végletekig megkeseríteni agybajos marhaságok miatt. Hogy az egyik piros, a másik narancs, a harmadik zöld, meg lila meg hupikék. Hogy melyik kaporszakállas istenképben hisz vagy nem hisz.... ne soroljam. Marakodni, okoskodni, veszekedni... Mostanában szinte bármilyen külföldi partneremmel beszélek, udvarias sajnálkozással jelzik, hogy hát, igen, azok a fránya magyarok. Nem tudni mi lett velük, belőlük, de ha lehet, ők inkább nem dolgoznak magyarokkal, annál az üzlet is, saját nyugalmuk is többet ér.

No, idáig lejutni az a valami!

Ami pedig a többit illeti -
" Sokkal jobb egy kis fényt gyújtani, mint a nagy sötétség miatt átkozódni. " - Konfuciusz -
 
Engem az szokott kiakasztani hogy a külhoni magyarok utasítgassák az uniót hogy szankcionálják az országot holott nem kell őket nagyon biztatni gáncsoskodnak anélkül is!!!!!!Az nem számít hogy az országban élőknek mi lenne a legjobb!!!!!!Miért nem hajlandók tudomásul venni hogy az országnak választott kormánya van!!!!!!!!
 
A kanadai magyaroknak inkább a kanadai politikával és az ottani problémákkal kellene foglalkozni nem pedig a magyarral. Az biztos az utóbbi idökben a külföldi magyaroknál a politika polarizálódott és eldurvult.
"A kanadai magyaroknak inkább a kanadai politikával és az ottani problémákkal kellene foglalkozni nem pedig a magyarral." Amit mondasz, az definitíve azt jelenti, hogy a kanadai magyarok felejtsék el, adják fel a magyarságukat, magyar mivoltukat, a nemzethez való kapcsolódásukat. Biztos, hogy ezt akarod? Ha az történne, amit a véleményed magában hordoz, akkor Canadahun se lenne, ahol ezt leírhatnád, lényegében azt írván, hogy a Canadahun szűnjön meg.
"Az biztos az utóbbi idökben a külföldi magyaroknál a politika polarizálódott és eldurvult." Amint itthon is, az emigrációban is sokszor durva és polarizált volt a magyar politizálás, sajnos az utóbbi időben szerintem is különösen azzá vált, szinte minden "külföldi magyar területen". Ebben a "további eldurvulásban" elsődleges szerepe van annak, hogy manapság az anyaország kormánya elsősorban nem segíteni, hanem elsősorban befolyásolni akarja a külhoni magyarokat, elsősorban az anyaország kormánya foglalkozik illetéktelenül, egyúttal agresszíven a külhoni magyarok politikai befolyásolásával, polarizálásával - amint azt az interjú elég pontosan összefoglalja. Sajnos elég pontos látlelet, amit Christopher Adam megállapít - és persze az igazán sajnálatos, hogy nem tartalmaz újdonságot, jól ismert közhelyeket mond.
 
Engem az szokott kiakasztani hogy a külhoni magyarok utasítgassák az uniót hogy szankcionálják az országot holott nem kell őket nagyon biztatni gáncsoskodnak anélkül is!!!!!!Az nem számít hogy az országban élőknek mi lenne a legjobb!!!!!!Miért nem hajlandók tudomásul venni hogy az országnak választott kormánya van!!!!!!!!
A kulhoni magyarok nem utasitgatjak az UNIOT semmire, annal is inkabb mert a canadai politikaba nincs 5 magyarnal tobb aki kepviselo es legalabb 1 szavazattal barmilyen dontesben reszt tudjon venni. Nem a kulhoni magyararok szakcionalnak hanem a canadai kormany a parlamentben ulo kepviselok es a Prime Miniszter Mr. Harper./aki mellesleg nem magyar/.Uniot meg ok sem szakcionaljak se most sem regebben, hanem nagyon komoly befekteteseket tesznek, meg Mo-ra is. Tudsz te olyanrol,hogy Canada gancsoskodott volna Magyarorszaggal?ill. mit nem hajlandok tudomasul venni?
Forditott eset mar tortent a Ferihegy 2 terminal szerzodesnel, mikor paros labbal rugtak ki a magyarok a canadaiakat./Igaz nem keves penzetekbe kerult, mert Mr Orban donteset a nemzetkozi birosag nem dijazta es kikellett fizetni a canadai jarandosagot.+ +++amiert egyoldaluan felrugtak egy nemzetkozi szerzodest/

Mi sokan akik kint elunk es magayrok vagyunk, sem kivanunk beleszolni a magyar belpolitikaba, hiaba vagyunk kettos allampolgarok ,meg szavazni se mentunk el, pont azert,hogy ne szoljunk bele ,ne dontsunk a ti fejetek felett ,hogy ki legyen a vezeto es milyen iranyba menjetek.
 
Engem az szokott kiakasztani hogy a külhoni magyarok utasítgassák az uniót hogy szankcionálják az országot holott nem kell őket nagyon biztatni gáncsoskodnak anélkül is!!!!!!Az nem számít hogy az országban élőknek mi lenne a legjobb!!!!!!Miért nem hajlandók tudomásul venni hogy az országnak választott kormánya van!!!!!!!!
Hogy az országban élőknek mi lenne a legjobb, az nagymértékben eltér aszerint, hogy konkrétan kikről van szó. Mint minden társadalom, a magyar is sokféle élethelyzetű személyre, csoportra, rétegre oszlik, ezeknek eltérő érdekeik vannak. A nyugati, européer demokrácia defiinitíve arról szól, hogy ezek a csoportok a megfelelő csatornák segítségével megfogalmazzák az érdekeiket, és a megfelelő fórumokon kiegyeznek, megalkusznak egymással. A választott magyar kormány azonban az utóbbi öt évben gyakorlatilag beszüntette a két választás közötti beleszólás lehetőségét, gyakorlatilag rendeletileg, statáriálisan kormányoz. A rájuk szavazók egy jelentős részének ez az állapot tartósan jó, mert Magyarországon igen nagy a diktatorikus hajlamú és igényű "zemberek" aránya - ezek egy része mostanában átpártolt a Jobbikhoz, mert a kormányerők nem elég diktatorikusak számukra. A korábban a mai kormányerőkre szavazók egy másik jelentős része pedig lassan-lassan rájön, hogy nekik ez nem jó. A nem rájuk szavazók pedig sose gondolták, hogy nekik ez a diktatúra jó. A választott kormány kritizálása tehát nem feltétlen gáncsoskodás, mert van úgy (manapság sűrűn), hogy a kormány tevékenysége a gáncsoskodás. Mivel itthon eléggé beszűkültek a csatornák az ellenvélemények kifejtésére, ezért a korábbinál feltűnőbb, hogy külföldön továbbra is megfogalmazódnak az ellenvélemények a kormánnyal szemben, ugyanúgy, ahogy eddig bármely kormánnyal szemben, de most feltűnőbb, mert itthon alig jut szóhoz az ellenvélemény, és mert a mai kormányzat a korábbi kormányzatokhoz képest jóval sarkosabb ellenvéleményeket provokál ki külföldön, ahol kevesen eszik meg az itthon gyártott marketingpropagandát.
Az Unió nem az ellenünk való gáncsoskodásra alakult, hanem az önként csatlakozó országok egymást segítésére. Természetesen elsősorban a fejlettebb segíti a fejletlenebbet, és mivel a fejlettebbek zöme politikailag is fejlettebb Magyarországnál, egyre inkább zavarja őket, hogy zsákszámra öntik a pénzt egy keleties despotizmus fenntartásába - amely despotizmus ráadásul rendszeresen jól bele is harap "a kenyeret adó kézbe", a demokráciák által képviselt szabadság ellen folytatva úgynevezett "szabadságharcot", valójában diktatúraharcot.
A hozzád hasonló véleményen levők a demokráciában eltelt huszonöt év alatt sem tanulták még meg, hogy a demokrácia mire való. Ugyanis a demokrácia nem arra való, hogy a választott kormány négy évig azt tegye amit akar, hanem arra való, hogy a választott kormány négy évig a folyamatosan érkező, ellenérdekű érdekkifejezések között a legszélesebb közjó érdekében lavírozzon. Ezért a kormánykritika, az ellenvélemény nem gáncsoskodás, hanem állampolgári kötelesség egy demokráciában, a közjó szétterítése érdekében, aszerint, hogy az országban élőknek mi lenne a lehető legkisebb rossz és a lehető legnagyobb jó, a lehető legszélesebben szétterítve az ellenérdekű társadalmi csoportok között. A demokrácia az elégedetlenség, a pluralitás társadalmi rendszere, szándékoltan. A demokrácia arra való, hogy a közéletben folyamatosan elégedetlenkedjenek az emberek, elsősorban a választott kormánnyal szemben, ami lehetőséget ad arra, hogy aztán a magánéletben minél szélesebb körben legyen lehetősége az embereknek elégedettnek lenni.
 
Utoljára módosítva:
Egyik kutya, masik eb, az MSZP hoborgese megis mennyiben segit elsimitani a konfliktust?
Olaj a tuzre, ha nem szoltal volna bolcs maradtal volna, if you are not part of the solution you are part of the problem, satobbi, satobbi, satobbi.
 
Hogy az országban élőknek mi lenne a legjobb, az nagymértékben eltér aszerint, hogy konkrétan kikről van szó. Mint minden társadalom, a magyar is sokféle élethelyzetű személyre, csoportra, rétegre oszlik, ezeknek eltérő érdekeik vannak. A nyugati, européer demokrácia defiinitíve arról szól, hogy ezek a csoportok a megfelelő csatornák segítségével megfogalmazzák az érdekeiket, és a megfelelő fórumokon kiegyeznek, megalkusznak egymással. A választott magyar kormány azonban az utóbbi öt évben gyakorlatilag beszüntette a két választás közötti beleszólás lehetőségét, gyakorlatilag rendeletileg, statáriálisan kormányoz. A rájuk szavazók egy jelentős részének ez az állapot tartósan jó, mert Magyarországon igen nagy a diktatorikus hajlamú és igényű "zemberek" aránya - ezek egy része mostanában átpártolt a Jobbikhoz, mert a kormányerők nem elég diktatorikusak számukra. A korábban a mai kormányerőkre szavazók egy másik jelentős része pedig lassan-lassan rájön, hogy nekik ez nem jó. A nem rájuk szavazók pedig sose gondolták, hogy nekik ez a diktatúra jó. A választott kormány kritizálása tehát nem feltétlen gáncsoskodás, mert van úgy (manapság sűrűn), hogy a kormány tevékenysége a gáncsoskodás. Mivel itthon eléggé beszűkültek a csatornák az ellenvélemények kifejtésére, ezért a korábbinál feltűnőbb, hogy külföldön továbbra is megfogalmazódnak az ellenvélemények a kormánnyal szemben, ugyanúgy, ahogy eddig bármely kormánnyal szemben, de most feltűnőbb, mert itthon alig jut szóhoz az ellenvélemény, és mert a mai kormányzat a korábbi kormányzatokhoz képest jóval sarkosabb ellenvéleményeket provokál ki külföldön, ahol kevesen eszik meg az itthon gyártott marketingpropagandát.
Az Unió nem az ellenünk való gáncsoskodásra alakult, hanem az önként csatlakozó országok egymást segítésére. Természetesen elsősorban a fejlettebb segíti a fejletlenebbet, és mivel a fejlettebbek zöme politikailag is fejlettebb Magyarországnál, egyre inkább zavarja őket, hogy zsákszámra öntik a pénzt egy keleties despotizmus fenntartásába - amely despotizmus ráadásul rendszeresen jól bele is harap "a kenyeret adó kézbe", a demokráciák által képviselt szabadság ellen folytatva úgynevezett "szabadságharcot", valójában diktatúraharcot.
A hozzád hasonló véleményen levők a demokráciában eltelt huszonöt év alatt sem tanulták még meg, hogy a demokrácia mire való. Ugyanis a demokrácia nem arra való, hogy a választott kormány négy évig azt tegye amit akar, hanem arra való, hogy a választott kormány négy évig a folyamatosan érkező, ellenérdekű érdekkifejezések között a legszélesebb közjó érdekében lavírozzon. Ezért a kormánykritika, az ellenvélemény nem gáncsoskodás, hanem állampolgári kötelesség egy demokráciában, a közjó szétterítése érdekében, aszerint, hogy az országban élőknek mi lenne a lehető legkisebb rossz és a lehető legnagyobb jó, a lehető legszélesebben szétterítve az ellenérdekű társadalmi csoportok között. A demokrácia az elégedetlenség, a pluralitás társadalmi rendszere, szándékoltan. A demokrácia arra való, hogy a közéletben folyamatosan elégedetlenkedjenek az emberek, elsősorban a választott kormánnyal szemben, ami lehetőséget ad arra, hogy aztán a magánéletben minél szélesebb körben legyen lehetősége az embereknek elégedettnek lenni.
Szerinted a demokrácia címszó alatt beavatkozni irányítani kell ha tetszik neki ha nem!
 
A kulhoni magyarok nem utasitgatjak az UNIOT semmire, annal is inkabb mert a canadai politikaba nincs 5 magyarnal tobb aki kepviselo es legalabb 1 szavazattal barmilyen dontesben reszt tudjon venni. Nem a kulhoni magyararok szakcionalnak hanem a canadai kormany a parlamentben ulo kepviselok es a Prime Miniszter Mr. Harper./aki mellesleg nem magyar/.Uniot meg ok sem szakcionaljak se most sem regebben, hanem nagyon komoly befekteteseket tesznek, meg Mo-ra is. Tudsz te olyanrol,hogy Canada gancsoskodott volna Magyarorszaggal?ill. mit nem hajlandok tudomasul venni?
Forditott eset mar tortent a Ferihegy 2 terminal szerzodesnel, mikor paros labbal rugtak ki a magyarok a canadaiakat./Igaz nem keves penzetekbe kerult, mert Mr Orban donteset a nemzetkozi birosag nem dijazta es kikellett fizetni a canadai jarandosagot.+ +++amiert egyoldaluan felrugtak egy nemzetkozi szerzodest/

Mi sokan akik kint elunk es magayrok vagyunk, sem kivanunk beleszolni a magyar belpolitikaba, hiaba vagyunk kettos allampolgarok ,meg szavazni se mentunk el, pont azert,hogy ne szoljunk bele ,ne dontsunk a ti fejetek felett ,hogy ki legyen a vezeto es milyen iranyba menjetek.
Melitta konkrétan az Amerikába élő magyarokra gondoltam!Ki kellett volna hangsúlyoznom.Főleg a facebookon nyomulnak elég rendesen!
 
Utoljára módosítva:
Engem az szokott kiakasztani hogy a külhoni magyarok utasítgassák az uniót hogy szankcionálják az országot holott nem kell őket nagyon biztatni gáncsoskodnak anélkül is!!!!!!Az nem számít hogy az országban élőknek mi lenne a legjobb!!!!!!Miért nem hajlandók tudomásul venni hogy az országnak választott kormánya van!!!!!!!!
Tudod kedves Tagtárs, azzal, hogy a külföldön élő magyarok szavazati jogot kaptak, joggal szólhatnak bele az ország életébe - köszönhetően a választott vezetőinknek.
Ha ők ezt úgy teszik, hogy fellépnek mindenféle fórumokon, csak egyetlen korlátjuk lehet: a fórumszabályzat.
 
Julia ha nekem adnal penzt mert latod jo ugy amit a canadahun csinal,/hisz te is naponta latogatod/ es latod van benne fantazia es mi is kerjuk segitsel mert sok mindennel tudnank boviteni fejleszteni softvereket vasarolni stb es adnal nekunk penzt hogy tokeletes magyarnyelvu mediava valjunk, tudjunk ujsagirokat foglalkoztatni stb. De en azt mondanam neked, hogy adjad a penzt majd en tudom mit csinaljak , ne szoljal abba bele mi milyen iranyba menjunk, meg a velemenyedre se lennek kivancsiak, sot pont azokat amiket ki nem alhatsz /tudod mire es kikre gondolok/ azoknak nyujtanank mi is lehetoseget. Nem szolnal , nem reklamalnal, nem gondolkoznal el azon hogy jol dontottel-e.
Soros a bogyodbe van nagyon de meg mindig nem tudod felsorolni, mennyi segitseget nyujtott Mo-nak, de rengeteg sikeres hires magyar komoly befekteteseket ad es adott Mo-nak. 300millios Usaba a topra felkerulni az mindenkeppen nagy siker, es ezeknek a magyaroknak a velemenyere erdemes lenne kivancsi lenni, keresni a lehetoseget hogy lehetne tudasa egyreszet magyarorszagnak hasznositani profitalni.Abban viszont biztos lehetsz a kinti magyarok sikerei, Magyarorszagnak hoztak hirnevet.Canadaba Usaba koztiszteletben allnak es buszkek ezkre a magyarokra.
 
Utoljára módosítva:
Egyik kutya, masik eb, az MSZP hoborgese megis mennyiben segit elsimitani a konfliktust?
Olaj a tuzre, ha nem szoltal volna bolcs maradtal volna, if you are not part of the solution you are part of the problem, satobbi, satobbi, satobbi.
A Szabad Sajtó-díj és Christopher Adam nyilatkozata a megoldás része. Nem olaj a tűzre, hanem kályha, ahova be lehet tenni a tüzet, ahelyett, hogy leégjen a ház.
Ez az "olaj a tűzre" szólásod olyan, mint amikor a rendőrség a megerőszakolt nőn keresi a fogást, hogy mennyire volt kihívó a magatartása, meg hogy a megvert feleség mivel provokálta ki a verést.
 
Julia ha nekem adnal penzt mert latod jo ugy amit a canadahun csinal,/hisz te is naponta latogatod/ es latod van benne fantazia es mi is kerjuk segitsel mert sok mindennel tudnank boviteni fejleszteni softvereket vasarolni stb es adnal nekunk penzt hogy tokeletes magyarnyelvu mediava valjunk, tudjunk ujsagirokat foglalkoztatni stb. De en azt mondanam neked, hogy adjad a penzt majd en tudom mit csinaljak , ne szoljal abba bele mi milyen iranyba menjunk, meg a velemenyedre se lennek kivancsiak, sot pont azokat amiket ki nem alhatsz /tudod mire es kikre gondolok/ azoknak nyujtanank mi is lehetoseget. Nem szolnal , nem reklamalnal, nem gondolkoznal el azon hogy jol dontottel-e.
Soros a bogyodbe van nagyon de meg mindig nem tudod felsorolni, mennyi segitseget nyujtott Mo-nak, de rengeteg sikeres hires magyar komoly befekteteseket ad es adott Mo-nak. 300millios Usaba a topra felkerulni az mindenkeppen nagy siker, es ezeknek a magyaroknak a velemenyere erdemes lenne kivancsi lenni, keresni a lehetoseget hogy lehetne tudasa egyreszet magyarorszagnak hasznositani profitalni.Abban viszont biztos lehetsz a kinti magyarok sikerei, Magyarorszagnak hoztak hirnevet.Canadaba Usaba koztiszteletben allnak es buszkek ezkre a magyarokra.
Woody Allen: Fogd a pénzt és fuss!
Orbán Viktor: Add a pénzt és kuss!
 
"A kanadai magyaroknak inkább a kanadai politikával és az ottani problémákkal kellene foglalkozni nem pedig a magyarral." Amit mondasz, az definitíve azt jelenti, hogy a kanadai magyarok felejtsék el, adják fel a magyarságukat, magyar mivoltukat, a nemzethez való kapcsolódásukat. Biztos, hogy ezt akarod? Ha az történne, amit a véleményed magában hordoz, akkor Canadahun se lenne, ahol ezt leírhatnád, lényegében azt írván, hogy a Canadahun szűnjön meg.
"Az biztos az utóbbi idökben a külföldi magyaroknál a politika polarizálódott és eldurvult." Amint itthon is, az emigrációban is sokszor durva és polarizált volt a magyar politizálás, sajnos az utóbbi időben szerintem is különösen azzá vált, szinte minden "külföldi magyar területen". Ebben a "további eldurvulásban" elsődleges szerepe van annak, hogy manapság az anyaország kormánya elsősorban nem segíteni, hanem elsősorban befolyásolni akarja a külhoni magyarokat, elsősorban az anyaország kormánya foglalkozik illetéktelenül, egyúttal agresszíven a külhoni magyarok politikai befolyásolásával, polarizálásával - amint azt az interjú elég pontosan összefoglalja. Sajnos elég pontos látlelet, amit Christopher Adam megállapít - és persze az igazán sajnálatos, hogy nem tartalmaz újdonságot, jól ismert közhelyeket mond.

Nézd tisztelt ratalics ha a logikádat vesszük alapul és és a magyarsághoz való kapcsolat azt tartalmazza, hogy egy csoport tapos és kirekeszt egy másik csoportot akkor kérdem én Te hol állsz? Lehet, hogy ezen a téren is elég tudatlan vagyok de nem képzelhetö el egy közösség ami politika nélkül tartja össze az embereket. Egyébként milyen az a politika ami megoszt egy csoportot?
Azt hiszem a CanadaHun ami a kanadaiak szervezete de azért nagy létszámú magyarországi magyarral felette áll az ilyen napi torzsalkodó csoportocskáknak és itt se felejtsd el az élet nemcsak politika. Nem utolsó sorban amig egy gyülésen valaki tudja a másikat, mindennek elmondani, megalázni addig egy pl.CanadaHunban egyszerüen kimoderálják ami azt jelenti, hogy egy "eddig és ne tovább" szintet fent lehet tartani.
 
Úgy gondolom itthonról, hogy külföldön élő magyar vagy magát magyarnak valló embernek az itthoni valós viszonyok megítélése tekintetében igen nehéz a helyzete, hiszen eleve szűrt információkhoz jut hozzá, ha akármilyen orientációjú média közlései alapján alkotja meg véleményét. Az ember sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondó értékelésekkel találkozhat egy adott tény kapcsán az egyes médiákban és az sajnos nemigen tudatosul, hogy mi az "igazság" ha csak egyfelől tájékozódik, mert akkor eleve csak egyfajta interpretációhoz jut hozzá. Hallgattassék meg a másik fél is - mondták az ókori rómaiak. Az internet viszont azt a lehetőséget adja nekünk, hogy egy adott tény értelmezését több oldalról is értékelhessük.
Sajnos az emberek idehaza sem igyekeznek az internetnek ezt a kiváló adottságait kihasználni, hanem egyéni beállítottságuk szerint már elve önmaguk szűrik az információkat azzal, hogy csak egyféle véleménnyel hajlandók megismerkedni, csak egyféle - szívüknek kedves - információforrásból tájékozódnak. Elfelejtvén, hogy amit olvasnak az legtöbbször már egy adott tény egyéni szűrőn keresztül történő interpretáció, az valakinek a véleménye. Jellemző módon egyik barátom azt mondja, hogy ő soha sem olvassa az ellenfél (szándékosan használom ezt a szót és nem kormánypártit vagy ellenzékit) orgánumait, mert "eleve tudja, hogy abban mi van benne". Így alakul ki azután az az helyzet, hogy sokak szemében egy kormány semmit sem tud jól csinálni ill. csak a kormány tud mindent jól csinálni... Pedig az igazság mindig valahol középtájt van... Egy kicsit jobbra, egy kicsit balra, de soha sem a szélsőbalon, vagy a szélsőjobbon.
Magam úgy gondolom, hogy nagyon tiszteletreméltó mindazok törekvése, akik akármi miatt és akármi módon magyarnak érzik magukat érdeklődnek és vonzódnak a hazai dolgok iránt, mégis, ha a hazai viszonyokról véleményt alkotnak, akkor nagyon fontos lenne, hogy az adott kérdésekben többoldalú álláspontok ütköztetése után alkossák meg saját (és már ténylegesen saját) véleményüket. Akár csak baráti beszélgetésben, akár hivatalos aktusokban.
 
Utoljára módosítva:
Bár nem nekems zólt, de a zöld rész miatt válaszolnom kell nekem is és akkor már hozzáteszem a magánvéleményem is:
Nézd tisztelt ratalics ha a logikádat vesszük alapul és és a magyarsághoz való kapcsolat azt tartalmazza, hogy egy csoport tapos és kirekeszt egy másik csoportot akkor kérdem én Te hol állsz? Lehet, hogy ezen a téren is elég tudatlan vagyok de nem képzelhetö el egy közösség ami politika nélkül tartja össze az embereket. Egyébként milyen az a politika ami megoszt egy csoportot?
Azt felénk megosztó politikának nevezik..
Azt hiszem a CanadaHun ami a kanadaiak szervezete
Ebben tévedsz. Kanadai magyarok csoportja indította az oldalt, de mára már BÁRKI csatlakozhat aki fontosnak ítéli meg a magyar nyelvű (sőt mostmár nem csak a magyar nyelvű) kultúra terjesztését és elfogadja a szabályzatunkat.
de azért nagy létszámú magyarországi magyarral felette áll az ilyen napi torzsalkodó csoportocskáknak és itt se felejtsd el az élet nemcsak politika.
A baj azzal van, hogy az első mondatodban említett logikát alapul véve a politika mára sajnos teljesen befurakodott a hétköznapokba (lásd a vasárnapi zárva tartást vagy akár a “nemzeti konzultációkat”). ezért sem tudjuk a CH-ról teljes mértékben kiszorítani a politikát - még annyira sem mint a vallást. (Tekintve, hogy ez utóbbi mindenki szent magánügyének kellene, hogy legyen, míg az előbbi, legalábbis véleményütköztetés formájában mindenhol megnyilvánul.)
Nem utolsó sorban amig egy gyülésen valaki tudja a másikat, mindennek elmondani, megalázni addig egy pl.CanadaHunban egyszerüen kimoderálják ami azt jelenti, hogy egy "eddig és ne tovább" szintet fent lehet tartani.
Tekintve, hogy ez egy “magán” oldal meg is fogjuk tenni. Ezt egy közrendezvényen viszont elég nehéz lenne véghezvinni, ellenben egy (online)újság hozzászólásainál mások is kőkeményen alkalmazzák.
 
Ne haragudj FLAMINGO de gondolom Te is érzed, hogy a választ a kérdésre "Egyébként milyen az a politika ami megoszt egy csoportot? Nem lehet csillagos ötössel dijazni!
A többi lényegében elfogadható.
"Azt hiszem a CanadaHun ami a kanadaiak szervezete" lehet, hogy tévedek de mutass rá hol áll az állitásod?
Abban is nagyon igazad van, hogy a politika már része az életnek. Kényszerüségböl.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!

Statisztikák

Témák
37,871
Üzenet
4,732,212
Tagok
610,919
Legújabb tagunk
Galamb Zsuzsanna
Oldal tetejére