SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...

Sakkozzunk:) témája a 'Dumcsi' fórumban , 2013 Augusztus 19.

 1. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Mai első partimat elbuktam,pedig vezér előnyöm volt ez van erről szól a sakk tudomásul kell venni hogy egy rendkívül bonyolult összetett játék. Ha valaki ért hozzá még a vesztes patrtit is megfordítja,ez történt most is,ez van be kell ismerni az ellenfél jobban értett hozzá vezér hátrányból fordított. Szerencsére nem ÉLŐ pontokra ment így nyertem egy kis tapasztalatot,és nem csökkent az élő pontjaim száma.
   
  Utoljára módosítva: 2013 Augusztus 20
 2. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Merj lépni!

  Mert a sakkban lépéskényszer van, nincs olyan mint a pókerbe vagy egyéb hasonló játékba, hogy betojtam és eldobom és kiszállok! NEM! a sakkban lépni kell vagy jót vagy rosszat de muszáj lépni!

  A lépés csak rajtad múlik, mind az élet mezején (itt a képzeletbeli sakktáblát értem ahol az élet forgatókönyve íródik), mind pedig a sakktáblán az hogy a bábot hova teszed senki máson nem múlik csakis egyes egyedül terajtad!

  Minden lépésednek meglesz a hosszú és a rövid távú következménye is, igen hisz a sakkban a profik 3-4 vagy több lépéssel előre számolnak és úgy lépnek, hogy már kikövetkeztették a lehetséges következményeket, nem ártana az életben is így gondolkodni cselekvés előtt z élet sem egy bonyolult valami simán kilehet számolni a következményeket ott is.

  Mondok egy egyszerű példát, ha valaki 1 veszekedés folyamán dürohamot kap, akkor annak hosszú és rövidtávon is súlyos velejárói lehetnek , pedig ezt a "lépések kiszámolásával" egy kis önuralommal és higattsággal simán el lehet kerülni.

  Elösször nem könnyű a sakkszerű gondolkodás mód elsajátítása de higgyétek el nagyon hasznos!

  Garry Kasparov írt is erről egy könyvet, "Hogyan utánozza az élet a sakkot" címmel, szerintem hatalmas 1 könyv nekem legalábbis nagyon tetszik, ha mindenki megpróbálna sakkszerűen gondolkodni, sokkal keveeebb negativitás düh harag stb ... lenne a világba.


  Kezdetben nehéz elsajátítani ezt a gondolkodás módot, csak úgy mint magát a sakkot, de ha belejönaz ember teljesen spontán fog már így gondolkodni egy idő után. Én legalábbis ezt érzem magamon, nekem szebb lett tőle az életem, szerintem egy próbát megér kipróbálni...
   
  MneKata kedveli ezt.
 3. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Önuralom fejlesztésre is jó a sakk, igen bizony így van.

  Mostani partimban az egerem hibája folytán elvesztettem a vezért, rossz kockában landolt, épp a másik vezér elé.... persze be is buktam a partim és ELO pontokat buktam, viszont a partit még vagy 10 lépéséig elhúztam, ott nem volt helye az őrjöngésnek folytatni kellett! Szóval folytattam a legnagyobb önuralommal játszottam a helyzethez képest, sajnos a királyt elfelejtettem megvédeni, a vezér utáni életre készültem a centrumban... ez van, legközelebb erre is figyelek, ha meg felhúzom magam attól nem jönnek vissza a pontjaim csak ha vissza szerzen MAJD JÓZAN fejjel csatában őket mert visszafogom :)
   
 4. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  http://www.chess.com/livechess/game?id=583854859


  Remek példa a higgattságra.... többszöri hibázás után is nyugott maradtam és 160 lépésig elhúztam a partit, ha 1 kicsit tapasztaltabb vagyok nem vesztem el a huszárt és elérem a döntetlent.
   
 5. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  több mint 10 éve nem látott pető intézetes társam rámírt szeretne 1et sakkozni van e kedvem regelt a chess-re szegényt megaláztam a magam tudászintjével 2 szer is 1más után és bűntudatom van
  szerencsére én hívtam ki és volt annyi eszem hogy minősítetlenre marhára nem örülnék ezeknek a pontoknak
   
 6. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Valamire ráérezhettem, mert az utóbbi 3 napba szinte csak nyerek sakkban ;) lehet valóban felkéne hagynom a rövid sakokkal ahol csak a gyorsaság és a harc a lényeg, és összpontosítanom a lassúbb sakkra ahol a pozicíós játéknak is van értéke.
   
 7. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Szerintem az hogy 7mp-en múlt a győzelmem és ez nem húzott fel jó önfegyelemre, vall erre is megtanított a sakk, a múlt az múlt (ezt mondjuk pókerből is tanúltam) elmúlt a következő partira kell koncentrálni .

  Egyébként az ellenfélnek már csak 7mp-ce volt ha lejár nyerek idővel, de bemattolt. :dr_4:
   
 8. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

 9. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Szerintem a sakban és a pókerben is van közös, hogymi? Az hogy megtanít mindkettő a higgattsággra és önfegyelemre, csak épp máshogyan.... én a pókertől is rengeteget változtam...

  Attól lettem fegyelmezett, azóta gondolkodom cselekvés előtt a következményeken mióta pókerezem, a sakk nyílván erre mégjobban rásegített :)
   
  Utoljára módosítva: 2013 Augusztus 28
 10. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Fura de mióta sakkozom úgy érzem "fejlődik az agyam" játék után szó szerint zsibbad, azt mondják ez annak a jele, hogy megdolgoztattam. :dr_16:
   
  MneKata kedveli ezt.
 11. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  "Az Álmaid nem úgy fognak megvalósulni ha kőkeményen, fájdalmasan megküzdesz értük, hanem úgy, hogy megengeded, hogy az Álmod rezgése jelen legyen az életedben. Ebből a helyzetből pedig minden megtörténik Rajtad keresztül, hogy az Álmod valóra váljon. Lehet ez események sora, különös találkozások, vagy inspirált cselekvés a részedről. Nem kell küzdened, az élet nem a küzdelemről szól, hanem arról, hogy képes legyél ellenállás nélkül elfogadni azt amit kértél. A küzdelem mindig ellenállást feltételez, és sokszor pontosan a küzdelmekkel igazoljátok, hogy megérdemeltek-e valamit. Azt mondjátok: 'csak úgy nem kaphatom meg azt amiért nem küzdöttem meg' - tudnotok kell, hogy minden csak azért érkezik meg hozzátok mert azonos frekvencián rezegtek az adott dologgal. Akkor miért beszéltek küzdelemről, vagy valaminek a legyőzőséről? Ha ott van Benned az álmod frekvenciája, az a szemed előtt fog kibontakozni, ha viszont nincs benned, akkor tehetsz Te bármit, semmi nem fog történni. Minden a rezgésekről szól, és minden történésnek, hatékony cselekvésnek a rezgések az alapjai."
  Abraham-Hicks
   
 12. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  megfontolandó :)
   
 13. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  "Adj halat az éhezőnek, és aznap megmented a haláltól. Tanítsd meg halászni. Örök életre jóllakott lesz, és sem ő, sem családja nem szenved majd hiányt." (Dr. Pető András)


  Szerintem elgondolkodtató....
   
  MneKata kedveli ezt.
 14. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Kicsikét fura amire rájöttem, ma fedeztem fel hogy bármi feszültség ér, akár negatív akár pozitív , sakkozni kezdek,,,, úgymond kisakkozom magambol a dolgot,,, nekem is fura ma jöttem rá.


  (nyílván ha nincs épp lehetőségem akkor nem játszom)
   
  MneKata kedveli ezt.
 15. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

 16. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  “Elégedettség. Senki se gondolná, de az elégedettség egyenlő a boldogsággal. Aki elégedett, az boldog is. Mit jelent elégedettnek lenni? Azt jelenti, hogy elég az, ami van és amim van. Nem akarok többet az élettől, csak annyit, amennyit éppen ad vagy netalán elvesz. Az elégedettség hálát is jelent. Aki nem elégedett, az hálás sem tud lenni.” (Miroslaw Putnek)  Egy kis lélekemelő :)
   
 17. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Intenzíven sudokuzni kezdtem, és máris látszik a sakkozásomon, hogy változik a gondolkodásom.... Fura de így van.
   
  MneKata kedveli ezt.
 18. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Készülj fel a váratlan helyzetekre!


  Mert bizony megeshet a táblán, hogy bármikor váratlan nem várt helyzet elő, mert még a legjobb sakkjátékos is csak megbecsülni tudja a másik lépését... de mi van ha teljesen más kombinációban gondolkodik az ellenfél ? Mi van ha számunkra teljesen meglepő és nem várt lépéssel, vagy esetleg csapdával áll elő ? Betojunk és feladjuk, vagy azonnal új tervet készítünk és folytatjuk a harcot ? Én az utóbbit szoktam, mert én is kitalálhatok valami újat ami az ellenfelet meglepheti. Bármikor fel vagyok készülve rá, hogy játszma közben valami nem várt esemény történik és meg kell oldanom, és ez segít az életben is, mert mióta a sakkszemlélet szerint élek az életben fellépő váratlan helyzeteket is megtudom sokkal jobban oldani mint előtte. Elég ha ilyenkor elképzelem a táblát a bábokkal és végig gondolom, ha ez 1 játszma lenne mit lépnék, és már meg is. :) Ha nekem megy másnak is menni fog a sakk türelemre és higgadtságra tanít, érdemes megpróbálni e szerint élni, és ha valakinek nem megy,hát nem, élhet máshogyan, de nekem eddig működik!
   
 19. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  A póker olyan mint az élet, sosem tudhatod milyen lapot kapsz és ebből kell mindig a legjobbat kihoznod...
  Ha egyszerű lenne, akkor akárki meg tudná csinálni...de mivel nem az, a siker csak a legkitartóbbaknak jár!"
  szerző: machopoker.hu
   
 20. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  "A póker alapjában véve észjáték és nem más! Ahhoz, hogy jó legyél benne, semmi másra nincs szükséged, csak zsetonra, egy székre és egy kis észre!"
  szerző: machopoker.hu
   

Megosztás