Táguló univerzum

pcsaba

Állandó Tag
Állandó Tag
Valahol régen azt olvastam, hogy azért lehetetlenség felfognunk a világegyetem keletkezését, működését, sorsát, mert már eleve a kérdéseink sem kompatibilisek a témával. Mintha azt kérdeznénk a gyerekünktől, hogy szerinte a varjú feketébb vagy hosszabb? A világegyetemben egyszerüen értelmezhetetlenek a mi földhöz (sőt! Földhöz) ragadt gondolataink. És kérdéseink. Agyalhatunk, próbálkozhatunk, de a lényeget egyszerűen nem foghatjuk fel. Nem úgy lettünk teremtve. Sagan könyvében (Kapcsolat) számomra egészen érzékelhetően fogalmazta meg, hogy esélyünk sincs megérteni az egész rendszer működését. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szórakoztató töprengeni rajta :)

Érdekes meglátások. A megérthetőség, mint végcél természetes emberi ambíció. Lehetséges, hogy reménytelen a cél, de a szórakoztató töprengésen túl, vannak néhányan, akik komolyan próbálkoznak. Egyik kedvencem Stephen Hawking, aki nemcsak szakmailag kiváló, de Saganhoz hasonlóan próbál a népszerűsítés és - ha ez lehetséges - közérthetőség felé is haladni.
 

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
jános1964-nek igaza van, és mégsem. Igaza van abban, hogy a lényeget nem foghatjuk fel. De csak most nem. Ha nem csináljuk ki magunkat rendkívül kicsinyes háborúinkkal vagy a Föld felelőtlen kiaknázásával, a célunk igenis az kell legyen, hogy valamikor képesek legyünk felfogni a lényeget. Nem hiszem, hogy az "áá ezt hagyjuk, úgyse megy" hozzáállás jó lenne...
 

tisztahiszti

Állandó Tag
Állandó Tag
A valóság nagyon érdekes lenne de ki tudja. Nos engem zavar amikor tudósok jó pénzért egymásnak ellentmondásos dolgokat állítanak. Tény,hogy azt elismerik 20 ezer évvel ezelőtti Homo sapiens ugyan úgy gondolkodott mint mi.Hol az evolúció ?De a lényeg a homályos ősrobbanás? ha a világ akkor keletkezett mi is robbant???? ???Hol volt az anyag,ha nem volt nem tudott robbanni, ha meg volt akkor az egész sántít.
Valójában azt állítják,hogy az univerzum aximetrikusra sikeredett miből ?? hogyan ??Hol van a tér és idővégtelensége,miben végtelen. Nem komolytalan ilyen dolgokkal előhozakodni...ez olyan papos,,na meg a táguló univerzum fogalma..honnan hova tágul ??Lehet más aspektusból szűkül. Mi alapján állítjuk azt az univerzumban hogy alattunk,felettünk. stb..hol miben vagyunk??
 

rodnas3

Állandó Tag
Állandó Tag
Az emberiség egy hatalmas lépcsőrendszeren lépked egyre feljebb. A lépcsők alsóbb szintjeit őseink taposták. Ha ők valaha másfelé indulnak, más lenne világunk.
Megyünk vakon felfele. Amikor elágazáshoz érünk, az addigi tapasztalatok, múltunk alapján döntünk, merre megyünk tovább.
A múltunk az, ami eldönti mit veszünk észre, mi a fontos, mi a mellékes. Számunkra hatalmas a "nem anyagi" világ.
Ha valaki elszakad a hivatalosan elfogadott paradigmáktól, vagyis egy másik lépcsőházba téved, döbbenten tapasztalhatja, számára mást jelentenek ugyan azok az állítások, tények.
Ha egy értelmes gyereket az oktatási rendszerből kizárnak, és ő maga "vezető nélkül" kezd tanulni, bizony pillanatok alatt egy másik lépcsőházba találja magát. Véleményét a többségtől egy kissé másként alakítja ki. Tudja jól, ő másként látja a világot, mint a többiek. Tapasztalatát gyarapítja. Természetes hogy útja során olyan információkra figyel fel, amire a csoportosan haladók nem figyelnek fel.
Az érdekesség nála az, hogy a csoportosan haladók "vezetői" nem képesek a másik lépcsőkön haladókat megérteni. Pedig a legjobb utat csak úgy lehet kiválasztani, ha több nézőpontból is véleményt mondunk a lehetőségekről.
Nézzük a fáról leeső alma esetét.
Azt mondjuk, az alma a föld gravitációja miatt esik le a földre. Akkor most kiáltsuk szét, hogy egy erő taszítja az almát a föld felé. Lehet hogy nincs igazunk, de gondoljuk át ezt a lehetőséget. De átgondolni nem lehet. A tanult "papság" azonnal nekiesik a másként nézőnek.
Pedig a tanult emberek jobban tennék, ha düh kitörés helyett csak mosolyognának a kijelentésen. Betennék a fejükbe, és a másik nézőpontjából is elkezdenék figyelni a világot.

Táguló univerzum?

Azt mondták régen, a föld szélére érve leesünk arról. Aztán kiderült, a földfelszínen egyenesen haladva előre, az induló ponthoz érünk vissza.
Kolumbusz előtti időkbe a tanult emberek el nem tudták volna képzelni ezt.
Most akkor tételezzük fel, hogy a világmindenségbe bármerre indulva egyenesen visszaérünk a relatív kiinduló ponthoz.
 

Tibor001

Új tag
Tudomány és vallás

Persze, hogy találkozik a tudományos és a vallásos megközelítés, hiszen a valóság egy és ugyanaz, közelítsük azt bármely irányból is. ;)

(Na tessék, már másodszor válaszolom neked, hogy "persze". Rokonlelkek ha találkoznak...:D)


Érdekes témát feszegettek, nekem is támadt néhány gondolatom, közkinccsé teszek őket. Leginkább provokációnak szánom, vagy inkább gondolat indítónak. Ha megér annyi, akár új topikot is nyitok neki, ha többen reagáltok rá.

Az elmúlt két- három évben elolvastam néhány ismeretterjesztő művet (fizikusoktól) a kvantumfizikáról.

Azt hiszem, ebben a tudományágban értük el azokat a mélységeket, ahol a tudomány és a vallások elkezdenek összemosódni. Rengeteg olyan jelenséget magyarázhatunk meg vele, amit eddig a babona vagy a vallás körébe utaltunk, kinek-kinek felfogása szerint.

A világnézeti változást még egy dolog befolyásolja szerintem, amit eddig nem igazán vettünk figyelembe, mert annyira hétköznapi és ez a számítógép.

A számítógépen létrehoztunk egy virtuális világot, amire nem érvényesek a fizika törvényei.

Mire gondolok? Semmi elvontra, hétköznapi dolgokra.
Egyetlen primitív példa: a matematika. Egyből elveszek egyet: marad nulla.
Ha van egy almám, elajándékozom, marad nulla.
A fizikai világban.

A virtuális világban: van egy e-bookom, Neked ajándékozom - egy másolatát, marad nekem is egy és Neked is egy.

Korábban is volt ilyen, de csak a szellemi "termékekkel": szeretettel, gondolatokkal, érzelmekkel.
Ezt a korábban misztikus világot annak törvényeivel létrehoztuk a mindennapi életünkben, mindennapi eszközökkel, termékekkel. Mert egy termék egy film és egy komoly munkaeszköz egy tanácsadás, egy szoftver vagy egy szakkönyv, szakmai leírás.

Tudom hogy hétköznapi dolog, látszólag semmi köze a filozófiához, de gondoljátok át:

- Egy új világ a parányok világában: kvantumfizika. Semmi nem kiszámítható, nem megismerhető, csak statisztikailag becsülhető. Tehát a kiszámítható, feltérképezhető világ elméletéről le kell mondanunk. Ha azt hiszed, hogy ez elvont bölcselkedés és nem hat az életedre, kérdezz meg egy meteorológust a kvantumfizikában is érvényes pillangó effektusról.
- Egy új világ a virtuális térben, ahol a lehetősége, szabályok, "természeti" törvények egészen mások. Ezeket a gondolatokat is csak így tudhattam megosztani Veletek.
- Amit pedig még csal elkezdtünk megsejteni: mi lehet a makrovilágban? Minek része a mi univerzumunk, mi lehet a szerepe egy esetleg létező makro világban? Erről az egyre gyorsabban fejlődő mérőeszközeink egyre többet engednek sejtetni, gondolok itt a Hubbel teleszkóp eredményeire, aminek az utódja más készül és annak az utódja szerintem már szándék formájában formálódik.

Úgy látom, egy egyre gyorsuló filozófiai folyamat részesei vagyunk, ami többek között előbb- utóbb a vallások és a tudomány közötti határ eltűnését is eredményezheti. Persze nem a vallási szervezetekre gondolok, hanem a vallás kényegére: a gondolatokra, tanításokra, bölcseletre.

Mit gondoltok erről? Nagy bolondság?
 

Tibor001

Új tag
Ne várj csodát

A valóság nagyon érdekes lenne de ki tudja. Nos engem zavar amikor tudósok jó pénzért egymásnak ellentmondásos dolgokat állítanak. Tény,hogy azt elismerik 20 ezer évvel ezelőtti Homo sapiens ugyan úgy gondolkodott mint mi.Hol az evolúció ?De a lényeg a homályos ősrobbanás? ha a világ akkor keletkezett mi is robbant???? ???Hol volt az anyag,ha nem volt nem tudott robbanni, ha meg volt akkor az egész sántít.
Valójában azt állítják,hogy az univerzum aximetrikusra sikeredett miből ?? hogyan ??Hol van a tér és idővégtelensége,miben végtelen. Nem komolytalan ilyen dolgokkal előhozakodni...ez olyan papos,,na meg a táguló univerzum fogalma..honnan hova tágul ??Lehet más aspektusból szűkül. Mi alapján állítjuk azt az univerzumban hogy alattunk,felettünk. stb..hol miben vagyunk??

A kérdések jogosak és logikusak.

Azt hiszem (ha gondolod, cáfolj meg, nincs harag:)), hoy a tudomány a következőképpen kellene megítélni:
Az ember összegyűjti az ismeretek kisebb- nagyobb morzsáit és a mindenkori tudása alapján igyekszik összerakni a kirakós játékot.
A mindenkori tudása alapján, azt folyamatosan frissítve.

Ha így nézzük a tudományt, visszaadhatjuk a Neki járó tiszteletet és megbecsülést és nem fogunk csodát várni, csupán értékelni az eredményeit.
El kell jönnie annak az időnek is, amilkor a tudomány és a ma még lenézett, megtűrt alternatív nézőpontok is találkoznak.
Addig persze mindkét oldalnak (a vallást is belevéve mindháromnak) még sokat kell fejlődnie, komolyodnia.
Hiszem, hogy a három irányzat (tudomány, vallás és alternatív megközelítések) egymást kiegészítik, segítik, csupán meg kell találnunk a szintézis módját.

Azt olvastam valahol, hogy a hatalmas óceánjárók a part előtt már több tíz vagy akár száz kilométerrel lelassítják a motort, mert az a több tízezer vagy százezer tonna tömeg még nagyon sokáig hajtja a szerkezetet tovább.

Miért várnánk el több ezer(tízezer, százezer?) év lelki tömegének az azonnali irányváltását?

Ahhoz, hogy elképzeljük, mekkora szellemi tehetetlenséget kell legyőzni, gondolj bele abba, hogy egy bármiben is elkötelezetten hívő néhány tíz fős társaság gondolkodásának átállítása mekkora energiát igényel? Egy ember meggyőzése, képzése valamilyen új dologra mekkora erőfeszítés tud lenni? Téged (bocs, egy konok ismerősödet) mekkora munkával lehetne rábírni az álláspontod megváltoztatására?

Egy nagy változáshoz pedig vezetők millióit és vezetettek milliárdjait kell új utakra vezetni.
 

Tibor001

Új tag
Mesterséges intelligencia

Szerintem az Ember egyszer egészen magas szintre fog jutni az univerzum megértésében. Ha jobban szétnézünk, egyre több mozaikdarabkáját vesszük észre a nagy kirakósnak, persze a dolog még elég hiányos. Könnyen lehet, hogy a szemünk előtt felsejleni látszó kép időközben teljesen átalakul.
Amiben hiszek: az evolúció nem állt meg, sőt új dimenzióba helyeződik. Abban a pillanatban, amint az ember megalkotja az önfejlesztő mesterséges intelligenciát, óriási távlatok nyílnak meg előtte.

Elméletileg igazad van.

Gyakorlatilag attól függ, mire fogja használni.

Az atombomba feltalálása után, mint utólag kiderült, többször is csupán néhány percen múlott egy atiomháború kirobbanása.

Képzeld el, mekkora veszélyt jelent, ha a mesterséges intelligencia töltött pisztolyát egy éretlen gyerekként működő civilizáció kapja a kezébe?

Mire gondolok? A mesterséges világok kényelmére, a fyogyasztói társadalom fenntarthatatlan fejlődésére, a demokrácia tökéletlenségeire és az ember szellemi érettségére.

A kulcs véleményem szerint ott van, hogy a szellemi érettségünk lépést tud-e tartani a technikai fejlődéssel?
Mekkora gyerek kapja a kézébe azt a töltött pisztolyt?
Csak arra gondolj, hogy egy jól képzett hacker csapat mit tudna tenni ma a világgal? A számítógép vezérli az elektromos ellátástól a katonai műholdakon át az atomrakétákon keresztül a GPS rendszerig, a mobiltelefonig a teljes világunkat.
A rendszer biztonsága? Tizenhárom éves (tehetséges) gyerek tudta néhány éve feltörni a NASA rendszerét. Rendszeresen lopnak meg bankokat...
Egy atombomba már elfér egy táskában.
Egy páncéltörő gránát elfér egy sporttáskában és romba tud dönteni egy toronyházat.
Soroljam még?
Néhány tít hagományos PC-ből és videókártyából szuperszámítógépet lehet létrehozni.
Valamennyi tudással akár több százezer számítógépet tudsz az irányításod alá vonni és a saját céljaidra felhasználni a fölös kapacitásukat...


Persze pánikolni azért nem kell, csak a lelkesedés mellett ott él bennem az óvatosság...
 

rodnas3

Állandó Tag
Állandó Tag
Einstein kinyújtott nyelve.
Avagy a Bohr-féle atom modell vége.

Ha a pozitív töltésű atommag vonzza az elektront, miért nem csapódik az elektron az atommagba?

A magukat okosnak kikiáltó nagy emberek erre a kérdésre azt mondták, hogy hókusz - pókusz, és elővették a bolygó rendszerek mintáját.

Pedig ha egy kicsit gondolkoztak volna, mást is kitalálhattak volna helyette. Van más fizikai jelenség, mely a problémára modellt ad, ugyanazzal a eredménnyel. A Mengyelejev táblázatot nem kell átalakítani, minden kémiai, fizikai jelenség változatlanul működhet tovább.
A további lehetőségek kitárulnak.

Szóval az elektronok nem keringenek az atom mag körül. Egyszerűen csak ott vannak. Ugyanazon a helyen, de egy másik világban. Számunkra egy képzeletbeli fal választja el az atommagot az elektrontól. Csak számunkra, mert az az elválasztó fal ott van, habár nem látjuk. Divatos szóval az elektron egy másik dimenzióban van. Az elektron nem a mi világunkhoz tartozik. A két világ közötti kapcsolat az erőtéren keresztül jön létre. Az elektron erőtere a proton erőterével kiegyenlíti egymást, ezzel biztosítva, hogy a mi világunkban létező protonok minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Meglehet, a mi világunk protonja a másik világ számára elektron. Az elektronnak a tömege megközelítőleg ugyan az lehet mint a "mi" protonunké, de számunkra az nem létezik, úgy látjuk, annak szinte nincs tömege.

A kovalens kötés, a molekulák ugyanúgy működnek tovább.
Csak az atom fizikát kell kifordítani a sarkából.

Tisztelt fizikus urak! Költői kérdés:
Melyik az a fizikai jelenség amelyik modellt ad a világ ilyen működésére?

Jó volna már a fúziós erőművet beindítani! Kilukasszam azt az elválasztó falat?
 

rodnas3

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Tibor01!

A következőt írtad a 26-os beírásodban:
"Azt olvastam valahol, hogy a hatalmas óceánjárók a part előtt már több tíz vagy akár száz kilométerrel lelassítják a motort, mert az a több tízezer vagy százezer tonna tömeg még nagyon sokáig hajtja a szerkezetet tovább."

Érdekes, elgondolkoztató hasonlat. Az óceánjárón belül oda mehetünk ahova akarunk. De képesek vagyunk e baj esetén az óceánjárót elhagyni, vagy esetleg annak pályáját módosítani?
Az óceánjáró alatt én az azonos gondolkozást értem. A kapitány tudja milyen messze van a part. Ha váratlan egy sziget emelkedik ki a vízből, akkor a végeredmény nem kétséges.
Ha ezzel szemben sok kishajóval szállítjuk ugyan azt a tömeget, a vízből hirtelen kiemelkedő sziklát ki lehet kerülni.
A nagy hajón az utasoknak nincs szüksége tudásra, a nevük hallgass. Még akkor is, ha a hajó rossz felé megy. A sok kis hajó vezetése viszont mindenkitől nagy figyelmet igényel, a jelenségek hatására azonnali jó döntést kell hozni. Érezve a többiek akaratát.

Izgalmas téma ezt a hasonlatot rávetíteni társadalmunkra.
Azonos gondolkozás kontra közösségi tudat.
 

hunu

Állandó Tag
Állandó Tag
Az univerzum tágulását állítólag az ősrobbanás hozta létre... na de előbb utóbb ez a tágulásmegszűnhet, és elkezdhet összemenni. na de ami benne van, az nem semmi az a "fekete anyag", és ha majd netán feltalálják azt a hajtóművet,amely ebbe a "fekete anyagba" támaszkodik, akkor majd könnyebb lenne az űrséta. :)
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
A valóság nagyon érdekes lenne de ki tudja. Nos engem zavar amikor tudósok jó pénzért egymásnak ellentmondásos dolgokat állítanak. Tény,hogy azt elismerik 20 ezer évvel ezelőtti Homo sapiens ugyan úgy gondolkodott mint mi.Hol az evolúció ?De a lényeg a homályos ősrobbanás? ha a világ akkor keletkezett mi is robbant???? ???Hol volt az anyag,ha nem volt nem tudott robbanni, ha meg volt akkor az egész sántít.
Valójában azt állítják,hogy az univerzum aximetrikusra sikeredett miből ?? hogyan ??Hol van a tér és idővégtelensége,miben végtelen. Nem komolytalan ilyen dolgokkal előhozakodni...ez olyan papos,,na meg a táguló univerzum fogalma..honnan hova tágul ??Lehet más aspektusból szűkül. Mi alapján állítjuk azt az univerzumban hogy alattunk,felettünk. stb..hol miben vagyunk??
Ajánlom, bővítsd a tudásod. Már volt aki ajánlotta Dávid Gyula előadásait és Stephen Howking munkásságát. Érdemes lenne egy kicsit kvantumfizikával, fizikával, matematikával, csillagászattal is foglalkoznod. Valamivel közelebb kerülhetnél a megértéshez. A végtelent ne is próbáld megérteni. Az emberi agy nem alkalmas felfogni. Nem rég volt egy jó előadás valamelyik TV csatornán a 11 dimenziós világegyetemünkről. Ha elfogadod, hogy vannak akik nálunk sokkal többet tudnak a fenti dolgokról, akkor el tudod fogadni a 11 dimenziót. Nem okoz dilemmát a semmiből valami - valamiből semmi. Jó gondolkodást!
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
Az emberiség egy hatalmas lépcsőrendszeren lépked egyre feljebb. A lépcsők alsóbb szintjeit őseink taposták. Ha ők valaha másfelé indulnak, más lenne világunk.
Megyünk vakon felfele. Amikor elágazáshoz érünk, az addigi tapasztalatok, múltunk alapján döntünk, merre megyünk tovább.
A múltunk az, ami eldönti mit veszünk észre, mi a fontos, mi a mellékes. Számunkra hatalmas a "nem anyagi" világ.
Ha valaki elszakad a hivatalosan elfogadott paradigmáktól, vagyis egy másik lépcsőházba téved, döbbenten tapasztalhatja, számára mást jelentenek ugyan azok az állítások, tények.
Ha egy értelmes gyereket az oktatási rendszerből kizárnak, és ő maga "vezető nélkül" kezd tanulni, bizony pillanatok alatt egy másik lépcsőházba találja magát. Véleményét a többségtől egy kissé másként alakítja ki. Tudja jól, ő másként látja a világot, mint a többiek. Tapasztalatát gyarapítja. Természetes hogy útja során olyan információkra figyel fel, amire a csoportosan haladók nem figyelnek fel.
Az érdekesség nála az, hogy a csoportosan haladók "vezetői" nem képesek a másik lépcsőkön haladókat megérteni. Pedig a legjobb utat csak úgy lehet kiválasztani, ha több nézőpontból is véleményt mondunk a lehetőségekről.
Nézzük a fáról leeső alma esetét.
Azt mondjuk, az alma a föld gravitációja miatt esik le a földre. Akkor most kiáltsuk szét, hogy egy erő taszítja az almát a föld felé. Lehet hogy nincs igazunk, de gondoljuk át ezt a lehetőséget. De átgondolni nem lehet. A tanult "papság" azonnal nekiesik a másként nézőnek.
Pedig a tanult emberek jobban tennék, ha düh kitörés helyett csak mosolyognának a kijelentésen. Betennék a fejükbe, és a másik nézőpontjából is elkezdenék figyelni a világot.

Táguló univerzum?

Azt mondták régen, a föld szélére érve leesünk arról. Aztán kiderült, a földfelszínen egyenesen haladva előre, az induló ponthoz érünk vissza.
Kolumbusz előtti időkbe a tanult emberek el nem tudták volna képzelni ezt.
Most akkor tételezzük fel, hogy a világmindenségbe bármerre indulva egyenesen visszaérünk a relatív kiinduló ponthoz.
Nem vagy buta, csak keveset tudsz. Próbálj meg te is tudós lenni (sok tanulással jár), akkor többet megértesz a környező világból.
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes témát feszegettek, nekem is támadt néhány gondolatom, közkinccsé teszek őket. Leginkább provokációnak szánom, vagy inkább gondolat indítónak. Ha megér annyi, akár új topikot is nyitok neki, ha többen reagáltok rá.

Az elmúlt két- három évben elolvastam néhány ismeretterjesztő művet (fizikusoktól) a kvantumfizikáról.

Azt hiszem, ebben a tudományágban értük el azokat a mélységeket, ahol a tudomány és a vallások elkezdenek összemosódni. Rengeteg olyan jelenséget magyarázhatunk meg vele, amit eddig a babona vagy a vallás körébe utaltunk, kinek-kinek felfogása szerint.

A világnézeti változást még egy dolog befolyásolja szerintem, amit eddig nem igazán vettünk figyelembe, mert annyira hétköznapi és ez a számítógép.

A számítógépen létrehoztunk egy virtuális világot, amire nem érvényesek a fizika törvényei.

Mire gondolok? Semmi elvontra, hétköznapi dolgokra.
Egyetlen primitív példa: a matematika. Egyből elveszek egyet: marad nulla.
Ha van egy almám, elajándékozom, marad nulla.
A fizikai világban.

A virtuális világban: van egy e-bookom, Neked ajándékozom - egy másolatát, marad nekem is egy és Neked is egy.

Korábban is volt ilyen, de csak a szellemi "termékekkel": szeretettel, gondolatokkal, érzelmekkel.
Ezt a korábban misztikus világot annak törvényeivel létrehoztuk a mindennapi életünkben, mindennapi eszközökkel, termékekkel. Mert egy termék egy film és egy komoly munkaeszköz egy tanácsadás, egy szoftver vagy egy szakkönyv, szakmai leírás.

Tudom hogy hétköznapi dolog, látszólag semmi köze a filozófiához, de gondoljátok át:

- Egy új világ a parányok világában: kvantumfizika. Semmi nem kiszámítható, nem megismerhető, csak statisztikailag becsülhető. Tehát a kiszámítható, feltérképezhető világ elméletéről le kell mondanunk. Ha azt hiszed, hogy ez elvont bölcselkedés és nem hat az életedre, kérdezz meg egy meteorológust a kvantumfizikában is érvényes pillangó effektusról.
- Egy új világ a virtuális térben, ahol a lehetősége, szabályok, "természeti" törvények egészen mások. Ezeket a gondolatokat is csak így tudhattam megosztani Veletek.
- Amit pedig még csal elkezdtünk megsejteni: mi lehet a makrovilágban? Minek része a mi univerzumunk, mi lehet a szerepe egy esetleg létező makro világban? Erről az egyre gyorsabban fejlődő mérőeszközeink egyre többet engednek sejtetni, gondolok itt a Hubbel teleszkóp eredményeire, aminek az utódja más készül és annak az utódja szerintem már szándék formájában formálódik.

Úgy látom, egy egyre gyorsuló filozófiai folyamat részesei vagyunk, ami többek között előbb- utóbb a vallások és a tudomány közötti határ eltűnését is eredményezheti. Persze nem a vallási szervezetekre gondolok, hanem a vallás kényegére: a gondolatokra, tanításokra, bölcseletre.

Mit gondoltok erről? Nagy bolondság?
Úgy gondolom, jól látod. Nem bolondság! Már most is vannak jelek, hogy a különböző tudományágak nem egyediek, kiegészítik egymást. Mondhatni, egymás nélkül nem léteznek. A tudomány és vallás a megmagyarázható és megmagyarázhatatlan egyre inkább keveredik. Minnél többet tudunk, annál kevesebbet kell (lehet) a vallással megmagyarázni.
 

iszugyi

Kitiltott (BANned)
Kórszulfon: "Stephen Hawking 40 éve foglalkozik azzal, hogy kidolgozza a mindenségelméletét az univerzum születésére.
Próbálja megérteni a 13.7 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett ősrobbanást. Mi történhetett a szupererővel?"

Hiába is foglalkozik Hawking 40 éve a mindenségelmélettel és az univerzum keletkezésével: Ösrobbanás nem volt soha sem, és a mindenségelmélet a négy elemi részecskék e,p,P,E megmaradására épül.

Jó lett volna ha Stephen Hawking ellenörizte volna a kémiai elemek eltérö szabadesését, mielött elkezdett volna elméletezgetni.
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy megtette, csak ő nem talált eltérést. Az ő mérési módszere lehetett az oka. Az elméletetek akkor válnak valósággá, ha bizonyíthatóak.
- A kutatási ihletek inkább származhatnak a matematikából, mint a kísérleti fizikából. A matematika azonban olyan gazdag, szép és érdekes a lehetőségekben, hogy gyakran félrevezeti a fizikust.
Te a kísérlet után teszed a matematikát, mások fordítva.

Ki tudja, melyik a helyes út? A kísérleti fizikához szükséges tudni, mi milyen módon vizsgálható. Ha a miről nincs információnk, csak az elmélet segíthet. Akkor pedig nélkülözhetetlen a matematika. Szerintem.

Különben gratulálok! Eltaláltad. Vegyész vagyok.
Kilépek most a témából. Az én őskori tudásom nem veheti fel atomfizikában a versenyt veled.
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
Szívesen elmélkedek jómagam is az Univerzum keletkezésén. Mint laikus olvasója a kozmológiai írásoknak, a saját véleményemet szeretném megosztani a hasonló érdeklődésű emberekkel. Ha elolvasod a javasolt pár oldalt, az alján van egy ábra, amely szemlélteti az univerzum/ok mindenkori állapotát.
http://agondolatteremtoereje.blog.hu/2010/04/11/iker_univerzumok_elmelete
Érdekes gondolat. Még többször el kell olvassam. Elgondolkodtató. Mikor olvastam "Weinberg, Steven: Az első három perc" című könyvét én is furcsának találtam az antianyag-anyag pár antianyag részének eltűnését. Van mit kutatni.
Erről eszembe jutott egy TV reklám: "Ha mindent tudnánk, nem lenne mit felfedeznünk! Ó boldog tudatlanság!"
 

csimbe

Állandó Tag
Állandó Tag
A kozmológia számomra olyan terület, ahol a sok felfedezni való megengedi a fantázia szárnyalását. Lásd a Sci-fi irodalom termékenységét. A jó gondolatok termékeny talajra hullva szárba szökkennek, majd kedvező feltételek esetén termést hoznak. Az idő nekünk dolgozik.;)
 

csimbe

Állandó Tag
Állandó Tag
Tételezzük fel (iszugyi nyomán szabadon), hogy a világmindenség végtelen és csak négy fajta atomisztikus részecske alkotja az anyagát. A világmindenség anyaga két szélső érték közötti sűrűséget alkot. A legsűrűbb közeget akkor képezi, amikor két részecske távolsága 3,83x10 a - 17 cm. Ilyen sűrű közeget képez egy neutroncsillag magja. A legritkább közeg az, amikor egy véges omega tartományban pl. 3,83x10 a +17cm átmérőjű gömbben csak két részecske tartózkodik. Ilyen ritka lehet a galaxis halmazok közötti tér. A tér szerkezetét a négy elemi részecske Maxwell töltésének (elektromos és gravitációs) állandó sebességű (c) áramlása feszíti ki. Minkowski tér-idő. A 3+1 dimenziós térben lévő pontszerű anyag mozgását a részecskék tulajdonsága határozza meg. Ennek alapján két típusú anyag csomósodik össze, amelyek elektromosan vonó és taszító hatásúak, gravitációsan viszont a két típus taszítja egymást. Anti anyag nem létezik. Létezik viszont egy köztes állapot is, amikor az ellentétes részecske párok egymást semlegesítve a tömegnélkülinek tűnő neutrínókat képezik, amelyek felbomlása kivételesen ritka esemény, mivel nem lép kölcsönhatásra a két másik anyagtípussal, viszont azok beépíthetik magukba. Ez a sötét anyag, amely tömegével részt vesz az összes anyagmennyiségben. A sötétanyag térbeli sűrűségeloszlását leginkább a kozmikus háttérsugárzás inhomogenitásán keresztül figyelhetjük meg. A sötétanyag olyan közeget képez a sugárzó anyag számára, amely annak kinetikus mozgását közvetlen nem befolyásolja, de a tömegének sűrűségével fékezi annak sugárzását a fény hullámhosszának megnyújtásával. A sűrű sötét anyagon alacsonyabb frekvencián fér át a fényhullám. A fény sebessége a legritkább közegben maximális, a legsűrűbb közegben annyira lelassul, hogy nem érzékelhető nagy távolságról. Egy sűrű sötétanyag halmazban lévő neutroncsillag, csak Fekete lyuknak látszik. Fekete lyuk nem létezik. Azon a távolságon belül, ahol még háromszögeléses módszerrel mérhető az objektumok mozgásának relatív sebessége, a klasszikus Dopler effektus érvényesül. Ezt meghaladó távolságokon már a felhalmozódó, kozmikus Dopler effektussal is számolni kell. Az univerzum bármely pontján lévő megfigyelő azt tapasztalja, hogy ameddig ellát, egyre vörösebb felé tolódik a beérkező fény spektruma anélkül hogy a fénykibocsátó objektumok távolodnának tőlük. Nincs szükség azt feltételezni, hogy minden anyag egy pontból szferikusan és egyre gyorsulva távolodik tőlünk, ami teljesen logikátlan. Az ősrobbanás csak egy feltételezés, amely megcáfolható az egyre gyarapodó új ismeretek birtokában.
 
Oldal tetejére