Táguló univerzum

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap találtam véletlenül az alábbi cikket:
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser
párszor beletőrt a bicskám,de a lényegét már sejtem.
Minden elismerésem Nagy Gergelynek!\\m/:656:
Valamit ír benne a logikáról is,:shock:
talán még logikus is a levezetése;)
de!hogy stilusos legyek:


Ki az az Einstein,ilyen frizuval tudós?
Mé nyuvaszttya azt a macskeszt?
Sokat lödözik aztán maj,jó feroban az az elektor!
A tüköröt meg inkább fésüködésre hasznyája eza Ezinstejnen!
Gyanúsa csajszi is Bobbal koketál közbe ugrál a tükörbe,
de szeme tartyák ám őt rendeseen.
Mé akarják bégyömöszköni azta sok csilógot
ugyis kijő a túodalon
hááá nem fé el.
Maragyanak má othon Páne igy télen naon hideg van a hibertérben
hijába van palástya azon csak átbujik aza kvatunum ők is aszongyák
Adigg vilogtak meg pislogtak hogy most meg má kő a semüveg,
persze obojektiv a légy piszok meg belüü a subjektum......


Sajnos kb ezzel találkozok felsőbb iskolai végzettséget követelő posztú vezetőnél
gyakran verbálisan is,
jó ez így
ebből lesz a táguló magyar butaság ,
ami akár fikció lehetne,
ha az az "Amszterdam"szó nem szerepelne a cikk végén.
 

rita.g.kiss

Állandó Tag
Állandó Tag
A kozmológia számomra olyan terület, ahol a sok felfedezni való megengedi a fantázia szárnyalását. Lásd a Sci-fi irodalom termékenységét. A jó gondolatok termékeny talajra hullva szárba szökkennek, majd kedvező feltételek esetén termést hoznak. Az idő nekünk dolgozik.;)

gyerekek,

mindezen dolgok margojàra (no meg amugy is...!) ajànlanàm minden gondolkodo- s tovàbbgondolo-nak:

ESTHER ès JERRY HICKS - könyveket,

ami vàlaszt adhat, mièrt is tàgul a vilàgegyetem no meg persze arra is mièrt valosàg "ma" MINDAZ!!!!! ami "tegnap" - csak utopisztikus kèpzelgèsek voltak...

kezdetnek, amolyan bevezetönek- a "kèrd s megadatik" -at emlitenèm. de bàrmelyik remek!
HA KÈPES VAGY A SOROK KÖZÖTT IS OLVASNI!!!!!


jo szorakozàst
 

Qeem an

Állandó Tag
Állandó Tag
Azzal kezdeném hogy semmiből csak semmi van.Az Univerzumot meg szándékkal építették,hogy ki vagy kik azt lehet hogy sose tudjuk meg,de biztos hogy nagy szükség van rá.Igem is meg vannak a határai és ugy nézne ki messziről nézve mint egy fánk aminek lyukas a közepe.Nagyon sok kapcsolodik egy máshoz,de nem végtelen számu nagyon is véges,és ezek egymáson gördünek.Mint a fogas kerekek,csak éphogy nincsenek megfogazva.Az eggyes Univerzumok határai olyan kemények,hogy nem lehet átjutni rajtuk.Csak ott ahol össze érnek ott van átjáro a másik Univerzumba,de ez mindig máshol található,hisz egy máson el gördülnek.Ez arendszer egy értelmes élőlény lelkét alkotja,amiről nekünk fogalmuk sincs hogy mi is lehet az.A közepén alyuk/nem fekete lyuk/azért van nert abba fut a vezérlő programja,ami természetesen térbeli,és ez teszi értelmessé.Biztos látott már mindenki Orosz matrijoskát/három bábu egy más belsejében/ehhez hasonlít a Világmindenség is.Saját lelketek felépitése is ilyen. Azt hogy ki volt a tanitó mesterem nincs modomba elárulni.
 

kogabor21

Állandó Tag
Állandó Tag
Az rendben van ,hogy felszabadul az energia, de mi van az anyag megmaradás törvényével ?Az nem lehet ,hogy tudós etető semmiből lesz valami és abból lesz megint a semmi. nem tudom mi az igazság de elmémet feszíti, hogy ez egy nagy hazugság. jobb volna ha csak azzal dicsekednénk amit ismerünk. Ezek a mai állítások olyanok mint egy skizofréniás személy megnyilvánulásai. A nap született meghal természetes és lesz belőle valami más de nem tűnik úgy el mintha nem is lett volna. Barira idegesít amikor mondják ,hogy a világegyetem pusztulását bizonyítja az a fény amely 100millió fényév után ért ide( honnan tudják mennyi fényév) de mi van azon fényekkel amelyek több száz millió év után fogják elérni a naprendszerünket. Ezek sarlatánok, hiszen semmi mást nem tudnak károgni csak a világ végét..nem azért mert ez igaz, hanem az új eszme alapján lebutított népek erre vevők.

Azt már 1916 óta tudjuk, hogy az anyagot energiává lehet konvertálni (E=m*c2) .
Azt 1905 óta tudjuk, hogy a fény sebessége állandó (mindig és mindenütt). Tehát lehet vele távolságot mérni - a fény 1 év alatt hány km-t tesz meg.
A Nap üzemanyaga el fog fogyni. Viszonylag sűrűn látni olyat, hogy kiég egy távoli nap.
Nagy Bumm - nem azért nem tudjuk, mi volt előtte, hanem mert fizikailag lehetetlen tudni.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
apaa elhiszed, hogy ---..hideg van a hibertérben"--"meg belüü a subjektum" stb írások egy primitív személyiségű sapienstől származnak? Nem, ezek leakarnak járatni valakiket. Azthiszi a magasztos nagy szerző, hogy ezzel azután kivégezte a magyarokat. Inkább önmagával tette.
Qeem an-nak szerintem igaza van, vannak állítlag háromlelkű emberek. Ők a beavatottak.
A szöveg szerint az anyag energiává alakítható. Persze a benzinnel ez a helyzet, és a szerves gázokkal dettó...de alakítsunk mondjuk bazaltot energiává...holnap.
A fizika konstans megállapításai állandó helyesbítésre szorúlnak. Többnyire ezek pontosítások. Méricskélnek, semmi újat nem mondanak, nem beszélve arról, hogy a mai "csúcstudás" is eléggé hiányos, pí mezonostól.
A csillagászat az, amelyik talán a legdinamikusabban egyre újabb ismereteket generál. Mindenesetre lakott bolygót még nem talált -szerintem nem is fog- és az újabb elméletek sem viszik előbbre a nagy kérdések megoldását. Csak forgolódunk az anyagmegmaradás törvényénél, nem ismerjük a garvitációs hullámok részecskéit és még sokmindent. Úgyhogy ballaghatunk még sokáig előre. Gyerekcipőben járunk..
 

kogabor21

Állandó Tag
Állandó Tag
A benzines mondat jó poén volt, ugye.
Tömegből energia szerint működik az atombomba, vagy az atomreaktor, ahol az atommaghasadás után keletkezett részecskék tömege kevesebb, mint a kiinduló anyag tömege. Az elveszett tömeg energiává alakul, s ez a láncreakciók során felszabadul. Ugyanez történik a Napban is
Ma szerintem a fizika egy olyan holtponton áll, mint 1887 és 1905 között. Mindenki tudja, hogy a képletek és a matematikai modelek csak távolról -vagy csak speciális esetben -közelítik a méréseket. Ezért találnak ki sötét tömeget, energiát, stb.
Szerintem.
 

hengelhoffer

Állandó Tag
Állandó Tag
Az energiából meg tömeg. A Nagy Bumm után pusztán energia volt, ez alakult át tömeggé... dióhéjban, és nagyon leegyszerűsítve.
A sötét energiával magyarázzák, hogy az univerzum tágulása miért gyorsul, ahelyett, hogy a tömege alapján már lassulna.
A sötét anyag jelenlétét kimutatták mint egynéhány gravitációs lencsehatás okozóját, valamint pl. a galaxisok enélkül már régen szétestek volna, mert a központban lévő masszív fekete lyuk nem tudná összetartani. Nincs akkora gravitációja.
 

Qeem an

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem szeretnék ellent mondani tudósainknak,de szerintem egyáltalán nem tágul az univerzum.Ez csak olyan látszat valóság.Különben is az Androméda galakszis meg közeledik felénk, azt álitják hogy egybefog olvadni a tejútrendszerrel.Csak járják megszokkott utjukat a világegyetemben,és némely eltünik a láthatáron és másikak meg feltünnek a távolban.Hiszen még a föld sebességesem állandó,hol gyorsul,hol lassul az elipszis pályájának tartozkodási helyétől függően.Ha lineáris a sebesség változás,ettől még lehet a köridő mindig azonos.Lehet hogy csak a galakszisokkal is ugyanez a helyzet.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem szeretnék ellent mondani tudósainknak,de szerintem egyáltalán nem tágul az univerzum.Ez csak olyan látszat valóság.Különben is az Androméda galakszis meg közeledik felénk, azt álitják hogy egybefog olvadni a tejútrendszerrel.
Szerintem ez nem igazán ellentmondás. Időnként Te is közeledsz a tágulást hirdető tudósokhoz, és ők is hozzád. A nép egyszerű gyermekeként (parasztosan: parasztosan) talán úgy mondhatnám: valamivel:) gyorsabban közeledtek egymáshoz, mint ahogy az Univerzum tágul.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Szerintem ez nem igazán ellentmondás. Időnként Te is közeledsz a tágulást hirdető tudósokhoz, és ők is hozzád. A nép egyszerű gyermekeként (parasztosan: parasztosan) talán úgy mondhatnám: valamivel:) gyorsabban közeledtek egymáshoz, mint ahogy az Univerzum tágul.

:p

Eleinte még maga Einstein sem hitt a saját elméletének, amiből az univerzum tágulása következik, ezért aztán addig számolt, míg ki nem számolta, hogy a tágulás mértéke nulla... :D
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
:p

Eleinte még maga Einstein sem hitt a saját elméletének, amiből az univerzum tágulása következik, ezért aztán addig számolt, míg ki nem számolta, hogy a tágulás mértéke nulla... :D
Majdnem:) Akkoriban elterjedt nézet szerint az Univerzumot állandó állapotúnak tételezték fel. Einstein rájött, hogy egyenletei nem alkalmasak egy állandó állapotú Univerzum leírására, ehhez ki kell egészíteni őket egy valamilyen még ismeretlen hatást reprezentáló tényezővel, az ún. kozmológiai állandóval. Később kiderült, hogy egyrészt állandó állapotot ez sem biztosítana, másrészt a valóságban sem áll fenn ez az állandó állapot, ezért ezt a kiegészítést elvetették. Újabb mérések viszont arra látszanak utalni, hogy az Univerzum tágulása gyorsul. Ebben az esetben ismét van létjogosultsága egy ilyen állandó használatának: igaz, hogy a szóban forgó hatás természetéről semmit nem mond, de Einstein egyenleteit használhatóvá (értsd: kellően pontos előrejelzések megtételére alkalmassá) teszi ilyen körülmények között is.
 

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Majdnem:) Akkoriban elterjedt nézet szerint az Univerzumot állandó állapotúnak tételezték fel. Einstein rájött, hogy egyenletei nem alkalmasak egy állandó állapotú Univerzum leírására, ehhez ki kell egészíteni őket egy valamilyen még ismeretlen hatást reprezentáló tényezővel, az ún. kozmológiai állandóval. Később kiderült, hogy egyrészt állandó állapotot ez sem biztosítana, másrészt a valóságban sem áll fenn ez az állandó állapot, ezért ezt a kiegészítést elvetették. Újabb mérések viszont arra látszanak utalni, hogy az Univerzum tágulása gyorsul. Ebben az esetben ismét van létjogosultsága egy ilyen állandó használatának: igaz, hogy a szóban forgó hatás természetéről semmit nem mond, de Einstein egyenleteit használhatóvá (értsd: kellően pontos előrejelzések megtételére alkalmassá) teszi ilyen körülmények között is.
Na még 1x fuss neki:D
 
Oldal tetejére