Tényleg így érzik a magyarok?

C

CanadaHun

Vendég
jolelet.jpg

Norvégia, Dánia és Svédország lakói a legboldogabbak a világon. Utóbbi az idén először megelőzte Ausztráliát és Új-Zélandot is, a skandináv boldogság pedig a Kanadát követő Finnországgal lett teljes a londoni Legatum kutatóintézet legfrissebb listáján.

A Forbes magazin által idézet kutatásban 142 országot rangsoroltak a jólét legfontosabb mutatói alapján, úgymint az anyagi bőség, a személyi szabadság, a biztonság, a boldogulás lehetősége, az oktatás és egészségügy.

Luxemburg a legegészségesebb, Izland a legbiztonságosabb, Svájc pedig továbbra is vezet a gazdaság tekintetében. Amerika azonban lecsúszott a top 10-ből, a közigazgatással a személyi szabadságukkal sem elégedettek lakói, akik egyre kevésbé látják hazájukban a lehetőségek országát.


Magyarország a 39-ik helyen áll, Kuvait mögött és Izrael előtt. Gazdasági helyzetünkkel, személyi szabadságunkkal és társadalmi tőkénkkel vagyunk a legkevésbé kibékülve, és az oktatást érezzük legnagyobb erényünknek - ha csak ezt vizsgálták volna, máris a 20. helyen lennénk a világrangsorban.


Szomszédaink közül Ausztria, Szlovénia és Szlovákia boldogabb nálunk, de jóval szomorúbb Románia, Ukrajna és Szerbia is. Miért Norvégia a legjobb hely a világon? Az egy főre eső GDP bámulatos évi 57 ezer dollár, így nem meglepő, hogy a norvégok 95 százaléka elégedett az életszínvonalával még úgy is, hogy a fizetésük (legfeljebb) 44 százalékát viszik el az adók és a járulékok.


Kongó, Afganisztán, Zimbabwe és Haiti után kullog a lista végén a legboldogtalanabb Közép-Afrikai Köztársaság, ahol már csak 790 dollárnyi GDP jut fejenként, a várható élettartam pedig 48 év.
 

sznyezsi

Állandó Tag
Állandó Tag
hat ukrajnaban szerintem boldogabbak az emberek tapasztalat szerint, mont mo.-on, mondjuk ezen a vodka is sokat szokott dobno, de akkor is a magyar pohar felig ures, az ukran felig teli van
 

Ösvénytaposó

Állandó Tag
Állandó Tag
A Happy Planet Index három évenként végzi a "boldogságmérést" (151 országban) és jómagam vettem a fáradtságot, és az utolsó három mérés (2006, 2008, 2012) adatait feldolgozva a következő eredmény jött ki: 1. Costa Rica, 2. Kolumbia, 3. Vietnam. Csak érdekességként: Magyarország 2012-ben a 104. helyezést érte el!!! Helyezésünket én egyáltalán nem érzem túlzónak. Bővebben itt olvashatsz az első 6 helyezettről: http://www.felsofokon.hu/kollat-gyula-blogja/2012/12/20/utazz-boldog-emberek-koze
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is magyar vagyok és boldog. Most már. Amióta nem Magyarországon élek...

Méghogy a vidéki magyar ember boldog?! Mi a franctól, már bocs?! Vidéken éltem. Marhára nem volt jó. Amiatt nem, mert alig volt munka. Ami volt, nagyrészt az is feketén csak, vagy jobbesetben "szürkén". S ezzel maximálisan visszaéltek. Aztán már ilyen munka sem volt, semmilyen sem, még fekete sem. De azért ugye egyesek szerint én elvileg boldogan éltem ott, ugye, mert VIDÉKEN éltem?!

Na amikor már feketemunka se volt, akkor mentem el ebből a csodálatos országból, amit "őseink haló pora szentel meg", és bevallom nagy ívben teszek az összes efféle nosztalgikus meg szentimentális baromságra. Tudom, tudom, "szívet cseréljen aki hazát cserél", stb. Erre én azt mondom: "A jólétet könnyű megszokni". Márpedig nekem már az is jólétnek számít, hogy egyszerűen van munkám, amiért (az én fogalmaim szerint) tisztességes bért kapok, ráadásul a főnököm sem úgy bánik velem mint egy rühes ebbel. Igen, odahaza ez ment. Idekint a legutolsó senkik egyike vagyok, egy szerencsétlen csóringer, de mégis messze jobb nekem, anyagilag is, és EMBERILEG IS, megbecsültségben is!

Nem csodálom tehát, hogy a magyarok nem boldogok. Embertelen ami ott megy. De tudjátok mit?! Maguknak köszönhetik! Ők építik olyanná azt a társadalmat. És ne fogják ezt rá a kormányra. Minden népnek olyan a kormánya, amilyent megérdemel, mert ő maga választja, vagy legalábbis hagyja hogy uralkodjon felette.
 

Mai Teréz

Állandó Tag
Állandó Tag
Mielőtt nagyon elkeserednénk, érdemes a versekre írt néhány hozzászólást elolvasni. Annyi kedves, őszintén meleg, barátságos gondolat és szeretet sugárzik belőlük! Inkább ezeknek hiszek, mint az állandóan negatív "szenvelgéseknek"!
 
Oldal tetejére